TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 24 Wrz 2014 22:43 #301285

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Ja za to nie tylko sobie podotykałam , opętało mnie :mad2:
Dzisiaj odkładałam 8 paczek dla szefowej , 6 na prezent dla koleżanki , 5 zamierzam posadzić na cmentarzu, a zostało mi nie wiem ale wielka skrzynka plastikowa z jeszcze wiekszą górką :unsure: :silly: Jestę chora potrzebuję pomocy , natychmiast ... :think: :teach:
Jeszcze Ewcię dzisiaj poprosiłam , dokupiła hiacyntów , narcyzów :lev:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 25 Wrz 2014 10:40 #301338

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Znowu Was zaniedbuję, ale nie dość, ze czas goni to ostatnio worek z gośćmi mi się rozsypał ;)
Agunia, uwierz mi, gdzyby nie te tony cebil i zamówionych roślin smętnie spoglądające na mnie z każdego miejsca nie ruszyłabym palcem w bucie. Strasznie mi się już nie chce. Niestety wkopanie jednej rośliny wiąże się z wykopaniem i przesadzeniem kilku innych i w ten sposób pracę na świeżym powietrzu mam zapewnioną na długo. A tak mi się nie chce!!!
Brunery niechybnie złapały jakiego ś grzyba, z reszta jak większość roślin w ogrodzie. Niestety mokte lato, wysokie temperatury, ech...
Ale nic nie bęę już pryskać, nie ma sensu. Wycinam powoli byliny z zagrzybionymi liśćmi, zarazone róże sie oskubie i wygrabi, a wiosna ruszam najpierw z miedzianem, potem z bioseptem i opryskami polecanymi w warzywnym dziale.

Iwonka, Wiesz jak to jest pracować pod przymusem, strasznie nie mam ochoty na te przeróbki, ale cóż, jak człowiek głupi i nie ma umiarkowania w zakupach to niech się teraz spręża.
Nad Twoimi propozycjami zakrzaczenia musze się zastanowić, jakie te rośliny? nie ekspansywne aby?

Aneczka, jeden przsadzony berberys juz stracił liście, ten duży na razie trzyma, ale zobaczymy jak długo. Z reszta okaże się wiosną chy sie obudzą.
Bugleje deo przenosin przycięłam nisko, korezenie wbrew pozorom nie były bardzo rozrośnięte (glina)mam nadzieję, ze przezyją zime i w przyszłym roku zachwycą w nowym miejscu. Tam mają pole do popisu, u mnie biedaki stłamszone były okrutnie.

Gosia, wierzę, że tęsknisz za końcem sezonu. Taka harówka na t(y)rawniku ;) z pewnościa dała się we znaki. Ale za to masz piekny trawnik. A rabaty ogarniesz w przyszłym sezonie. Będzie dobrze. Nie stresuj się, przecież ogród ma być właśnie odskocznią od stresów codziennych a nie przysparzać następnych :hug:

Jolcia, właśnie tych motyli mi żal najbardziej :( Nie wiem czy nie wymyslę jakichś zastępstw. Z pewnościa będę tam wysadzać siewki patagonek, będą tam rosły szałwie, przetaczniki, floksy może motyle się skuszą. To dość nasłonecznione miejsce więc owady tam urzędują do wieczora.
Aaaa i wymysliłam, że tam dużo cebulowych będzie :) Jedyna okazja, przekopuje to miejsce p[rawie gruntownie więc mozna najpierw cebule posadzic a potem byliny. Więc i ja czekam na wiosnę zobaczyć co mi wyjdzie z tych kombinacji :rotfl1:
U nas po wczorajszym pieknym dniu (goscie byli więc w ogrodzie palcem nie kiwnęłam) dzis już zachmurzone, na popołudnie opady zapowiadają :(

Monia :kiss3: :kiss3: wiesz za co!
Rzeczywiście, rabata nie wygląda rewelacyjnie, powiedziałabym nawet, ze beznadziejnie, ale mam nadzieję, że wiosną będzie pięknie. I latem, i jesienią :lol:
No Ty to jesienia przyszalałaś z przeróbkami, chylę czoła. U mnie miejsca znacznie mniej to i przeróbki znacznie mniej spektakularne :) Mam nadzieję, ze się wiosną nie wściekne i nie będę znów przekopywać roślin.
Ale, ale, przypomniało mi się. Ty masz Larissę, jaką ma wysokość? Moją chyba musze niżej ciąć i wiosną i latem, teraz potwór się z niej zrobił :(

Marta, rośliny uprzywilejowane? eeee, nie :) Brunery i nie tylko mają robvić za ozdobę a właśnie od kilku lat nie robią. Zastanawiam się nad nimi. Wiosną są piekne a od lipca zaczynają straszyć. Nie wiem czy to przypalenia, chyba nie bo słońca tam niewiele, pewnie jakiś grzyb. Będę w przyszłym roku trzymać rękę na pulsie. Jeśli mimo opieki sutuacja sie powtórzy - wylot!
Epimedia :hearts: jak ja je lubię :hearts: Też czekam na wiosenne kwiatki.
Macanie Ci wystarczyło? twarda jesteś :) Ja sie tam cebulowym oprzeć nie umiem.

Gosia, zwłaszcza w sklepach z ciuchami :rotfl1: Podoba mi sie wiele rzeczy a potem mówię sobie, ze chyba mi nie potrzeba i zamykam stronę :lol:
Jak jestem w sklepie z M. to nawet n ie patrzę w stronę cebul czy roślin, nie chcę się narażać. Samam sobie pójdę, kartą swoją zapłacę, nie słucham narzekania ;)

Marzenka, nie jesteś sama :lol: JA tez straciłam umiar, ale za to jak pieknie będziemy mieć wiosną na działakch :)
Ta choroba kest nieuleczalna, nie przejmuj się :rotfl1:

Dzis nie będę Was katowac zdjęciami przerabianych rabat, gdzie nie ma czego oiglądać. Kilka jesiennych widoczków.
Dereń posadzony nad jeziorkiem

Oby zima lekka była, to wiosną pieris okryje sie kwieciem
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Firletka

Ogród Doroty '2014 25 Wrz 2014 10:51 #301341

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Oj, Baśka, Baśka ;)
Ładnie się prezentuje... naprawdę! Dobra decyzja - wspólna :P
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2014 25 Wrz 2014 11:02 #301343

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
I u nas pochmurno :blink: wczoraj zupełnie padłam z bólem głowy, to chyba przez te przechodzące fronty i wiatry :supr:
Jutro służbowy wyjazd do Lublina, wiec odbiorę zamówione pelargonie :woohoo: choć z miejscem ... sama wiesz ;)
Z cebulami szykuję się na weekend, oby pogoda pozwoliła.

Zdaje się, ze plan nasadzeń przy szklarni zadowoli motylki :hug:

A ja tam Baśkę okrywałam w pierwszym roku :think:

Ogród Doroty '2014 25 Wrz 2014 11:20 #301347

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Gosia, nawet M. sie podoba w tym miejscu. Sam stwierdził, że dobra decyzja :lol:

Jolunia :hug: mnie dzis głowa pęka, ale po południu zebranie - trzeba się zmobilizować.
I ja planuje większe prace ogrodwoe na sobotę, oby tylko nie lało, jedna sobota pracy w deszczu mi wystarczy.
Pelargonie teraz kupujesz? nie rozumiem :dazed:
Okryję, go okryję :lol: Wobez tak zmasowanego ataku ;)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 25 Wrz 2014 11:27 #301350

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
No gdzie tam pelargonie :club2: tak napisałam :jeez: piwonie przecież :rotfl1:
Zakręcona chyba jestem jak słoik :happy3:
To przez te psiaki :crazy:
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2014 11:27 przez pamelka.

Ogród Doroty '2014 25 Wrz 2014 16:35 #301384

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
dodad wrote:

Iwonka, Wiesz jak to jest pracować pod przymusem, strasznie nie mam ochoty na te przeróbki, ale cóż, jak człowiek głupi i nie ma umiarkowania w zakupach to niech się teraz spręża.
Nad Twoimi propozycjami zakrzaczenia musze się zastanowić, jakie te rośliny? nie ekspansywne aby?

Irga owszem rozrasta się bez umiaru, ale ją silnie przycinam i jakoś daję radę ją poskromić, a druga całkiem spokojnie da się opanować

Ogród Doroty '2014 25 Wrz 2014 21:14 #301463

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dorotko,
Widzę, że wzięłaś się już za jesienne przeprowadzki i rabatowe rewolucje, chylę czoła! Ja się nie mogę zmobilizować, a przydałoby się wreszcie wziąć do roboty i nieco porządków zrobić...zwłaszcza, że kilkanaście (dziesiąt?) róż czeka na przeprowadzki :jeez:
Pocieszam się, że przy łopacie i ciężkiej pracy zapominam o bożym świecie, a teraz bardzo chcę zapomnieć.
Ściskam mocno :hug:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Doroty '2014 25 Wrz 2014 21:42 #301480

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Dorotko i nawzajem :hug:
Jakie beznadziejnie ?? Na mój gust wygląda naprawdę spoko. A wiosną i latem będzie czad! A pewnie najdzie Cię na wykopywanie roślin jak to normalnego ogrodnika. Po prostu dążysz do niedoścignionego ideału jako my wszyscy. Ja od jakiegoś czasu się łapię na tym, że zmieniam rabaty czy nasadzenia, które wcale nie są złe. Jakby mi M nie wsadził ostatnio przed oczy zdjęc róż z czerwca to połowa by poszła hen. A tak uspokoiłam skołatane serce ogrodnika żądne zmian! Tzn. z różami....trochę....bo kilka i tak wysadzę z ogrodu lub przesadzę...w zasadzie więcej niż kilka... :whistle: no i latam z bylinami po ogrodzie - 1 wsadzę, 3 wysadzę, te 3 wsadzę to następne wysadzę i tak w koło Macieju :rotfl1: dzisiaj jednak przysiadłam na zadzie bo chyba mnie coś zaczyna rozkładać. Zapodałam sobie kurację i zobaczymy. W sumie jakby jutro padało to bym się nie pogniewała bo inaczej popędzę do ogrodu z gorączką jak siebie znam .... Byle sobota była bez deszczu bo M rozgrzebał cały podjazd i dobrze by było żeby posprzątał bo wygląda to teraz jak na polu minowym.
No co ja się tak rozpisałam?
Larissa - mam 2 ...jeszcze.... mają ok. 70 cm wzwyż i wszerz pod koniec sezonu. Na wiosnę ciacham niziutko.
Widoki ogrodowe cudne - i jeszcze tak zielono :dance:
Ja też jeszcze cebul nie wsadziłam - kurcze co roku się napalę jak szczerbaty na suchary a jak przyjdą to zdycham i obiecuję sobie, że nigdy więcej i za rok znowu to samo....i po co ? dla kilku tygodni spektaklu jak dobrze pójdzie ...ech wariaty jesteśmy !
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2014 21:44 przez moni.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad

Ogród Doroty '2014 27 Wrz 2014 08:29 #301728

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Przepraszam, odpowiedzi później, ale muszę się pochwalić ;)
Dziękuję wszystkim, którzy trzymali kciuki za mój ogród w konkursie :hug: :kiss3:
Zdobyłam drugie miejsce, wygrałam super wypasioną kosiarkę :dance: :dance:
Ogród będzie prezentowany w następnym numerze MPO :)
Do zobaczenie wieczorkiem, lecę sprzątać i może uda sie popracować w ogrodzie
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 27 Wrz 2014 08:56 #301733

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorotka, przyznam ze wstydem że o konkursie nie wiedziałam, ale strasznie się razem z Tobą cieszę z tak wysokiego miejsca!
Absolutnie zasłużone :)
No i ta kosiarka!
Jest co dziś świętować :)
Gratulacje!!!

Ogród Doroty '2014 27 Wrz 2014 09:15 #301739

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Dorotko, też nie wiedziałam, że brałaś udział w konkursie. Gratulacje :bravo: :drink1: :dance: .

Ogród Doroty '2014 27 Wrz 2014 10:08 #301747

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Też bym trzymała kciuki, gdybym wiedziała :lol: . Gratulacje :bravo: . Nagroda wypasiona :woohoo:

Ogród Doroty '2014 27 Wrz 2014 10:08 #301748

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Nie wiedziałam o konkursie, gdzie o tym było coś? Przegapiłam taką informację :club2:
Gratuluję serdecznie :bravo: :drink1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Doroty '2014 27 Wrz 2014 12:40 #301772

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Dziewczyny, to mnie należy się patelniowanie :club2: :rotfl1:
Zapomniałam, ze pisałam o konkursie na fb a nie tutaj :oops:
Ale i tak uważam, ze to w większości Wasza zasługa. Gdyby nie Wasze opinie o moim ogrodzie chyba nie odważyłabym się wystartować :)
Dziekuję :hug:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 27 Wrz 2014 16:26 #301792

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Gratuluję :kiss3: gratuluję :hug: głosowałam :dance:

Ogród Doroty '2014 27 Wrz 2014 18:37 #301832

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Ja nie głosowałam ...bo nie wiedziałam Dooora no :club2:
Kochana Gratuluję .. :dance: .ale wcale się nie dziwię :hearts: pewnikiem dałaś też róże co...tą historyczna (fiolecik)w kompozycji ,od której oczu nie mogę oderwać :hearts:
Łaaa nowa kosiaraaaa :dance:

Ogród Doroty '2014 27 Wrz 2014 18:52 #301837

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Dorotko ale się cieszę !!!! Jupi !!!! :dance: i wielkie gratulacje - zasłużyłaś...ale mogłaś faktycznie dać znać - no następnym razem nie zapomnij !!! No to trzeba polować na MPO i już...żeby się potem chwalić, że to ogród koleżanki jest :whistle:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.657 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum