TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Sie 2013 22:08 #188321

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Markitka- czy na jednym ze zdjęć to jest "ten" sadziec ? Jeśli tak ,to bardzo ładnie pozbierał się :)

No ,właśnie - jak zaczęłam interesować się trawami ,to wydawało mi się ,że one w ogóle nie potrzebują wody :happy3:
Takie stepowe rośliny...
A tu niespodzianka! Większość woli półcień i wilgotną ziemię .
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Sie 2013 23:18 #188371

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś to na pewno jakieś robale zaatakowały Modrzewia .Miałam tak 2 lata temu jak nie zrobiłam wiosennego oprysku Promanalem ,bo po prostu nie wiedziałam .Tam gdzie są świerki nie powinno być modrzewia .Nie wiem czy masz świerczki bo robale przechodzą z nich na modrzewie .Zobacz może masz takie czarne kuleczki mniejsze od główki od szpilki na tych igiełkach mnie właśnie takie zaatakowały albo po prostu za dużo ostrego słonka, a on jest chyba świeżo posadzony. Kurcze ,ale nawymąrdzałam :rotfl1:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2013 23:19 przez jagoda5214.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Sie 2013 23:27 #188372

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Sucholubna świetna,uwielbiam te rosliny,będziesz miała busz trawowo-perowskiowy,dosadź jeszcze gaury,chyba,że ja niedowidzę.Rozchodników teraz mnóstwo,kolorów sporo i wysokosci.Na nasze pustynne warunki bezproblemowa rabata,piekna całe lato.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Sie 2013 20:53 #188532

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aniu kotki też lubię ;) , mam dwa :P , a piesek sam się wyprowadza :rotfl1: , choć oczywiście chodzę z nim na spacery poza ogród - uwielbia je, bo pozwalam mu rozkopywać wszystkie kretowiska :woohoo: :happy3:

Dorcia jak człowiek 4 lata nie ma urlopu, to potem wyjedzie na tydzień i głupieje :tongue2:
Ciągle nie skończyłam sadzić :jeez: , szykuje się mnóstwo przeróbek, nornice się nie poddają :evil: , choć wczoraj kot przyniósł mi jedną :woohoo: , jednym słowem roboty huk :dazed:
Kolejna porcja różyczek :P

Avalon

DSC_8004.JPG

Angela

DSC_8005.JPG

Cardinal Hume

DSC_8006.JPG

Margolciu Nowy Sącz to nie koniec świata ;) , swego czasu jeździłam bardzo często w drodze do Szczawnicy i zawsze się gubiłam :rotfl1:
A z tym zapraszaniem to jest tak, że przyjadą do Ciebie goście, a potem będą domagać się rewizyty :funnyface:

Romciu uświadomiłaś mi, że zapomniałam jednego niezbędnego rekwizytu do fotki z wrzosami - metrówki :happy3: . Wtedy przekonałabyś się, że jednak jest różnica, moje wrzosy są trzykrotnie mniejsze od Twoich :silly:
A gdzie ja napisałam, że psy są przeszkodą w naszych ewentualnych przyszłych spotkaniach? :dazed: . Ja absolutnie poza odległością żadnych przeszkód nie widzę :happy4:
Moje nornice nie przestraszyły się wczorajszego śmierdziucha z wrotyczu :hammer: , dziś dopychałam psią i kocią sierścią :angry:

Marto prawda? :rotfl1: , też nie rozumiem :happy3:
Sucholubna wyściółkowana trawą, dobrze widzisz ;) , kurhanik zarośnięty przez dynie, gdzieś muszę te trawę wysypywać :happy3: . A z trawami to było dokładnie tak jak mówisz, co mi się spodobało, to się okazywało, że lubi wilgoć i cień najlepiej :hammer: . Dlatego wybierałam takie trawy, które znoszą słabe gleby, duże nasłonecznienie i okresowe susze :whistle: . Czy to się potwierdzi i sprawdzi dopiero się przekonam :P
Ze swoich wrzosów byłam nawet zadowolona do tej pory, bo zimowały i kwitły :wink4: . ale u Romy zobaczyłam, że one potrafią rosnąć :woohoo: , no i już nie jestem zadowolona ze swoich tak do końca :happy3:

Magdo tak, to TEN sadziec :P , ma się naprawdę dobrze, w upały miałam na niego oko, teraz zaczyna kwitnąć i w ogóle przyszłość świetlana przed nim :happy4:
Już właśnie Marcie napisałam jakie przeżyłam rozczarowanie, gdy szukałam traw na sucholubną :happy3: , ale coś w końcu wybrałam, zresztą podobnie do Ciebie :lol:

Jadziu znam zależność świerkowo-modrzewiową, ale nie stwierdziłam szkodników :huh: , zresztą niedaleko rosną świerki serbski i kłujący, one mniej podatne, ale też sprawdziłam, czysto :dry: . I promanalem był wiosną pryskany, a przesadziłam go jesienią w to miejsce i się przyjął, bo wiosną miał piękne przyrosty i rósł ładnie do niedawna :( . Jutro może siła fachowa mi pomoże zidentyfikować o co chodzi :think:

Ewo już czuję, że ta rabata to będzie strzał w 10 na moich piachach :woohoo: , gaury jeszcze nie mam, ale miejsca trochę zostało, nic straconego :happy4:

Powoli kończę pourlopowe porządki, ciągle tylko nie uporałam się z posadzeniem zaległości, bo pewne rośliny wymagają przenosin i im bardziej zagłębiam się w temat, coraz więcej rzeczy do zrobienia się pojawia :jeez: . chyba muszę wezwać panią Ewę :rotfl1: , niech już zacznie trawę wywalać, bo się do zimy nie pozbieram :happy3:
A jak wychodzę z aparatem to łapię się na tym, że coraz więcej roślin wygląda niezbyt atrakcyjnie :dry: , potem, wracam do domu i okazuje się, że mam tylko kilka fotek :dazed:
Co zwróciło moją uwagę dzisiaj ;)

azarina, troszkę późno się pozbierała :happy3: , ale lepiej późno niż wcale :silly:

DSC_7965.JPG

jeden z ostatnich floksów od MP Bright Eyes, ale za to jaka kępa :woohoo:

DSC_8007.JPG

powtórnie kwitną ostróżki

DSC_8014.JPG

niektóre hortensje się fajnie przebarwiają :silly: Vanille Fraise 'Renhy'

DSC_8008.JPG

a niektóre dopiero zaczynają kwitnąć :P , cudny maślany napakowany kwiatostan Silver Dollar :hearts:

DSC_8010.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Sie 2013 21:02 #188539

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Zaatakowałaś mnie tymi zdjęciami floksów i hortensji :pinch: - aż się bałam, że nic dla mnie nie będzie :P . Ostróżka jednak ratuje całą sytuację :happy: . Tobie kwitnie ponownie? :dazed: A moje dwie jak stanęły w miejscu po posadzeniu, tak stoją :jeez: . Coś robię nie tak :think: . Muszę się zagłębić w lekturze :coffe: .

Wy tak teraz wałkujecie temat traw :dry: , więc i ja zaczynam znów o nich myśleć :hammer: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Sie 2013 21:12 #188545

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Gratuluję wygranej w konkursie :woohoo: :hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Sie 2013 21:12 #188546

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia czujna jak zawsze :hug:
Jak to nic dla Ciebie :huh: , a róże? To dla Ciebie porcja różyczek była :P
Ostróżki kwitną ponownie po dość solidnym przycięciu po pierwszym kwitnieniu. Nawet te, które w tym roku kupowałam powoli zbierają się do drugiego kwitnienia :silly:
Trawki powoli zaczynają mnie BRAĆ :woohoo: , moje maluchy poprzyjmowały się, troszkę podrosły i zaczynają kwitnąć :hearts: . Tylko jeszcze muszę nauczyć się fotografować kwitnące trawy :rotfl1:
Jeszcze dla Ciebie Venrosa :hug:

DSC_8013.JPG

Igor co Ty mówisz :ohmy: , wygrałam coś :woohoo: , super, ale fajnie :dance: , dzięki, że mnie namówiłeś :hug:
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2013 21:13 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Sie 2013 21:18 #188549

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Venrosę mam w jesiennym zamówieniu :woohoo: , no i wcześniej pokazywaną przez Ciebie Cardinal Hume też :dance: . Śliczne obie mają kolory. Cardinal Hume zamawiam właśnie dla tego koloru, bo kształt kwiatu mnie nie powala :tongue2: .

Właśnie czytałam ponownie o ostróżkach - zdaje się, że im moja kwaśna gleba może nie pasić :dry: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Sie 2013 21:41 #188569

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Brawo Martuś :hug:
Jadzia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Sie 2013 21:50 #188575

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
markita wrote:
Trawki powoli zaczynają mnie BRAĆ

Mnie wzięły , i to bardzo :) W momencie jak postawiłam pierwszego miskanta w ogrodzie . Takiego w doniczce ,prosto ze sklepu.
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2013 21:51 przez magdala.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Sie 2013 22:16 #188598

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-gratuluję :kiss3: :bravo:
Moja ostróżka też zakwitła ponownie ale chyba i tak źle ją przycięłam :( bo tylko poobcinałam to co się połamało.W przyszłym roku już będę mądrzejsza.
Patrząc na Twoje róże przypomniało mi się,że mam przygotować zamówienie na róże,już biegnę przeglądać.
Dorcia u mnie też gleba kwaśna a jedna z ostróżek rośnie jak szalona a druga posadzona obok ledwo dycha, nie wiem co może być powodem :think:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Sie 2013 07:50 #188664

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
I ja gratuluję :kiss3:
Moja Venrosa ma 1,6 wzrostu i 8 pączków na samym czubku -nierozwiniętych :club2: i trwa w tym stanie już cały sierpień :think:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Sie 2013 21:33 #188823

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jestem pod wrażeniem, dziś obejrzałam ogród Marty na żywo! To już nie są żadne przymiarki, to jest gotowa kreacja! :) Choć jak czytam jakieś przeróbki jednak się szykują... Jak na ogród pasjonata przystało, będzie poszerzanie! :bravo:
Bardzo mi się spodobało, Marta, to co dziś powiedziałaś, że masz nieproporcjonalnie duży trawnik... :rotfl1: Rzeczywiście dużo go...Ale jeszcze sporo czasu chyba upłynie zanim powiesz, że masz nieproporcjonalnie za mały trawnik! ;) Bo połacie wielkie...
Tym bardziej wielki szacunek, bo wszystko wypielęgnowane, zadbane, wymuskane!
Pięknie!
Też gratuluję! :)
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Sie 2013 21:03 #189094

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Również przyłączam się do gratulacji. Venrosa śliczna i jeszcze pięknie pachnie. :bravo:
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Sie 2013 22:22 #189139

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia ależ kształt kwiatu u Kardynała jest jego niezaprzeczalnym atutem :woohoo: , wiele róż podobnie kolorystycznie kwitnie, ale żadna nie kwiatów w tym kształcie :silly:
A miałam jeszcze zapytać dlaczego nie zamówiłaś Tradescant? Podobał Ci się przecież ten mocno ciemny kwiat :think: .
Teraz Tradescant ma u mnie przerwę, ale jest Munstead Wood :hearts:

DSC_8018.JPG

Jadziu dziękuję :hug: . A wiesz jaki miałam problem z wyborem nagrody :happy3: , prawie żadnej swojej żurawki nie znam po imieniu i co spojrzę na stronie, to wydaje mi się, że taką mam :rotfl1:

Magdo bo trawy trzeba zobaczyć na żywo ;) , ciężko się je fotografuje, ja wciąż się męczę :supr: , ale widok na żywo takich kwitnących łanów i jesteś ugotowana :rotfl1:
Marta mnie namawia na wyjazd do szkółki specjalistycznej, bo właśnie zaczynają kwitnąć miskanty :whistle: , aż się boję :happy3:

Romciu dziękuję :hug: . Podobno już jutro będę się cieszyć nagrodą :lol:
Nie wiem jak tam Twoje zamówienie różane ;) , ale mogę ci powiedzieć co ja zamierzam nabyć: James Galway, William Shakespeare 2000, Artemis, Baronesse, Gospel, J.W. Goethe, Myriam, Tourbillon, Baron Girod de L'ain i Souvenire du Docteur Jamain :whistle:

To Baron na polu u pana Tomka :hearts: :woohoo:

DSC_7671_2013-08-27.JPG

Margolciu dziękuję :kiss3:
Venrosa lubi sobie wyczekać odpowiednią porę i pogodę ;) , tak miałam przy pierwszych kwiatach, myślałam, że się nie doczekam :silly: . Teraz juz kwitnie na bieżąco :P

Marto doprawdy nie wiem czym zasłużyłam sobie na takie pochwały :oops: . Dziękuję :hug:
Jedna mała przeróbka już dziś się dokonała :happy4: , ale popołudnie już towarzysko-kawkowe :drink1: , bo przecież jaki poniedziałek... :rotfl1:
Trawnika zdecydowanie będzie ubywać ;) , satysfakcjonowały by mnie takie aleje trawiaste, jak ma Paweł Rispetto :whistle: , myślę, że roboty mam na co najmniej 5 lat :rotfl1:
Do następnej wizyty uzbroję się w znaczniki, to mi żurawki zidentyfikujesz, a ja szybciutko podpiszę, bo pamięć krótka niestety :happy3:

Marto dziękuję :hug:
U mnie pachnie większość róż, które mam, bo dla mnie zapach jest bardzo ważny w ogrodzie :P
Cudownie pachnie również Gartentraume :hearts:

DSC_8016.JPG

Tydzień zaczął mi się mocno towarzysko :dance: i ciągle towarzysko się zapowiada :happy4: , a tu Dorcia zaraz na kontrolę wpadnie i co :rotfl1:
Zatem melduję posłusznie, że kolejne roślinki posadzone :P , rabatka ziołowa przy tarasie zlikwidowana, znudziło mi się dokarmianie skoczków :evil: . Posadziłam tam moją nową różę Michel Bras i nowe lawendy, tylko fotki nie ma, bo goście przyszli :rotfl1: . Ledwo z sadzeniem zdążyłam :tongue2:
Potem jeszcze z koleżanką przycinałam perukowca, bo mi trawy zasłaniał :crazy: , fotki też jutro :supr:
Niestety robótki owe ujawniają katastrofalną wręcz suszę, która u mnie wciąż panuje :sick: , dziś znów lałam wodę cały dzień i odkryłam dziurkę w mojej żmii :jeez: . Ileż to wody na darmo się na trawę wylało :hammer:

Obiecana hortensja to Silver Dollar :woohoo: , moje ostatnie największe zauroczenie :hearts:

DSC_8022.JPG

chyba ostatnia lilia :dry:

DSC_8026.JPG

niezmordowane kosmosy :silly:

DSC_8015.JPG

jedyna jednoroczna szałwia, która jest niezawodna w każdą pogodę - szałwia omączona :P

DSC_8023.JPG

i moja grecka bazylia :drool:

DSC_8027.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Sie 2013 22:34 #189145

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Silver Dollar przecudna :hearts: . Już ją widzę na mojej nowej rabacie :hearts: .
Nie mam kasy, nie mogę nic kupować :hammer: . Może trochę większe okaże się bardziej skuteczne :club2: .

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Sie 2013 22:36 #189148

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy będzie zimować ta bazylia na rabacie czy zabierzesz ją do domu .Fajnie wygląda taka kuleczka nawet jako roślina ozdobna .No i co z Twoim modrzewiem słychać .Fajnie zapowiada sie tydzień same odwiedziny .Barona Girod też miałabym już w swoim ogródku gdyby był wtedy u Sipa .Niestety teraz już miejsca zapełnione ,ale zamówiłam sobie Aphrodite u p. Tomka bo mnie zauroczyła
Jadzia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Sie 2013 22:59 #189159

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto- to właściwie kiedy wybieracie się po te róże? mnie wydawało się,że to będzie dopiero w październiku.Obecnie jestem na etapie przeglądania zamówienia Dorci,teraz przejrzę Twoje i wtedy zobaczę co zamówię.Do końca tygodnia postaram się sprecyzować swoje potrzeby.
Będę ich trochę potrzebowała gdyż chyba powstaje nowa mała różanka przy domku dla gości.Dorcia w przerwie pomiędzy jedną a drugą taczką
darny wymyśliła nową rabatkę. :P mnie pozostaje realizacja :ouch:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.622 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum