TEMAT: W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 03 Gru 2013 21:42 #208034

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Dzięki za zaspokojenie ciekawości. Z tego leonotisa to niezłe ziółko...
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 03 Gru 2013 22:10 #208038

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
sierika wrote:
a stricta to stricta a hastata to hastata,tam jest przecineczek :rotfl1:
A, przecineczek! Bo myślałam, że to jakiś brud mam na monitorze! :rotfl1: :rotfl1: :silly:
A ta malcolmia to jednoroczna chyba jest? Nie lubimy jednorocznych...

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 03 Gru 2013 22:36 #208042

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Kasiu,to dobre źródło,sporo ciekawostek mozna wywęszyć :comp: poza tym warto spojrzeć w jej wątek,mnóstwo dziwnych roslin :woohoo: Werbeny zimujące,dobrze bo i tak tych kłopotliwych mi nie brakuje :evil:

Wiesiu,wiewiórek jest kilka,biegają po trawniku i co dzień przychodza do wodopoju,doczekasz,nie martw się,oby tylko wscieklizny nie roznosiły,pies zaszczepiony ale ja???????????? :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Iza,no ciekawa jestem czy cóś wykiełkuje,coś mi majaczy,że widziałam kiedys tę roslinę na zdjeciu i okazało się,że ktoś sprzedaje nasiona,wchodzę ja zadowolona na forum i .............jakies narkotykowe strony :lev: ,szybko je opuściłam,widac jednak roslina łazi za mną :mad2: to coś dla Marty bo pomarańczowa :devil1:

Marta,patrzałki na nos trzeba :tongue1: teoretycznie jednoroczna ale....wysiewa sie sama,no problem.A z tym nie lubieniem...ile już było takich a teraz rosną? :flower: na forum nic nie jest trwałe :laugh1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 04 Gru 2013 07:37 #208072

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
sierika wrote:
Wiesiu,wiewiórek jest kilka,biegają po trawniku i co dzień przychodza do wodopoju,doczekasz,nie martw się,oby tylko wscieklizny nie roznosiły,pies zaszczepiony ale ja???????????? :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Pies i ja też, czekam więc na gości niecierpliwie :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 04 Gru 2013 09:01 #208081

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja nie, bo jestem fanką swoich orzechów laskowych i nie potrzebuję dodatkowych konsumentów :happy:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 04 Gru 2013 16:21 #208137

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Ewa, znam wątek Danusi ;) .
W jaki sposób stratyfikujesz te nasiona przed wysianiem w domu?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 04 Gru 2013 17:40 #208144

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Ewcia ,czy ogród przygotowany do zimy ?A jeszcze chcę zapytać o Akubę :) Ty swoją masz w gruncie ? A ja swoją co roku taszczę do przechowalni ,może nie potrzeba utulać się z nią tylko do gruntu :think:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 04 Gru 2013 19:17 #208157

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
A pewnie, zostaw w ogrodzie i będzie święty spokój :happy3:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 04 Gru 2013 19:34 #208159

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu,na pewno sie zjawią a masz jakis orzech w poblizu,może leszczynę?u mnie objadły cały cis :jeez: kosom i drozdom nic nie zostało :woohoo: Mam bliziutko las i świerki i sosny w ogrodzie duze i jeden przy drugim,czuja się pewnie,jest gdzie skakać i skryc się.

Iwona,mnie nie dotyczy,orzechy są sąsiadki :rotfl1: u mnie tylko je zachomikowują :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: ,no i szyszek mam zatrzęsienie.

Kasiu,wkładam do lodówki,może by tak wystawić na mrozik w jakiejś doniczce? :whistle:byle nie trzaskający.Ja tak robiłam tyle,że doniczkę zakopywałam w gruncie.Muszę jeszcze poszperać na ten temat.

Monia,częściowo przygotowany,aukuby mam 2 od poczatku posadzone w gruncie,mają około 1m,w zasadzie to najbardziej szkodzą im przymrozki wiosenne,jesli nie ma ich to ładnie dają radę.Przed większymi mrozami M obsypuje je sniegiem po same czuby,do tej pory żyją choc nie owijałam ich nawet,snieg,śnieg,śnieg.Nie wiem jak to będzie teraz bo i zimy różne.

Iwona,ja często zakopuję donice z różami na przykład w gruncie,aukubę też mozna,nie jest ona taka bardzo wrazliwa wbrew pozorom,w jakimś zacisznym miejscu w dodatku.
Ostatnio zmieniany: 04 Gru 2013 19:36 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): katja, xMonia

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 04 Gru 2013 20:00 #208164

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
No i na co mi to? Wysłałaś i teraz się błąkam po stronie Sarah Raven... dzięki :hug: Nastrój się poprawia :)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 04 Gru 2013 20:46 #208175

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Iza,przyznaj,że warto polatac po takich stronach :comp: ,cudne te nasiona ma,takie rosliny u nas traktowane jako chwasty tam maja należne miejsce i przyznam,że wygladają naturalnie w ogrodzie,nie trzeba okrywać ani pryskać.Aminki,trybuły i masa innych.......coraz bardziej podobaja mi się w zestawieniu z bylinami,troche wprowadzam ale ciagle mało mi.Miło mi,że poddałam Ci taki fascynujacy sposób na poprawę nastroju :flower1:
Ostatnio zmieniany: 04 Gru 2013 20:54 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 05 Gru 2013 09:09 #208238

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
sierika wrote:
Wiesiu,na pewno sie zjawią a masz jakis orzech w poblizu,może leszczynę?

Leszczynę i orzecha włoskiego mam w starym sadzie i tam faktycznie bywają, ale to bardzo odległa część ogrodu :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 05 Gru 2013 19:50 #208327

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu,domu nie przesuniesz bliżej orzecha ale sama na jakieś przechadzki i polowania z aparatem jak najbardziej :search:

Pogoda płata figle,wczoraj była zmarznięta ziemia po nocy,oczywiscie po wierzchu ale jednak,natomiast dzis +6,słońce nawet wyszło i ziemia miękka niczym masło,ręce opadają,okrywałam pare wrazliwszych roslin,mając swiadomość,że.....że co właściwie?kiedy w końcu?w święta?czytałam ostatnio,że są dwie prognozy na święta :rotfl1: bardzo silny mróz albo słota,no tyle to ja też wiem :happy: chyba zostawiaja nam wybór :think: co wolicie w takiej sytuacji?ja wybieram lekki mrozik......

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 05 Gru 2013 20:09 #208335

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
Do ostatniej chwili czekałaś i łopatą przyłożyłaś różom :rotfl1: Ja też jestem za lekkim mrozem i białym puchem na święta :hug: tylko nie ciapa i chlapa :club2: u mnie Barbórka po lodzie ;) oj ,żeby się nie sprawdziło Boże Narodzenie po wodzie.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 07 Gru 2013 21:44 #208710

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Aukuby w gruncie zimą? :eek3: To dopiero cuda ten Twój M. umie sprawić! A co, jeśli nie ma śniegu?
Wprowadzaj, wprowadzaj te "chwasty" ;) , bardzo ładnie z nimi w ogrodzie... Ja jakoś nie mam odwagi, ale dla mnie najpiękniejsze baldachy to ma zwykły pasternak i takie limonkowe! Aminki podziwiam u koleżanki, koronkowa robota, trzeba przyznać...

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 07 Gru 2013 22:27 #208722

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Monia,można powiedzieć,że jestem w pół drogi z zabezpieczaniem,w poniedziałek pójdzie na pierwszy ogień araukaria :jeez: jeszcze dwa tygodnie i dowiemy się jak to w swięta zapogodzi się B)

Marta,mój M ma zacięcie do tego na czym ja stawiam krzyzyk,wystarczy,że powiem a niech sie dzieje co chce z tym zielskiem a on juz lata koło tego :devil1: .Nie pytaj co jak nie ma sniegu :whistle: ,pewnie zejscie :think: Chwasty każesz mi wprowadzać a sama sie boisz? niepotrzebnie,a jaki kolor ma arcydziegiel litwor a jakie koronki :flower2: Ja juz wpadłam po uszy z taka filozofią :rotfl1: Na aminki mam się zasadzić zima,na angielskie,tylko czy to wypali? :wink4:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 08 Gru 2013 15:53 #208787

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj ,to będzie trochę roboty z Araukarią :think: Ewcia ,gdzie te Aminki są poluję na nie dwa lata i nic :silly:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 08 Gru 2013 20:03 #208826

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Monia,nie martw się o aminki :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): xMonia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula