TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 19:23 #267720

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jadziu mówisz, że to wiąz Wredei :think: , kurczę, nie przyjrzałam się i myślałam, że to jakiś berberys :oops:
Mówisz, że fajne dziewczyny :hug: , bo wszystkie ogrodniczki są fajne :woohoo: :dance:
Jutro ma się u mnie trochę poprawić pogoda i wyruszam na ogrodnice :mad2:

Dorotko po każdym ujęciu otrząsałam wodę z kwiatów i liści :happy3: , chyba mam chwilowo dosyć wody :sick:
Zobacz jakie ciężary musiały dźwigać żurawkowe kwiatuszki :huh:

DSC_0642.JPG

nie nadążam :tongue2:

Ewo mam nadzieję, że już jutro nastąpi poprawa pogody, bo z ciężkim sercem patrzę na takie widoki :unsure:

Aniu staram się szukać pozytywnych stron tej sytuacji ;) , jeśli mają być fajne zdjęcia, niech będzie choć i to :silly:
Alissar polecam z czystym sumieniem :P
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2014 19:32 przez r-xxta.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 19:37 #267728

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
U mnie też dzisiaj lało, po pracy nastąpiła przerwa, więc wykorzystałam moment ma posadzenie bukszpanów.
Okupiłam to opuchlizną, usta mam jak po botoksie, zgryzły mnie "piekące" meszki :hammer: .
Po wczorajszej wyprawie do Bolestraszyc będę teraz miała zadanie rozszyfrować, jakie różaneczniki podobały się mężowi (pomóżcie nazwać "różową landrynę" ze zdjęcia Marty).
Marta, zaintrygowałaś mnie tą pouczającą pod pewnymi względami wycieczką :happy: .
Przyznam, że do tego pouczenia brakowało mi trochę etykiet, szczególnie na piwoniach, różanecznikach czy irysach (nawet na powiększeniu zdjęcia nie odszyfrowałam nazwy szuwarów ;) ).
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 19:41 #267730

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
markita wrote:
[...]
Marysiu gdyby mi nie padało na okulary, to już w ogóle byłoby świetnie :happy3:
O deszczu mogłabym długo i niecenzuralnie :evil: , więc zmienię temat ;) , zaplanowałyśmy wstępnie wizytę u Ciebie w niedzielę za 2 tygodnie, co Ty na to?[...]
:dance: To wstępnie jesteśmy umówione :hug: Mam nadzieję, że nic nie stanie na przeszkodzie :)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 19:43 #267733

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu No przecież mówiłam Ci, że bukszpany mogą postać :jeez: , moje nabytki nadal moczą się w wiadrze :whistle:
Niestety nie ma zbliżenia różowej landryny ;) , bo ciężko było do niej podejść :happy3: . Ale może ktoś rozpozna :think:
Najbardziej pouczający był widok dziesięciometrowego :supr3: (na szerokość :wink4: ) jałowca wirginijskiego 'Grey Owl', który u mnie rośnie w środku rabaty :rotfl1: :rotfl1:
Akurat ten etykietę miał :happy3:

Marysiu super :hug: , teraz tylko kwestia, czy będziemy jechać z Lublina, czy znów od Eli :happy3: , bo jeszcze nie wiemy, czy dołączy do nas Ula Lawenda, czy nie ;)
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2014 19:46 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 19:47 #267735

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Zdjęcie żurawkowych kwiatków prześliczne- wyglądają jak naszyjnik :)
Ale pogody wcale nie zazdroszczę :(
Robale atakują też moje róże, zresztą nie tylko. Dzisiaj znalazłam trzy ogrodnice na
Szarej Renecie, chyba to były one...
Czy oprysk olejowy wiosną daje coś ? Czy gdyby nie on ,to robactwa byłoby jeszcze więcej ?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 19:49 #267737

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula mile widziana :) , byle ta pogoda pozwoliła dojrzeć czereśniom bo truskawki gniją w deszczu :angry: A wycieczkę w Góry Pieprzowe planujemy?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 20:15 #267757

