TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Sie 2013 07:10 #189194

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Po wczorajszym dniu ścięło mnie z nóg momentalnie :tongue2: . Nie dotrwałam do Twojego posta :pinch: . No bo co to za porządki tak późno pisać :whistle: . Jakoś się teraz dziwnie czuję będąc którąś z kolej :happy3: :P . Ale jak widzisz ranny ze mnie ptaszek :whistle: , nie śpię od 4 rano ... bynajmniej nie z powodów ogrodowych :dry: .

Ty już mi lepiej nie przypominaj co ja jeszcze miałam różanego zakupić, bo jak się wścieknę to kolejny numer zamówienia dostaniesz :funnyface: . A to i tak będzie wyczyn z mojej strony sadzić coś w październiku :dazed: .

Cieszę się, że wzięłaś się w końcu do roboty :devil1: . Wizyty towarzyskie popieram :drink1: i zezwalam :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2013 07:12 przez dorciaj.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Sie 2013 14:00 #189258

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, bazylia - rewelacja! Przyłączam się do pytania, czy zimuje na zewnątrz i czy ma taki sam smak i aromat jak ta 'zwyczajna'. Kupiłaś ją u nas czy przywieziona z cieplejszych krajów?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Sie 2013 15:42 #189273

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Marta, jakie trawy posadziłaś na sucholubnej? Może pisałaś i przeoczyłam :think: .
Tylko nie mów, że floks Bright Eyes, to tegoroczna sadzonka :woohoo: , piękny jest. Grecka bazylia wygląda super.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Sie 2013 21:11 #189537

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Edytko szkoda, że u Kurowskich nie zakupiłaś ;) , tam były niedrogie, nie miałabyś wyrzutów sumienia :happy3:

Jadziu nie znam takiej bazylii, która by w Polsce przezimowała ;) , powiem więcej, ona najszybciej reaguje na najmniejsze przymrozki, dlatego często juz we wrześniu się z nią żegnam :pinch: . Tej greckiej mam kilka sadzonek, więc może jedną zabiorę do domu do bieżącego spożycia :drool:
Modrzew nadal wygląda tak samo :dry: , nie lepiej, ale i nie gorzej :think: . Oglądały go koleżanki lepiej zorientowane iglakowo i kazały czekać :P

Romciu dobrze Ci się wydawało ;) , nawet druga połowa października to będzie :silly:
Przy domku będzie super wyglądała różanka :woohoo: , ciekawa jestem, co wybierzesz :P

Dorcia czy Ty się na mnie uwzięłaś pod koniec lata :rotfl1: :tongue2: , jak nie tyra cały dzień, to wstaje o świcie :jeez: , jak człowiek czyta takie rzeczy, to od razu mu się włącza myślenie typu "widzisz? widzisz, inni pracują, rano wstają, czasu nie marnują, a Ty :hammer: "
Zamówienia nowego wcale nie trzeba składać ;) , pan Tomek Ci elegancko dopisze do starego :rotfl1: . Zeszłoroczne było powiększane trzy razy :rotfl1:
Spójrz na dzisiejszą Augustę :hearts:

DSC_8035.JPG

i również dzisiejszy Aquarel :woohoo: . Muszę przyznać, że dziś dla Aquarela 1:0 :bravo:

DSC_8036.JPG

Dalu bazylia zimuje, ale co najwyżej na parapecie w ciepłym domku :happy3: . Smakuje i pachnie całkiem jak ta najbardziej rozpowszechniona z supermarketów :wink4: , ale ja sobie co roku jakiś eksperyment bazyliowy urządzam :P , cytrynowa na przykład mi nie smakowała :dry: , a sałatowa to już w ogóle bez smaku była :unsure:
Grecką wysiałam sobie sama z nasionek kupionych w zwykłym ogrodniczym, rozsada była drobniutka, więc po kilka roślinek w kupce sadziłam. Posadziłam w kilku miejscach, ale tylko tam gdzie miała dużo słońca i wolną przestrzeń do rozrastania - utworzyły się takie zgrabne kulki :P

Kasiu posadziłam tam 4 odmiany kostrzew : Amethystina, Bergsilber, Elijah Blue, Mairei, trzcinniki: Karl Forester, Avalanche, Overdam, trawę preriową andropogon gerardii: Fire, Great Tower i Small Tower, owies wiecznie zielony, molinię variegata, proso rózgowe: Praire Sky, Rehbaum, Straight Cloud i Warrior, a także schizachyrium scoparium.
Floks oczywiście, że tegoroczny :woohoo: , mało tego, sadzonka od Marka Podstolca była tak duża, że mam dwie takie kępy :dance:

Dziś prawie cały dzień na zakupach szkolnych :jeez: , więc średnio roboczy ogrodowo ;) , zdążyłam tylko posadzić szałwie od Moniki :hug: i podlać część działki. Sucho jest nadal tragicznie :pinch: , aż się boję o jesienne sadzenia :jeez:

Dzisiejsze portrety w zachodzącym słońcu :lev:

DSC_8028.JPG

DSC_8041.JPG

DSC_8042.JPG

DSC_8043.JPG

DSC_8053.JPG

a dla tych wszystkich, którym spodobała się moja bazylia, dziś rządek mojej rukoli :rotfl1: . Długości półtora metra i szerokości metra :rotfl1: , zdjęcie pokazuje szerokość :happy3: . Ta owszem zimowała :P i to zupełnie niechcący, bo zapomniałam ją wykopać przed zimą i proszę, oto skutek :happy4:

DSC_8045.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): dala, jagoda5214, katja, Margolka

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Sie 2013 21:20 #189544

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Uspokoję Cię troszkę ;) - dziś wstałam o 9 :whistle: . Cały dzień pieliłam kostkę brukową :happy3: . Dopiero bardzo późnym popołudniem ułożyłam obrzeże na tej nowej rabacie, kory już mi się nie chciało sypać :whistle: . Jutro większość dnia będę w rozjazdach ... zatem o jutro też się nie martw :happy4: .

Aquarell piękna i mam ją na szczęście w zamówieniu :dance: .

Ja już wiem, że na wyjazd po róże muszę wziąć dokładnie odliczoną sumę pieniędzy... tylko to może mnie uchronić od pójścia na żywioł :rotfl1: .
Świat Dorci 2016

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Sie 2013 21:39 #189556

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Uwielbiam taki typ kwiatów jak ma Aquarel czy Augusta dlatego wolę wielkokwiatowe róże
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Sie 2013 22:29 #189577

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
dorciaj wrote:
Aquarell piękna i mam ją na szczęście w zamówieniu :dance: .

Ja już wiem, że na wyjazd po róże muszę wziąć dokładnie odliczoną sumę pieniędzy... tylko to może mnie uchronić od pójścia na żywioł :rotfl1: .

:happy: A koleżanki od czego, zawsze mogą pożyczyć trochę kasy :happy4: .

Jak leżą u p. Tomka te sterty róż z zawieszkami to zawsze się na coś skuszę poza listą :club2: .
Wpadłyście po uszy, obie z Romką, ale jak się Marta na Jaśkową wybierała to już to przeczułam ....
Marta u mnie też sucho, dziś spadło dwie krople na metr kw. a chmurzy się już od dwóch dni ...
Dwa lata temu było podobnie, pamiętam.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Sie 2013 22:46 #189581

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
jak Was tak czytam to myślę czy Wy nic innego nie macie do roboty tylko w ogródkach siedzieć? :dance: wstają rano i zasuwają, efekty widziałam, ja przez kilka lat nie zrobię tego co Marta zrobiłaś w swoim ogrodzie przez dwa lata. Liliowce miałam Ci ukopać, wybierasz się na spotkanie czy odbiór osobisty?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Sie 2013 23:33 #189598

• Roma
  • Roma's Avatar
Przez 3 dni nic innego nie robiłam tylko wybierałam róże aż mnie rozbolała głowa :jeez: Niby już mam wybrane ale nie wiem czy mój inkwizytor(czytaj Dorcia :devil1: )wszystkiego mi nie przewróci do góry nogami.
Za chwileczkę wstawię listę do mojego wątku.
Tytanem pracy(czytaj Dorcią :P ) się nie przejmuj :devil1: :devil1: bo i tak nie jesteśmy w stanie jej dorównać :P

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Sie 2013 08:28 #189614

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
A gdzie Martuś dorwałaś tę grecką bazylię?
Szkoda ze nie pomyślałam o nasionach, bo już bym miała ususzoną tak jak tą zwyczajną, poza tym mam juz wyodrębniony zielnik
Ostatnio zmieniany: 30 Sie 2013 08:32 przez ulakonie.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Sie 2013 19:33 #189713

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia wcale mnie Twoje sprostowania nie uspokajają :rotfl1: , nadal jak dla mnie robisz za dużo :happy3:
Dziś Aquarel prezentuje się dużo gorzej, choć możesz mieć na ten temat odmienne zdanie :silly:

DSC_8065.JPG

A na żywioł nie poradzisz :rotfl1: (patrz wpis Eli :whistle: :rotfl1: )

Jadziu ten rok jest pierwszy, w którym przybyło mi tyle róż wielkokwiatowych i też muszę przyznać, że mnóstwo wśród nich piękności :woohoo:

Elu nie strasz Dorci, bo jeszcze jakiegoś wysłannika wyśle, zamiast sama przyjechać :happy3:
Dziś rano chwilkę u mnie popadało, ale już w południe nie było widać śladu :dry: . Tę jesień sprzed dwóch lat pamiętam jako horror :jeez: , sucho przez 4 miesiące :jeez: , a potem ta koszmarna zima :angry: , mam nadzieję, że to się już nie powtórzy :unsure:

Ula to nie ja, to Dorcia tak tyra :happy3: i rano też nie wstaję :rotfl1: , a juz ostatnio to w ogóle się nie mogę za żadną robotę porządnie zabrać :supr: . Może jakby troszkę popadało, to bym się zmobilizowała :think: , ale trochę więcej niż dziś rano :evil:
Na spotkanie się wybieram :P , a wziąć Ci tego dzwonka Sarastro? Pamiętasz takie spore fioletowe dzwony? Mocno się rozrósł na szerokość i już go dzieliłam :wink4:

Romcia listę różaną widziałam i komentowałam ;) , nadal zaś obie nie wiemy, co na to Dorcia :happy4: Tytanem staram się nie przejmować :wink4: , ale zwykle trwa to do następnego jej wpisu :rotfl1: i znów mnie trafia :tongue2:

Ula bodajże w Zielonym Centrum na Wyzwolenia ;) , ale chyba zostały mi nasionka, przypomnij mi przy okazji :) . Ja nie cierpię suszonej :pinch: , wszystkie zioła mrożę, mam już pół zamrażarki słoiczków :happy3:

Dziś od rana, korzystając z konieczności wyjazdu do Lublina, odwiedzałam... Biedronki :dazed: . A wszystko dlatego, że Dala napisała, że już pojawiły się cebule. W pierwszej był ogólnie mały wybór, jedna niewielka skrzynka :dry: i wszystkie tulipany pomarańczowe :angry: . Pomyślałam, że wszędzie nie może być tak źle i ruszyłam na poszukiwania :search: . Niestety po odwiedzeniu dwóch kolejnych sklepów stwierdziłam, że osoby takie jak ja są ewidentnie dyskryminowane :club2: , 99% odmian tulipanów WSZĘDZIE była pomarańczowa :mad2:
Udało mi się wygrzebać po jednej ostatniej torebce Claudii i Maty Hari i trochę sobie odbiłam narcyzami :P , w jednym sklepie dorwałam dwie ostatnie torebki Pipit :woohoo: . Ogólnie moje dzisiejsze zakupy cebulowe wyglądają tak :supr:

DSC_8059.JPG

W zeszłym roku posadziłam w sumie 300 cebul, chyba zanosi się na powtórkę :rotfl1:

A to już moja nagroda w konkursie żurawkowym :woohoo: , obok zupełnie nieplanowane mini zakupy :rotfl1:

DSC_8081.JPG

Żurawki wbrew pozorom nie są jednakowe :happy3: , a wręcz każda jest inna :happy4: , unikałam po prostu jasnych, które u mnie gorzej rosną :wink4:
Roślinki powyższe już posadzone :silly: , i jeszcze kilka innych z poczekalni też się doczekało, ale wciąż mam kilka doniczek oczekujących :tongue2: . No cóż, jak codziennie coś przybywa :whistle:
Dojechała również brakująca kora i ziemia, jutro będę poprawiać odwodnienie pod moją rynną, odgapione od Agness :P . Może sprowokuję tym deszcz, jak w zeszłym roku zakupem beczki :happy3:
A, zapomniałabym o podgolonym perukowcu ;) , który wreszcie nie zasłania mi "kompozycji" :rotfl1:

DSC_8063.JPG

i parę innych widoczków :P

DSC_8075.JPG

DSC_8076.JPG

DSC_8077.JPG

DSC_8072.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Sie 2013 19:50 #189716

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Żurawki owszem,piekne są,ale trawy i patagonka jeszcze lepsze,najlepsze rzekłabym,jak to miło,że nagle ruszyło kupowanie i sadzenie traw,dobre wybrałaś,na początek,bo nie wierze,że na tym poprzestaniesz,widze tu jeszcze kilka obłędnych pros,molinie,rozplenice i .......... :rotfl1: Brawo.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Sie 2013 20:52 #189731

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, dziś znów prawie nic nie zrobiłam :P . Posadziłam tylko jedną roślinę, wykopaną dwa dni temu :happy3: . Ale już jutro to chyba za coś się wezmę :woohoo: ... a planuję dzień zacząć od wizyty w ogrodniczym :whistle: .

Dobrze przeczuwałaś, że będę odmiennego zdania w kwestii dzisiejszej Aquarell :funnyface: - dla mnie super :happy4: .

Moje zaległe gratulacje za wygraną w konkursie żurawkowym :hug: . Nagroda super :woohoo: . No i zakupy cebulowe całkiem, całkiem - jutro może i ja coś ustrzelę :dance: .
Świat Dorci 2016

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Sie 2013 20:57 #189733

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
gratuluję wygranej :dance: widzę, że lobelie dają obwódkę przez całe lato, powinnam zaprosić ją do siebie. Marta dzwonek zostaw w spokoju, niech się trochę rozrośnie bo nic Ci nie zostanie, to do zobaczenia :bye:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Sie 2013 22:01 #189739

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Gratuluję nagrody :kiss3:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Sie 2013 21:26 #189861

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
No proszę bez wydawania pieniędzy wzbogaciłaś się o następne żurawki ,ale jaka radość z wygranej .No i wciąż zakupy ja jakoś spasowałam na razie .W poniedziałek podobno ma się rozstrzygnąć być albo nie być .Nie wiem jak wytrwam do tego poniedziałku :hug:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Wrz 2013 09:12 #189909

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Martuś :bye: gratuluję nagrody :bravo:
Nagroda całkiem fajniutka,,,tyyyyleee żurawek,,tyyyle piękności,,,super ;)
Ja juz też zaczęłam kupować cebulki.Czy z tej mani kupowania można się wyleczyć :crazy: :happy4:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Wrz 2013 13:00 #189957

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Nagroda fantastyczna a i zakupy niczego sobie :bye:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.592 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum