TEMAT: Ogród (nie do) Poznania.

Ogród (nie do) Poznania. 12 Maj 2014 09:29 #257493

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
O ile mnie pamięć nie myli, to i Kasia ostatnio była zainteresowana "kapustami" :P ach, ta zmienność.....
Asia, pięknie, uroczo, trochę tajemniczo.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród (nie do) Poznania. 12 Maj 2014 09:30 #257494

• colli28
  • colli28's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Piwonie drzewiaste śliczne zazdroszczę ci już tego zapachu :flower2:

Ogród (nie do) Poznania. 12 Maj 2014 09:32 #257495

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Asiu!

Gratuluję efektów - nowa rabata wraz ze ścieżką prezentują się bombowo.
Wena Ci sklęsła, bo się zwyczajnie narobiłaś - odpoczniesz, to i natchnienie wróci :)
Kwitnących piwonii zazdroszczę - u mnie jeszcze w pąkach.

Udanego tygodnia życzę!

Ogród (nie do) Poznania. 12 Maj 2014 09:33 #257496

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Asiu tego Białoboka /?/ tniecie, czy on naturalnie taki płaski u Ciebie :blink:
No bo wiesz, powinien w normalne choinkowe drzewko urastać :lev:
Nie za wysoki będzie na przodzie rabaty :think:
Efekty pracy powalające :bravo: a ja pracuję i nic za mną, a wszystko przede mną :crazy:
Jak popada tydzień, jak zapowiadają :whistle: rabaty zarosną do kolan :sick:

Ogród (nie do) Poznania. 12 Maj 2014 09:49 #257510

• -Piotr-
  • -Piotr-'s Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17
Asiu, jeżeli ten wychodek jest na zdjęciu, to to jest chyba wersja dwuosobowa :rotfl1:, oczywiście jest bardzo piękny. Pozdrowienia dla eMa.
Pozdrawiam Piotr
Nasz kochany ogródek
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2014 09:55 przez -Piotr-.

Ogród (nie do) Poznania. 13 Maj 2014 09:31 #258193

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Też mnie zaintrygował wygląd Białoboka. A na widok ścieżki znowu dostałam ślinotoku :yummi:

Ogród (nie do) Poznania. 17 Maj 2014 08:46 #260323

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
:oops: Znowu Was zaniedbałam... Wstyd, tak traktować gości :jeez: ... Ale to chyba jakieś fatum - co zabierałam się za pisanie - coś mnie odciągało, rozpraszało, no i .... no - wiadomo. Od zeszłego weekendu nie zrobiłam w ogrodzie nic, głównie z powodu pogody i dziś pewnie też niewiele podziałam. Za to w ramach rekompensaty (dla samej siebie ;) ) postanowiłam umaić balkon. Nakupiłam tyle kwiecia, że w skrzynki się nie mieści i znowu mam dylemat. A podobno od nadmiaru głowa nie boli :rotfl1: ... Chyba będę musiała skrzynki dokupić, żeby to całe dobro powsadzać... A jeszcze mi eMa wzięło na zioła (nie mylić z ziołem :wink4: ) i też gdzieś trzeba znaleźć dla nich miejsce. Pomijam już fakt, że tradycyjnie zamysł kolorystyczny kompozycji wziął w łeb. Zaplanowałam ulubione pastelowe zestawienie - biały, blady róż, rozmyte błękity. Miało być sielsko - anielsko....
Zaczęło się od tego, że wpadły mi w oko cudownie pachnące pelargonie angielskie w kolorze głębokiego burgundu :happy: .... Wzięłam :oops: , no dobra, niech będzie mocny akcent kolorystyczny.... ale potem jak dobrałam do nich rośliny według wcześniejszego pomysłu, przestało mi się podobać.... Efekt finalny jest taki, że kolorystycznie mam totalną mieszankę wybuchową.... Jedno co mogę o niej pozytywnego powiedzieć, to chyba tylko to, że jest bardzo... energetyczna :evil: . Ale - i samą mnie to niepomiernie dziwi - podoba mi się :P ...
Kobieta zmienną jest (aaa, to nie to forum :rotfl1: ).... Będę miała dla odmiany balkon nie do poznania... :rotfl1:

Martuniu, eMa wzięło głównie na ziółka "egzotyczne". Właśnie kupił (i będzie wysiewał :supr3: ) bazylię tajską i trawę cytrynową, a szuka kolendry tajskiej (lub inaczej meksykańskiej). Ale bardziej rodzime zielsko też już mamy :whistle: ....

Adrianie, dziękuję za pochwały. Mówisz, że kamienie są wizytówką mojego ogrodu? Fajny komplement dla ogrodnika, nie ma co :rotfl1: ... Przypomina mi to sytuację z czasów licealnych... Z okazji dnia kobiet nasi panowie postanowili przeprowadzić wybory i uhonorować nas tytułami. Był tytuł dla najmilszej, najbardziej koleżeńskiej, najsympatyczniejszej, najpogodniejszej dziewczyny itd... Ja dostałam tytuł za ... najładniejsze nogi :happy3: .... Bardzo mi było nieswojo, że tylko taką zaletę we mnie dostrzegli...
A tak serio, bardzo lubię kamenie w ogrodzie i cieszę się, że moje pomysły i realizacje podobają się również innym :) .
Budowla na zdjęciu to domek narzędziowy, też dzieło mojego eMa, ale ubiegłoroczne. Świątynia dumania stoi w takim miejscu, że trudno ją sfotografować, ale może spróbuję.

Agness, dziękuję za taką ilość komplementów :hug: Miło, że Ci się podoba.

Aniu Sweety - w trybie sprostowania - Kasia hosty już ma :wink4: . Na razie ostrożnie się z nimi zaprzyjaźnia, ale kto wie, co z tego wyniknie... Może chwycą ją za serce... To takie wdzięczne i bezproblemowe roślinki :hearts: .

Siberko, witaj :bye: ! Niestety medycyna w tych przypadkach jest bezradna... Poza tym większość dotkniętych tą chorobą leczyć się nie chce, a brak współpracy z pacjentem zawsze utrudnia terapię... U mnie to już jest stadium beznadziejne.. :rotfl1: A łudziłam się, że zdrowieję. ..

Iwonko, masz zdecydowanie lepszą pamięć niż Ania... :rotfl1: To prawda, że i u Kasi zagościły hosty. Sama jej ostatnio dwie zawiozłam ;) .

Colli, moje piwonie drzewiaste mają już kilka ładnych lat, a kwitnąć zaczęły dopiero trzy sezony temu. Co do zapachu, niestety ta ciemna go nie ma.... :( A szkoda...

Agnieszko, piwonie drzewiaste zawsze kwitną nieco wcześniej, bylinowe u mnie też nadal w pąkach. Zauważyłam pewną odwrotnie proporcjonalną zależność, a mianowicie, że wena spada wraz ze wzrostem liczby roślin do posadzenia. Powinno być odwrotnie... Nadal trzymam kciuki za bezdeszczową pogodę. Zapodasz fotorelację?

Pamelko, Iwo, to nie jest Białobok. Kupiłam toto jako świerk odmiany" Jan Byczkowski". I wszystko by się zgadzało, tylko, że wg opisu powinien mieć on normalny pokrój, a mój jest taki jak widzicie... nie jest cięty, płoży się samoistnie. Wyczytałam, że odmianę J. Byczkowski, trzeba na początku palikować w celu wykształcenia pędu przewodnika, może mój egzemplarz poprowadzono jako płożący i tak już mu zostało :think: ... U mnie rośnie czwarty sezon i cały czas zachowuje kształt.

Piotrze, gdyby to był wychodek, to mało że dwuosobowy, to jeszcze z prysznicem :rotfl1: ! To domek narzędziowy, też autorstwa mojego eMa, jak to mówią, wybudowany from scratch. Stanął w ubiegłym sezonie. Za pozdrowienia dziękuję, przekażę :)

Pozdrawiam Was serdecznie życząc miłego weekendu i wbrew prognozom - pięknej pogody!
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2014 08:55 przez asia2.

Ogród (nie do) Poznania. 17 Maj 2014 11:05 #260393

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Asiu, post jest OK :D Ale gdzie są zdjęcia tego, o czym piszesz :woohoo:
Oczywiście nie chodzi mi o kamienie :happy3: a o balkonowe nasadzenia :devil1:

Ogród (nie do) Poznania. 17 Maj 2014 11:13 #260401

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Oj, Aśka... to jest nas już dwie... z tymi kamieniami... i nogami :rotfl1:
Bardzo jestem ciekawa, co wymyśliłaś... te pastele przemawiają do mnie... ale chyba nie u Ciebie :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród (nie do) Poznania. 17 Maj 2014 11:39 #260411

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Fajny ten Jan Byczkowski - mnie się podoba, że taki płożący.

Ogród (nie do) Poznania. 17 Maj 2014 16:50 #260536

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Asiu ,ale roboty odwaliłaś ... efekty znakomite :bravo:
Piwonie zwłaszcza ta jasno różowa :hearts: Boska !!
Piękne,dopieszczone rabaty ...u mnie po tych deszczach widać już tylko chwasty :evil:
Pozdrawiam serdecznie :hug:

Ogród (nie do) Poznania. 17 Maj 2014 18:28 #260582

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Asiu,
no wiesz co - aż mi się głupio zrobiło jak przywołałaś takie akurat wspomnienie ze szkoły :oops:
(choć przypuszczam, że chłopcy chcieli każdą dziewczynę uhonorować więc tak wyszło...
(hmm... a odważyli się uhonorować też biusty i pupy koleżanek? :rotfl1: )

Oczywiście powinno być w moim poście napisane tak, że poza bezdyskusyjnie pięknymi rabatami (którymi wciąż można się zachwycać i to nie podlega dyskusji bo brak mi już słów!!)
moją szczególną uwagę zwróciły fantastyczne ścieżki z kamienia (poza pięknem roślin na mnie największe wrażenie zrobiła właśnie Twoja świetna kamieniarska robota) - czy teraz już nie masz wątpliwości co do moich intencji?

pozdrowionka
Adrian

Ogród (nie do) Poznania. 18 Maj 2014 09:05 #260847

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie!
Wczorajszy dzień spędziłam w miłym forumowym towarzystwie. Razem z Martą-Schirall i Kasią -Robaczkiem odwiedziłyśmy Adriana i jego azalie. To, co chłopak pokazuje na zdjęciach, to raptem namiastka realnego piękna jego ogrodu! Istna orgia kolorów i zapachów. Już zapowiedziałyśmy się na kolejną wizytę, tym razem latem, kiedy pałeczkę przejmą róże i powojniki.
A potem lunęło i dalsze plany ogrodowe wzięły w łeb...

Sweety moja droga, nie należy ulegać masowej "kulturze obrazkowej" :lev: . ~ Czyż słowo nie jest cenniejszą formą przekazu? :whistle: A wyobraźnia?
Ale fotki będą.... jak je zrobię :P .

Gorzatko,
w kupie zawsze raźniej :rotfl1:
te pastele przemawiają do mnie... ale chyba nie u Ciebie :devil1:
hmmmm, a to jak mam to rozumieć...? Że niby co, klimat sielsko - anielski to nie ja ??? Przecież ja wcieleniem łagodności jestem.... :wink4:

Iwo, mnie też się spodobał. Kupiłam go właśnie ze względu na ten płożący pokrój. Dopiero potem doczytałam, że nazwa odmiany nie do końca adekwatna do nabytku...

Danusiu, u Ciebie chwasty? Wybacz, ale nie wierzę.... Za to u mnie jest ich masa, dobrze, że w tym moim buszu nie są tak bardzo widoczne :rotfl1:

Adrianie, jeszcze raz dziękuję za przemiłe spotkanie i możliwość podziwiania na żywo Twoich ślicznotek. Znamy się krótko, ale może zdążyłeś się już zorientować, że czasami miewam dość cięte poczucie humoru. Więc tytułem wyjaśnienia - z kamieniami to był żart :wink4: ... A co do historii szkolnej i Twoich wątpliwości - wymienionych kategorii nie było, przynajmniej w oficjalnym rozdaniu na lekcji wychowawczej. Czy był jakiś ranking drugiego obiegu, tego nie wiem :rotfl1:

Życzę Wam miłej niedzieli :bye: !
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2014 09:10 przez asia2.

Ogród (nie do) Poznania. 18 Maj 2014 09:31 #260855

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Chciałam łaskawie przypomnieć, że komunikowanie się za pomocą obrazków jest znacznie starsze niż to - za pomocą pisma. A ja jestem niepoprawną tradycjonalistką :devil1: Proszę się tu nie lenić i marsz na działkę :club2: Robić zdjęcia. Takie ładne jak zawsze :P

Ogród (nie do) Poznania. 18 Maj 2014 12:17 #260907

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Aniu.....pogody dziś na działkę jak na razie nie ma......rano było nawet fajnie ale przed 11.....burza i ściana wody i dopiero teraz przestało lać :sick:

Asiu..... :kiss3: :hug:

Ogród (nie do) Poznania. 18 Maj 2014 17:48 #261035

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Sielsko - anielska kupa z czterema nogami? :rotfl1:
Ale za to jakimi! :happy3: Obawiam się tylko pewnego zachwiania równowagi... z moim marnym metrem-szesćdziesiątcztery...
Wcielenie łagodności? A może to o mnie mówisz? :drool:
Dodaj subtelność... i wrzucaj ten szał ciał balkonowy!
Pozdrawiam - Gosia

Ogród (nie do) Poznania. 18 Maj 2014 21:17 #261155

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder

Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2014 21:21 przez asia2.

Ogród (nie do) Poznania. 18 Maj 2014 21:20 #261158

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Zaniemówiłam...
Doceń to :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.519 sekundy