TEMAT: W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 20 Gru 2013 08:39 #210185

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
A ja lubię żółte a nawet pomarańczowe :woohoo: i żółte z żółtym podoba mi się więc skopiuję ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 20 Gru 2013 17:11 #210222

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Tak to jest ze świetami :rotfl1: byc może gdybym lubiła kucharzyć :whistle: ale ja nienawidzę gotowania,mam ochotę rzucac garami albo wiać gdzie pieprz rosnie........ :evil: a kiedy jeszcze cos sie nie uda :jeez: a zazwyczaj tak jest :mad2: :rotfl1: kończąc temat świateczny-wolę latac z taczką i widłami :tongue2:.Za to książek kucharskich mam duuuużo,poprzegladam od czasu do czasu i to mi wystarcza :club2: .

Marta,ja uwielbiam liliowce szczególnie te niewymyslne,stare.Będę rozsadzać,dokładać bo warte są tego.

Kasiu,zimą lubimy nawet to czego nie lubimy :garden1:

Wiesiu,kopiuj u Ciebie wymarzone miejsce na takie nasadzenia,duże łany wszystkiego,ej fajnie masz.

No to jeszcze pomarańczowo,zanim mnie przegonią......

patagonka012.jpg

dynie002.jpg

reklamacje2013055.jpg

reklamacje2013056.jpg

reklamacje2013057.jpg
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2013 17:35 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): EmTe

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 20 Gru 2013 18:38 #210229

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Dziewuszki, umilacie mi ponure jesienno - zimowe wieczory. Mam podobnie jak Ewa, do pierogów z kapustą i grzybami :tongue1: podchodziłam jak pies do jeża, ale wreszcie je zrobiłam, ugotowałam i zamroziłam. Ciasto było za cienkie, popękało, a teraz boję się, że przy rozmrażaniu wszystko pójdzie w buraki. :jeez: :hammer:
Pal licho znienawidzone pierogi, to ostatnia potrawa jaką kiedykolwiek spróbuję jeszcze przygotować. :happy4:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 23 Gru 2013 08:44 #210489

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
O bratnie wy moje dusze :woohoo: Ja próbowałam polubić kucharzenie ale nic z tego :dry: Pierniki i keks upiekłam ale nie mam się czym chwalić :huh: Wigilię spędzam u teściów więc będzie pysznie :) Ale w pierwsze święto mam upiec gęś, będzie się działo :huh:
Tymczasem napasę oczy kwieciem i byle do wiosny :flower1:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 23 Gru 2013 12:53 #210507

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
U mnie nie w gotowaniu problem ;) .
Wiesiu, w drugi dzień świąt też planuję gęś :) , już się rozmraża bestia - młoda polska gęś owsiana. Na św. Marcina mama piekła i pycha była, zobaczymy co mi wyjdzie :woohoo: . Z gęsiną nie mam doświadczenia :silly: .
Pierogi z kapustą też już zamrożone, trafiłam na super przepis na ciasto, wiem, bo przy okazji tych, sto ruskich ulepiłam.
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 23 Gru 2013 13:50 #210511

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Już rozmrażasz Kasiu? A ja miałam zamiar zrobić to dopiero jutro :think:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 23 Gru 2013 15:04 #210512

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak w pierwszy dzień świąt, to rozmrażaj, jutro ją natrzesz przyprawami i będzie akurat. Moja była bardzo głęboko zamrożona :woohoo: , bałam się, że nie zdąży, jutro ją natrę i do chłodu, dłużej w przyprawach poleży. Nie wiem wg jakiego przepisu robisz, ale gęś lubi sól, trochę pieprzu i dużo majeranku, w środku też trzeba natrzeć. Do środka dam ćwiartki renet, można też obierki, a jabłka położyć obok, godzinę przed wyjęciem. Myślę upiec w rękawie, nie trzeba polewać w trakcie, wszystko soczyste wychodzi i krócej.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 23 Gru 2013 15:11 #210514

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A ja będę po raz pierwszy kaczkę robić :oops: , na gęś póki co nawet się nie porywam, ale bardzo jestem ciekawa jak Wam wyjdzie, pochwalcie się - choć nie wiem co na to Ewa, że takie tematy się u niej porusza :rotfl1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 23 Gru 2013 17:27 #210523

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Ależ moje drogie przepisy zbieram namiętnie :rotfl1: gorzej z wykonaniem :oops: gęś raz robiłam,dawno temu,nie powaliła mnie :jeez: kaczka prędzej,bo zawsze na imieniny dostaję kaczuszkę,praktyczny prezent ale przepisami pochwalcie się :happy-old: Dobre ciasto pierogowe... tez przepis poproszę,zimą przydarza mi się robić bo od wiosny do jesieni szkoda czasu na lepienie,lepiej w ogrodzie zaszaleć :)
Mrówa,Wiesiu,Kasiu ,Marto tak zbiorowo odpowiedziałam w temacie bo gorący widzę,czy się lubi czy nie cos trzeba na te świeta zgotować :jeez: niestety.
Dziś od rana z córką szykowałyśmy,żeby jutro niewiele zostało.A po robocie najlepiej na forum........... :comp:

Wszystkim,którzy odwiedzają mój wątek ogrodowy,Także tym po cichutku przebiegajacym po rabatach życzę POGODNYCH,ZDROWYCH ŚWIĄT BOŻEGO ŃARODZENIA,WYMARZONYCH PREZENTÓW,najlepiej ogrodowych,które posłużą w nowym sezonie tak oczekiwanym :search:
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2013 17:36 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Alina-277, katja, aleb-azi, r-xxta, piku

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 23 Gru 2013 22:01 #210557

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia, z życzeniami świątecznymi przepis na ciasto pierogowe :yummi: . Ciągle miałam wątpliwości czy dawać jajko czy nie. Wątpliwości już nie mam, jajo jest zbędne :wink4:
3 szkl. mąki
1 szkl. gorącej wody
2 łyżeczki oleju
3/4 łyżeczki soli
Po wyrobieniu dobrze, żeby odpoczęło 1/2 godziny w cieple pod ściereczką. Podzielić na 2,3 porcje, zależy od wielkości stolnicy ;) , wałkować na ok. 2mm. Porcja na ok. 50 pierogów.

edit: Zapomniałam napisać, gorącą wodę dodajemy stopniowo.

Wesołych Świąt!!!
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 24 Gru 2013 11:52 przez katja.
Za tę wiadomość podziękował(a): zosiac, sierika

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Gru 2013 08:00 #210579

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja mama zamiast wody daje do ciasta na pierogi mleka, wychodzi mięciutkie. A Kaczka tak jak gęś lubi majeranek :) Kasiu ja czytałam żeby natrzeć tylko solą i majerankiem nie dając już żadnych innych przypraw :huh: . Co z tego będzie to napiszę po Świętach ;)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Gru 2013 11:50 #210588

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie próbowałam z mlekiem, te z gorącą wodą też są miękkie :yummi: . Tak, tak majeranek, dwie torebki zużyłam :lol: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 26 Gru 2013 22:30 #210781

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
sierika wrote:
gęś raz robiłam,dawno temu,nie powaliła mnie :jeez:
Mizerna widać była! :rotfl1: Bo taka porządna gęś w natarciu ( nie o przyprawy chodzi!) potrafi przerazić, a nawet i powalić! ;)
Ewa, już po świętach! Witamy z powrotem normalność! :rotfl1: Zapominamy o cieście pierogowym ;) ,ja zaś dziękuję za przypomnienie rośliny, którą kiedyś miałam, bardzo lubiłam, trojeść bulwiasta to jest to! Między róże pomarańczowe sobie posadzę, jak tylko uzyskam z nasion :) A kiedyś już uzyskałam, a pozyskiwanie nasion było takie milusie ;) w tym puszku... Teraz takie milusie nie będzie, bo z torebki, nie nasiennej, papierowej! :rotfl1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 27 Gru 2013 09:32 #210814

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Mocno spóźnione ale bardzo serdeczne Imieninowe Życzenia :)
Zdrówka, pogody ducha i miłych ogrodowych rewolucji :flower1:
I dla Ciebie jedna z nielicznych u mnie :silly:

Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 27 Gru 2013 18:22 #210891

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu,Wiesiu,dzieki za przepisy,najważniejsze,że święta za nami :thanks:

Marta,nareszcie ale jeszcze parę dni,dzieci sie rozjadą a M nie musi tak wyjadać :rotfl1: WRACAMY do normalnych tematów :dance: ,trojeść wstawiałam z myslą o Tobie wiem,że lubisz pomarańczowe........... :happy: uwielbiam tę trojeść za kolor,za łatwość w uprawie,za te cudne nasienne torebki,nawet dzis przyglądałam sie im w ogrodzie i dalej są interesujące,muszę jeszcze rozmnożyc więcej,szczerze to one same sie rozsiewają ja tylko podziwam :flower: A to się zapomarańczysz............. :happy3:

Wiesiu, :hug: ja chcę juz róże kwitnące i nie z kwiaciarni :ouch:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 27 Gru 2013 18:25 #210893

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
sierika wrote:
Wiesiu, :hug: ja chcę juz róże kwitnące i nie z kwiaciarni :ouch:

A wiesz, że moja róża wysadzona z doniczki do gruntu ma pączek kwiatowy :silly:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 27 Gru 2013 20:30 #210925

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
No patrz... A u mnie tojeść nie chce rosnąć :dry: Kupiłam jesienią kolejną sadzonkę, może tym razem zaskoczy... i mnie zaskoczy. Fajnie wyglądała z kłosowcem pomarańczowym i dzwonkiem poszarskiego. Ale z tego zestawu został już tylko dzwonek :rotfl1:
Ach, jak miło błąkać się myślami po tematach około ogrodowych :)
Święta są OK, ale.... jedzenie jest przereklamowane ;)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Gru 2013 18:11 #211046

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu,juz nic nie powinno nas dziwić przy takim grudniu,w nocy 10,w dzień12-13,przedwczoraj było 16,na plusie naturalnie czy nie naturalnie :woohoo: ?

Iza,u Ciebie trojeść powinna sie plenić po całych włościach :happy3: ,ona lubi takie lekkie gleby,może lepiej wysiać?nie zbieram jej nasion bo same fruwają po ogrodzie............kłosowiec pomarańczowy jest cudny,znów zakupiłam 2 sadzonki ale nie wysadziłam,teraz panoszy sie między drzwiami w doniczkach,ma chłód i jasno i ładnie sie krzewi :woohoo: ,byle tak dalej :garden1: poza tym slicznie wygląda z testaceą,zimuje Ci?

Mam wyrzuty,że nie zaglądam do Waszych ogrodów ale tydzień jeszcze i zyskam nieograniczony dostęp do komputera :comp: ..........

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.518 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum