TEMAT: Między nami ogrodnikami

Między nami ogrodnikami 27 Gru 2015 15:33 #419560

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Moniko :bye:
Serdecznie dziękuję za życzenia świąteczne ! Było tak ,jak napisałaś : rodzinne grono i mnóstwo śmiechu :)

Jestem opóźniona o jeden dzień ,ale myślę ,że dobrych życzeń nigdy za wiele ;)

Życzę Wam wszystkim : zdrowia, pomyślności , wspaniałych pasji, radości z Waszych ogrodów ,

balkonów , doniczek i wszelkich innych małych i dużych rzeczy ,które nas cieszą :P

A przede wszystkim : kochających ludzi obok Was :)

IMG_2776.jpg

Dzisiejsza niedziela sprawiła, że Święta trwają o jeden dzień dłużej (choć mój mąż już w pracy...)
A ja w końcu mam czas zupełnie bezstresowo zasiąść do laptopa.
Mimo ,że narzuciłam sobie hasło " Nie przesadzać!" ,to i tak zasuwałam jak motorek ...
Całą wigilię, jak i dwa następne dni świąteczne . Na szczęście nie zrobiłam bigosu , nie przesadziłam z ilością jedzenia, choć i tak miały być dwa ciasta więcej i dwie potrawy mięsne .
Zostały składniki do wykorzystania na potem.
Miałam wielki stres ,bo na "proszony obiad " u mnie zrobiłam filet z indyka w marynacie pomarańczowej. Marynata dostała tak pioruńskiej goryczy (chyba od skórki pomarańczowej i przesadzonej ilości kurkumy), że do samego końca ,czyli do pierwszego kęsa nie wiedziałam czy potrawa w ogóle jest jadalna...
Ale była :P I wyszła bardzo smaczna.
Coś mnie opętało ,bo na dokładkę zrobiłam tort cytrynowy ,również z nutką goryczy od tartej skórki ... Tort wyszedł taki lekko wytrawny , nie za słodki, orzeźwiający.
Krem na bazie lemon curd , bardzo lubię tę "miksturę".

Święta dla mnie zaczęły się w momencie odebrania córki-studentki z dworca :)
Znowu wszyscy w komplecie , młodszej córce buzia się nie zamyka , znowu ma towarzystwo siostry.
A studentka ,jak to klasyczna studentka , najbardziej ucieszyła się widokiem ...lodówki :happy3: "Jaka pełna lodówka...!" :happy4:

IMG_2779.jpg

Oczywiście przez całe Święta towarzyszyły mi myśli o moich zmarłych Rodzicach , Mama już 9 lat temu ,Tata dopiero rok.
Nadal słyszę w niektórych kolędach głos mojej Mamy - jako młoda dziewczyna marzyła o dostaniu się do zespołu Śląsk (choć mieszkała w Wielkopolsce ), był taki nabór chętnych , podobno miała szansę ,ale coś tam się nie udało. Miała ładny głos.
Przy niektórych kolędach nie daję rady ...

W drugi dzień Świąt gościłam starszego brata z rodziną, jak zawsze było swojsko i bardzo rodzinnie.
I to chyba największe dzieło moich Rodziców - że bardzo lubimy się z rodzeństwem (jest nas troje), potrafimy ze sobą rozmawiać i ogólnie jest super :)
Jak zawsze dorwaliśmy się do wielkiej szuflady ze zdjęciami , oj jest tam co oglądać :)

No i tak .... chyba dobrze ,że już po Świętach .
Jutro do pracy .

U Gorzatki wspominałam o mojej choince , nie jest oryginalna w stylu , przypomina pocztówkowe
amerykańskie lub niemieckie choinki (ja takie pamiętam z czasów dzieciństwa).
Jej inność tkwi w konstrukcji ;)
Otóż kręgosłup mojej choinki wygląda tak :

IMG_2749.jpg

To stelaż pod pnącza , który pójdzie do ogródka.
Gałęzie natomiast to hanutkowskie świerki ;) i trochę jodły od sprzedawcy choinek :P
Także odmiana niespotykana ...

Tu jeszcze w trakcie budowy :

IMG_2759.jpg

A tu już jako drzewko pomarańczowe ;)

IMG_2810.jpg

IMG_2811.jpg

Powiem szczerze ,że trochę się narobiłam przy tej choince , nie jest to zadanie szybkie i proste.
Ostatnio zmieniany: 27 Gru 2015 15:46 przez magdala.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, gorzata, IwOnagn

Zielone okna z estimeble.pl

Między nami ogrodnikami 27 Gru 2015 15:46 #419564

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Choinka jak żywa! :bravo:
I tak subtelnie ozdobiona... stylowa...
Menu świąteczne imponujące... i nie do końca typowe ;) ale jestem pewna, że wszystko było pyszne...
Pozdrawiam - Gosia

Między nami ogrodnikami 27 Gru 2015 15:56 #419565

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu :)

Te poutykane gałęzie nawet wcale się nie sypią :)
Trochę obawiałam się wieszać szklane bombki , no bo gałęzie zawieszone gdzieś tam
w stelażu lub zaczepione o inne gałęzie ,ale na razie nic nie spada :P
Przypomniało mi się ,że muszę popędzić do Leroy Merlin , może przecenią bombki ,miałam tam
upatrzone takie śliczne brązowo-perłowe ,polskie szklane bombki.

Tak ,menu nietypowe, bo zrywam z tłustymi ciężkimi potrawami . Moja bratowa też stwierdziła ,że mniej jemy. I to prawda , jest duża zmiana w porównaniu ze Świętami mojego dzieciństwa :)

Między nami ogrodnikami 27 Gru 2015 16:10 #419570

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Życzę zatem, aby bombki czekały na Ciebie - w atrakcyjnej cenie, oczywiście!
Ja może dokupię posezonowo trochę ozdób szklanych, ale raczej przezroczystych... bo kto wie, jaką choinkę będziemy mieli za rok? ;)
Pozdrawiam - Gosia

Między nami ogrodnikami 27 Gru 2015 16:30 #419577

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Co do przezroczystości , to powinnam jeszcze dowiesić na choince takie duże kryształki
w kształcie kropli , może dokończę strojenie zanim karnawał minie ? :happy3:

Dobrze ,że dzień już się wydłuża , lubię ten czas w zimie ,kiedy sprawa długości dnia idzie w tę
prawidłową stronę ;) Już nie wspominając jak uwielbiam czerwcowe wieczory o 22 ...

Między nami ogrodnikami 27 Gru 2015 16:34 #419580

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cudna choinka, Madziu! I bardzo pomysłowa. Ciekawa jestem, czy nie byłoby łatwiej, gdyby gałązki powtykać w gąbkę florystyczną?
Efekt super!
Jedzenia ciężkiego i my unikamy... zwyczajnie jednak przygotowałam zbyt dużo... dziś już dietuję...
Miłego!

Między nami ogrodnikami 27 Gru 2015 17:10 #419591

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Choinka świetna i bardzo pomysłowa :bravo: , na dodatek wygląda "jak żywa" :lol:
Ja debiutowałam w Święta gęsią i też wyszła przepyszna :silly:

Między nami ogrodnikami 27 Gru 2015 20:00 #419647

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Agnieszko

Na pewno byłoby bardziej fachowo z tą gąbką , przynajmniej można by powtykać gałązki tak jak naprawdę rosną - poziomo .Moje są poupychane gęsto ,czasem pionowo ,czasem na ukos ,żeby
pozasłaniać stelaż.
Mój mąż stwierdził ,że trochę wygląda jak takie drogie sztuczne choinki ;)

Ja jeszcze nie dietuję ...
Założyłam sobie ,że najem się do syta ciast :woohoo: I cały czas jeszcze to czynię ;)
Święta dla mnie muszą być słodkie.

Marta
Gratuluję gęsianego debiutu. Jeszcze nigdy nie robiłam. Nowe przepisy biorę ze sprawdzonych stron, licząc na to ,że są zawsze "udawalne"...
Jednak lepiej chyba przetestować je wcześniej , zwłaszcza jeśli zawierają przyprawy używane po raz pierwszy lub rzadko.

Na szczęście goście brali dokładki ,a moja bratowa zwieńczyła moje uspokojenie tekstem,że
" Nigdzie tak się nie obje, jak u mnie " :P :P
Ale co to za sztuka ,skoro od zawsze ma figurę modelki , ile by nie jadła :happy3:

Między nami ogrodnikami 27 Gru 2015 21:49 #419684

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A ja robiłam kaczkę... Monia kazała mi wyluzować kaczkę :rotfl1: Trudna to sztuka...
No w każdym razie po tym wyluzowaniu, zero ran ciętych o dziwo ;) , została mi taka skóra z odrobiną mięsa :rotfl1: Do środka miałam włożyć pokawałkowane kurczaki i powstał taki chicken/duck :rotfl1:
Ty, Magda, jesteś ambitna w kuchni, a moje umiejętności kulinarne stanęły w miejscu... I one tego miejsca w ogóle nie chcą opuszczać, dobrze im w tym miejscu widać :rotfl1:
Niepotrzebnie obejrzałam Mastercheefa, nie umiem gotować, takiego odkrycia dokonałam :lol:
Kurczę, duck :lol: , do choinki też podeszłaś ambitnie, w życiu bym nie pomyślała, że to składak :rotfl1: Nawet się zdziwiłam, gdzie takie foremne drzewko dostałaś... Ja też weszłam w posiadanie gałęzi, pięknych gałęzi ze srebrnego świerka i uwiłam z nich takie gniazdo na prawie całe pianino! :rotfl1:
Oj, muszę nad sobą popracować, ale na razie odpoczywam :)

Między nami ogrodnikami 27 Gru 2015 22:36 #419697

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Przepis na gęś jest z forum, więc musiał się udać :lol: . Choć mało tego mięsa zostało, bo jak Marta usiłowałam wyluzować :rotfl1: :rotfl1:

Między nami ogrodnikami 27 Gru 2015 22:47 #419702

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
O i w przyszłym roku machnę sobie taką choinkę. Stelaże mam na działce, więc koszt mniejszy, tylko świerk kupię. A może posadzić swojego, bo gałęzie drogie ;)
Ten lemon cudr, dobre to?
Bo widziałam na grupie termomixowej, szał robienia...
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Między nami ogrodnikami 27 Gru 2015 23:24 #419708

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj, Marta :bye:
Jak zawsze humor mi się poprawia ,kiedy się pojawiasz :P :P :P
Gniazdo na pianinie ?
Straszysz Londynem ( u Gorzatki) , też obstawiam ,że moje dziecię ma na myśli zagraniczne lądy.
Teraz tak fajnie jest jak siedzi w domu.

Ambitne to jesteście Wy - Marty obydwie :)

Nigdy niczego (nikogo?) nie wyluzowałam , to chyba trudna sztuka kulinarna...

Marzenko :)

Jeśli lubi się cytrynowe ciasta i desery ,to będzie Ci smakował ten lemon curd.
Jeśli nie doda się otartej skórki z cytryny ,to pewnie nie będzie miał tej goryczki.
To taka baza do kremu cytrynowego , można zmieszać z serkiem mascarpone lub śmietaną kremówką,
są różne przepisy.

Co to jest grupa termomixowa ?
Ostatnio zmieniany: 27 Gru 2015 23:24 przez magdala.

Między nami ogrodnikami 28 Gru 2015 07:39 #419719

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Madziu, choinka niezwykle pomysłowa i wygląda super!! :woohoo: Pięknie te gałązki poutykałaś, wygląda na śliczne zdrowe drzewko, w dodatku gustownie udekorowane :hug:

Na pewno święta u Was były wyjątkowe- przez wzgląd na Córkę studentkę te Jej powroty do domu same w sobie robią atmosferę świąt i radości. Fajnie, że mieliście tyle czasu dla siebie i możliwość spotkania.

Między nami ogrodnikami 09 Sty 2016 20:21 #423273

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniczko :bye:
Tak ,teraz Święta miały zupełnie inny wymiar - powrót dziecka do domu.
Chociaż wydaje mi się , że po tych prawie dwóch tygodniach pobytu w domu ,córka moja
jakby pod koniec nerwowa się zrobiła ... :rotfl1:
Tak to jest , jak pójdzie się na "swoje" , już nie wiadomo gdzie to jest "w domu",a wiadomo ,że w domu najlepiej ;)

Ostatnie emocje w wątku zlotowym i zakup kryzysowych ;) znaczników , bardzo obudziły we mnie
ochotę na ogród :) Zaczynam wyobrażać sobie zapach ziemi i mam straszną chęć na sprzątanie rabat.

Tym bardziej ,że jesienią nie posprzątałam ..

miekwiosenny.jpg

sasanka2.jpg

IMG_2921.jpg

psiazb.jpg

hiacyntharlem2.jpg

ciemiernik2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, anabuko1

Między nami ogrodnikami 09 Sty 2016 20:51 #423292

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
We wszystkich jakaś nowa siła wstępuje i to jest bardzo pozytywne :lol: . Ludzie, których miesiącami na forum nie było, teraz są codziennie :dance: . Pamiętam takie dni w grudniu, że dziennie było 50 wpisów :huh: , a teraz już prawie 400 :woohoo:

Między nami ogrodnikami 09 Sty 2016 20:58 #423300

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie ,co prawda jeszcze stoi choinka , sypie się już biedaczka (no ,ale ona nawet pnia przecież nie ma :happy4: )- przetrzymam ją do wtorku , bo wtedy mamy kolędę .
Potem już na amen zamknę okres świąteczny.

Ciekawi mnie jak się ma mój klon Shirasawy ,zadołowany na działce. Krążą pogłoski o nadchodzących mrozach, magnolia gwiaździsta też mam mnóstwo pąków kwiatowych ,może coś zabezpieczyć...?

Między nami ogrodnikami 09 Sty 2016 21:10 #423313

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje magnolie tradycyjnie ani pół pąka :evil: , a jedna straciła wszystkie liście do tego w sezonie :jeez: , więc jakiekolwiek zabezpieczanie mija się z celem ;)

Prognozy nieciekawe :huh: , najpierw ma padać śnieg, potem cały stopnieje, bo odwilż, a po niej od razu mróz do -18* :hammer: . No przecież wściec się można :jeez:

Między nami ogrodnikami 09 Sty 2016 21:15 #423315

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale przecież to Ty Marto karmisz swoje magnolie bananami ? Czy coś pomyliłam?
I nie chcą kwitnąć?

Zaraz sobie sprawdzę te prognozy...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.724 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum