TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 08:36 #175779

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Z prezentowanym Paldiski to nie wiem jak by wyszło :lol: Zapomniałem jednak o karzełkach! Z odmianami typu Marit, Rezek lub Novush rzeczywiście można próbować :cool3:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 08:50 #175784

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Jolu, te nasze komary są teraz tak zajadłe, że nic na nie nie działa. Pryskam się Muggą (silny zapach geranium), najsilniejszym środkiem na komary. Stosowałem go przy wyjazdach do dżunglii w Wenezueli, w Tajlandii, w Parku Krugera w RPA i działało, a nasze nic sobie z tego nie robią i dalej atakują, nawet w południe.
W ogóle nie da się wyjść do ogrodu bo zagryzłyby człowieka żywcem.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 09:45 #175800

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Chyba jako bonsai.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 10:33 #175808

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Rhapsody in Blue' ma piękny fioletowy kolorek i :P dealny do mojego chciejstwa, :hammer:
ale kwiat ma raczej pusty,a ja chciałaym pełny,,,chyba więc heidi klum zostaje :)
Jolu Ty wybierasz sie na to święto róz do Końskowoli???

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 11:23 #175823

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
Sylweste wrote:
Paweł, coś by się chyba znalazło :D kwestia wielkości donicy i osłoniętego miejsca na zimę ;) no i podstawa, dobór odmiany :D albo od razu założyć, że to zabawa z bonsai i wtedy formować, redukować, wyższa szkoła jazdy ;)

Panowie bez jajec, gdzie ja to wsio pomieszczę :huh: a nie chcę całkowicie paść ofiarą Waszych chciejstw :P Choć na tym forum to niemożliwe. Nie z taką zgrają zakręconych :crazy:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 11:47 #175830

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marzuś dziekuję :hug: wspaniały to jest czas.
Tradycją pomału staje się poranna kawka w zakątku różanym.
Pozorna cisza błoga i spokój :lev: bo owady mają teraz lawendowe szaleństwo, stada całe uwijają się pośród kwiecia :flower2:
Daluś Twoje wakcaje były egzotyczne :lol: włoskie klimaty marzenie :whistle:
A ja w tym roku nie planuję wyjazdów na południe, chyba, że ... jesienią :woohoo:
Odkąd mam rozłożony na tarsie basen śmieję się, że klimaty środziemnomorskie mam w ogrodzie :happy: tanio i blisko ;)
Samo wybicie się z rytmu codziennych obowiązków już daje człowiekowi wytchnienie i odpoczynek.
Klon już zimował bez problemu i okrywania.
Marta pewnie masz rację ;) W codziennej uprawie roślin możemy dostrzec, że wiele opisów wydaje się błędnych lub też zdarzają się rośliny, które nijak nie trzymają sie norm :supr:
Małgosiu a kwitną :) powiem więcej dzisiaj zauważyłam już kłos u miskanta :dazed:
Mamy środek lata, więc do jesieni jeszcze sporo czasu na szczęście :happy4:
Marta kolejne plany spaliły na panewce :supr: ale mam nadzieję, ze co się odwlecze ....
Ty się lecz bardo proszę :hug: Nos dla mnie nie jest problemem :happy3: gorzej z właścicielką.
Bożenko a mój Chipek odpoczywa wlaśnie stroac kolejne pąki. Nie jest to dziwne, bo oszałamiająco zakwitł wiosną. Rhapsody wciąż w kwiatach.
Łukasz to może różyczkę do donicy :tongue2: one sobie doskonel radzą na balonach :)
Ja za to podziwam Twoje rosiczki :woohoo: Kupiłam nawet kiedyś dwie, ale nie potrafie sobie pordzić z opieką nad nimi i schną jakoś tak :crazy:
Nie można mieć wszystkiego :silly:
Sylwek róże ... zajmują u mnie tereny bliższe domu :lol: Tu kwitną i pachną wabiąc stada owadów i motyli. Mam ich trochę :think: około 100 :happy3:
Kulki rosną sobie nieco głębiej w ogrodzie, mam nadzieję, że te większe wkrótce stworzą ogrodowe tło i klimat zbliżony do lesnego leśny :silly:
Wspominałam niedawno jaszczurki, które sie do mnie wprowadziły, no to teraz wspomną o żabach :dazed: Coraz więcej umyka ich spod moich nóg podczas ogrodowych spacerów :lol: zoo się robi normalnie :happy3: Dobrze, że nie ma węży :crazy:
Paweł a palmowe? Niektórzy uprawiają w donicy z dobrym efektem.
O i Sylwek ma pomysł :whistle: na dobrą zabawę.
Paweł palmowe, tylko palmowe widziałabym w donicy :happy-old:
Romek wyszłam dzisiaj około 9-tej pospacerować po ogrodzie i musiałam uciekać z zacienionych i osłoniętych miejsc. One tam siedzą i czają się tylko kogo zaatakować :club2: Mutanty jakieś :blink:
Popracować także nie dają, jak tu wypielić wspomniane miejsca :think:
Myślę sobie, że to są owady, które uodparniają się chyba na preparaty :think:
Aniu Rhapsody i Heidi to dwie zupełnie inne róże, pomijam już budowę kwiatu, ale kolory także z innych bajek :P
Nie wiem którą bym wybrała :think: najchętniej obie :devil1:
Do Końskowoli oczywiście się wybieram na dłużej nieco :lev: nie na kilka godzin.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 11:59 #175835

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
Joluś już jedna różyczka w zeszłym roku była w donicy ale padła mi, zjadło ją cuś, nie znam się na tych insektach diabelskich ale poszła do kosza. Widzisz chętny to ja jestem do hodowli tylko zdeczka nieprzygotowany na hordy szkodników :evil: a nie wyskoczę przecież w kaftanie z miotaczem ognia :happy3:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 12:06 #175837

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Łukasz Ty mi nawet nie mów o szkodnikach :devil1: wszystkie plagi egipskie się w moim ogrodzie skumulowały w tym roku :jeez:
Szkodniki róz, iglaków, liliowe, skoczki, mszyce, obnażacze, osnuje i co tam jeszcze :jeez:
Jakoś walczę z róznym skutkiem :supr:
... o miotaczu nie myślałam :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 05 Lip 2013 12:07 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 12:07 #175838

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Jolu, w sumie miałem na myśli wyłącznie klony palmowe ;) a co do ogrodowych gości, to tylko cieszyć się z ich obecności :) zaskrońce może też jakieś są tylko jeszcze nie przyuważyłaś skoro uciekasz do cienia, gdzie komary tną :D a może zaskrońce dumnie wygrzewają się w słońcu na skraju rabat :D
Uważaj przy koszeniu trawnika, bo z leniwymi żabami bywa rożnie, więc unikajmy dramatów ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 12:23 #175848

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
Jolu to ja się pochwalę, że w tym roku mam tylko mszyce a gości ogrodowych u Ciebie nie zazdroszczę, szczególnie tych żab i węży bo nie przepadam za nimi ;) Jaszczurki jak najbardziej mi odpowiadają :)
Musisz zebrać kilku chłopa z forum i niech zrobią porządek w ogródku :lol: :P

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 13:01 #175864

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Sylwek a gdzie tam do cienia uciekam :lol: czasem zaledwie do niego zajrzę, ale na chwilkę, bo komary straszliwe :club2:
Nie, nie widziałam węży, tego by brakowało :blink:
Koleżanka ma działkę w pobliżu zbiornika wodnego i u niej wystarczy kompostownik otworzyć :blink: a tam roje węzy się wygrzewają :jeez: Spod nóg w ogrodzie wypełzają :dry: OMG ja to bym chyba zrezygnowała z ogrodu w takich warunkach :lol:
Łukasz i to byłby dobry pomysł :woohoo: Jakby tak Panowie pokazali mojemu ślubnemu jak się z zapałem porządkuje ogrod, może miałaoby to na niego zbawienny wpływ :happy3:
No bo przecież ogrod to coś więcej niż trawnik :funnyface:
Z ogrodowych gości bardzo się cieszę, bo świadczą o tym, że jakiś ekosystem nareszcie udaje się stworzyć. Coraz więcej mam też ptaków odkąd rośliny urosły na tyle że dają schronienie :happy4: a gałązki są już na tyle sztywne, że pozwalają przysiąść.
Mam jednak problem z kotami, ktore także upodobały sobie mój ogród :blink: Gonić muszę na okrągło, bo jak ja nie pogonię to mój pies z pewnością :dazed:

A w ogrodzie kolorowo i pachnąco :)

Udało się dojrzeć tygrysowkę pośrod róż :search:

i belamkandę pośród traw wysokich :devil1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 13:07 #175869

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Joluś, no, dzisiaj to już dałaś po oczach tymi fotkami!
Lilie przecudne :bravo: Ja na swoje nie mogę się doczekać - większość jeszcze w pąkach :(
Jak obserwuję pogodę w Polsce w tym roku, to lubelszczyzna zdecydowanie najciepleszym regionem jest! A Dolny ŚLąśk - biegunem zimna :angry:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 13:12 #175872

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
nie bójmy się zwierząt ;) one i tak mają 10 razy większy strach w oczach na nasz widok ;) u mnie trafi się jakiś jeż czasami, zaskroniec, żaba no i oczywiście stali bywalcy - kosy :D są niesamowite :) !
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 13:41 #175882

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Daluś i ja obserwuję bacznie ten dziwaczny, pogodowy trend :supr3: Do tego jeszcze nader wiele dni deszczowych.
Suwałki nawet są cieplejsze ostatnio od Dolnego Śląska :silly:
Już w ubiegłym roku, jak dobrze pamiętam, oddaliście palmę pierwszeństwa okolicom Rzeszowa :think: a ten rok jest już zupełnie nielaskawy.
U nas zaś Sahara, jak nieustannie piszę :supr:
Sylwek Twoje tłumaczenie jest logiczne i rozsądne, a też tak to pojmuję, ale obawa jednak jest
A jak wytlumaczych arachnofobię :silly: pająki jeszcze mniejsze od żab, a jednak sieją zamęt w ludzkich głowach :sick:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 13:59 #175892

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Widzę, że podobne lilie wybieramy :) .
Pierwszy raz tego roku spotkałam na swojej działce węże,
dopiero na fotografiach sprawdziłam, co za jedne,
bo w realu lęk przeważał na ciekawością i ruchliwe zbytnio.
Były to poczciwe zaskrońce, po pracy zaglądałam do nich :woohoo: .
Po głośnym koszeniu mechanicznym wyniosły się i już ich nie widuję.
I tak jakby czegoś mi brakuje teraz :happy4: .
U nas na działce też pełno komarów, nawet opryskaliśmy część działki,
przez kilka dni można było spokojnie posiedzieć na tarasie
a teraz plaga wróciła, szkoda wydawać kasę kiedy nie ma efektu.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 14:35 #175899

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
fantastico lilie :) to już Jola uhahana na całego od zapachów :) U mnie w tej chwili deszcz pada po dość długim okresie suszy. A jak w pozostałej części Lubelszczyzny?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 15:20 #175905

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
W mojej okolicy około 12 przetoczyła się burza, ale mnie ominęła :dry: , poszła chyba na Lublin :think:
A też by sie juz deszczyk przydał :whistle:
Nie do wiary jakie Ty juz masz kwitnące lilie :ohmy: , u mnie zaledwie 3 się pokazały (nie licząc pomyłkowych azjatek :silly: )

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Lip 2013 20:15 #175958

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Piękne lilie :woohoo: Ta na trzecim zdjęciu, taka ciemna - niesamowita! Jak to robisz, że pies Ci ich nie łamie?
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.598 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum