TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 22:39 #267953

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Markitko,
Rooguchi też mam i uwielbiam! To mój ulubiony powojnik :dance:
Roślinki w deszczu wyglądają cudnie..a róże jak obsypane diamentami :hearts:
Choć nadmiar deszczu im nie służy…mam nadzieję, że będą zdrowiutkie jak dotąd.
Wspaniała wycieczka i piękne widoki, dziękuję za relację i spacer po bajecznym ogrodzie :kiss3:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 03 Cze 2014 07:40 #268020

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye: Martuś
Piękne zdjątko przetacznika,dorodna kępa a za nim też piekny powojnik :)
Żurawkowy kwiatz ciężarem deszczu ale i oryginalnie i piekne wyglada.Ma to swój urok,ale na zdjątku.
Ale ja już mam dość tego deszczu tej wody,wszystko zarasta :angry:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 03 Cze 2014 09:16 #268052

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
olibabka wrote:
Ula mile widziana :)

Jeśli Ula mile widziana to oczywiście skorzysta z zaproszenia :hug: już się cieszę na to spotkanie zapalonych ogordniczek :lol:
Marta, piękne róże :woohoo: wcale nie widać że pogoda nie dopisuje. U mnie też podobno kwitną i róże i piwonie, mam nadzieję że deszcz, choroby i robaki omijają mój ogród :P W przyszłym roku możemy wyskoczyć do Wojsławic :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 03 Cze 2014 09:41 #268062

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
lawenda wrote:
W przyszłym roku możemy wyskoczyć do Wojsławic :rotfl1:

Tych w okolicy woj. lubelskiego oczywiście :rotfl1: :funnyface:
Marta na jeden dzień może co najwyżej :silly:
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2014 09:42 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 03 Cze 2014 11:41 #268114

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Czytam o gnojówkach wszelakich i chyba się zacznę wstydzić, że ja w kotle nic nie mieszam :P Zdradzisz przepis na pokrzywową- te skarby akurat mam u siebie.. Może się skusze, choć słyszałam, że śmierdzi niemiłosiernie.. :unsure: Zapachy długo się utrzymują..?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 03 Cze 2014 18:03 #268213

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Niestety śmierdzi ;)
Ja wczoraj podlewałam ,to najgorzej śmierdzi podczas mieszania z wodą w konewce,
no i potem w tych miejscach ,gdzie zostało podlane.
Ale chyba po godzinie jest lepiej ,chociaż ja podlałam wczoraj mocnym stężeniem
i kiedy dzisiaj nachylałam się blisko róż ,to nadal czułam smrodek :tongue2:

W zasadzie mi zapach gnojówki miło się kojarzy ,bo to taki zapach ..wakacji z dzieciństwa :silly:
Sąsiedzi mogą mieć inne zdanie , można lać wtedy ,kiedy większość z nich jest w pracy.

Mój pies wczoraj dorwał się do gnojówki z pokrzywy ,a jak chłeptał! :happy4:
Musi być "zdrowotna".

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 03 Cze 2014 22:45 #268387

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jak myślicie można w jednym wiaderku mieszać pokrzywę, wrotycz i skrzyp? Nie ma kiedy podlewać tą gnojówką jak ciągle pada deszcz. W sobotę opryskałam róże Emami - bo akurat tu wskazane jest żeby padało. Jeszcze chciałam spytać, a właściwie upewnić się - gnojówką to najlepiej podlewać ok 18-tej, czy można w ostrym słońcu?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 03 Cze 2014 23:33 #268409

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Wydaje mi się (choć dopiero zaczynam w tym temacie) ,że pryskać nie powinno się w ostrym słońcu,bo można poparzyć liście, ale podlewanie ziemi chyba nie grozi czymś takim.

Z tego co czytałam ,ogrodnicy mieszają ze sobą bardzo różne rośliny w jednym wiadrze.

Zdziwiło mnie dzisiaj jedno -że wywarem ze skrzypu powinno się opryskiwać rośliny podczas
słonecznej pogody...Dlaczego?
Zrobiłam dziś taki wywar (gotowałam rośliny 30 minut) i przynajmniej taka mikstura nie śmierdzi.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 08:22 #268462

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Skrzypu i pokrzyw mam pod dostatkiem, ale jakoś świadomość, że tynktury z nich zrobione zapach mają -nazwijmy to- "dość swojski", odstrasza mnie skutecznie...
Ale z drugiej strony, to tak jak z lekarstwami, nie mają smakować - mają leczyć :wink4: ...

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 13:01 #268547

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Mnie urzekła ta fotka forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/atta...nts/337/DSC_0652.JPG, chociaż ta z żurawkowym kwiatem również .Współczuję Ci Martuś :hug: tego najazdu wiem co to znaczy jak patrzysz nie dosyć ,że na przemoczone kwiaty to jeszcze z wszelkiego kalibru dziurami :mad2: Teraz fruwają już pojedynczo już nie znajduję po 3-4 szt. na kwiatku i pod . Dzisiaj zauważyłam ,ze zabierają sie również za liście Werbeny hastaty czy patagonki :mad2: Skrzypu u mnie nie ma, ale pokrzywy dostatek nawet w ogródku czyli za dużo azotu mam w glebie .Muszę coś z tym zrobić
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 13:39 #268556

• Roma
  • Roma's Avatar
Choć to Marty wątek,pozwolę sobie odpowiedzieć na kilka Waszych pytań.
Jeśli ktoś ma mączkę bazaltową i wsypie do gnojówki to zniweluje zapach a jeśli nie to ja osobiście dodaję krople Walerianowe i też niwelują zapach. Do gnojówki spokojnie można mieszać pokrzywę,wrotycz i skrzyp ja jeszcze dodaję mlecz i perz.
Podlewać zawsze najlepiej jest pod wieczór.
Bardzo proszę Przepisy na gnojówkę
Martuś -wybaczysz? :kiss3:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 16:46 #268592

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
No ,a o co chodzi ze skrzypem ? Dlaczego zalecają pryskać przy słonecznej pogodzie?
Znalazłam kilka takich porad w internecie.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 19:49 #268661

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jolu szkoda, że się z nami nie zabrałaś do Bolestraszyc, my się byle deszczu nie boimy :happy3:

Kasiu nie ukrywam, że Rooguchi nabyłam pod bardzo wyraźnym Twoim wpływem ;) :hug: , niestety nie mam tak fajnej podpory dla niego i trochę mu ciasno :oops:
Różyczki po deszczu jeszcze się zbierają, niektóre zaczęły chorować, ale wszczęłam postępowanie zaradcze ;) , dużo gorsza jest inwazja ogrodnic :hammer: , wiem, że Ty też z nią walczysz, dziś zamordowałam ze dwie setki :mad2:

Aniu przetacznik fajny, ale tyko od góry :happy3: , powojnik też się broni tylko w dużym zbliżeniu ;)
Też już miałam dość tych deszczy :jeez: , a teraz znów upały nadchodzą, dlaczego nie może być choć z tydzień tak normalnie, dla ludzi :dazed:

Ula a kiedy Ty w końcu do własnego ogrodu zawitasz?
Do Wojsławic :happy3: , no nieźle się rozpędzasz :happy3: , na razie doprowadźmy do finału wyjazd do Sandomierza :wink4:

Moniko Romcia wstawiła już link do przepisów na gnojówki ;) , a ja robię tradycyjnie "na oko" :happy3: . Zrywam pokrzywę do wiaderka, upycham tak ciasno dosyć ile się zmieści, a potem przekładam ją do 45 litrowego pojemnika z uszami i zalewam wszystko deszczówką do pełna :P. Koniec przepisu :rotfl1:
Dodam jeszcze, że pokrzywa nie może być kwitnąca, a woda moze byc ostatecznie z wodociągu ;) . Potem codziennie zamieszać w kotle. Jak przestanie się pienić podczas mieszania, to znaczy, że jest gotowa ;) . Zwykle trwa to około tydzień do dwóch.
Nie rozumiem za to zupełnie tej całej afery o smrodek :think: . Gnojówka, jak sama nazwa wskazuje musi śmierdzieć :happy3: , ale nie taki diabeł straszny :wink4: . Ja niczym tego smrodka nie zabijam i jakoś żyję, nie raz, nie dwa oblałam sobie nogi przy mieszaniu mikstur, a ręce to już obowiązkowo zwłaszcza podczas pryskania, gdy trzeba gałązki podnosić :funnyface: . Ale przecież nic nie trwa wiecznie i wszystko jest do zmycia :silly: . A już zupełnym dla mnie kosmosem jest rezygnowanie z gnojówek ze względu na sąsiadów :dazed: :crazy: . Ja mam sąsiadów z trzech stron i jeszcze nigdy żaden nie zgłosił pretensji :think:

Magdo juz się powyżej wypisałam na temat gnojówek ;) , mój pies też ją uwielbia :lol: , zwierzęta wiedzą co dobre ;)

Iwonko jak już inni pisali, można mieszać wszystko ze wszystkim ;) , tylko jednorodne gnojówki mogą mieć specyficzne właściwości, np skrzypowa używana do oprysku chroni przed chorobami grzybowymi. Co do podlewania po deszczu, to właśnie jest doskonały moment, bo fajnie wsiąka, a nie spływa :happy3: - przynajmniej u mnie, dziś podlewałam właśnie gnojówką z pokrzyw pomidory i trochę kwiatków. Ja podchodzę do tego jak do rad o nawożeniu - najlepiej przed deszczem lub tuż po. Myślę, że nie ma znaczenia o której godzinie podlewasz, co innego opryski ;)

Magdo wywaru ze skrzypu jeszcze nigdy nie robiłam, zresztą żadnego wywaru nie robiłam :happy3: , a nie, przepraszam, raz z czosnku :silly:
Tym pryskaniem w słoneczną pogodę trochę mnie zastrzeliłaś, zupełnie nie wiem dlaczego tak radzą :think:

Asiu ja nie wiedziałam, że tu takie spore grono ogrodniczek z wrażliwymi noskami :happy3: , a poświęcić się troszkę dla roślinek nie łaska :happy-old: ?
Najbardziej "lekarski" zapaszek ma moim zdaniem gnojówka z wrotyczu, zwłaszcza na początku :whistle: ,potem już śmierdzi jak wszystkie :happy4:

Jadziu na tym zdjęciu jest Madame Pierre Oger, róża, która w tym roku mnie zachwyca :hearts: , gdyby nie ogrodnica :jeez: , ubiłam dziś ze dwie setki i co się wrócę, są nowe :placze: . Zaczyna kwitnąć rugosa i już się zleciały :mad2:

DSC_0711.JPG

Na tym kwiatku siedziało 10 sztuk :supr3: :hammer: :mad2:

A tu zobacz, kruszczyca na kruszczycy i ogrodnicą pogania :hammer: :hammer:

DSC_0663.JPG

Romciu a co tu wybaczać :huh: , wyręczyłaś mnie, więc dziękuję :hug:

Magdo ja niestety nie kumam tej porady :dry: i sama nie pryskałabym w słoneczny dzień ;)

Bardzo pracowity dzionek za mną :ouch: , większość chwastów wyplewiona, gnojówka pokrzywowa rozlana, dwie duże kępy lilii przesadzone, kolkwicja wstępnie podgolona :tongue2: , trochę nabytków posadzone, dwie setki ogrodnic zamordowane :hammer: - tu niestety porażka, bo żadnych efektów zmniejszenia pogłowia nie zauważyłam :mad2: :mad2:
Goniłam z robotą, ponieważ jutro zostanę na chwilę wyłączona z obiegu za sprawą czekającego mnie zabiegu chirurgicznego u stomatologa :sick:

No to dziś dla odmiany moje piwonie, wszystkie NN oczywiście :silly:

DSC_0660.JPG

DSC_0667.JPG

DSC_0680.JPG

DSC_0710.JPG

Jeszcze nie wszystkie kwitną, ciekawe, bo to same nowe :silly:

Zaczyna kwitnąć powojnik Hendersonii

DSC_0689.JPG

może nie jest tak urodziwy jak wielkokwiatowe ;) ale zobaczcie gdzie już zawędrował na pergoli :woohoo: , obok Elf :whistle: , bez komentarza :whistle:

DSC_0690.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, andrzejek, iwa27

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 20:19 #268686

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta -znalazłam taką informację ,że nie należy opryskiwać gnojówkami w dni słoneczne ,bo tracą one (gnojówki) swą toksyczną moc ,co nie dotyczy preparatów ze skrzypu

I koniec :)
Z tego wynika ,że po prostu słońce potęguje działanie skrzypu .

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 20:38 #268691

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Hmm, trochę mnie tu razi określenie "toksyczna moc" :huh: , moim zdaniem toksyczna jest tylko gnojówka z wrotyczu i to zarówno w dzień, jak i wieczorem :happy3:
A czy Ty chcesz użyć gnojówki jako nawozu czy środka owadobójczego?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 20:48 #268698

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Pewnie chodzi o "toksyczne" działanie gnojówek na szkodniki i na grzyby :P

Pokrzywowej używam jako nawóz , wrotyczowej jako trutkę na robale ,a wywar ze skrzypu chcę użyć przeciwko chorobom grzybowym.
Każdemu coś według upodobania... ;)

PS. Zresztą przecież zaleca się pokrzywowy oprysk na mszyce ,to i ta gnojówka jest dla kogoś toksyczna :silly:
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2014 20:59 przez magdala.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 20:53 #268702

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Marta, super wycieczkę miałyście.
Błękitny przetacznik jest prześliczny. I róże w deszczu. U mnie też sporo ogrodnicy..nawet nie chce mi się o tym pisać... Cudne Twoje piwonie :bye:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 21:06 #268710

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Magdo pryskałam mszyce gnojówką z pokrzyw, z dodatkiem mydła potasowego i sody i co? i gucio :happy3: , nie wierz w te bajki, pokrzywa nie jest toksyczna :happy-old: , ale sobie róże odżywiłam dolistnie :rotfl1: . Dodam tylko, że stosowałam ją bez rozcieńczania ;) , czyli toksyczność powinna mieć na maksa :happy3:

Moniko sezon na wycieczki w pełni, to korzystamy ;)
Skoro o nieprzyjemnych rzeczach nie gadamy ;) , to kilka róż BEZ OGRODNICY :P

DSC_0706.JPG

DSC_0705.JPG

DSC_0704.JPG

DSC_0699.JPG

DSC_0679.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): gorzata

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.609 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum