TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Maj 2013 09:20 #152939

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj,Jolu :bye:
Ogród nabrał już róznych kolorów i pięknieje z dnia na dzień coraz mocniej :)
Migdałek ślicznie zakwitł,psi ząb też ciekawy,ja go nie mam,a bardzo mi się podoba,nigdzie go nie mogłam trafić,trzeba chyba internetowo zciągnąć :blink:
A ten ostani piękny kwiat,to ,co to jest???
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Maj 2013 09:38 #152947

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Jolu, znów szalejesz wraz z rozpoczęciem nowego sezonu :) altana dobrana idealnie do Twojego ogrodu i jego architektonicznych detali ! :) widuje u sąsiadów podobną altanę z materiałowymi zasłonami i w ubiegłym sezonie żaden wiatr nie zdołał tego poderwać, zniszczyć, więc z zasady są to chyba dość mocne, stabilne konstrukcje.
Wtrącę się i odpowiem Ani (bo o dziwo wiem co jest na zdjęciu :D ) to Sprekelia - kolejny dowód na dobrą rękę gospodyni ogrodu do różnych dziwnych, pięknych wynalazków :) !
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2013 09:39 przez Sylweste.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Maj 2013 10:52 #152959

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
ulistnione rozyce bardziej niz u mnie,opieke widac mają przednią ..migdali sie migdalek :)

Pozdrawiam Markus

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Maj 2013 19:54 #153097

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Jolu wszystko fajnie kwitnie .Uwielbiam migdałki ,ale one mają tylko swoje 5 minut potem tylko zieleń i nic poza tym .Dzisiaj sprawdzałam róże niestety mnóstwo mam z dziećmi mszycowymi .Pryskanie u mnie się zaczęło na razie ziołowe i ręczne zbieranie
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Maj 2013 22:51 #153242

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Danuś nie ma sprawy ;)
Marysiu i u nas szalała burza :blink: Spoglądałam z okna, jak ma się altana ... wciąż stała pomimo silnych, burzowych porywów wiatru. Ona jest przymocowana niby kotwami, ale wiesz :whistle:
Pierwszy egzamin zdany :think:
Migdłaki nieustannie mnie zachwycają, z tarasu mam widok na jeden i podczas nielicznych przerw na odpoczynek w pracach ogrodowych lubię teraz na niego spoglądać.
Moniko u mnie drewniana altana stała się u mnie ... drewutnią :silly:
W zasięgu najbliższym jest w zimie, tarasy dwa, więc wybor był jakby prosty :think: Coraz cudniej się robi :happy4: oby ogrodnicy byli łaskawi B)
Bożenko moja peonia ma już czwarty sezon, kupiłm wysyłkowo na poczatku działkowania.
W tym roku zaś kupiłam 4 z przeceny, marketowe. Zobaczymy być może za rok co one za jedne :think:
Przy altanie stoją rożyczki w donicach, nie , nie pnące :silly: w skrzynkach nad nimi wysadziłam dzisiaj tunbergię.
Jutro zestaw może zestaw mebli ogrodowych wystawię i można grillować :drink1:
Póki co upojnie pachnie tam kalina, lada moment zaczną się zapachy bzu :lol: potem róże ... mam nadzieję fajny będzie zakątek.
Nie myślałam jeszcze o podłodze, ale ... może trawę własnie zostawię, jak myślisz :think:
Romciu dziękuję :hug: myślę jednak, że na forum jest wiele ogrodłw z których można czerpać wzorce, ja się jeszcze uczę :oops:
Z roku na rok przybywa nowych wiosennych roślinek, kiedyś może ... będzie ładnie :think:
Martusia jutro, czyli ... dzisiaj :woohoo: zaras pędzę obejrzeć, Twoja jest cudna :hug: U mnie wokolicy niestety IKEI niet :supr:
Pawełku pawilonik miał już bojowy chrzest, bez bocznych ścian jest jednak dosyć przewiewny.
Obserwowałam wczoraj, jak porywy wiatru wpadały pod dach i ... wypadały :woohoo: Niech tak zostanie :thanks:
Dziękuję Danielo bardzo mi miło, że Ci się podoba :)
Gieniu a mnie szafirki zachwyciły w tym roku. mam jeszcze kilka ciemniejszych kęp :woohoo: Zaraz pokażę ;)
Marta wczorajsze nawałnice ochrciły pawilon solinie, niech trwa niewzruszony :lev: Peonia zaczyna 4 seon, zobaczymy, jak zakwitnie :think: Oczywiście nieustannie zapraszam :funnyface:
Donice letnie już wytachane z gospodarczego, sprekela zaskoczyła mnie poztywnie bardzo :happy4: ciekawe, jak tam eukomisy i ornitogallum się mają B)
Datury póki o niezbyt wyrywne :unsure:
Izka to niemal wszystkie są datury, oprocz ... 2 różyczek, nie wnosę ich narazie i niechaj tak zostanie :lol:
Podlewać latem trzeba, jak nie to, to tamto, więc i do donic z wężem podejdę ;)
A dzisiaj znowu była upoalna niedziela po cgłodnej sobocie, może i dobrze, że wczoraj odpoczęłam, bo dzisiaj może z ... 100 minut, nie licząc czasu na przygotownoe grilla i obiadu :rotfl1:
Grześ, a może Twój migdałek ma za kwaśną glebę? Nie? Czy ciąłeś go ubiegłej wiosny?
Iwonka to zaledwie jeden łyszczak kupiony w ubiegłym sezonie, ładnie przezimował i ma się chyba dobrze :silly:
Mebelki a'la rattan będą już jutro może, spoczną w miejscu zadaszonym, zamiast na otwartym tarasie :lev:
Aguś dzisiaj cudnie było cały dzionek, odważniejszą bluzeczkę wdziałam, aby sie niżej opalić :rotfl1: Spracowanam okrutnie, ale jaka szczęśliwa :lol: Chwasty jak się okazało są nadal ... ten perz :jeez:
Zieloniutko coraz zieleniej :happy4:
Aniu psizęby dostępne są wiosną w centrach,nawet u nas ;)
Ogród zmienia sie z dnia, na dzien, zapraszam, jak będziesz wracała od siebie lub też wyjeżdżała;)
Sylwek, a tam zaraz szaleję ;) Pawilon zakupiony ponad rok temu zimował na strychu, bo czas jego najwidoczniej dopiero nadszedł ;)
Polecam zakupy promocyjne, wiele, wiele tańsze niż regularna oferta :) a te z ekspozycji ... jesli dodatkowa ta pod dachem :silly: Dziękuję za odpowiedź dla Ani :hug:
Markus nie wszystkie takie ulistnione, ale jest jedna ...zwana Pirouette :woohoo: ta nawet mnie zaskoczyła wiogorem :lol:

Migdałki się cudnie migdalą, oby jak najdłużej :)
Jadziu i magnolie maja swoje 5 minut i wiele innych drew i krzewów ;)
Taka Fothergilla major /znowu nieudane zdjęcie :oops: /dajmy na to właśnie zaczęła ... i wkrótce skończy niestety :oops:

Na różyczkach nie zauważyłam jeszcze mszyc, ale skoczki, jak najbardziej :club2: upatrzyły sobie moją Alchymist :hammer:
Oprysk na jutro przewidziany.

A co ta, disiaj na grządkach .... poranny spacerek w nocnej bieliźnie z kubkiem kawy :lol: rewelacja :woohoo:
Ciepełko, ptacy śpiewają, choć jeden drze się wniebogłosy, jak kot :devil1: Bażant jeden chyba wzywa panienki, czy co :think: czy jeden aby :silly:
Dzień przepiękny, ciepły, w przewadze słoneczny, podłoże po deszczach miękkie, więc co było robić ... wysiewy :woohoo: jednorocznych i pieleni, pielenie i znowu pielenie :blink:
Jutro zasiew warzywnika i obsadzanie tunelu i ... mogę wyruszać spokojnie na południe :lev:
Mówią w niedzielę się nie pracuje, a ja mówię ... nie praca to, a przyjemność i odpoczynek :wink4:
Pamiętam, jak moja babcia mówiła, że w niedzilę nie można zarobkowo pracować i święta racja :teach:
Ogrod sie zileni, trawnik wkrótce ponownie trzeba będzie kosić, chwasty pchaja się na świat, skąd :blink: wypielone przecież było :rotfl1:

Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2013 23:32 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Bozi

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Maj 2013 23:32 #153275

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
pamelka wrote:
Grześ, a może Twój migdałek ma za kwaśną glebę? Nie? Czy ciąłeś go ubiegłej wiosny
Migdałki się cudnie migdalą, oby jak najdłużej :)

Z moimi migdałkami mam podobny problem,po pseudo kwitnieniu oczywiście tnę co roku -i co-po kilka kwiatków na krzewie :think: ,mówisz że może ziemia za kwaśna :teach: o tym nie pomyślałem. :whistle:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Maj 2013 23:48 #153294

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł miło, że zajrzałeś ;)
Ja mam podłoże marglowe/zasadowe, migdałkom to odpowiada, podobnie powojnikom ;)
Kwasolubom zaś muszę zakwaszać solinie, z nimi mam problem ... rh i azalie nie bardzo chca u mnie rosnąć :unsure:
Iglaki jakoś sobie radzą.

Kolejny rok bez okrycia zimowała paulownia i żyje cała roślinka. Zastanawiam sie, czy już nie pora zacząć prowadzić ją na drzewo :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 05 Maj 2013 23:57 #153298

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
pamelka wrote:
Paweł miło, że zajrzałeś ;)
Ja mam podłoże marglowe/zasadowe, migdałkom to odpowiada, podobnie powojnikom ;)

Po sugestiach Gosi,dziś M.zakupiła dolomit,może podsypać pół garstki pod migdałki :think: .

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 06 Maj 2013 06:58 #153341

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jolu ja nieodmiennie będę zachwycała się Twoim migdałkiem :whistle: Chociaż pozostałe roślinki masz równie wspaniałe.

Jolu gdybyś miała chwilkę czasu, zajrzyj proszę do mnie - mam iglaczka nn - może poznasz co to :oops:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 06 Maj 2013 07:06 #153342

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Jolu ależ wiosna szaleje na maksa ,migdałek rzeczywiście imponujący , miałam też ale przegrałam bitwę z zarazą , którejś wiosny nie odbił :( :( .............. i mam pytanie iglakowe czy Tsuga canadensis mogła przymarznąć tej zimy ????? ..........wygląda nie za ciekawie :( :(
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 06 Maj 2013 08:48 #153373

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Jolu! Ile Ty masz trawnika! :eek3:
Jeśli jeszcze kiedykolwiek będzie jakiś konkurs iglasty to zdecydowanie trzeba będzie dopisać do regulaminu punkt, który wyklucza wszelkie czerwone i różowe iglaste przyrosty. Dodanie takiej propozycji od razu kończy konkurs :rotfl1:
Migdałki się migdalą? :oops: To znaczy będą migdalątka? :oops:
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2013 08:49 przez rispetto.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 06 Maj 2013 09:08 #153378

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
no miałam stawiać wczoraj mój pawilon ale mój tragarz zastrajkował....nie szło go dobudzić więc wczoraj dałam sobie z nim spokój......pewnie uda mi się jakoś w tym tygodniu go zmusić :whistle:
ale migdałka to masz pieknego....bo mój biedaczek lekko podmarzł i zakwitnie owszem ale tylko kilkoma kwiatkami :sad2:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 06 Maj 2013 10:56 #153410

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
Grześ, a może Twój migdałek ma za kwaśną glebę? Nie? Czy ciąłeś go ubiegłej wiosny?
Cięty był zgodnie z zaleceniem ale ... glebę ma lekko kwaśną :supr:
Myslisz, że to powód?
Perukowce sadziłem na skopupach z jajek a o Migdałku nie pomyślałem, nie wiedziałem

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 06 Maj 2013 11:12 #153412

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł sypnij koniecznie, ale dlaczego pół tylko ;) po garstce lepiej :lol:
Moniko zagladłam do Ciebie, ale widziałam jeden tylko świerk biały chyba :think:
Miruś to może jakaś grzybowa choroba była? Ja opryskuję wiosną migdałki razem z różami miedzianem ;)
Choiny mogą ucierpieć po zimie, u mnie pierwszej od razu zeszła tsuga Ammerland.
Tylko ... ta zima była raczej łagodna?
Poczekaj wraz z nowymi przyrostami jej kondycja powinna się poprawić.
Pawełku a mam :funnyface: M się musi miec czym zająć przecież, za dużo czasu i kłopoty gotowe :happy3:
A tak poważnie bardzo cenie, o czym pisłam wielkorotnie, przestrzeń w ogrodzie. Nadmiar mnie przytłacza, lubię spojrzeć na perspektywę i zachód słońca

Kolorki na iglakach przecież kochamy, więc skąd zakazy? Czy Twoje jedno z ostatnich zdjęć modrzewia ustępuje Rydalowi? Ja jestem nim zachwycona :woohoo: Nie ... nie Krejcim :funnyface: tym wcześniejszym :happy-old:
Martusia życzę więc aby tragarz w końcu wziął się w garść i zspełnił obietnicę :hug:
Migdałek u Ciebie podmarzł :blink: na masz a na wschodnim wygwizdowie nie :think:
Dziwna ta zima była, prawdą jest, że chłód nie oszczędził centralnych i zachodnich rejonów.
Grześ to może być powód ;)

Wracając do przyrostów ... sosny drobnokwiatowe
Pinus parviflora 'Tanima no yuki'

Pinus parviflora 'Ryu-Ju'

Pinus parviflora 'Shikoku'

trochę kolorów ...

Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 06 Maj 2013 11:21 #153414

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Ale kolorki! Nie ma nic milszego dla oka po zimie, jak widok świeżej zieleni. U mnie już kwietnie grusza. Pszczół całe mnóstwo.Jeszcze tyle nie widziałam. Wszędzie mi brzęczy. :dance:

Jolu, a co z nalotem na Krzywaczkę? Kiedy jedziesz i w ile osób? Weź jak najmniej, bo auto się nie rozciagnie, nawet Twoje. :rotfl1:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 06 Maj 2013 16:05 #153472

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jeden łyszczak :supr: jutro ci pokarzę jak wygląda jeden łyszczak :tongue2: Rydel :hearts: i tyle. Zazdroszczę ci tego kompletu ratanowego - ja bym go nawet nie miała gdzie postawić, u mnie tak sielsko

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 06 Maj 2013 20:03 #153559

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Troszkę kolorków mówisz... ładne mi troszkę :)

Jolu chodziło mi o tego iglaczka na pniu.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2013 20:04 przez Monik.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 06 Maj 2013 21:18 #153620

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Jolu, altanka rzeczywiście urocza. Mój "namiot" leżakuje w garażu już kilka lat. M. ciągle brakuje innego chłopa do pomocy... Albo argumentuje, że wiatry mogą to porwać :blink:
Wrócę jeszcze do sprawy migdałka: sugerujesz cięcie po kwitnieniu tak mocne jak u Hakuro?

Doradź mi jeszcze, poszukuję iglaczka w wersji raczej mini, o czerwonych przyrostach. Masz jakieś propozycje?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.549 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum