Od ubiegłego roku do powszechnie znanych choróbroślinnych doszła
żurawkoza
Wcześniej miałem kilka przypadkowo nabytych odmian zaś w 2013 od wiosny do późnej jesieni po trochu zbierałem kolejne odmiany - najbardziej lubię te o intensywnych, wyraźnych, żywych kolorach... Poza wieloma innymi zaletami (kolor przez cały rok, zmienna kolorystyka, świetne komponowanie się z innymi roślinami, w zasadzie bezproblemowość itd.) dla mnie ważne jest, że nie zajmują za dużo miejsca i łatwo je przenosić w razie realizacji nowej koncepcji
Najbardziej jestem dumny z rabatki przy wejściu, która powstała jako pierwsza na wiosnę 2013 - wybieraliśmy najpiękniejsze odmiany i chyba posadziłem "w dobrym dniu", bo się niesamowicie rozrosły!!
W miarę jak pożądanie kolejnych żurawek rosło powstała rabatka pod wiśnią oraz 2 pasy na wejściu.
Kilka odmian jest też między śliwą węgierką a różanecznikami. Zakątek z żurawkami jest też przed różanecznikiem 'Rasputin'.
W tym roku "Żurawkowe Pasy" dostały porządną oprawę - obrzeże z kostki (dzięki czemu z jednej strony trawa nie będzie się wdzierać na rabatkę a z drugiej strony ziemia i kora nie będą się osypywać na trawę).
Widać większość rabaty kwasolubnych - zapowiada się bardzo obfite kwitnienie
Miłośnicy piwonii i azalii powinni być usatysfakcjonowani - wszędzie dużo pąków!! Z tyłu widać wąską pergolę. To tam trafił kupiony w tym roku powojnik 'Lasurstern'. Jego sąsiadami są: azalia 'Tunis' oraz nowość z jesieni 2013 czyli szukany od kilku lat 'Toucan' (jeśli to będzie ON i ich kwitnienie się zgra to będzie bajeczny zestaw!) A po prawej widać odmłodzone rozchodniki okazałe.
Od lewej rosną: 'Southern Comfort', 'Georgia Peach', 'Berry Smoothie', 'Midnight Bayou', 'Sugar Plum', 'Cajun Fire', 'Root Beer' (tę po 3 latach podzieliłem i w jej miejsce posadziłem nieco większą od niej, kupioną niedawno 'Red Fury') oraz 'Cherry Cola' (za nią jest jeszcze mało widoczna 'Binoche').
Na krótszym "Pasie Żurawkowym" przed śliwką węgierką dominują odcienie fioletu i bordo. Od lewej: 'Sparkling Burgundy', 'Spellbound', 'Shanghai', 'Milan', 'Prince of Silver', 'Bella Notte' i 'Gotham'.
Widok na główne wejście...
Dłuższy "Pas Żurawkowy" - spojrzenie na całość...
Widać co nieco koloru dzięki kwitnącym tulipanom, hiacyntom i szafirkom.
Od lewej: żuraweczka 'Gunsmoke', 'Georgia Peach', 'Mars', 'Vulcano', 'Green Spice', 'Caramel', 'Obsydian', 'Delta Dawn', 'Midas Touch', 'Encore', 'Beaujolais', 'Georgia Plum', 'Black Beuaty', żuraweczka 'Gunsmoke', 'Muscat', 'Velvet Night', 'Citronelle' i 'Havana' UFF...
Będzie trzeba oczywiście poczekać ze 2 lata aż się rozrosną, nie wykluczam też kolejnych przetasowań...
w odcinkach:
Cóż, pokazałem chyba najciekawsze spośród nowych "drobiazgów" na Działce
(jakby kto pytał - mam ściągawkę z nazwami odmian, które posiadam
)
"Trawnik" czyli wydeptana trawka wprawdzie nie nadaje się do pokazywania ale myślę, że
w tym roku lub przyszłym przyjdzie czas na zajęcie się zielonym dywanikiem
dobranoc,
kolorowych ogródkowych snów!!