TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lip 2013 09:21 #177230

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
bardzo ładne zdjęcia! Teraz widzę jak słonecznie i zapachowo u Ciebie a gość jakiś nie w humorze, że go podglądasz :P
Fajno tak, że ptactwa coraz więcej odwiedza Twoje kolorowe strony :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lip 2013 09:33 #177237

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Piękne letnie kwitnienia :)chciałoby sie powiedzić,,,,,lato trwaj i trwaj :P
A pateszatko suuuper Ci wyszło :bravo:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lip 2013 10:55 #177258

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Waladku znam ten preparat, ekologiczny być może, ale drogi :jeez:
Niestety nie jest on na kieszeń przeciętnego ogrodnika :supr:
Tak więc myślę, że i w ekologicznych ogrodach występują czasem problemy ze wspomnianymi szkodnikami :think:
Aguś jek mowiłam jezówki się sieją na potęgę, kilka kęp i mozna miec łan cały.
Kiedyś Marta zostawiała siewki, aby sprawdzić co tam ciekawego z nich wyrasta :think: U mnie chyba purpuree jednak tylko, choć nie wszystkie jeszcze rozwinięte. Moze komuś z forumkwo z darowanych coś nowego się trafi.
Miło było, a wakcje dopiero na starcie.
Miruś bo to mój działkowy, rynnowy pisklak ;)
Uczył się chyba latać kiedy niepostrzeżenie przysiadłyśmy w altance.
Pierwsze loty, to pisklak ostrożny był, a rodzice stukali i stukali w okolicy, żeby odpedzić intruzów, czyli mnie i Martę :lol:
A jeżówki się rozkrecają :woohoo:
Łukasz maleństwo hyba bardziej przestraszone :oops: choć przeciez nic mu nie groziło.
Siedział z taką głupią minką dobre pół godziny, nawet kiedy chodziłyśmy na drugą stronę domu bał się chyba ruszyć :rotfl1:
Wieczorkiem zaś ciekawie zerkal zza rynny :silly:
Moim zdjęciom daleko jeszcze do Twoich :hug: ale się staram :dry:
Aniu czy Ty wiesz, ze wlasnie wczoraj naszła mnie refleksja, ze oto teraz właśnie ładjemy akumulatroy na długie jesień i zimę :blink: Muszę się dobrze naładować, bo coraz gorzej znoszę te pochmurne, zimne dni :jeez:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lip 2013 12:26 #177280

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Kupując mydło potasowe nie zdawałam sobie sprawy, że to takie antidotum na wszystko.

Jeżówki wspaniałe, ja ciągle czekam na swoje

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lip 2013 12:33 #177283

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, masz rację - nie ma co narzekać na upały, tylko trzeba się cieszyć każdym słonecznym dniem i porządnie naładować akumulatorki przed dłuuuugą i szarą jesienią i zimą :cool3:
U Ciebie słonecznie, kwieciście i kolorowo; z pewnością przyjemnie jest spędzać wakacje w takich fajnych 'okolicznościach przyrody' :flower1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lip 2013 13:25 #177297

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
łap Jolu promienie słoneczne łap bo dziś z rana zdałem sobie sprawę, że niebawem połowa lipca a dni coraz krótsze, szkoda, że od kwietnia nie jest tak ciepło :( A takiego gościa też chciałbym u siebie na balkonie, niestety mnie nawiedzają "czarne kury" tj. wrony :P a zdjęcia ładne, nie ma porównania :D

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lip 2013 21:07 #177441

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Uroczy pisklaczek :woohoo: Rodziców nie było widać?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lip 2013 21:31 #177462

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
U mnie też sporo takich żółtodziobów, więc dwoję się i troję, żeby kota w domu utrzymać :jeez: . A on wie, co się święci i zachowuje się jak w amoku :hammer: , wykorzystuje każdą okazję, żeby się wymknąć :jeez:
Na szczęście "pański kotek" :evil: , wychowany w mieście, nie umie się załatwić na dworze biedaczek :evil: , więc musi wracać :rotfl1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lip 2013 22:12 #177497

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ufff :search: nachodziłam się, napatrzyłam, nawąchałam prawie :rotfl1: i naczytałam co niemiara :thanks:
To najbogatszy w fotki i dialogi wątek na forum jak dotąd :hearts: :bravo:
Obfitość kolorów i kształtów mnię usatysfakcjonowała B)

Życzę nocnych opadów i dziennych wizyt motyli na jeżówkach :hearts:

Współczuję plagi komarów... :angry: U mnie raz był jeden drań-komar i zepsuł mi nocne medytacje na tarasie :happy4:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lip 2013 22:37 #177522

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonka a tak mydło jest znakomitym wynalazkiem na wiele ogrodowych problemów :)
Jeżówki :hearts: u mnie coraz wiecej, a za nimi zawitały stada motyli :woohoo: cudnie jest, cudnie.
W ubiegłym roku zauważyłam, że motyle wielbiają rownież aksamitki, to kolejny raz nasiałam im cały, długaśny rządek :happy4:
Daluś wspaminała pogoda na wakacje, ile to razy dziennie narzekam 'ufff jak gorąco' :jeez: , a jak pojawią się chmurki wyglądam zaś słonecznych promieni :rotfl1:
Człowiek to ma jednak taką przewrotną naturę :silly:
Pomimo, że większość róż szykuje się do kolejnego ataku ogród nadal kolorowy ... innymi roślinami.
Teraz królują lilie, liliowce, jeżówki, gailardie, zaczynają dalie, hostowe kwiatostany, nie jest smutno ;)
Łukasz żebyś wiedział, że łapię słoneczne promienie :wink4:
Mało, zbyt mało czasu spędzam w domu. Dobrze, że są dziewczynki, które choć w domowych porządkach pomagają.
Czasem czas poświecony na przygotowanie obiadu jest dla mnie za długi :rotfl1: nie po to urlopik, żeby garować :happy3:
Marta u mnie kotow już nie ma :supr: Jurek Killer - znaczy mój pies :rotfl1: doskonale się nimi zajął, teraz już wiedzą gdzie można chodzić, a gdzie nie za bardzo :silly:
Małe i dzisiaj uczyło się latać, przyłapałam w rogu działki, jak nie mogło pokonać ogrodzenia :oops: Oddaliłam się na bezpieczną odleglość więc.
Wieczorkiem wyszłam zaś podlać donice, a moja ogrodowa parka znowu podniosła larum :happy:
Marta słyszała, to tkie stukanie jakby.
To jest dla mnie oznaką, że bronią gniazda lub pisklaków, ktore z niego wyfrunęły. Już nie doszukiwałam sie maleństwa, zamknęłam drzwi, niech sobie szczęsliwie wróci do gniazda :lol:
Iwonka tyle miłych słów :oops: o moim watku, bardzo dziękuję :hug: nie zasłużyłam :kiss3:
Bardzo sie cieszę, że jesteś kontenta :)
Jednak spodziewana burza chyba minęła nas o włos zaledwie :supr: Nawet zdecydowałam się zamknąć tunel i zdjąć dach z altany, na wszelki wypadek :unsure: Moglo chociaz podlać :teach:
Czyżby znowu niezbyt odległe Białe Jezioro zostało nawiedzone przez kolejną, dużą nawałnicę :think:
Cisza ptrzed burzą została zmącona podmuchami wiatru, więc może jednak? Nawet komary juz poszły spać i nie kąsają :rotfl1:

Iwonka jeden komar :supr3: no nie żartuj proszę :rotfl1: słownie: 'jeden' :happy3: To Ty masz u siebie raj na ziemi :woohoo:

Kilkoma zdjęciami przydaloby sie okrasić wątek, więc zapraszam :lol:
Kolejne jeżówkowe fotki.

Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2013 23:21 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lip 2013 22:50 #177541

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
pamelka wrote:
W ubiegłym roku zauważyłam, że motyle wielbiają rownież aksamitki, to kolejny raz nasiałam im cały, długaśny rządek :happy4:
Który to rządek przerwałam podczas konsultowanych zresztą przeróbek ;)
Lato jest, więc narzekamy na upały! Upały złe są, narzekać trzeba.... ;)
Jeżówki z siewu... Mi się zdarzyło kilka fajnych, ale ich żywotność kiepska... Wciąż są w fazie malutkich kępek... Ja już siewki jeżówek plewię, na nic nie liczę...
Jola, dbaj o pisklaczka! :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Lip 2013 23:44 #177565

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Widzę jeżówki w pełni kwitnienia. U mnie dopiero mają zielone pąki. Już doczekać się nie mogę. To moje ulubione byliny.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 11 Lip 2013 00:03 #177580

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jolu - motyle mają raj w Twoim ogrodzie. U mnie jeżówki dopiero zaczynają kwitnąć ale motyle obsiadają tymczasem kwiaty pierwszych dzielżanów.
Pisklaczek śliczniusi tylko, czy uda się go utrzymać przy życiu :unsure: U mnie wysoko pod rynną wróble wysiadują już trzecie w tym roku pokolenie piskląt.Już myślę, ile zapasów pokarmu trzeba będzie nagromadzić na zimę, bo i młodych sikorząd jest pełno i rudzików :) :woohoo:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 11 Lip 2013 00:58 #177586

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta a co tam aksamitki, najwazniejsze, ze hostki maja się lepiej. Na jutro zaplanowane rugowanie kolejnych, choć łatwo nie będzie :supr: Burza jednak przeszla bokiem i nadal sucho :(
Od przyszłej wiosny także będę pieliła jeżówki, zostawię najwyżej te przy odmianowych stanowiskach.
A pisklaczek ma się dobrze ;)
Danuś i ja uwilebiam jeżówki, te ich ostre, innym razem oksamitne główki, kolorowe i te białe, a takze zielone :woohoo:

Aniu bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś :) Dzięki Twojemu wpisowi postanowiłam znaleźć mojego maluszka w necie i jak się domyślam, to jest Kopciuszek :lol: zerknij proszę czy nie podobny :lol:
Przy okazji poczytałam trochę o tych niewielkich ptakach, to one z pewnością.
Sporo mam owadow w ogrodzie i często obserwuję, jak te małe ptaszki zwinnie polują w locie, jak szukają pożywienia pośród trawy. Nawet się zastanawiałam, czy te młode są aż tak żarłoczne :happy:
A motylkowo juz się zaczyna na całego, niech no tylko dojdą do oferty kwiatowej w pełni rozwinięte krzaki budlei :happy4:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 11 Lip 2013 07:40 #177598

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ależ gąszcz jeżówek :eek3:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 11 Lip 2013 08:59 #177615

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A mnie burza nie ominęła :funnyface: :dance: . Co prawda prąd i internet odzyskałam dopiero dziś :rotfl1: , ale mam podlane :woohoo: :dance:
Nie mogę patrzeć na takie piękne jeżówki, gdy moje takie nieudane :jeez:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 11 Lip 2013 09:32 #177621

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
U mnie od lat kopciuszki wychowują młode :) Bardzo sympatyczne ptaszki. Zachwycam się łanem jeżówek :woohoo:
U nas tylko pokropiło, susza :(
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 11 Lip 2013 10:57 #177641

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ależ u Ciebie jeżówkowy raj :woohoo: zarówno dla oczu jak i motyli :) A pisklaczka gratuluję, będzie z niego pożytek jak dorośnie :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.501 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum