TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 21:19 #268723

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Hmmm ...bajki o pokrzywie ,mówisz?
A czym Ty mszyce zwalczasz ,bo akurat tego szkodnika na Twoich różach nie widać :)

U mnie jest głównie mszyca, sporadycznie bruzdownica i nimułka.
Ogrodnice trzy spotkałam na jabłoni.

Ale ,ale! Miało nie być o nieprzyjemnych sprawach .Róże śliczne !

Teraz dla odmiany -leje u nas. Jest bardzo depresyjnie :(
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 22:23 #268766

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, też mam na kwiatach ogrodnice i również mordowałam,
ja nawet nie używam woreczka ;), z buta je, albo rękawicą gołą.
Jak na ogrodniczkę bez parcia na piwonie to masz jednak trochę tych piwonii.
Ja przeżyłam kolejne rozczarowanie, od paru lat chcę mieć bielutką,
nawet kupiłam takie, dwa razy, ale wiemy, jak jest ze zgodnością odmian :unsure: .
Dziś zakwitła biała nabyta od koleżanki z forum i co?
Biała to ona jest, ale z kleksem a Shirley Temple to ja już mam :dry: .
Chyba skorzystam z oferty mamy koleżanki i odkopię sobie białą z jej ogródka.
Trzecia róża od góry to co? Cardinal dR?
Sprytniejsza jesteś, ja nie skończyłam pielić warzywnika.
Jutro szykuję się do podróży, wiesz, jak lubię ogród obejść po powrocie?.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 22:57 #268784

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękne różę - ostatnia jakoś nie pasuje do ciebie kolorystycznie :P Ja też pryskałam na mszyce pokrzywą, albo mikstyrą z mydła potasowego - mszyce nie zareagowały właściwie ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 04 Cze 2014 23:55 #268802

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Martuśka- to ja się denerwowałam, że zabiłam ok 20 ogrodnic, a u Ciebie ich tyle.. trzymaj sie dzielnie- ja je miażdzyłam między kamieniami- a jak bezczelnie udawały zdechlaki, gdy strącałam z liści :mad2:
Dzięki za rady pokrzywowe- to może wreszcie się zmobilizuję.. Nie mam tak dużego pojemnika, za to kilka wiaderek to może jedno poświęcę..
Podpowiedz jeszcze jedną rzecz- rozcieńczasz jakoś do podlewania, czy to co uważysz, to lejesz..? Jak często i do kiedy- ztn kiedy czas skończyć- sierpień..?

Sorki za grad pytań- jak odżyjesz po zabiegu, to może znjdziesz siły..

Trzymam kciuki za jutrzejszy zabieg :hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 05 Cze 2014 07:24 #268833

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
To ja podpowiem za Martę, Monisiu do podlewania rozcieńczam 1:10 - 1 litr smrodziucha na 10 litrów wody,ja podlewam najpóżniej do końca czerwca :teach: . :bye:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 05 Cze 2014 07:34 #268838

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jakie ja mam zaległości :dazed: ... i na forum i w ogrodzie :oops: .
Marta przyszłam sobie u Ciebie ukoić skołatane nerwy :lev: . Cały ten tydzień mam wyjęty z życiorysu :tongue2: . Następny wcale lepiej się nie zapowiada :evil: . W ogrodzie jestem gościem :dry: , za to w szkole, u lekarza i wszędzie indziej stałym bywalcem :hammer: .

Pięknie Ci róże rozpoczęły sezon. Moje też zaczynają - i jeśli przez moje zaniedbanie nie zeżrą ich mszyce będzie pięknie :silly: .

Oprysk ze skrzypu wykonujemy w słoneczny dzień ponieważ skrzyp zawiera krzemionkę, a promienie słoneczne potęgują jej działanie.
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 05 Cze 2014 07:44 #268844

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Martusiu ale pięknie u Ciebie. :thanks: Cudowne piwonie, ogrodnicy nie zazdroszczę. Mój ogród w tym roku na szczęście omija, jak zresztą masa innych szkodników. Widać to co im serwuje nie leży w ich guście. :rotfl1:

Do wpisu Dorotki dodam jedynie, że oprysk robimy rano w dzień słoneczny (nie w południe np. :wink4:).
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 05 Cze 2014 08:54 #268873

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Moze i bym się wybrała :hug: ale nie chciałam się wpraszać, nigdy nie wiadomo jak wielka jest obsada gwarantowana :silly:
Dlatego zwykle wybieram własny transport, nie muszę liczyć na innych ;)
Taka jestem Zosia samosia :silly:
I dlatego też myślałam, że mogłabyś z nami wyskoczyć do Sulejowa :hug:
Myśl, myśl jeszcze tydzień został na decyzję :funnyface:

Piękne piwonki :hearts: nie ucierpiały od deszczu?
Moje niby podwiązane musiałam wczoraj zbierać :jeez:
Oj te nasze różyce, jak nie mszyce to ogrodnice :silly:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 05 Cze 2014 19:56 #269062

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Magdo moje mszyce zignorowały oprysk z gnojówki pokrzywowej ;) , z tego, co czytałam, nie tylko moje :happy3:
Zresztą mszyc na różach miałam nie za dużo, za to zaatakowały tam gdzie się ich nie spodziewałam - zjadły mi krwawniki i rozchodniki, niektóre prawie doszczętnie :jeez: . Te likwidowałam Decisem, skutecznie ;) . Bruzdownica też się trafiała, znalezione larwy rozgniatałam, a nimułki jeszcze u siebie nie spotkałam.
Mówisz, że leje u Was :huh: , no popatrz, a u nas znów upały :supr:

Elu moje wszystkie piwonie darowane ;) , część od Uli (ulakonie), to stare odmiany, które odziedziczyła z działką, a druga część od Marty, która się pozbywała pełnych, bo się zakochała w pustych :happy3: . A jedna od Ciebie :kiss3: . Jak dają, to biorę :happy4:
Różę rozpoznałaś prawidłowo, to Kardynał ;) , wreszcie przestał być taki siny :jeez:

DSC_0742.JPG

Iwonko ostatni to Chippendale, wiem, trochę nie moja kolorystyka ale dałam się namówić :P , za to w późniejszej fazie ładnie różowieje :lol:
Potwierdzasz moje przekonanie o braku toksyczności gnojówki pokrzywowej :wink4:

Moniko troszkę już odżyłam :tongue2: , choć nie wszystko poszło dobrze :unsure: , zamiast resekcji straciłam ząb, a z nim cały most :jeez:
Wracając do gnojówek :P , jedno wiaderko na początek wystarczy ;) . Ja stosuję różne stężenia do podlewania, najczęściej 1 do 1 :happy3: , czyli pół konewki gnojówki na pół wody ;) . Leję raz a dobrze :happy3: . Oczywiście Ty będziesz jej miała mniej, więc rozcieńczaj bardziej, bo Ci na nic nie starczy :rotfl1:
Nie stosuję jakichś ścisłych terminów, choć wiosną, dopóki pokrzywa nie kwitnie stosuję częściej, bo więcej nastawiam. Teraz będę nastawiała jeszcze skrzyp, a potem to już tylko wrotycz, który głównie stosuję do walki z mszycami w opryskach, a także do podlewania przeciwko pędrakom i opuchlakom. Czasem leję też w korytarze nornic :evil:

Paweł ale Ty delikatny jesteś :happy3:

Dorcia no właśnie :dazed: , gdzie Ty sie podziewasz ostatnio :happy-old: . Jak ja się nie mogę doczekać wakacji :jeez: , skończyć wreszcie z tym jeżdżeniem :jeez:
Bywanie w szkole to jeszcze rozumiem, ale lekarz? Dalej ta infekcja, czy dzieci?
Podpowiedź o skrzypie wykorzystam skrzętnie przy najbliższej okazji :P
To może coś na skołatane nerwy :hug: , ostróżki Ci się kiedyś podobały ;)

DSC_0684.JPG

DSC_0672.JPG

DSC_0692.JPG

Gosiu moim zdaniem nie ma brzydkich piwonii ;) , zwłaszcza jak darowane z sercem :lol:
Z tym skrzypem muszę zapamiętać, bo staram się robić wszystko, żeby moje roślinki wzmocnić :P

Jolu ja doprawdy nie wiem jakim cudem mielibyśmy obrócić w jeden dzień do Sulejowa, a inna opcja nie wchodzi w grę ;)
Moje piwonie zaczęły właściwie dopiero teraz kwitnąć, więc zbytnio nie ucierpiały :silly: , właściwie leży tylko jedna :P

Dziś z powodu niedyspozycji, tylko krótki obchodzik zrobiłam :silly: , ale muszę się podzielić radosną nowiną :woohoo: , mam sprzymierzeńców w walce z ogrodnicą :dance:
To... wróble :woohoo: . Obserwowałam dziś rano jak sukcesywnie przemieszczały się z krzaczka na krzaczek w poszukiwaniu chrząszczy :lol: , nie omijały nawet tych nie kwitnących :wink4: . A nad rugosą usiadły w grupce na płocie i wypatrywały łupu :devil1: . Potem jak odleciały, przeszłam się uzbrojona w woreczek :evil: i znalazłam tylko kilka sztuk :ohmy: . Muszę tylko kota chwilowo w domu trzymać, bo mi sprzymierzeńców przepłoszy :rotfl1:

kilka widoków o zachodzie słońca :P

DSC_0755.JPG

DSC_0746.JPG

DSC_0748.JPG

DSC_0750.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 05 Cze 2014 20:04 #269068

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Marta, jak tam u Ciebie ładnie... pięknie wiją się między ukwieconymi rabatami ścieżki z murawy...
Cudnie kwitną Ci ostróżki... Cardinala też mam- czekam aż się rozwinie :)
Powrotu do formy życzę i ściskam delikatnie :kiss3:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 05 Cze 2014 20:11 #269072

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ostatnie deszcze chyba sprzyjały dobrej kondycji trawnika - wygląda jak marzenie!
Kiedy to wszystko u Ciebie tak porosło? Nie wiarygodne! :whistle:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 05 Cze 2014 22:37 #269167

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ja też nie mogę patrzeć na żerowanie tych kruszczyc, a i jeszcze mam takie mniejsze pstrokate, czarno-białe... I znikąd pomocy... Wróbli nie stwierdziłam...
Trawnik jak marzenie, jak to dobrze, że ja to nie mam raczej marzeń związanych z trawnikiem ;)
Jaka konsekwencja w kwestii róż różowych! :)
Nawet Chippendale, który się wyrobił ;) nie zachwyca! :unsure:
Fakt, porosło! Tylko trawa nie ma szans! :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 05 Cze 2014 22:58 #269184

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Marto, :hug:
no ale żeby jeszcze trawnikiem epatować!? Fotogeniczny niczym wykładziny dywanowe ze sklepu. Widoki podobałyby się Tadziowi - lubi przestrzeń. Ale mu nie pokażę, bo jak się napatrzy, to będę musiała część roślin... :flower: :P
albo dokupić jakieś hektary. ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 05 Cze 2014 23:02 #269186

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Uwielbiam wysokie strzeliste kwiaty, takie jak np. ostróżki. Szczególnie podoba mi się ta Twoja jasnoniebieska :hearts: . W ogóle to jakoś lista uwielbianych przeze mnie kwiatów bardzo się rozrosła :think: .
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2014 23:02 przez Edyta.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 06 Cze 2014 08:34 #269239

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś super wycieczka - z pewnością udana mimo deszczu.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 06 Cze 2014 22:17 #269492

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aguś mówisz ścieżki z murawy ;) , raczej place z murawy, którą ja nazywam trawskiem :evil: , bo jej nie lubię, głownie z powodu zbyt dużej jej ilości :devil1:
Ostróżki kwitną aż za ładnie :jeez: , porozrastały się bez umiaru i muszę im drastycznie zmniejszać ulistnienie :pinch:
Mój Kardynał coraz bardziej szaleje i pluję sobie w brodę, że jednak nie zorganizowałam mu solidnej podpory :hammer: , biedny wisi na bambusach :oops:

DSC_0786.JPG

Do formy wracam powoli, zaniedbałam zimne kompresy i znowu puchnę :sick:

Gorzatko to jest jednak magia obrazka :happy3: , ostatnią rzeczą, o jakiej myślałam robiąc zdjęcia był trawnik :dazed: , dla mnie on jest niewidzialny, a może raczej wolałabym go nie widzieć :whistle: :happy3: . Jakieś wytłumaczenie podświadomością dałoby się wykorzystać ;)
Parę roślinek faktycznie podrosło, niektóre trochę mnie zaczynają przerażać :happy3: , ale co się będę martwić na zapas :rotfl1:

Marta ja mam jedno bardzo konkretne marzenie związane z trawnikiem - żeby zniknął z co najmniej połowy powierzchni, którą zajmuje :rotfl1: :rotfl1:
Ależ Chippendale mnie zachwyca ;) , różowienie jest dodatkowym bonusem, zobacz jak się szykuje :lol:

DSC_0764.JPG

Danielo nawet nie wiesz jak mnie zaskoczyły Wasze komentarze :supr: , swojego trawnika nie cierpię :pinch: , traktuję po macoszemu, koszę, bo muszę, nic poza tym i marzę, żeby mi ktoś go usunął w większości :happy3:

Edytko u mnie jakoś wyjątkowo pasuje ostróżkom, bo każda odmiana, którą wprowadzam do ogrodu rozrasta się niemożliwie :jeez: , a ta jasnoniebieska w szczególności :evil: . Zastanawiam się, kiedy najlepiej ją podzielić :whistle:

Moniko wycieczka jak najbardziej udana :P , deszczyku niewiele było, zresztą prawdziwy ogrodnik deszczu się nie boi :happy4:
Fajny awatarek :lol: , to Twoje pociechy?

Większość dzisiejszego dnia spędziłam na szkółkingu z Martą oraz Beatką Keri :hug: . A u Kurowskich natknęłyśmy się na jeszcze jedną forumkę Monikę MoniaX :lol:
Odwiedziłyśmy większość tradycyjnie odwiedzanych punktów na trasie Kurów - Puławy - Końskowola - Lublin ;) i tradycyjnie samochód pękał w szwach :happy3: , choć Marta zupełnie się nie spisała i zakupiła zaledwie trzy mikruski u Dębskich :jeez: . Musiałyśmy z Beatą nadrabiać :rotfl1:
To już tylko moje zakupy w domu ;)

DSC_0795.JPG

Dwie róże z Floribundy i rosa Glauca - tym samym liczba moich róż właśnie osiągnęła równe 100 :dance: :dance: , dopiero sobie to uświadomiłam :woohoo:
Z drobiazgu nie wszystko pamiętam ;) , dwie jarzmianki, jakaś kocimiętka, penstemon, jakiś kłosowiec, na który Marta mnie namówiła, a sama nie wzięła :happy3: , mini niezapominajka, jakiś kwitnący rojnik, baptysja, za którą nie zapłaciłam, bo pani nie wiedziała ile :happy3: , tymianek variegata i mięta truskawkowa :drool:
Pewnie coś pominęłam, ale większość bez etykiet, bo reglamentacja :jeez:
Kiedy ja to posadzę jak zapowiadają upały :dazed: , a te wielkie róże to nawet nie wiem gdzie :happy3: , z wyjątkiem czerwonawej, która ma zrobic do przyszłego roku zasłonę od sąsiada :devil1:

No to jeszcze kilka moich ciemnych ślicznotek zdjętych o poranku przy wtórze wściekle gryzących komarów :evil:

Burgundy Iceberg :hearts:

DSC_0794.JPG

w rozkwicie wygląda tak, nie wiem tylko czemu wyszła na bordowo :think:

DSC_0788.JPG

Munstead Wood :hearts:

DSC_0769.JPG

The Prince, jakiż on ma wielki kwiat :ohmy:

DSC_0733.JPG

Papa Meilland

DSC_0783.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 06 Cze 2014 22:21 #269495

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
To zeznawaj, jakie róże kupiłaś :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 06 Cze 2014 22:29 #269503

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Pięknie nadrobiłyście! A przecież to ja miałam zakupy kompulsywne robić! :rotfl1:
Marta, wygląda na to, że Twoje marzenia związane z trawnikiem niebawem się spełnią... ;) :rotfl1:
W dwa lat 100 róż, no sama widzisz... Za parę lat trzeba będzie się przeciskać między roślinami :)
Ależ ja wzięłam tego kłosowca, tylko potem go odstawiłam! :rotfl1:
Jak wyjęłyście swoje zakupy z samochodu i zostały mi te trzy P9, to tak jakoś smutno mi się zrobiło.. Jeszcze smutniej! ;)
No i zapomniałyśmy porozmawiać o tym, z czego się najbardziej cieszymy...
Zatem... Z czego się cieszysz najbardziej? :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.516 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum