TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 07 Sie 2013 16:20 #184673

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu :bye:
Hibiscus jest piękny,,,duży krzaczorek :P
a ile trzeba czeką ,,,aby mieć tak piękny duży okaz???
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 07 Sie 2013 18:17 #184687

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
No popatrz, a moje wszystkie trzy hibiskusy nie przetrwały zimy (i to nie była wcale ich pierwsza zima :blink: ).
Trawy zaczynają swój spektakl :bravo:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 07 Sie 2013 21:06 #184712

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Widzę że romantyczny nastrój do wątku zawitał :whistle: U Pamelki zawsze są fajne fotki do pooglądania :) A że później chodzę po ogródku i zastanawiam się co wykopać aby kupić jakieś podpatrzone tu rośliny to już inna sprawa :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2013 21:13 przez Bozi.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 07 Sie 2013 23:07 #184742

• Edyta
  • Edyta's Avatar
pamelka wrote:

Gosiu, Edytko, Markito czy jesteście może zainteresowane żółtą różą, o taką ...

A może Ty masz ochotę na moją Claire Austin :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :

A co to roślinek, to jeszcze jutro zrobię przegląd generalny i spróbuję coś zaproponować ;) .

Ja swoim różyczkom zamontowałam linie kroplujące. Bardzo dobrze się sprawdzają ;) .
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2013 23:09 przez Edyta.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Sie 2013 09:41 #184776

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Kilka myśli na szybko,róże Pamelki są świetne skoro Piterek chcę sadzić,węże kroplujące do róż,bylin też są świetne,podlewają,nie mocząc liści i oszczędzając czas,żadne rośliny na siłę trzymane nie są świetne,to,że nie chce się jeść w upał,to byłoby świetne,gdyby dało sie zrealizować,niektórym upał nie przeszkadza bo kochaja jeść/M/. :devil1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Sie 2013 10:54 #184787

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aniu co tam wiązanie, kiedy kwiaty zachwycają :woohoo: Już w sobotę wybieram się uzupełnić hortensjową, niewielką kolekcję ;)
Okazja niebywała, bo wraz z kolejnymi gośćmi /Gosia i Edytka :hug: / wybieramy sie na mały szkółking :wink4: a na trasie szkółka bardzo dobrze hortensjowo zaopatrzona :P
Zakupię zdaje się 'Polar Bear' i 'Levana' :think: oraz oczywiście 'Limelight'.
Zastanawiam sie, czy ta ostatnia nie zastąpi ostatniego w ogrodzie rh, na które nieustannie przymierzam sie ze szpadlem :devil1:
Marta Dorcia odpowiedziała, więc tylko potwierdzę :)
Oczywiście ze względu na rodzaj nawadniania takie linie muszą być zdecydowanie dłuższe i rozciągnięte pod każdą roślinką.
Doskonale nadają się do nasadzeń liniowych /warzywnik, szpaler roślin/. Mam wrażenie, ze przy rabatach, gdzie kompozycje są rozmieszczone inaczej będzie problem z rozciągnieciem węży :think: A może się mylę?
Zdjęcia Pani cyka bardzo ładne, proszę nie marudzić :hug:
Dorcia moje róże 'zaopiekowane' calutki sezon były :wink4: więc w miarę zdrowe, podlane, wlaśnie szykują kolejne pąki.
Jednak zauważam, ze niektóre mają problem z poborem żelaza, podlane preparatem zelazowym pomalutku wracają do barw właściwych.
Poczekam jeszcze chwilę i chyba opryskam chelatem :think:
Aniu prezentowane hibki przżyły u mnie trzy zimy. Każdej dostają kopczyk i okrycie z agro.
Anetko, a były okryte te hibki? Mieliśmy przecież łagodną w miarę i śnieżną zimę :think: U mnie wszystkie 7 krzaków się utrzymało, niktóre tylko kopcowane :)
Bożenko dziękuję, bardzo dziękuję za miłe słowa :hug:
Mam podobnie, że podpatrzone kompozycje chciałabym u siebie stworzyć :lol: Nigdy nie wychodzi :silly: więc mam tylko swoje własne, takie ... na wyczucie raczej :oops:
Edytko, czyżbyśmy miały Clair z jednego źródła :rotfl1:
Będzie okazja zareklamować, wszak odwiedzimy producenta :tongue2: Może pomyłkowo dostali taką partię zrazów :unsure:
Czy ta nasza róża to nie jest czasem Friesia :think:
Nie wiem, ja tam sie nie znam :silly:
Zastanawiałam się nad linią kroplującą dla róż ... ale ja tak lubię postać przy nich, obejrzeć co tam nowego, czy zdrowe, czy kwitną, ile nowych pędów, pąków :lev:
Do tunelu za to w kolejnym roku z pewnością założę takie linie, masakra jakaś z tymi upałami :jeez: Pomidory mdleją i przesuszone uginają się pod ciężarem owoców.
Ewa potok myśli niebywale wartki :devil1:
Pani to ma zdolność kumulacji rozmyślań i wszystkie wnioski jakże słuszne :happy-old:

Żadnej fotki wczoraj nie zrobiłam :sick: ani jednej nawet :blink:
Najpierw basen :lev: ochłoda i błogostan :wink4: a pozostała część popołudnia - sadzenie nowych roślin, podlewanie i zbieranie darów natury :lol: pomidorków znaczy i ogóreczków.
A później nadszedł zmierzch i noc :lev: ale sytuacji termalnej znacznie to zmieniło :blink:
W domu 27,5 stopnia :supr: jak spać 'Panie Premierze' :jeez:

Może jakieś lekko odgrzane fotki sprzed 2 dni ... zaraz poszukam :search:

Jeżówka 'Marmelade'

Prawdę powiedziawszy ostatnie upały bardzo nadwyrężyły jeżówkową urodę, wiele kwiatów jest zaschłych, trzeba chyba będzie wcześniejsze cięcie im zafundować :think:

Clamatis 'Hakookan' zaczyna kwitnienie. Wiosną myślałam, że jest po nim, ale dzielnie odbił od ziemi ...
Teraz nieco umęczony upałami postanowił zaszczycić kwiatami.

Po sąsiedzku hortensja 'Bobo' już przekwita :cry3:

Zupełnie nie wiem, czy nie ulegnę floksowej, oazowej tendencji :rotfl1:
Padają pytania jak tu nie mieć floksów :think: czymże jest różanka bez floksów :think:
No to mam i ja, choć w niewielkich ilościach :happy3: i nie przy różach :tongue2:
Jakbym się schyliła, to nawet mogłabym podać nazwę :rotfl1:

Lilie zdecydowanie kończą sezon :cry3:

Zakończę różami, które właśnie się rozkręcają.
'Coral Palace' w słońcu

... i po zacienieniu :lev:
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2013 11:59 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Sie 2013 12:10 #184801

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Joluś, jak zwykle piękne fotki :bravo: Zachwycił mnie niezwykle czysty kolor i śliczny kształt powojnika Hakookan :)
A tak w ogóle, to po Twoim ogrodzie nie widać trudów upalnego lata - roślinki wypasione, dorodne, bujne B)
Chyba sprawdzają się te rury podlewające; ja kilka takich zamontowałam parę lat temu i w niektórych miejscach świetnie zdały egzamin (szpalery roślin), ale w innych trzeba włączać spryskiwacze ( n.p. okrągłe rabaty).
U mnie niemiłosierny upał, w cieniu 33 stopnie, do ogrodu wychodzę dopiero po 19, ale komary skutecznie nie pozwalają delektować się ciepłymi wieczorami :evil:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Sie 2013 12:12 #184802

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
u mnie już 36,5"* w cieniu, ledwo żyję w domu. Na szczęście pryskali na komary i mogę pielić wieczorami, jakbym jeszcze miał na to czas :rotfl1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Sie 2013 12:32 #184807

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ostatnio rozmawialiśmy z panem Tomkiem o tych żółtych Claire Austin, bo u wszystkich zakwitły na żółto :rotfl1: . Tak jak przypuszczasz, cała partia zrazów była pomylona i szkółka już złożyła reklamację, więc i Wasze zostaną uwzględnione ;)

Właśnie przeglądam na All... ofertę węży i doczytałam, że taka linia podlewa pas szerokości 50 cm :think: , to by nie było źle, o ile to oczywiście prawda ;) . Ale chyba i tak coś kupię, bo przecież lepsze coś niż nic :whistle:
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2013 12:56 przez r-xxta.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 08 Sie 2013 23:06 #184956

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Jak ładnie się podlewa :) I jak skutecznie! Nie widać śladów upału. Róże jak spod igły :woohoo:
Temperatura uczuć do hortensji rośnie? No, to pozostaje życzyć udanych łowów. W niższej temperaturze. miejmy nadzieję :)
Że też już mi się miejscówki kończą. tyle cudnych hortensji wkoło ...

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Sie 2013 20:38 #185349

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jesteś fantastycznym kompanem szkółkingowym :hug: i super kierowcą :P :thanks: . Dziękuję :kiss3: :thanks:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Sie 2013 22:14 #185390

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
lilie,róże piękne :hearts: Ja je wszystkie kocham ;)
Clamatis 'Hakookan bardzo ładny,,oj taki niebieski przydałby mi się, ;)
Jeden mój niebieski president okazał się jakiś różowy :mad2:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Sie 2013 23:30 #185410

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Jolu, oglądam te zdjęcia po raz kolejny i zastanawiam się, co niedokończonego jest w Twoim murku :think: .
Ciszę się, że mogłam poznać Cię osobiście - niezwykle energetyczną, pozytywną osobę :kiss3: .
Mam nadzieję, że kiedy będziesz w okolicy nie zapomnisz wstąpić do koleżanki :happy-old: .

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 10 Sie 2013 23:45 #185416

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Jolu ja podobnie ja Edyta cieszę się, że dane mi było poznać Cię. No energią "piracie drogowy" mogłabyś obdzielić pół forum. :wink4: :rotfl1: Gdyby Ci kiedyś było "po drodze" to zapraszam do siebie. :flower1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 11 Sie 2013 00:14 #185422

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Pochwal się co kupiłaś. :evil:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 11 Sie 2013 00:23 #185426

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Daluś uwierz, że u mnie susza starszna :jeez: do dzisiejszego wieczory była.
Popadało, ale ile nie mam pojęcia :think: byłam na forumowym spotkanku :woohoo:
W okolicach Lublina nie padało :blink:
Prawdą jest, ze upał zelżał... wieczorkiem w gościnie nawet zmarzliśmy szczękając zębami przy 18 stopniach :rotfl1:
Igorku i u nas oddech łapiemy :woohoo:
18 stopni o 23-ciej to jest osiągniecie :silly:
Ostatnio było blisko 30-ki :blink:
Marta życzę, aby węże się sprawdziły :hug: te, czy inne ;)
A Pan Tomek ... sama wiesz ;) dusza nie człowiek :happy-old:
Izka hortusie nabyte, zgodnie z planem :lol: Trzy sztuki zgodne z planem B)
Za taką cenę to i pięć mogłabym nabyć, ale ... :sick: gdzie się miejsce podziało :search:
Deszcz nareszcie popadało, ale nie widziałam :silly: nie wiem jaki ;)markita wrote:
Jesteś fantastycznym kompanem szkółkingowym :hug: i super kierowcą :P :thanks:
Marta pozowlisz, że zacytuję ;)
No ... bo czułaś się zupełnie bezpiecznie po mojej prawicy, prawda B)
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :lol:
Bardzo dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję kiedyś powtórzyć taki wyjazd :hug:
Aniu widziałam dzisiaj 'Presidenta' - cudo :)
Żebym tylko znalazła kolejne miejscówki :think:
Niebieskich mam wiecej, ale nie chcesz zajrzeć :oops: Przekwitają niestety.
Edytko bo to ... życie nas uskrzydla :woohoo: musimy cieszyć się każdym dniem :)
Takie forumowe spotkania są niezwykle budujące, poznanie ludzi wrażliwych na piękno ... sama wiesz to jest 'bomba' energetyczna :woohoo:
W dobie internetu, gdzie większość spraw jest załatwiana on-line :blink: niesmowite są takie właśnie spotkania :lol: dzięki naszemu forum ;)
A murek ... stoi :lol: kolejne elemety ... takie bardziej w formie pozostałości :think: ruin jakby :think:
Mają to być ... :think: elemanty ... z oświeleniem ... coraz niższe, przechodzące w pewnym miejscu, w kontynuacji linii w siedzisko przy ognisku :whistle:
Dodatkowy element filaru, jako wsparcie dla słonecznego zegara :think:
Noooo, ale fachowiec zajęty nazbyt :blink: może w kolejnym sezonie, bo od kwietnia obiecuje :jeez:

Edit.

Gosiu ja również miałam niewykłą okazję by Cię poznać :hug:
Wciąż jestem pod wrażeniem Twoich ekologicznyc porad odnośnie prowadzenia ogrodu :woohoo:
'Pirat' :think: dlaczego :oops: bo TIR był między nami :rotfl1: jakiś taki nieskoordynowany Tir :rotfl1:
Energię polecam :) every time :wink4: everyone :wink4:

Danuś nie ma zakupowych fotek, ale z penością by Cię nie zaiteresowały ;) kulek żadnych :( same bylinki :happy4:
Głownie ... dzielżany :wink4:
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2013 00:34 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 11 Sie 2013 00:45 #185430

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Jolu ale ten "pirat" to nie był zarzut, bo był podziw. :wink4: :lol:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 11 Sie 2013 00:48 #185431

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
A dziękuję :hug: bardzo dziękuję :thanks:
Cofam pytanie :silly: :happy3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.646 sekundy