TEMAT: W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Gru 2013 21:17 #211081

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Przepadł po zimie ten pomarańczowy kłosowiec. Więc dobrze, że masz go na oku :) Trojeść dosadziłam i dosiałam. Ale pewnie wyplewię... I pojąć nie mogę czemu nie może zaskoczyć :blink:
Sobotę spędziłam na grabieniu i porządkowaniu ogrodu- nie zdążyłam po harcach Ksawerego. W słońcu było 20 stopni - bardzo przyjemne wariactwo :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 29 Gru 2013 20:35 #211262

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
U mnie pogoda nie jest aż tak ładna, do ogrodu się nie da wyjść. Za to forumowe można oglądać bezpiecznie-tu nie wieje :)
Pięknie pokazujesz swój ogród. Zmartwiła mnie dyskusja o New Dawn, która nadal jest moją ulubienicą :( Na razie nie przestaję jej kochać :)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 29 Gru 2013 21:59 #211307

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A u mnie ta trojeść świetnie rosła w gliniastej ziemi, na poprzedniej działce, tu na piasku jakoś mi zanikła... Ale była przesadzana, może ona z tych krótkowiecznych i jej czas akurat dobiegł końca? Ewa, a ile lat ona u Ciebie już jest?
A w kwestii pomarańczowego kłosowca... Przypomniało mi się, jak na jednym ze szkólkingów tak stałyśmy nad nim i deliberowałyśmy... Ładny... No, ładny... Ale nie będzie zimował... No pewnie nie... (Dzięki, Iza za potwierdzenie) Dalej... No ale może będzie się wysiewał... No może... No to może kupić? No to kupujemy?
No i nie kupiłyśmy! Ewa, sprawdź, czy będzie się wysiewał! :lol: To może kupimy! :rotfl1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Gru 2013 17:46 #211660

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Pozwolicie,że wpierw złożę życzenia...........Szampańskiej zabawy........Nowego Roku obfitującego w ogrodnicze radości,wczesnej wiosny,zdrowia do szaleństwa w ogrodzie,zachwycających inspiracji w aranżacjach,wspólnych spotkań w naszych ogrodach i................

Iza,musisz zagiąć parol na trojeść,warta tego.......-20?ot czasy :jeez:

Ewa,nareszcie odnalazłaś się :bravo: kochaj róże,wszystkie......muszę sprawdzic co pozamawiałaś? :flower1:

Marta,ile lat trojeść ma?6-7 pewnie.......jakoś daty to nie dla mnie :club2: ,sprawdzę,na pewno bo podoba mi sie szalenie,już ja go przypilnuję :idea1:
Ostatnio zmieniany: 31 Gru 2013 17:52 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): aleb-azi, piku

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Sty 2014 22:02 #211962

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Nowy Rok :) To kiedy siejemy? :rotfl1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 02 Sty 2014 20:44 #212153

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Iza,z siewami jeszcze chwila ale zakup nasion już :fly: ,czas tez przemysleć co,gdzie,kiedy :flower: ,życie nabiera blasku.......... :bravo:
Zauważyłam,że życie forumowe nabiera.........zycia :rotfl1: coraz więcej piszących,czytajacych,ogladających obrazki też......... :dance:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 02 Sty 2014 21:36 #212176

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Czyli ogon pierwszej jaskółki widzimy ;)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 04 Sty 2014 21:09 #212611

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Która to jednak wiosny nie czyni... ;)
Ewa, ale ten kłosowiec zdążył zawiązać nasiona i ewentualnie się wysiać, zanim zabrałaś go do domu?
No a jak Ty rozpoznasz te ewentualne siewki? Rozpoznasz? :)
Ja to może bym już coś wysiała... Termin nie ma znaczenia, bo i tak je wymorduję... :lol:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 07 Sty 2014 21:28 #213367

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Dziewczyny,
Wy tu sobie gadu , gadu o trojeściach i kłosowcach. W życiu takiego pomarańczowego :supr3: nie widziałam ! Ale jak jednoroczny , to …sama nie wiem. :think:
Mam od Wendusi takiego fioletowego ‘mexicana’ , który podobno jest bylinowy. Na razie nie wiem, bo to jego pierwszy sezon. Okaże się wiosną. Śmiesznie, bo ona wysiała go z moich nasion , a ja dostałam od niej :kiss3: dorosłą roślinę. U mnie nasiona dalej leżą w torebce…cierpliwości ( czasu ? ) brakowało . Ale w tym roku to się zmieni.

Ewa, fajne jest to , że z dużej rabaty jest u Ciebie mnóstwo oglądania. Co i raz jakiegoś asa z rękawa wyciągasz.

sierika wrote:
kłosowiec pomarańczowy jest cudny,znów zakupiłam 2 sadzonki ale nie wysadziłam,teraz panoszy sie między drzwiami w doniczkach,ma chłód i jasno i ładnie sie krzewi :woohoo: ,byle tak dalej :garden1: poza tym slicznie wygląda z testaceą,zimuje Ci?

Sprawdziłam w necie tą testaceę i jakiś pancerzasty robal podobny do chrabąszcza majowego mi wyskoczył ! Pomyślałam, że może i ładnie z kłosowcem by się komponował… :supr: .zanim się nie zorientowałam ,że to o carexa chodzi.
:happy3:

Widzę,że już mam zaległości w temacie. Ale pobiegam po Waszych ogrodach i nadrobię .
Lnice , verbeny hastata…i inne cudeńka. Dzięki Ewo za namiar za netową Stokrotkę od nasion.
Wendusia będzie miała co wysiewać . Jej to zdecydowanie lepiej wychodzi. :happy4:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 07 Sty 2014 22:30 #213392

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Iza,po pierwszej jaskółce przylatują następne więc wyglądamy ich:whistle:

Marta,wiosny nie czyni.......ale daje pole do popisu czyli plany,założenia,zamierzenia,te mogą wejść na tapetę :flower: kłosowiec stał na granicie więc wątpie by sie tam wysiał :rotfl1: co prawda w stojacej obok doniczce wyrastaja jakieś zielone listki ale nie maja tego zapachu :( raczej to nie siewki kłosowca :angry:

Firletko,przy takiej paplaninie mozna sporo wiedzy nabyć :happy: fioletowy jest trwały,pomarańczowy delikatny więc trzeba go chronic ewentualnie zbierać nasiona lub kupowac co roku sadzonki.Zależy co kto lubi,co sie uda.Robali raczej nie wysiewam............jeszcze nie :rotfl1:

Kwitnie kalina bodnantska,obficie i dobrze bo w razie mrozu dużego nie miałaby szans na to,pokwitnie,pocieszy,pachnie mocno ale zdjecia nie chcialo sie zrobić :oops:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 08 Sty 2014 15:59 #213547

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Czy dobrze rozpoznałam, na jednym ze zdjątek u Ciebia lnica rośnie, taka blado/różowa? :supr3:
Ciekawi mnie jak się rozrasta, zimuje i czy jest podatna na choroby np mączniaka.. :flower2:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 08 Sty 2014 19:38 #213598

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Na razie zaczynam się zamartwiać-tulipany wychodzą :( O róże drżę, bo wypuszczają powoli nowe liście-przy byle -20 zmarzną na amen. Jednorocznymi nie zastąpię :(

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 08 Sty 2014 20:24 #213620

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Beata,tak to lnica o przepieknym bladym kolorze różu,wiele osób lubi róże tzw.bladawce a ta konkretna lnica jest doskonałym dodatkiem,kwitnie bardzo długo,rozrasta sie w piękne kepy w ciągu sezonu,w przypadku mroźnych zim bez sniegu może wymarzać z tym,że sieje sie chetnie więc to nie problem,zawsze tez mozna zebrac nasiona na wszelki wypadek.Warta jest tego,polecam.Chorób nie widzę,mogę tylko dopisać,że w lekkiej ziemi nie pokłada się.Tak jest u mnie.

Ewa,wychodzą tulipany ale te"puszczające się"listki róż bardziej mnie martwią,ogladam co dzień i cieszę sie kiedy nocą choć malutki minusik wyskoczy trzymając je w ryzach :jeez:ciekawe co jeszcze wystroi nam zima :whistle:
A teraz lecę do Twojego wspomnieniowego fijoła 13.
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2014 20:32 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 08 Sty 2014 20:28 #213624

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
A moja różyczka nawet nie myśli o zimie, cały czas jest zielona :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 08 Sty 2014 20:43 #213629

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Ewuś, też się trochę martwię, bo to i narcyzy u mnie z ziemi wylazły, i róże 'się puszczają' ;)
A pąki pigwowca już pękają :eek3: Co to będzie? Co to będzie?
Teraz jeszcze na dworze jest 9 stopni na plusie!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 08 Sty 2014 20:54 #213636

• lawender
  • lawender's Avatar
  • Fresh Boarder
Witajcie ,jestem nowa strasznie się cieszę,że mogę podzielć się z Wami moim doświadczeniem i korzystać z Waszych. Tylko mały problem nie umiem za bardzo poruszać się po Forum. A co siejemy? ja już wysiałam jeżówki i wystawiłam je na balkon. Robię tak od kilku lat i mam coraz więcej moich ukochanych jeżówek.:)Pozdrawiam Wszystkich:)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 08 Sty 2014 21:56 #213653

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu,marzyła nam się lekka zima.........i jest póki co :think: ale co dalej?wszystko"wyrywne",jakie jednak ma byc przy takich temperaturach????????

Dalu,ta sytuacja przyprawi nas jeszcze nie raz o zawrót głowy :woohoo: będziemy panikować :jeez: ale spójrzcie tylko,zimno źle,gorąco źle,za mokro źle.............i tak dalej,moze za bardzo marudzimy?jak przewrazliwione mateczki :jeez:

Witaj Lawender,jak masz na imię?Ja tez cieszę się,że zasilasz szeregi zielonych zapaleńców.Jeżówki mówisz?te podstawowe,najlepsze zresztą wysiewają się same,inne czekają,wysiewasz takie wymyslne?

Oprócz kaliny kwitną juz ciemierniki i wrzosce zaczynają :ohmy:

kalina004.jpg

kalina005.jpg

kalina007.jpg

kalina010.jpg
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2014 22:10 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 08 Sty 2014 22:02 #213658

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
U mnie wrzośce kwitną w najlepsze, narcyzy (trzy kępy) wykwitły w domu, czwarta szykuje pąki na zewnątrz, różanych listków coraz więcej.... ech....
A może zimy nie będzie? ;) Pamiętam, kilka lat temu zimą nie miałam ANI RAZ na nogach kozaków :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.409 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum