Hejka,
wielkimi krokami nadciąga czas
azalii i różaneczników!!
Kwitną pierwsze różaneczniki - wczesne 'Cunningham's White' i 'Gartendirektor Rieger' (którego ogromne, dzwonkowate, jakby z muślinu kwiaty wyglądają niesamowicie
).
W ostatnich 2-3 dniach dołączyły do nich: 'Percy Wiseman', 'Pohjola's Daughter' oraz 'Cosmopolitan'. Pierwszy kwiat pokazał jeszcze jeden różanecznik ale poczekam, aż się rozwinie cały pąk kwiatowy - to coś
specjalnego Kilka azalii pokazało kolor na pąkach kwiatowych
Zapowiada się niesamowicie kolorowy i obfity spektakl
Co poza tym? Kończą kwitnienie magnolie, jabłonie i wiśnie są oblepione białym kwieciem, funkie i żurawki rosną w oczach, powojniki pędzą ku niebu a piwonie powinny pokazać się po raz pierwszy w pełnej krasie bo mają masę pąków. Ostatnie odmiany tulipanów szykują się do kwitnienia i nadal jest bardzo kolorowo.
Posadziłem 10 żurawek (w różnych miejscach ogrodu), które przyszły w ubiegłym tygodniu. Dzisiaj Tata dokończył obwódkę z kostki --> wyszło bardzo eleganckie wykończenie wąskiej rabatki, przeznaczonej dla żurawek (taka bardzo skromna "namiastka" fantastycznych rabat u "żurawkowego" Igora
.
Posadziłem dzisiaj prawie wszystkie dalie - w tym roku na "Rabacie Daliowej" króluje kolor różowy + fiolet + biel + żółty (zmieszczę ok 8 dalii), do tego 5-6 sztuk trafi na rabatkę przed ogrodem.
Rzut oka na dokończoną obwódkę z kostki - jest jeszcze miejsce na kilka żurawek
Pas wzdłuż tuj a więc jest dość mocno zacieniony. Stąd na pewno trafi tam kilka żurawek lubiących cień (np. te o limonkowych liściach) ale zastanawiam się, które z żurawek o intensywnej kolorystyce (róż, fiolet, czerwień czy pomarańcz) będą również w cieniu atrakcyjnie wybarwione??
Dla miłośników piwonii i żurawek - poletko piwonii ma się dobrze - już teraz ma ok 80 cm wysokości oraz masę pąków kwiatowych
Żurawki zostały posadzone wiosną 2013 roku jako maluchy - jestem zszokowany ich wielkością
W tle rabata azaliowa - najbardziej "wyrywna" jest 'Irene Koster'
W dość mocno zacienionym kącie rosną u mnie dwie różowe serduszki. Czują się chyba dobrze, bo osiągnęły ponad metr wysokości i niemal tyle samo szerokości, rozpychając się na sąsiednie funkie. Ich kolor ładnie koresponduje z różowymi kwiatami bergenii oraz różanecznika 'Cosmpopolitan'. Dobrze, że nie kwitnie jeszcze pomarańczowa azalia 'Golden Eagle; bo ten melanż kolorystyczny byłby trudny do zaakceptowania
Dla miłośników funkii... dość duże kępy tych atrakcyjnych roślin rosną za (pomiędzy) azaliami w "Kolonii". Na pierwszym planie hortensje ogrodowe z (po raz pierwszy odkąd sięgam pamięcią!) pędami i pąkami kwiatowymi do samej góry!!! Z tyłu widoczne serduszka.
Tutaj kolejny ukłon w stronę miłośników funkii (i nie mam tu na myśli ślimaków
)oraz tulipanów (w przyszłości będzie w ich miejscu obwódka z żurawek - myślę gdzie upchnąć tulipany
)
Nie prezentowany wcześniej tulipan 'Grand Perfection' - ładny, cytrynowo-kremowy z czerwonymi smugami
Skomasowany atak energii czyli tulipany kilku odmian rosnące pod wiśnią
Ten kwiat na pierwszym planie pięknie pachnie i jest olbrzymi - ok 15 cm średnicy!!