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Magdo sama sobie też nie zazdroszczę :evil:
Oprysk olejowy zasadniczo ogranicza populację przędziorków i pewnych odmian mszyc, na ogrodnice nie działa, bo one chyba w ziemi zimują :think: . Trzeba by lać jakieś świństwo w ziemię, tak jak na bruzdownicę, żeby z ziemi nie wyszła :angry: . Ale co ja mogę, kiedy dookoła tyle nieużytków :( i wszędzie miliardy ogrodnic lata :jeez: . Może porządna zima jakoś je przetrzebia, bo przecież wcześniej ich nie było :think:

Marysiu już mi Ela planowała na niedzielę i Przemyśl i Łańcut, Sieniawę i lody w Jarosławiu :rotfl1:
Zobaczymy jak wyjdzie i czy będzie pogoda ;) , najważniejsze, to spotkać się :dance:

DSC_0632.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 20:18 #267761

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
Pewnie planujemy w Góry Pieprzowe pójść, prawda Marta?
To chyba małe górki ;) .
Okazuje się, że jedna niedziela, to jednak mało, za dużo nie da się plnować.
Sieniawa prawie zaliczona, Jarosław wprawdzie bez lodów,
ale za to dwa razy mogłaś zobaczyć z oddali wieże wszystkich kościołów, ratusza i cerkwi :happy4: .
Bukszpany posadziłam, żeby mi pracy ubywało, pielić się nie da :) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2014 20:21 przez elsi.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 20:24 #267767

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Góry maleńkie, ale szpilek nie wkładajcie bo momentami strome zejścia i podejścia :wink4: To ja zapewnię lody :lol:

Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2014 20:26 przez olibabka.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 20:30 #267777

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu a co tam, zaplanować możemy :happy3:
Widoki z drogi bardzo mi się podobały :woohoo: , doceniam, zwłaszcza, że ja rzadko jako pasażer podróżuję :happy3:
Jakie pielić :jeez: , ja się skupiam na podpieraniu i podwiązywaniu :evil: , przez 4 lata tyle tyczek i podpórek nie nakupowałam :jeez:

Marysiu jedną panią w szpilkach przyuważyłyśmy w Bolestraszycach :rotfl1: , trochę ciężko jej się schodziło stromej ścieżce kamiennej :happy3: , ale czerwonymi podeszwami błyskała :wink4: :happy4: . No cóż, kiedyś jedna pani na Giewont też wybrała się w szpilkach :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 20:33 #267778

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dziękuję za relację z Bolestraszyc, przynajmniej na zdjęciach sobie pooglądam, bo nasza wyprawa nie doszła do skutku...
Ale za rok pewnie nie odpuścimy.. No popatrz, ja podczas wrześniowej wizyty w ogóle nie zwróciłam uwagi na rododendrony, nie zauważyłam, że w ogóle są... Teraz bym pewnie zauważyła :)
A irys White Swirl się nazywa :)
Mój Rooguchii w tym roku też śmignął aż miło, uparcie odmawia współpracy ze swoją podporą, którą jest tuja, ale go przywiązałam i nie ma wyjścia ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 20:50 #267800

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dziewczynki za dwa tygodnie to jest Sulejów, może zmienicie kierunek i miejsce spotkania, a Marysię po drodze zawiniecie :wink4:
Marta ja widzę, że Ty jednak możesz podróżować dalej :devil1: Jakieś takie te wcześniejsze tłumaczenia tennnn, tego :lol: :silly:
Piękna sesyjka zapłakanych różyczek, czyżby spod parasola cykana :think: U mnie inaczej się nie da :jeez:
Dziękuję za fotorelację z Bolestraszyc i Waszą wspólną fotkę :hug: Normalnie poczułam się jakbym była :)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 20:52 #267802

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Jest tak ,jak piszesz Marta- to dziadostwo zimuje w ziemi ,pod różami.
Bruzdownica i ogrodnica też. Truć trzeba już na początku wiosny.
Poczytałam sobie :jeez:
Ja teraz wpadłam w jakiś szał gnojówkowy :happy3:

Jak czarownica- nastawiam jedną po drugiej : z pokrzywy ,z wrotycza ,teraz narwałam skrzypu.
Śmierdzi to wszystko niemożebnie...
Ale niech działa !

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 20:52 #267803

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-deszczowe róże też mają swój urok,choć te słoneczne są chyba bardziej atrakcyjne.Po przedwczorajszym oberwaniu chmury musieliśmy związać jaśminowca bo cały nam się rozlazł.Taka mała ciekawostka, palimy w piecu :angry:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 21:00 #267812

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Róże wyglądają bardzo biednie :huh: . Za to ostróżki - cudne :flower2: .
Uskarżasz się na przetacznik, ale mnie on bardzo się podoba. Doszłam do wniosku, że za mało mam w ogrodzie roślin kwitnących wczesną wiosną. Dlatego w sobotę zakupiłam kokorycz i serduszkę okazałą. Wczesne przetaczniki też sa dobrym pomysłem ;) .

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 21:14 #267831

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
pamelka wrote:
Dziewczynki za dwa tygodnie to jest Sulejów, może zmienicie kierunek i miejsce spotkania.............
Dziękuję za fotorelację z Bolestraszyc i Waszą wspólną fotkę :hug: Normalnie poczułam się jakbym była :)
.

Jolu, do Sulejowa na jeden dzień to za krótko
a ja najbliższy weekend (wydłużony) mam dalszy wyjazd,
więc w następnym tylko niedzielę mogę "wyrwać".

Szkoda, że przestraszyłyście się nie/pogody,
było całkiem nieźle, dopiero w trzeciej godzinie rozłożyliśmy parasole.
Coś czuję, że za rok już mój mąż dopilnuje terminu kwitnienia różaneczników,
od nas nie jest to tak strasznie daleko, ze 120 km.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 21:22 #267842

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto słyszałam, że ktoś się deszczu przestraszył ;) , a wcale go tak dużo nie było i to dopiero po 15 ;)
A widzisz jakie wielkie przekwitnięte krzewy azalii otaczają ten różanecznik :woohoo: , to dopiero musiał być widok :supr:
Za nazwę iryska dziękuję, teraz wiem po co się wrócić do sklepu :happy3:
Na tuję lepiej by się wspinała Princess Diana, bo ona ma wąsy, którymi oplata wszystko po kolei :happy3: , a Rooguchi nie ;) . No i kolorystycznie chyba lepiej by się odcinała od zieleni :P . To kiedy ten szkółking?

Jolu ja po prostu biorę udział w spotkaniach jednodniowych ;) , do Sulejowa mam 4 godziny w jedną stronę, a cała impreza zaczyna się późnym wieczorem. No nie da się tego załatwić w jeden dzień :silly:
Zdjęcia robiłam w czasie zanikającej mżawki ;) , już bez parasola :happy4:

Magdo będę się martwić następnej wiosny ;) , w zależności od tego jaka zima będzie za nami :whistle:
U mnie gnojówki non stop kolor :P . Skrzypowa już zużyta, ostatnia pokrzywowa dojrzewa :devil1: . Ale wrotycz jeszcze nie kwitnie, miałaś suszony? Ja w tym roku zamierzam zgromadzić poważne zapasy suszu :evil:

Romciu urok urokiem ;) , pewnie u kogoś też bym się zachwycała, ale swoje wolę w słońcu :devil1:
Ja mam powiązane pół ogrodu :jeez: , bo wszystko się rozlazło. Ale chociaż w piecu nie palę :silly: , gruby polar wystarcza :wink4:

Edytko dobrze to ujęłaś :huh: , są po prostu biedne :(
Ja uskarżam się na pokrój tego przetacznika, ale nie na kwiaty :silly: . W takim wydaniu mogę go oglądać :P

DSC_0582.JPG

Oczywiście dziś po tym wyglądzie nie ma śladu :pinch:
A jakie masz na myśli wczesne przetaczniki?
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 21:48 #267893

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dziewczynki jakby wyjazd zależał ode mnie to pewnie byśmy się spotkały ;) znacie mnie :silly:
Niestety nie byłam ujęta na liście uczestników :silly:
Marta jeden dzień, co to jest jeden dzień, a gdzie te Wasze lody w Jarosławiu :funnyface:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.404 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum