TEMAT: Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 25 Cze 2014 22:12 #277088

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Tak tylko zapytam ;) , oczywiście ogrodówki niczym nieokrywane, wprost z gruntu? ;)
A asperę raz posadziłam naiwnie... Dębolistną też... I doszłam do przekonania, że uwielbiam bukietówki, tak jest bezpieczniej! ;)
W tym roku też planujesz wyjazd w czasie kwitnienia liliii? Nie planuj! :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Cze 2014 06:53 #277164

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Masz takie same hortensje ,jak ja .Moja Asperka zmarzła dwa lata temu .Obcięłam ją na jeża ,a w tym roku już ma znów pączki.
Dębolistne,rosną jak szalone ,w tym roku niczym nie otulone przezimowały i kwitną .Zawsze je okrywałam ,bo myślałam ,że zmarzną ,a tu proszę .Z tymi roślinami ,to nigdy nic nie wiadomo do końca :)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Cze 2014 07:14 #277168

• dagmarazap
  • dagmarazap's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1703
Dalu piękne hortensje i lilie u mnie lilia wczesna też zakwitła od wczoraj wreszcie pada,mam nadzieję że u Ciebie też popadało pozdrawiam :bye:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Cze 2014 08:24 #277200

• Daisy
  • Daisy's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Witaj Dalu :)

Hortensje i lilie przepiękne! Bardzo szybko pokazują kwiaty, szkoda, bo z reguły kwitły, przynajmniej u mnie w lipcu. Moje też się powoli rozwijają, niektóre ogrodowe mają już nawet rumieniec na kwiatach :)
Wyjątkowy rok dla hortensji ogrodowych, bo zima nie nie zrobiła im krzywdy :)

Domek ogrodnika zatopiony w zieleni prześliczny i romantyczny :)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Cze 2014 08:48 #277209

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Dalu, znowu pospacerowałam po Twoim ogrodzie z prawdziwą przyjemnością. Domek ogrodnika, ścieżka i łąweczka - cudny, bajkowy klimat aż nie można oczu oderwać. Piękne hortensje. Twój okaz dębolistnej niesamowity. Lilie piękne. U mnie dopiero ze 2 rozkwitły a u Ciebie już cały spektakl. Róże faktycznie bardziej na bonicę wyglądają ale nie mam wrożek więc nie mam porównania
pozdrawiam :bye:
Ostatnio zmieniany: 26 Cze 2014 08:49 przez moni.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Cze 2014 10:20 #277249

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jak tam, popadało w końcu? U mnie lało całą noc i teraz z przerwami też pada :dance: . Nawet te średnio letnie temperatury nie psują mi humoru :lol:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Cze 2014 11:18 #277273

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Mnie natomiast jakaś niemoc dopadła :lev: co to za lato, jak upał nie pokona człeka, to zimno załatwi na amen :whistle:
Moje hortensje zaczynają pomalutku, głównie bukietówki... :flower2:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Cze 2014 14:08 #277316

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Beatko, ja to jestem dzisiaj taka szczęśliwa, że już na nic nie marudzę ;) Padało u mnie, padało :dance: I to całkiem solidnie - rośliny podlane! A do tego zdążyłam posadzić przed deszczem dwie róże, lobelię i floksy :flower2:
Hortensja krzaczasta i dębolistna kwitną, ogrodowe właściwie też, bukietówki, aspera i piłkowana w pączkach :flower1:

Martusiu, popadało, popadało :) Szczęście me nie zna granic! A teraz wychodzi słońce i robi się coraz cieplej...Nawet chciałam zrobić parę zdjęć, ale za mocno świeci, więc poczekam do późnego popołudnia...

Moniko, w tym szpalerze, o którym mowa jest ze 20 krzaków i są ta zarówno róże o mniejszych, jak i o większych różowych kwiatach. Są też białe...Myślę więc, że rośnie tam i Bonica i The Fairy. Wieczorem wstawię fotki.
Ogród mam cienisty, więc róże to raczej moja fanaberia, natomiast hortensji mam dużo i całkiem dobrze u mnie rosną. W tym roku nawet kwitną wszystkie ogrodowe - całe 6 sztuk! Mam jeszcze 10 bukietowych Kuyshu, jedną Polar Bear, dwie Annabelki, po jednej Aperze, piłkowanej Blue Bird i dębolistnej...więcej grzechów nie pamiętam ;)

Daisy, u mnie klimat dość łagodny, więc i wegetacja troszkę przyspieszona...Sporo lilii już kwitnie, ale dużo jeszcze w pąkach...Podobnie hortensje...Ale róże przekwitają, więc one przejmują pałeczkę B)
Domek ogrodnika to moje oczko w głowie - cały tonie w pnączach (powojniki, winobluszcze, bluszcz, wiciokrzew, róża pnąca), a oprócz tego obsadzony jest jednorocznymi (w tym roku to pelargonie i te drobne petunie, a od północy - begonie).

Dagmarko, wczoraj solidnie lało, więc dobrze jest! Ogród w końcu odetchnął i zrobiło się bujniej, bardziej zielono i kolorowo :flower1:

Nowinko, z hortensji, to tylko ogrodowe czasami załapią się u mnie na kopczyk lub - w czasie wielkich mrozów - na otulinę z agrowłókniny. I muszą sobie radzić! Dębolistna, krzaczasta i aspera to już dwumetrowe krzaki, ale z ogrodowych do końca nie jestem zadowolona. Owszem, kwitną, ale krzaczki nie przekraczają metra; w zaprzyjaźnionym ogrodzie, dwa domy dalej rosną i kwitną hortensje ogrodowe większe ode mnie!

Martusiu, oczywiście, że ogrodówki rosną w gruncie! I to już ładnych parę lat :flower2:
Wyjazd urlopowy planuję niebawem, ale dość krótki, więc jest nadzieja, że zbyt wiele mnie nie ominie...

Agnieszko, wiesz przecież, że róże, przynajmniej dotąd, nie były moja domeną :( Z wyjątkiem tych okrywówek, zawsze miałam z nimi pod górkę... W tym roku coś drgnęło, trochę je dopieściłam, podszkoliłam się i ...jest lepiej, powiem więcej - zapragnęłam powiększyć mój różany aerał ;) Zobaczymy, co z tego będzie, ale na razie mam dużo zapału neofity, jak to trafnie podsumowała Ewa (Sierika) :P

Gosiu, hortensje mają u mnie dobrze, bo to i cienia sporo, i ziemia kwaśna, i klimat łagodny...Żeby jeszcze trochę więcej wilgoci było to może i ogrodowe wyrosłyby na takie potwory jak w Anglii czy Holandii :) Takie, w każdym razie, marzą mi się, bo nie lubię kiepskich roślinek :angry: Busz mi się marzy, busz, jak w dżungli amazońskiej :happy4:

Dzisiejsza sesja zdjęciowa będzie wieczorem teraz jeszcze kilka zaległych fotek

Kalina Onondaga - nowy nabytek, jeszcze nie kwitła

kalinaonondaga.JPG

Rączniki dopiero zaczęły rosnąć - za zimno dla nich było

rcznikiikannywVI.JPG

Tamaryszek o tej porze robi za zielone tło dla jednorocznych

tamaryszekiciemnepetunie.JPG

Lilie

lilieczerwwkropki.JPG

Oleander i kanny

oleanderikanny.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia, Bozi, elzbieta1

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Cze 2014 22:33 #277477

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
C.d.
Juleczko, dziękuję za identyfikację moich róż :kiss3:
Tak jak wcześniej pisałam w tym szpalerze rosną różne odmiany, więc zrobił się trochę galimatias...

rokrywowe.JPG

rokrywowenn.JPG

rthefairy.JPG

Iwonko, nic mi o tym nie wiadomo, że róż okrywowych się nie tnie; ja swoje przycinam co roku na wysokość kolan mniej więcej :)

Tutaj widać fragment tego półkolistego szpaleru, a ściślej - jego lewą połowę. Sorry za kiepską fotkę, ale świeciło słonko, a poza tym mój aparat kiepsko czyta z daleka te subtelności koloru różowego

widoczekzr.okrywowymi.JPG

Ptyś i Gucio w swojej ulubionej pozycji z widokiem na róże

ptyigucionaschodach.JPG

...i na dobranoc piękna lilia - mieszaniec azjatycki Hiawatha

liliahiawatha.JPG
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia, elzbieta1, VERA, constancja

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Cze 2014 22:53 #277487

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
To jest chyba jak mysle, tzn ze masz posadzone tradycyjne Fairy i dodane do nich Sommerwind, potocznie zwany wielkokwiatowym Fairy. W niemczech nazwy Sommerwind prawie sie nie uzywa, wszyscy mowia na nia tez Fairy - tyle ze o wiekszych kwiatach.
Moze dlatego Projektant wpisal - szpaler Fairy ;) a nie szpaler - Fairy i czegos i czegos.

Ptys i Gucio leza jak moje paszczaki - tylko moje leza na podescie i obserwuja z wygodnej pozycji.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Cze 2014 23:38 #277512

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Źle się wyraziłam Dalu - chodziło mi o to, że okrywówek nie trzeba ciąć.

"róże okrywowe
nie musimy ich przycinać co roku, ponieważ mogłyby nie przykrywać dobrze całej powierzchni. Z drugiej strony niektóre odmiany mają tak dużą siłę wzrostu, że zmuszeni jesteśmy przycinać je do granic miejsca, które dla nich przeznaczyliśmy. Nie musimy też przejmować się specjalnie techniką cięcia. Można je po prostu kosić co kilka lat na wysokość 10 – 15 cm w celu pobudzenia wzrostu i kwitnienia." za rozaria.pl/blog/roze-ciecie/

Moje krzaczki mają tyle miejsca, że nie muszę ich poskramiać

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 27 Cze 2014 13:25 #277669

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Iwonko, jak widzisz moje tak się rozrosły i powłaziły na siebie, że muszę je ciąć. Te róże maja swoje wady, ale maja też zalety - jak już zaczną kwitnąć, to kwitną nieprzerwanie do pierwszych przymrozków :flower2:

Juleczko, z pewnością jest tak jak piszesz :idea1:
Ptysiowi i Guciowi wydaje się, że mają wielkie zadanie do wykonania - pilnowanie mnie i domu, więc muszą być czujni i obserwować okolicę...A obrońcy z nich pełną gębą :happy4:

Przedwczoraj trochę popadało, ale dzisiaj już upalik i za chwilę znowu zrobi się sucho :angry:
Ogrodnik to jednak ma ciężkie życie i rzadko kiedy bywa zadowolony ...z pogody :P
Ale taki wczesnoletni ogród jest piękny :flower1: Jak tylko mam chwileczkę czasu, przysiadam a to na ławeczce, a to na krzesełku i patrzę, i podziwiam, i zachwycam się...Dzisiaj raniutko obserwowałam niepoliczalne tabuny szczęśliwych owadów, które nie mogły zdecydować się, który kwiatek wybrać i otumanione pyłkiem bzyczały, buczały...Ptaszki śpiewały z całej siły swych malutkich gardełek, a rośliny napojone deszczem prężyły się do słoneczka...

Pożegnanie z Chopinem

rchopin.JPG

Miłe liliowego początki - mieszaniec azjatycki Hiawatha

liliahiawatha.JPG

Delikatny, koronkowy kwiat hortensji dębolistnej

hordbkwiat.JPG

Pierwsze floksy

floksliliowy.JPG

Hortensje ogrodowe nawet, nawet w tym roku

horogrrowa.JPG

Annabelka jak zwykle niezawodna

hortannab.JPG

Przy tym stoliczku pijemy popołudniową kawkę

kcikszlantan.JPG

Miłego dnia!!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia, elzbieta1, dagmarazap, VERA

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 27 Cze 2014 20:31 #277751

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie mów nigdy.. :)
  • Otrzymane dziękuję: 144
:) Na kawkę w takim kwiatowym towarzystwie z chęcią bym się wprosiła :) Wymiziaj Ptysia i Gucia :)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 27 Cze 2014 21:08 #277771

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
i znalazłam się w rożano-hortensjowo-cienistym raju. Teraz widzę, że i wróżki masz - zazdraszczam - ja chciałam okrąg z wróżek i kupiłam na aledrogo ale wróżki bonica się okazały - super jest ale te wróżki...czemu ja ich nie dokupiłam :club2: U Ciebie piękne wielkie okazy a widoczek szpaleru z hostkami i fontanną będzie mi się dzisiaj śnił - hura !

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 27 Cze 2014 21:21 #277781

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Daluś prawda ? Te ptaszory dzisiaj tak zdzierały gardełka ,że nie mogłam się rano nadziwić...i żal mi było od stolika wstawać :hearts:
Ja moje okrywówki też tnę...ale ja wszystko tnę :happy4: Twoje Fairy zapadły mi głęboko w pamięć już lat kilka temu,,,są świetne ,jak Twoje magiczne cieniste zakątki :lev:
Miłego wieczoru...jak długo jest słońce....super ...tylko te dni tak umykają :think:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 27 Cze 2014 22:52 #277833

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Dorotko, a wiesz, to samo dzisiaj pomyślałam - czemu ten czas tak pędzi? Już dzień jest krótszy od najdłuższego w roku, już zrobił się nagle koniec czerwca...chciałoby się zatrzymać chwilę :think:

tcza.JPG

Moniko, moje wróżki już mają ponad 10 lat i tak jak zachwycam się nimi, kiedy kwitną, przeklinam jak szewc, gdy muszę coś przy nich zrobić ;) Te kolce :angry:
Powolutku kończy się pierwsze kwitnienie róż, ale godnie zastępują je właśnie hortensje i lilie...

hordbolistna.JPG

liliapomwkropki.JPG

Ago, Ptyś i Gucio wymiziani :kiss3:
A kawkę jutro rano serwuję w kąciku cienistym, bo zapowiada się upał :) Oczywiście jesteś zaproszona :drink1:

kcikcienistywVI.JPG

...i na koniec liliowiec. Żółty, niepozorny...Ale jak on pachnie! Poezja...To chyba jedyny pachnący liliowiec?

liliowiectypachncy.JPG
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): elzbieta1, VERA

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 28 Cze 2014 07:31 #277878

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Jesteś w kąciku...bo z kawką w dłoni lecę :wink4: Cudowne masz to miejsce :hearts:
Daluś u mnie niektóre róże kończą inne zaś , okrywówki jak np. Fairy czy Knirps zaczynają....jest dobrze :flower2:
Ja dzisiaj planuję cały dzień w ogrodzie :dance: tzn planuję dużo zrobić...ale tak na luzie ...dla przyjemności :happy4:
I Tobie miłego dnia życzę :bye:
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2014 07:35 przez Keetee.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 28 Cze 2014 13:52 #277962

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Dalu, chyba nie jedyny pachnacy z zoltych liliowcow, bo ja mam na rabacie przed domem tez zoltego ktory pachnie ale moj wyglada bardziej pospolicie. Twoj jest taki subtelny z waskimi platkami a moj przypomina troche te pospolite rdzawe liliowce, tylko jest od nich nizszy i drobniejszy.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.630 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum