TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Wrz 2013 14:10 #189968

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Ale fajna nagroda gratuluję :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Wrz 2013 19:41 #190013

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ewo w patagonce zakochałam się już w zeszłym roku i dlatego teraz mam ja porozsadzaną po całym ogrodzie :silly: , w dodatku uważam, że wszędzie mi pasuje :happy3: . Trawy też kupowałam w zeszłym roku, zupełnie nie wiedząc na co się porywam :jeez: , ale teraz już wiem, że to był strzał w 10 :woohoo:

Dorcia nie dość, że w robocie ciągle mnie przeganiasz, to teraz jeszcze w zakupach :rotfl1:
Czekam na ofertę lidlową, bo w zeszłym roku była bardzo fajna :P
Dzięki za gratulacje :hug: , myślę, że nowości w przyszłym roku będą do podziału :whistle:

Ula dzięki :hug:
Lobelie strasznie mi wyschły podczas tych upałów :jeez: , większość musiałam wyrzucić, ale był czas, że prezentowały się pięknie :P . Dzwonka i tak Ci wykopię, bo kiedy ja ci się odwdzięczę za wszystkie roślinkowe prezenty od Ciebie :oops:

Bożenko dziękuję :hug:

Jadziu masz rację, to nie o te zaoszczędzone pieniądze chodzi tylko o SATYSFAKCJĘ :woohoo:
Bardzo jestem ciekawa dalszych losów Twojego ogródka, będę trzymać kciuki :hug: , a jak tylko coś się dowiesz, to pisz!

Aniu dziękuję :hug:
Z manii kupowania nie można się wyleczyć :happy3: , zwłaszcza będąc aktywnym uczestnikiem forum :rotfl1:

Margolciu dziękuję :hug: też jestem zadowolona :P

Gosiu dziękuję :hug: , a gdzieś Ty się podziewała całe lato :silly:, jak Twoje róże i datury? Będziesz na spotkaniu 8 września?

Wczoraj popracowałam troszkę więcej niż ostatnio ;) , bo kilka niezależnych prognoz mówiło o deszczu, więc trzeba było wykorzystać sytuację :P . Najpierw w ramach prowokowania deszczu wykonałam odwodnienie od rynny, zerżnięte od Agness :P , bo u mnie albo susza całymi tygodniami, albo ulewa nie mająca końca :jeez: :hammer: . I taka woda wypłukiwała mi całą ziemię z rabaty, podmywała korzenie i wydobywała na powierzchnię wszystkie cebulowe :evil:
No to sobie ułożyłam :whistle:

DSC_8123.JPG

Oczami wyobraźni widziałam tam więcej kamieni :dry: , ale niestety zużyłam cały swój niewielki zapasik małych i średnich otoczaków :huh: , chyba napadnę na skalniak u Uli :rotfl1: , tam jest ich zdecydowanie za dużo :happy3:
Potem wywalałam irysy stąd

DSC_8122.JPG

bo złośliwie nie kwitły na fioletowo, a miały :evil: . Już wydane :whistle: . Miejsce na razie puste, ale chyba przesadzę na środek te różę z końca, bo strasznie zasłania ją wierzba :think:
Potem zagospodarowywałam zupełnie nowe, spontaniczne hostowisko :happy4: pod jedynym drzewem, które u mnie daje cień, czyli katalpą ;)

DSC_8111.JPG

wyjechał stamtąd żylistek, który nie dość, że nie był tym, za kogo się podawał :angry: , to jeszcze maniacko się rozrastał :pinch: . Wylądował z tyłu pod płotem, gdzie docelowo chcę zaprowadzić busz krzaczasty, głównie jaśminowy :fly:
Zostało do przeróbki miejsce pośrodku fotki, porośnięte żeniszkiem, który sam się wysiał :dazed:

DSC_8113.JPG

Po obu stronach rosną spore byliny i krzewy i coś w ten środek muszę wpasować :think: , martwi mnie tylko, że tam z tyłu rośnie ciemiernik, a coś mi się kołacze, że one nie lubią przesadzania :unsure: , a może coś pokręciłam :dry: . Bo musiałby stamtąd wyjechać bezapelacyjnie, zbyt pięknie kwitnie, żeby go zasłaniać.
No i jeszcze różne inne nie udokumentowane rzeczy robiłam :happy3: , a dziś faktycznie spadł deszcz :woohoo: :dance: . Co prawda, to ciągle kropla w morzu, ale podlewanie na trzy dni mam z głowy :P
No, a zaraz jak przestał poleciałam na sesję w kroplach deszczu :woohoo: , nie śmiejcie się, ale to dla mnie prawdziwa rzadkość :silly:

DSC_8124.JPG

DSC_8127.JPG

DSC_8131.JPG

DSC_8138.JPG

Ali i w tej konkurencji najlepiej prezentują się róże :woohoo:

DSC_8129.JPG

DSC_8134.JPG

DSC_8136.JPG

DSC_8142.JPG

DSC_8144.JPG

DSC_8145.JPG

DSC_8147.JPG
Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2013 19:43 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagoda5214, Margolka

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Wrz 2013 20:02 #190019

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No i u Ciebie przeróbki! Dobrze jest przesadzać przed deszczem, ale dobrze i po deszczu, więc śmiało możesz kontynuować! ;)
Ciemierniki nie lubią przesadzania, to fakt, ale z drugiej strony...Jeśli jest taka potrzeba... A z trzeciej strony ;) , co Ci przeszkadza, że on będzie rósł w głębi, jeśli w czasie jego kwitnienia jeszcze nic go nie zasłania? Może mu daruj ten stres?
Marta, u mnie też padało! Nie byłam, nie mogłam tak malowniczych zdjęć porobić...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Wrz 2013 20:03 #190020

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No w końcu doczekałaś się deszczu :hug: . Nie narzekaj :teach: , lepszy taki niż żaden :whistle: . Fotki podeszczowe bardzo ładne :bravo: .
U mnie też popadało, ale ja deszczu z euforią szczególną nie przywitałam bo cały basen wody mam do zużycia :happy3: .

Muszę przyznać, że jestem zadowolona z Twoich postępów w pracach ogrodowych :silly: . Mam nadzieję, że plan zajęć moich chłopców pozwoli mi na dotrzymanie Ci kroku jesienią :oops: . Mam jeszcze parę pomysłów do realizacji, ale czy się uda? :think:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Wrz 2013 20:29 #190036

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta, ale jak to opady niewielkie :think: Ja mam wrażenie, że nawet całkiem spore :think:
Przesadzanie i wysadzenie i mnie czeka, trochę doniczek się nazbierało, a wspólny ogrodowy wyjazd dodał energii ogrodowej :woohoo:
Czy życzy sobie Pani, abym cos ukopała na niedzielne spotkanie B) zdaje się, że zawitam :wink4:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Wrz 2013 21:03 #190048

• Edyta
  • Edyta's Avatar
markita wrote:

DSC_8111.JPG

Bardzo podoba mi się efekt końcowy :flower2: .
Ja też zaczęłam gruntowne przeróbki. Trudno na razie pokazać efekt końcowy, bo przerabiam wszystko jednocześnie :flower: i żadna rabata nie została skończona :jeez: . Dla mnie wszystkie dni są zbyt krótkie :jeez: . Mąż twierdzi, że potrzebuję ogrodnika na cały etat, ale nie ma racji. Ja potrzebuję całej ekipy :tongue2: .

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Wrz 2013 22:01 #190098

• Roma
  • Roma's Avatar
Róże w kroplach deszczu to jest to na co czekam z niecierpliwością.Martuś- tylko się nie zagalopuj i zbytnio nie demoluj swojego ogrodu :P

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Wrz 2013 22:20 #190112

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Przymiarki nowych ogrodowych kreacji - bardzo udane :bravo:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Wrz 2013 20:43 #190310

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś na razie dali mi spokój wiec zaraz sobie zamówiłam różyczkę na to konto ,bo mam ich trochę maławo :rotfl1: Jeśli chcesz to możesz wysłać, a czy sadzonkę granatowej trójbarwnej szałwii mogłabym też dostać jeśli nie sprawiłoby by Ci to kłopotu .Teraz co chciałabyś w zamian wal śmiało :hug: Wiem ,że żółtego koloru nie lubisz to pewne :rotfl1: a może jakaś ukorzeniona różyczka .Mam parę patyczków Lincolna posadzonych i już wypuszczają listki albo inną Ci ukorzenić
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Wrz 2013 19:07 #190468

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto już się wczoraj ucieszyłam, że przed deszczem wszystko mam przesadzone i wszystkie doniczki poznikały z poczekalni :woohoo: , aż weszłam do Ciebie i zobaczyłam floksy :rotfl1: . I znów 4 doniczki w kolejce :whistle: (było 6, ale dwie już wsadzone :P ). Za liliowce (nie)dziękuję :hug:
Losy ciemiernika jeszcze się ważą ;) , może i faktycznie dam mu spokój :silly:

Dorcia no wreszcie :woohoo: , na taki deszcz czekałam :fly: , lało pół nocy :supr: , dziś jeszcze troszkę poprawiło :dance: . Mój niewielki basenik zlikwidowałam przed wyjazdem do Romy ;) , więc sama rozumiesz :whistle:
A jakież to masz jeszcze plany :happy-old: , szybciutko zeznawaj :happy-old: . Do końca sezonu jeszcze długa droga, na pewno zdążysz z planami :kiss3:

Jolu dopiero wczoraj trochę solidniej podlało, bo w sobotę przeszła po prostu burza i już wczoraj wiatr wszystko wysuszył :evil:
Ze spotkania i szkółkingu wróciłaś, a relacji jak nie było, tak nie ma :club2: , skoro energia wróciła, to jakie teraz wymówki :happy-old:
Co do propozycji, to wstyd się przyznać, ale wierzba i bez ciapaty od Ciebie zmarnowałam :oops: , no nie umiałam utrzymać przy życiu :jeez: , więc nie śmiem o nic prosić, zresztą o ile dobrze pamiętam, to JA mam ciągle dług u Ciebie :oops: . Dyniek przywiozę ile wlezie :happy3: , ale co jeszcze... :oops:

Edytko dziękuję :hug: , choć nie jest to jeszcze efekt końcowy :P . dojdą tam jeszcze co najmniej dwie hosty, jak wykopię mieczyki abisyńskie, które posadziłam tam chyba w jakimś zaćmieniu umysłowym :jeez: . Mają cień i oczywiście nie kwitną :jeez: . Z tą ekipą, to dobre :rotfl1: :rotfl1: , też by mi się taka przydała, zwłaszcza, że mój M. w ogród się nie angażuje :whistle:

Romciu to dla Ciebie jeszcze jedna różyczka :hug: , dziś już skrócona o głowę przez wichurę :jeez:

DSC_8147_2013-09-03.JPG

Demolka ogrodu mi nie grozi ;) , zmiany planuję tak, aby jak najmniej się narobić :rotfl1:
Ale co ja czytam tu i ówdzie :ohmy: , z róż chcesz rezygnować :ohmy: ???

Margolciu dzięki za dobre słowo :hug:

Jadziu paczuszka dziś już wyszła :kiss3: , starałam się wysłać do 14.00, to może jutro już dojdzie :P

Popadało wreszcie :woohoo: :dance: , ale strasznie wieje :jeez: , no głowę urywa :jeez: . Wichura połamała mi większość szałwii omączonych :jeez: i strąciła wszystkie obydwa jabłka z mojej jabłonki :dazed:

Tak więc fotek deszczowych ciąg dalszy :P

DSC_8149.JPG

DSC_8148.JPG

DSC_8143.JPG

DSC_8140.JPG

DSC_8133.JPG

DSC_8128.JPG

DSC_8146.JPG
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2013 19:39 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagoda5214

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Wrz 2013 19:40 #190477

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
A Ty mi znów tą ostróżką dajesz po oczach? :dazed: I znów się wściekam, że moje tak słabo rosną :angry: .

Plan na razie mam taki żeby nie zwariować ze szkołą i wożeniem chłopców :jeez: . Muszę wpaść w jakiś rytm :pinch: .
Ogrodowe plany nie za wielkie :oops: - posadzić cebulowe, których znów dzisiaj przybyło :whistle: , przygotować rabatę za domem, zrobić porządne miejsce pod basen na przyszły sezon.
Pogoda się poprawia, więc jest szansa, że jutro już coś podziałam :happy4: .
Świat Dorci 2016

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Wrz 2013 19:52 #190481

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wszyscy w jakims amoku :flower: wszyscy kupuja,przesadzaja i lataja w kółko :rotfl1::funnyface:,Marta nawet rosliny pomyła :bravo: ,ja dostałam saperkę i skaczę ze szczęścia bo wreszcie wykręcę się w kompostowniku,nigdy nie mogłam wyrobic z łopatą :fly:
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2013 19:53 przez sierika.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Wrz 2013 19:13 #190642

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
U nas trochę wczoraj popadało ,ale ziemia zaraz to wszystko spiła i nawet nie ma śladu .Poplon już fajnie bryluje na pustych warzywnych rabatkach .Ja na razie delikatnie zabieram się do przesadzania i chyba poczekam do wiosny z tą robotą . Paczuszka doszła a roślinki jakby dopiero wykopane ,żadnego zmęczenia podróżą na nich nie widać :kiss3: :thanks: :thanks: :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Wrz 2013 21:01 #190819

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia dziś mogę jeszcze dołożyć taką ostróżkę ;)

DSC_8157.JPG

I jak tam, podziałaś coś dzisiaj? Bo ja właśnie nie mogę wejść w ten szkolny rytm :jeez: . Dziś po południu dostałam takiej migreny, że nie pojechałam na zebranie do szkoły :sick: . Trzy razy dziennie do miasta to jednak przesada :pinch:

Ewo u mnie na razie amok, ale szkolny :happy3: , nie mogę się zorganizować :supr:
Roślinki już prawie zapomniały, że jakiś deszczyk był ;) , w każdym razie nowe nasadzenia dziś już musiałam podlewać :dry: . Za kompost też wypadałoby się już powoli zabierać :think:

Jadziu po naszym deszczyku tez już śladów nie ma, choć podejrzewam, że był większy niż u Ciebie :huh: , ale czego się spodziewać po półtoramiesięcznej suszy :jeez:
Roślinki do wysyłki zawsze kopię tuż przed wyjściem na pocztę :P i tylko do południa, żeby zdążyły dojść następnego dnia. To im zwiększa szanse przeżycia :silly:

Jak już wspominałam, nie mogę się pozbierać na razie z wyjazdami do szkoły, dentysty, tańce i zebrania :tongue2:
Dziś z prac ogrodowych wykonałam jedynie oprysk na mączniaka, który strasznie mi się panoszy w tym roku :jeez:
A rano z psem wyszłam na godzinkę do lasu i wróciłam z tym :woohoo:

DSC_8160.JPG

DSC_8161.JPG

Najśmieszniejsze jest to, że jak wchodziłam do lasku minęłam się z sąsiadem, który dumnie już unosił łup troszkę większy od mojego i byłam przekonana, że idę wyłącznie na spacer, a tu niespodzianka :dance:
Dorcia, czy ten widok trochę mnie rehabilituje w Twoich oczach po wybitnie nieudanym grzybobraniu kurkowym w moim wykonaniu :oops: :happy3: ?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Wrz 2013 21:15 #190824

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Przecież ja nic nie mówiłam o Twoich osiągnięciach kurkowych :devil1: . Nawet pół słowa narzekania nie było :P . Maślaczki rehabilitują Cię w zupełności :hug: . W sobotę rano wybieram się na grzyby. Zobaczymy, czy przypadkiem to nie ja później będę się musiała rehabilitować :happy3: .

Ostróżką dobijasz :dry: ... czekaj, niech znów będzie wiosna, to wrócę do nękania powojnikami :funnyface: . Jedna z moich ostróżek jakby drgnęła :dazed: ... straszenie fiskarsem jednak pomogło :rotfl1: .

Ja dziś kosiłam ... ale jak znam życie to właśnie o tym czytasz u mnie :happy3: .
Świat Dorci 2016

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Wrz 2013 22:15 #190854

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Wy nie możecie wpaść w rytm szkolny a ja się zastanawiam jak ja się wyrobię w tydzień z koszeniem i wstępnym przygotowaniem ogrodu na przyjście jesieni w tydzień :blink: Do tego dodam np mycie okien i przygotowanie się do wyjazd do miasta, bo przecież potomstwu trza do przedszkola... :crazy:
U Ciebie jak zwykle kwitnąco i pracowicie :bravo:
Jeszcze nie gratulowałam wygranej w konkursie - gratuluję :bravo: :)

Edit: Zapomniałam o maślakach :oops: ależ Ci zazdroszczę... ja od lat nie byłam na grzybach :( a tak lubię...
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2013 22:29 przez futrzasta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Wrz 2013 22:21 #190857

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A czemu mączniak się panoszy przy tak suchym lecie? Pewnie przez to nasze podlewanie! ;)
Czyli masz oko do maślaków! Do kurek nie, co może wydawać się dziwne, kiedy pomyślimy o Twoim zamiłowaniu do kurkowych ozdób w domu! :rotfl1:
Doniczkowe zaległości... Uświadomiłam sobie, że czas najwyższy różne takie jeszcze doniczkowe zacząć uziemiać, czas jakby najwyższy... A Ty już wszystko, wszystko?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Wrz 2013 17:20 #190959

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś super nagroda , gratuluję :bravo: a i zakupy śliczne :P
Ależ zbiory :woohoo: aż dziw bierze, ze u Ciebie są grzybki.... u mnie sucho niesamowicie , ściółka aż trzeszczy pod nogami.... grzybów zero :dry:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.555 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum