HEEEJ,
oświadczam wszystkim zainteresowanym, że wciąż żyję, zdrowie w miarę dopisuje a równowaga psychiczna powoli wraca
Mam nadzieję, że jestem mądrzejszy niż byłem kilka miesięcy temu.
I tyle wystarczy - to wszak forum ogrodnicze i na tym chcemy się skupiać, prawda moi mili?
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i troskę, postaram się sprostać Waszym oczekiwaniom. Gwarantuję dużo radości i pozytywnych wrażeń, które dostarczę za pomocą słów i obrazów z mojego ogrodu.
Jak się pewnie domyślacie, nadchodzi w końcu czas rododendronów!! Najwcześniejsze odmiany już przekwitły, większość dopiero zaczyna kwitnąć więc kulminacja jeszcze przed nami. Ale ponieważ dziwnie byłoby zacząć sezon od maja to zamierzam w telegraficznym skrócie przedstawić marzec a następnie kwiecień. Trochę cierpliwości. Myślę, że do końca maja będę już na bieżąco...
----
Coś nowego na ogrodzie?
Oj tak, pochwalę się - pojawiło się nieco roślin: trochę lilii (głównie OT) i żurawek, 3 róże, 3 powojniki, różanecznik i 2 azalie
Gdy będę pokazywał ich zdjęcia na pewno wspomnę, że to nowość.
--
ZACZYNAMY!
MARZEC 2015
Marzec minął pod znakiem cebulowego drobiazgu. Przede wszystkim różne odmiany krokusów, zarówno botanicznych jak i wielkokwiatowych. Pośród nich uwijały się dziesiątki jak nie setki pracowitych pszczół. Poza tym oczywiste zwiastuny wiosny jakimi są przebiśniegi i ciemierniki. Zakwitły pierwiosnki, przylaszczki, ranniki i śnieżniki. Zapraszam na kolorowe wspomnienia
brzęczące pracusie w akcji
rabata azaliowa z krokusowym kobiercem
Mam kilka przylaszczek, niełatwo oddać ich rzeczywisty kolor
Lubię te botaniczne, złociste krokusy botaniczne, które rozrastają się bardzo szybko, efektownie kwitnąć (to chyba 'Romance')
Kilka ujęć głównej rabaty różanecznikowo-azaliowej z kwitnącymi kępami krokusów i przylaszczkami.
Inne kąciki, w których krokusy stworzyły kolorowe plamy
wielkokwiatowy krokus 'Joanna d'Arc'
botaniczny krokus 'Spring Beauty' (wygląda bardzo oryginalnie)