Dziękuję za odwiedziny, wpisy i miłe słowa!
Ależ bajkowo się robi na rododendronowej rabacie i tego nie da się oddać, ot tak, zdjęciami.
Aż żal opuszczać ogród, gdy tyle pachnących kolorów wokół...
Dziś wybór zdjęć z pierwszej dekady maja.
Na początku maja prawie wszystkie drzewa owocowe przyoblekły się w biel, dając nadzieję na smakowite zbiory w dalszej części sezonu.
W centrum obficie kwitnąca wiśnia... lubię ten lekko kwaskowy smak owoców, poza tym same pyszności można z nich sporządzić, od ciast poprzez dżemy na wiśniówce (mocnym akcentem
) kończąc.
Tulipany: Exotic Emperor & BLUE Diamond (nie ja przydzielałem nazwy choć na moje oko niebieskie to są niezapominajki - ale co ja się znam ;P).
Tulipan papuzi Rococo - bardzo lubię tę odmianę za oryginalność i wyrazistość.
A te tulipany kojarzą mi się z zachodzącym słońcem nad jeziorem lub morzem i rozgrzanym piaskiem na plaży, któregoś z letnich wieczorów (pomarzyć można).
Dla miłośniczek różu - RÓŻanecznik Cosmopolitan.
Bardzo udany zestaw kolorystyczny z serduszką okazałą w roli głównej, której partnerują bergenia oraz tulipany.
Podoba mi się, no naprawdę doskonale skomponowane (trzeba siebie dowartościować, a co!)
<3
Tulipan Claudia, w tle tegoroczny cenny nabytek - różanecznik do którego (wyrazistego oczka - plamki) od dłuższego czasu wzdychaliśmy... ktoś zgadnie?
Jedne z najwcześniej kwitnących u mnie różaneczników (jeszcze tylko Cosmpolitan jest tak wyrywny)
Dzwonkowate, duże (do 10 cm średnicy) kwiaty odmiany Gartendirektor Rieger.
Mniejsze ale również ładne kwiaty dobrze znanej, popularnej odmiany Cunningham's White (ciekawe, że na jednym krzewie są klwiaty o rysunku czerwonym jak i żółtym.
razem
Niezapominajki otulające czerwone tulipany (jaka miłosna kompozycja, eh).
Ciekawa kolorystyka kwiatów oraz pofalowane płatki odmiany Pohjola's Daugher.