Dzisiaj kończę prezentowanie jednej z kilku ulubionych grup roślin - LILII
Na wstępie 2 widoczki na rabatę różaną, gdzie było dość sporo lilii.
Lilie: azjatyckie Gran Paradiso i LA nn - morelowa oraz żółte. W tle dopiero w pąkach lilia White Triumphator oraz ściana kwiatów [powojnika Polish Spirit. A obok śmieją się różowe kwiaty róży First Lady.
W centrum 3 lilie azjatyckie Elodie, dalej powtarzające się lilie LA nn żółte a z prawej strony jeszcze widać młode lilie azjatyckie Can Cun. To jedno z moich ulubionych zdjęć
Na prezentowanej rabacie zaszły pewne zmiany.
Usunąłem spomiędzy róż nieduże cebulki lilii azjatyckich (m.in. Can Cun) - były zbyt ekspansywne wobec sąsiednich róż.
Nie będzie też, niezwykle udanego, kolorowego (czerwono-morelowo-żółtego) tria, które zostało rozdzielone. Po dwóch latach miały już za ciasno z różami - m.in. brak przewiewu m. liśćmi co skutkowało chorobami grzybowymi liści róż i lilii)).
Aby widoczny z tyłu White Triumphator nie czuł się samotnie dostał do towarzystwa kilka lilii OT
Na koniec została grupa roślin, która jest najbardziej imponująca - ze względu na osiągane rozmiary (po 2-3 latach wiele z nich osiąga 150-200 cm!) oraz ilość kwiatów i ich zapach. Tak jest, mam na myśli lilie orienpet (OT). Razem z nimi przedstawię również lilie LO, które także potrafią urosnąć wysokie.
Lilie LO pochodzą ze skrzyżowania lilii orientalnych z lilią trąbkową longiflorum. Mają duże kwiaty w kształcie trąbki i wymagają ponoć pewnego zabezpieczenia przez mroźnymi bezśnieżnymi zimami (ze względu na orientalnego rodzica).
Lilia LO
Triumphator
dorasta do ok 140 cm, kwiaty mają dużą ciemnoróżową plamę od gardzieli do połowy płatków. mam 2 sztuki, obie w 1. roku osiągnęły ok 80-100 cm.
w pełni rozkwitu różowe plamy na płatkach jaśnieją (w tle kwiat jej białej mutacji)
Lilia LO
White Triumphator
to mutacja odmiany wyjściowej, kwiat biały, w gardzieli zielonkawy (z czasem żółtawy) kształt i budowa kwiatu taka sama jak odmiana wyjściowa ale... wydaje mi się, że może urosnąć dużo wyższa - już w 2. roku uprawy osiągnęła 170 cm i 7 kwiatów (które dość długo utrzymywały się na łodydze) oraz wydała 2 dodatkowe cebule z 1 kwiatem (czyli ma też dobry wigor). Obie wersje były bardzo zdrowe i do późnej jesieni miały zielone pędy.
w tle ściana kwiatów powojnika Polish Spirit
Lilie Oriepet (OT) to krzyżówki lilii orientalnych z trąbkowymi. Rozrośnięte okazy nierzadko potrafią dorosnąć do 200 cm mając kilkanaście i więcej kwiatów (w dodatku często pachnących ). Są zdrowe, wytrzymałe i... spektakularne!
Tej wiosny przyjechało do mnie... nie zdradzę ile, ale DUŻO lilii z tej grupy.
Za 1-2 lata będzie oszałamiający widok (i zapach) w ogrodzie!!
Lilia OT
Nymph
kwiaty biało-kremowe (z czasem płatki przybierają odcień lekko złotawy) z wiśniowym "płomykiem", mają ciekawy zapach; ma dorastać do ok 150 cm.