TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 15 Wrz 2014 22:05 #299180

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Maja a wcześniej co? nie wygląda dobrze? Wydawało mi sie, że to zimozielona trawa :think:
Dorotko no ona jest zimozielona tylko wiosnę zaczyna jako szaro-bura kępka, zresztą podobnie jak większość traw późno rusza z nowymi źdźbłami i prawie od razu wypuszcza kwiatostany, które dodatkowo dodają jej szarości. Dopiero po ścięciu kłosów nabiera zieloności i wygląda ładnie. Pozwolisz że wstawię 2 zdjęcia.

10.07.w prawym dolnym rogu widać resztki ściętych kłosów

27.08. w prawym dolnym rogu kępki już są ładnie całkowicie zielone

ps. jak obejrzysz zdjęcia to je potem usunę :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 16 Wrz 2014 10:30 #299243

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Zdrowiuśkie te Twoje róże i takie zapączkowane :hearts: U mnie niestety duuużo gorzej :sick:
Byłam w Lidlu :lev: dokonałam zakupów :whistle: delikatnie mówiąc sporych :rotfl1: i jeszcze musiałam za nie zapłacić :happy3: Teraz już nie obawiam się jesiennej bezczynności :happy4:

Ogród Doroty '2014 16 Wrz 2014 19:43 #299332

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
o cholewka - cebulki wiosenne - totalnie zapomniałam :jeez:
Doris - może i trawki wymęczone przesadzaniem ale już wygląda to gites ! Trawy w ogóle superowe są i już ! Ja mam ochotę przyciąć róże na żywopłot tak mnie denerwują! Też, tak jak Ty robię fotki tylko tym co jako tako wyglądają i same zbliżenia coby ciśnienia nie dostać :rotfl1:

Ogród Doroty '2014 19 Wrz 2014 21:51 #300012

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Ha, pogoda u nas ostatnie dni wymarzona, wzięłam wczoraj urlop i działałam w ogrodzie. Spektakularnych efektów nie widać, trawniaka nie dziabię, ale przesadzam, wysadzam, przenoszę..... robota głupiego. A cebule czekają. Uzmysłowiłam sobie ile ich mam i z wolna zaczyna mnie ogarniać panika :rotfl1:

Marta, no ja z drobnicy mam tylko cebulice i krokusy. Raszta duże i bardzo duże cebule :rotfl1: Czosnki po 50 groszy? super!!! też bym kupiła.

Majeczka, dziękuję :kiss3: , zdjęcia zostaw. Zastanowię się nad tą trawą, z resztą chyba do wiosny ten kawałek pod czereśnią zostanie nie obsadzony.

Jola, jakie zdrowe, gdzie :search: Z pewnością nie u mnie. Jedyna w 100% zdrowa róża to Kosmos. Reszta, szkoda mówić :jeez:
A widzisz, i dobrze. Nie tylko ja będę się martwić gdzie sadzić te cebule :kiss3: .Też musiałam zapłacić. I to był ból :rotfl1:

Monia, kupiłaś? Widziałam Twoje ogrodowe działania :woohoo: . Dziewczyny skąd Wy bierzecie tyle siły! Ja już lekko oklapłam, a przede mna jeszcze tyle roboty :dry:

W czwartek udało mi sie być rano w domu - urlop, więc wybrałam sie z aparatem 'na pajęczynki' Niestety M.zmienił mi ustawienia w aparacie i zdjęcia takie sobie, ale mam :)

Zupelnie zróżowiała juz trzmielina oskrzydlona - wcześnie :(

astry w zeszłym roku miały jakieś 20 cm. w tym ....ok 70 :lol: Ech te środki skarlające...

i leżacy polarny miś

Aaaa i udało sie w końcu sfinalizować zakupy (nie licząc przebojów z kurierem :mad2: ) Na jutro mam zapewnione latanie z roślinkami. Dzis dotarła paczka z epimediami, jarzmiankami i innymi bylinkami. I gdzie ja to wszystko posadzę???? :ouch:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2014 21:56 przez dodad.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania

Ogród Doroty '2014 19 Wrz 2014 22:20 #300021

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Z radością odnotowałam powstanie trawowej rabaty! Trawy zawsze u Ciebie były, to wiem, ale jakoś tak nie w roli głównej, no to się wreszcie doczekały! :)
A one całkiem nowe czy przesadzane? Bo to nie jest dobra pora na przesadzanie traw, jak wiadomo...
A może w to miejsce przy bramie siewki ostnicy powsadzać? Byłby łan, a zimą otwieranie bramy by nie szkodziło...
No i mści się niezaglądanie na forum! Wszyscy o zakupach lidlowych piszą, a ja niczego nieświadoma...Coś jeszcze zostało dla mnie czy nie? ;)

Ogród Doroty '2014 20 Wrz 2014 23:59 #300255

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Zostalo , zostało w moim Lidlu :rotfl1:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka

Ogród Doroty '2014 21 Wrz 2014 12:04 #300333

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy ja już kiedyś od Ciebie nie dostałam ostnicy :think: Gdzie się podziała w takim razie :jeez:
No nic, jakby się ostało kilka siewek to byłabym wdzięczna :hug:

Marta ja nie wiem, czy coś zostało w Lidlach, ja się wypstrykałam z kasy i nie zaglądam więcej :blink: bo pewnie coś by się przytuliło :jeez:

Ogród Doroty '2014 21 Wrz 2014 16:14 #300386

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorota - a kupiłam kupiłam.... cholera :jeez: i mam znowu roboty po pachy :mad2: na drugi dzień się wybrałam do L...wszystko leży i czeka :whistle:
Pajęczynki pierwsza klasa i te cudne trawki ..... Co do astrów to ja sobie raz takie właśnie niebieskie kupiłam niziutkie...10 sztuk na mini szpalerek a za nimi białe...białe w porządku nawet są oprócz tego że ledwie dychały pod brzozami a niebieskie bujnęły się na tym brzegu rabaty na ponad metr i trawy mi zasłoniły ...no tak te wysokie trawy (wtedy były młodziutkie więc ciut niższe)...nie powiem śliczne niebieskie były i cudnie z trawami wyglądały ale prawie się wyleczyłam...teraz tylko 1 sadzonka do donicy i fin!!! Miś cudny ! U mnie już kwiatostany ususzone ale był kupowany w sierpniu więc normalne.
Co do tych sił to się wyczerpują powoli ale chęć jest więc lecę na oparach :rotfl1: wczorajszy i dzisiejszy odpoczynek od ogrodu mam nadzieję pomoże bo roboty rozgrzebałam od groma. :bye:

Ogród Doroty '2014 21 Wrz 2014 18:05 #300422

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Witajcie w niedzielne popołudnie.
Dzis u nas pogoda w kratkę, to słońce to ulewa. Więc siedzę i nadrabiam zaleglości czytelnicze i kuruję bolący nadgarstek.
Wczoraj dałam sobie tak do wiwatu w ogrodzie, że spać nie mogłam z bólu.

Monia, przyznasz, ze cebule w L. były okazałe. Ciężko bylo sie nie skusić :)
Właśnie, moje astry miały robic za male roslinki a teraz goruja nad reszta. Choć z drugiej strony jeśli wreszcie ruszą róze przy ktorych je posadziłam może być w porządku. Na razie zostaną ;) .
Mój Mis w pozycji horyzontalnej, mam nadzieje, że z wiekiem wstanie na łapy
O rozkopanym ogrodzie nawet mi nie mów - u mnie pobojowisko!

Jola :kiss3:

O Marzenka dawno nie widziana :hug: Wiem, wiem, zapracowana jesteś :garden:

Martuś, ano doczekały się. Biedaki ściśnięte, stłamszone a i tak chciały rosnąć, więc postanowiłam wydobyć je z gęstwiny. Zadowolona jestem z tej rabaty, mam nadzieje, że trawy przeżyją przenosiny i odwdzięczą się w przyszłym roku bujnym wzrostem. Wiem, ze czas na przesadzanie mie najlepszy, ale cóż poradzić. Najwyżej będę nowe trawowe zakupy robić.
Nad ostnicą pomyślę wiosną, bo teraz już chyba nie dam rady tam palcem kiwnąć. Tyle miejsc rozgrzebałam, tyle roslin czeka na uziemienie, że modle się żeby przed zima zdążyć. U mnie kopanie to nie jest łatwa sprawa.
No jak tam? zaliczyłaś Lidla?

Jak wspominałam dojechała do mnie wreszcie dostawa roslin zamówionych chyba w maju. Jak to bywa, wtedy wydawalo mi się, ze mam miejsce by je posadzic, ale rosliny w ogrodzie przyszalały i teraz mam problem.
Epimedia to był najmniejszy problem. Postanowiłam dosadzić do juz rosnących, musiałm wykopac tylko brunerę kilka żurawek i tiarelli i zrobic delikatne roszady. Efekt spektakularny nie jest, ale mam nadzieje, że jak wiosną te wszystkie kwiatki elfów zakwitną będzie na co popatrzeć.
Dosadziłam tam trochę cebulowej drobnicy, jakąś paproć, zostało wysypanie kory.
tak było

P1470191.JPG

tak jest

Wiosna widoki będą mam nadzieje znacznie lepsze.

I przypomniało mi się przy okazji. mam wielki problem z brunerami. Liście wyglądają koszmarnie - jak zresztą widać na zdjęciu. Co robić? liście wyciąć, ale co dalej ? pryskać czymś?
Przesadziłam w ciemny kąt za rózanecznikami berbarysa i tuję. Zapełniłam lukę i prześwit do ulubionego sąsiada.
Berberys pewnie będzie zielony a nie bordowy, ale to nic, byleby zniósł przenosiny.

Przy okazju młody wykopał cebule czosnków, które od dwóch lat nie kwitły, może jak przeniose wreszcie raczą wydać kwiaty. Niestety jedna zostala ciachnieta :(

tutaj aktualnie nie ma czego oglądać, ale dla zobrazowania sytuacji. Usunęłam dwie budleje rosnące prz szklarni. Osiągnęły prawie trzy metry pochłaniając wszystko wokół, przeniosłam na dzialke do teścia. W ich miejsce przesadziłam Edena i Pilgrima. Obie u mnie osiagaja duże rozmiary a były posadzone bardzo niefortunnie - Eden na brzegu rabaty :crazy: a Pilgrim w miejscu gdzie zupełnie nie bylo go widać. Mam tylko nadzieje, ze zbytnio nie uszkodziłam im korzeni i sie przyjmą, bo wykopać obie róże było baaardzo ciężko :jeez: Przeprowadzka czeka jeszcze dwie róże z tej rabaty (te gołe panny). Nie mam na razie pomysłu gdzie je przenieśc.

Dojdą tu jeszcze dwie piwonie, lilie wykopane z innego miejsca (jedna z cebul ma wielkość dwu męskich pięści), tulipany, szałwie i przetaczniki.

Pod orzechem zwolniło sie miejsce po róży, berberysie i trawach, posadziłam trzy hortensje i trzy azalie japońskie. Tam też posadzę jarzmianki.
No i zostało mi jakieś trzysta cebul do uziemienia w tym ze 20 wykopanych lilii :rotfl1:
Tak więc robote na najbliższy czas mam zapewnioną. Oby tylko pogoda pozwoliła. Bo na razie kiepsko, przeszła właśnie następna ulewa :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Igor

Ogród Doroty '2014 21 Wrz 2014 18:19 #300431

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorotka, dobry wieczór :hug:
U mnie pogoda dziś jednostajna - od rana ołowiane chmury, jednak nic nie padało.
Jak czytam ile już zrobiłaś i ile jeszcze przed Tobą, to ogarnia mnie panika. Dobrze, że masz zapał, bo mnie już siadło zaangażowanie.
Wolałabym, żeby ogród do zimy już sam sobie funkcjonował, a tymczasem wypadałoby posadzić chociaż cebulowe...
Jak się zrobi taras, to jeszcze sporo roboty się znajdzie, a mnie się już nie chce.
Brunnery w tym sezonie mają kłopot z brzydkimi liśćmi? Może jakaś choroba grzybowa się przypałętała?
Moje chyba są ładne, ale ja mam tylko dwie, albo trzy kępy.

Miłego! Kibicujesz dziś?

Ogród Doroty '2014 22 Wrz 2014 20:28 #300754

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Cześć Dorotko. Kawał roboty odwaliłaś, a ja nadal w tyłach. Brak weny ;)

A co byś powiedziała na posadzenie pod czereśnia irgi Dammera lub suchodrzewu chińskiego. Oba krzaczki można bezkarnie deptać, są niezniszczalne :P Jednego i drugiego mam pod dostatkiem, więc jak tylko chcesz to daj znać.

Ogród Doroty '2014 22 Wrz 2014 21:40 #300787

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Dorotko, berberys powinien się przyjąć - ja musiałam dwa przesadzić w maju i oba żyją, więc tym bardziej teraz -jak już się szykuje do spoczynku, lepiej zniesie. Bardziej ciekawa jestem budlei, jak zniosą przeprowadzkę duże krzewy.
Zapraszam
Mania Zieleni

Ogród Doroty '2014 22 Wrz 2014 22:04 #300798

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja w tym roku czekam wręcz na zimę.
Za dużo wzięłam na siebie. A tu jeszcze tyle roboty, bo przecież jak robiłam trawnik, to nie kontrolowałam rabat.
Wszystko niemiłosiernie zarosło.
Najgorsze, że nie mam kiedy za to się wziąć i to mnie chyba najbardziej stresuje

Ogród Doroty '2014 23 Wrz 2014 09:18 #300853

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Pani pracowita wielce :hug: A ja swoja budleję podcięłam, aby móc wypielić pod krzakiem :rotfl1:
Kłodzie się to, to na różyczki :supr: ale wabi motylki :lev: Chyba jednak zostawię :think:

200 cebul :woohoo: ładny wynik :bravo: Masz aby tyle miejsca :happy3:

Pogoda się u nas zbiesiła, wszystko czeka, a ja się tak cieszę, że w sobotę się zmobilizowałam :happy-old:

Pięknie będzie na tych Twoich rabatach wiosną :flower2: i latem, czy ja napisałam, ze już czekam na wiosnę :silly:
No to czekam :lev:

Ogród Doroty '2014 23 Wrz 2014 10:29 #300880

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotka no fiu fiu :whistle: ale roboty odwaliłaś.... co do widoków to jest super! NIestety rewolucje zwłaszcza jesienne mają to do siebie, że nie dość, że sponiewierasz rośliny przy przesadzaniu to jeszcze rośliny sterane sezonem same z siebie tracą na atrakcyjności i trzeba czasami uruchomić wyobraźnię żeby zobaczyć jak to wszystko będzie wyglądać w najlepszej odsłonie. A tu jeszcze tyle miesięcy trzeba czekać...

Ja też mam kopę cebul do wsadzenia i na razie żadnego pomysłu co gdzie ale o tym cichosza ..... no i czekam w blokach startowych na lepszą pogodę żeby skończyć to co zaczęłam :happy-old:

Pam czekamy razem na wiosnę!

Ogród Doroty '2014 23 Wrz 2014 15:20 #300947

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Ja właściwie to chyba czekam na zimę, żeby śnieg okrył cały ten zasyfiony burdel dumnie zwany ogrodem :crazy: jak patrzę na kolejne nawałnice przechodzące z zachodu na wschód, te połamane pędy i nawiane jeszcze zielone liście :jeez: to marzę o nieskazitelnej bieli :lev:

Dorotko robisz spore rewolucje, mnie się nawet nie chce myśleć o jakichkolwiek przeprowadzkach, najważniejsze żebym dała radę uziemić to co czeka w kolejce ;)

Ogród Doroty '2014 23 Wrz 2014 20:31 #301011

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ja z brunerami mam ten sam problem, ładne są tylko wiosną, ale u mnie to efekt przypaleń chyba, a może też je jakiś grzyb atakuje, trzeba się będzie im w przyszłym roku wnikliwiej przjrzeć. Ale u mnie brunery straciły już jakiś czas temu pozycję roślin uprzywilejowanych... Za to epimedia to zupełnie co innego, przyklaskuję Twoim zakupom i czekam na wiosenne efekty :)
U Ciebie też szał przesadzania! Mam podobne obawy z tą zimą... Ale już żadnych zakupów, skupiamy się na przesadzaniu...
W Lidlu nic nie kupiłam! Jakoś tak poprzerzucałam sobie te torebki i to mi wystarczyło! :rotfl1:

Ogród Doroty '2014 23 Wrz 2014 20:38 #301012

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Przerzucanie torebek starczy? Efekt psychologiczny, znaczy się? ;)
To trochę jak wrzucanie zakupów do wirtualnego koszyka, a potem wychodzenie ze sklepu bez zapisywania zawartości, prawda?
Nie mówcie, że nie zdarza Wam się tak robić? :lol:
Byłam ostatnio z Lidlu z M... powstrzymałam się... nie chciałam usłyszeć, że dopiero co kwękałam, kiedy ja to wszystko posadzę :whistle:

Dorota... moje brunery wyglądają podobnie...
Pozdrawiam - Gosia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.546 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum