TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Maj 2014 22:19 #266500

• Roma
  • Roma's Avatar
Alissar Princess of Phoenicia,ależ ona jest piękna.Nadmiarem wody się nie przejmuj,za dwa dni śladu po niej nie będzie i znowu będziemy musiały :garden1:
Nie wiem co atakuje moje róże :( nic nie widzę a listki mają dziurki i są powygryzane.Już nawet nie wiem ile oprysków mam na koncie a mimo to już gdzieniegdzie od dołu listki żółkną :jeez: o mszycy to już nawet nie wspomnę.Dzisiaj zrobiłam oprysk z sody i mydła czosnkowego,zobaczę jutro z jakim skutkiem.
W ogródku dzisiaj prawie nic nie zrobiłam,malarz skończył malowanie piętra, więc było co robić.Jeszcze jutro cały dzień tańca ze szmatą :angry: Jak ja tego nie cierpię :jeez:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 31 Maj 2014 07:42 #266613

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Do bodziszków coraz bardziej się przekonuję...pełny cudownie wygląda. Mniejszy różowy chyba mam posadzony, co roku jest ładniejszy. W tym roku doszedł bodziszek żałobny, na razie wygląda bardzo biednie...może gdy zostanie przycięty, ładnie się zagęści...przycinasz swoje? Czy klemek Rooguchi, bardzo się rozrasta...kolor i kształt ma ciekawy :hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 31 Maj 2014 09:06 #266630

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, faktycznie na tym zdjęciu grupowym irys DBD jest już do siebie podobny :) .
I bodziszek jest w różu bledszym :happy: i inny niż mój :happy4: .
Niebo trochę pojaśniało, chyba pójdę chwasty przetrzebić, w ciągu dwóch dni warzywnik pozieleniał :jeez:
Mam nadzieję, że jutro nie będzie padać.
Jolu, ja na trasie Lublin-Przemyśl mieszkam, więc jest tu przerwa w podróży.
Niestety, moja różanka jeszcze nie zakwitła, jakoś wszystkie kwitnienia mam później niż u Was.
Dodatkowo majowe przymrozki trochę mi namieszały :sad2: .
Ale co tam - jeszcze chyba nie było takiego sezonu, żeby nie było na co narzekać ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 31 Maj 2014 21:35 #266801

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Marta,

przepiękny bodziszek ten błękitny. U Ciebie już kwitnie Rooguchi :supr3: ja moge o pączkach co najwyżej pomarzyć. U mnie też Multi Blue długo się zbiera...Twój okaz jest super ...a napewno w porównaniu do mojego.
Super zestawienie irysow z szałwią ? i fajny kolor ostróżek, moje dopiero gramolą pęd kwiatowy
pozdrawiam,

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 31 Maj 2014 22:48 #266865

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Cudna ta Alissar bodziszek również .U mnie nie tylko na jasnych różach urzęduje ta 'modliszka ' :evil: .Obgryzła mi także Błękitna Rapsodię :evil: ,ale Doktorka nie ruszyła radescanta też zostawiła w spokoju jak na razie .Myślałam ,że ciągnie do róż o owocowym zapachu ale nawet piwonie mi pożarła i cudne kwiaty Jacqueline.Dzisiaj w pełnym słonku znów je mordowałam :club2:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 01 Cze 2014 07:36 #266960

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Ten pełny błękitny bodziszek mnie zachwycił, cudeńko po prostu! Czy on ma jakąś nazwę ( :oops: może wcześniej pisałaś, ale nie doczytałam) i gdzie się taką ślicznotę nabywa?
Pozdrawiam niedzielnie :bye: !

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 01 Cze 2014 07:53 #266966

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Alissar zachwycająca :woohoo: pokazuj jak rośnie (please), ciekawi mnie czy będzie wielka i jak obfite ma kwitnienie,
no i czy zdrowa jest...

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 12:53 #267549

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta jak tam wycieczka, nic się nie chwalisz :think:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 14:21 #267588

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
pamelka wrote:
Marta jak tam wycieczka, nic się nie chwalisz :think:

też jestem ciekawa, pogoda dopisała?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 14:28 #267591

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ula ten deszcz mnie wykończy :jeez: , wszystko smętnie wisi (o ile się nie połamało :evil: ), albo wręcz leży i tapla się w błocie :angry: . Nie mam pojęcia kiedy będzie można zrobić jakiś oprysk :(

Dorcia cieszę się, że szałwie Ci rosną :P , ja zachwyciłam się w tym roku taką szałwią, którą w zeszłym roku dostałam od Moniki, niestety nie pamiętam nazwy :oops:

DSC_0376.JPG

Rooguchi uwielbiam za kolor, kształt dzwonka, no i za to, że rośnie pięknie :woohoo: . Princesz Diana też po zakupie nie zachwycała, ale już na drugi rok :woohoo: , tak więc szykuj się :lol:
Czy u Ciebie też pada? Ja się chyba załamię :pinch: ...

Romciu U mnie póki co woda nie wsiąka już :pinch: , a od wczoraj pada :sick: , potem znów upały mają wrócić, kiedy ja mam pracować??? :hammer:
Ja już nie ogarniam co mam w różach :jeez: , oprócz tego, że wszystkie leżą i są zjadane przez ogrodnice :evil:
Też dziś sprzątam z musu :angry: , bo nic innego nie mogę robić :angry:

Aniu nigdy nie słyszałam o przycinaniu bodziszków :think: , one po prostu potrzebują trochę czasu na zbudowanie ładnej kępy ;) . Żałobnemu wyłamuję tylko przekwitnięte kwiaty, bo się ponoć niemożliwie sieje :happy3: , zresztą inne bodziszki też się sieją ;)
Rooguchi rozrasta się w postępie geometrycznym :woohoo: , czyli co roku jest dwa razy większy niż w poprzednim :happy3: , u mnie ma zdecydowanie za mało miejsca i za małą pergolę :tongue2: . Muszę towarzystwo mu przesadzić, żeby miał więcej przestrzeni ;)

Elu jak tam, pada u Ciebie? :dry: . Bo u mnie prawie cały czas, nie mam kiedy wyjść posadzić nabytków :hammer: , wczoraj padłam jak kawka :tongue2: :happy3:
Bardzo, bardzo dziękuję za wczorajszy dzień :hug: , Tobie i Markowi :hug:

Moniko Rooguchi dopiero zaczyna ;) , ale moje róże za to daleko w tyle za Twoimi :ohmy:
Mówisz, że mój Multi Blue jest super :evil: , no nie wiem, widziałam jak potrafią wyglądać czteroletnie powojniki, ale widać taka moja karma, że wielkokwiatowymi się nie nacieszę :whistle:

Jadziu u mnie ogrodnica zatacza coraz szersze kręgi :evil: , zjadła mi już naparstnice :hammer: , część irysów, ognika opitala do spółki z kruszczycą :club2: , o różach to już nawet nie wspomnę :jeez: . Gdyby nie to, że leje, znów bym je zbierała :mad2:

Asiu ten bodziszek to 'Summerskies', kupiłam go w zeszłym roku u Podstolca. W tym roku też go miał, to chyba taki stały punkt w jego ofercie ;)

Beatko Alissar absolutnie zasługuje na wszelkie zachwyty :woohoo: . Jest u mnie drugi sezon, sama jestem ciekawa jak wielka urośnie, w zeszłym roku nie przekroczyła metra, ale krzaczek gęsty i kształtny. Kwitnie cały sezon bez jakieś widocznej przerwy, może nie tak bardzo obficie, żeby liści nie było widać ;) , ale przyzwoicie. A liście ma cudne, ciemne i to przez cały sezon, nie tylko młode przyrosty. Mały problem jest taki, że na ciemnych liściach nie widać plamek, a troszkę ich dostała pod koniec sezonu ;) , ale generalnie problemu z nią nie miałam

Ponieważ nie mogę wyjść i popracować w ogrodzie z powodu deszczu :evil: (dawno nie było :mad2: ), pochwalę się gdzie wczoraj byłam :P
Mianowicie w Arboretum w Bolestraszycach :lol: . Miałyśmy pojechać tam wcześniej, w porze kwitnienia azalii, ale nie udało się :dry: . Trochę szkoda, bo widok ogromnych, przekwitniętych krzewów dawał pojęcie o tym, co tam się działo jeszcze dwa tygodnie temu, ale trudno :dry: . Kilka rododendronów na nas jednak poczekało :woohoo:

DSC_0616.JPG

Wycieczka była bardzo kameralna ;) , ja Ela i jej M. :lol: , który bardzo się zaangażował w poszukiwanie etykiety z nazwą pewnego zachwycającego rododendrona :happy3:

DSC_0618.JPG

Niestety nic się nie dało odczytać, a piękność wyglądała tak :woohoo:

DSC_0617.JPG

Oczywiście nie tylko rodki podziwiałyśmy ;) , sporo było irysów

DSC_0606.JPG

a także piwonii :lol:

DSC_0607.JPG

a tu flagowe bolestraszyckie cypryśniki błotne

DSC_0627.JPG

było też kilka gunner :ohmy:

DSC_0604.JPG

parę widoczków

DSC_0598.JPG

DSC_0602.JPG

DSC_0619.JPG

DSC_0623.JPG

a pod koniec się rozpadało

DSC_0630.JPG

Niemniej wycieczkę uważam za bardzo udaną, a pod pewnymi względami pouczającą ;) .
W dodatku, ponieważ przystanek był w ogrodzie u Eli, nie wróciłam z pustymi rękami, jak można się domyślać :happy3: . Niestety fotki darów nie mam, bo wczoraj ciemno było, a dziś leje :pinch: . Dary mam również dla Uli Lawendy :screem: . Za wszystkie serdecznie (nie)dziękuję :kiss3:

Jolu, Ula właśnie się ładowało ;)
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2014 14:38 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): EmTe

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 14:37 #267596

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Fajna wycieczka! Szkoda, że pogoda taka sobie... ale myślę, że miłe towarzystwo zrekompensowało ten niedostatek ;)
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 14:50 #267604

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Piękne widoczki, mimo deszczu :kiss3: A piwonie w takiej ilości, ech cudne po prostu :woohoo:
U mnie też deszcz i deszcz :angry: :jeez:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 18:39 #267691

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Te cyprysiki błotne to by teraz miały życie w naszych ogrodach, co? :rotfl1: . U mnie też pada. Przerwę w opadach miałam tylko w sobotę (akurat na wesele :whistle: ) i w niedzielę (na poprawiny :happy3: ).

Wycieczka super! Miło zobaczyć Wasze buźki chociaż na fotkach :kiss3: .

Mówisz, że Princess Diana w drugim roku daje czadu? - no to u mnie jakoś jej za bardzo nie wychodzi :happy: . Ale ja mam czas, ja poczekam :lev: , byle nie za długo :happy-old: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 19:01 #267699

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Mnie zauroczył rosnący obok Gunery wiąz Wredei prowadzony jako ściana żółci .Piwonie też ,ale dziewczyny z fotki superowe :hug: Chyba wszędzie błotne rośliny będą się czuć teraz najlepiej.Martuś masz rację ,że tym draniom nie przeszkadza nic .No to czyli w tym sezonie u Ciebie ogromny najazd Ogrodnic ,bo ja miałam taki najazd w ubiegłym sezonie
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 19:11 #267709

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gorzatko pogoda się skiepściła dopiero na koniec ;) , więc wycieczka udała się bez zarzutu :lol: . A towarzystwo to kto wie, czy nie równie silny bodziec do wycieczkowania niż sam cel podróży :happy4:

Marysiu gdyby mi nie padało na okulary, to już w ogóle byłoby świetnie :happy3:
O deszczu mogłabym długo i niecenzuralnie :evil: , więc zmienię temat ;) , zaplanowałyśmy wstępnie wizytę u Ciebie w niedzielę za 2 tygodnie, co Ty na to?

Dorcia one niby błotne, ale stojącej wody potrzebują ;) , a ja na stojącą wodę mam alergię :happy3:
Sezon wycieczkowy rozpoczął się na dobre :lol: , być może już za 2 tygodnie następna :dance:
U mnie Princess Diana też jeszcze nie kwitnie, jak przyjdzie na nią czas, to zobaczysz :woohoo:

Moja dzisiejsza rzeczywistość :huh: , głównie różana ;)

Chippendale

DSC_0633.JPG

Augusta Luise

DSC_0638.JPG

Alissar

DSC_0640.JPG

Comte de Chambord

DSC_0644.JPG

Rose de Resht

DSC_0645.JPG

First Lady

DSC_0649.JPG

Madame Pierre Oger

DSC_0652.JPG

mój biedny perukowiec :(

DSC_0635.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): EmTe

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 19:17 #267713

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
O matko :supr3: rzeczywiście mokro u Ciebie :unsure:
U mnie pochmurno, ale deszczu niewiele, obawiam się, że jak przyjdą upały podlewanie mam jak w banku.
Choć uroku takim mokrym zdjęciom odmówić nie można
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 19:20 #267717

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Marta, wszędzie takie widoki......oklapniete, powyginane od nadmiaru wody.......ale nie martw się w końcu słońce zaświeci... :hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 02 Cze 2014 19:21 #267718

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Piękna różana sesja :D Namierzyłam sobie Alissar. Muszę o niej poczytać :dance:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.442 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum