TEMAT: Na ziemi przodków 2014

Na ziemi przodków 2014 06 Sie 2014 15:07 #289704

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
O dzieki Roma :hug: ja dodaje troche olejku z drzewa herbacianego i tez niweluje przykry zapach. Fakt pachnie ziemiscie-piwnicznie ale juz nie tak odstreczajaco. Ogolnie to gnojowek wlasnie przez zapach mialam nie robic ale zawsze nastawie tyle wyciagu, ze nie jestem w stanie tego na moje MINI zuzyc i tak sobie to stoi i stoi i stoi.... no i gnojowka sie robi sama z siebie. A jeszcze przy takiej pogodzie jak teraz, to 2 tygodnie i juz po fermentacji.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Na ziemi przodków 2014 06 Sie 2014 15:23 #289706

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
EM-y też ratują sytuację, zapach (hm, zapach...) jest dużo słabszy. :)
Jakie sadzisz kaliny i hortensje? Rh też w natarciu. Będzie pięknie Pikutku, stylowo, nastrojowo, odjazdowo :woohoo: no właśnie, trudno będzie stamtąd odjeżdżać, prawda?
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Na ziemi przodków 2014 06 Sie 2014 21:10 #289789

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No zaczęło się dzielżanowanie na całego! Ognista zapłonie! ;) Ja dzisiaj taką przygodę ;) z dzielżanem, który się tak a propos ;) Hot Lava nazywa przeżyłam... Sadzony wiosną, mały jeszcze, wyplewiłam go, ale się zorientowałam! Odrzuciłam go w takie prawie już wyplewione miejsce z zamiarem posadzenia w doniczce, kiedy już będę schodzić na przerwę :) No ale trochę to potrwało, zdążyłam zapomnieć i zgarnęłam go z chwastami do taczki... Wyrzuciłam na kompost całą zawartość i dopiero sobie przypomniałam! No i zaczęło się przeglądanie chwastów! :rotfl1: Znalazłam! A to taki marny korzonek był z dwoma listkami, bo się łodyga urwała... Jestem z siebie dumna...
Opowieść ta nie służy potwierdzeniu tezy, którą niektórzy ;) lansują, że dzielżany to takie chwasty ;) , raczej przekonaniu do tego, że warto szukać dzielżanów! :silly: :happy4:
Pikutku, ale co to ja wyczytałam, ponoć zamierzasz lubelskim szkółkom zagrozić? :woohoo: Kiedy?

Na ziemi przodków 2014 07 Sie 2014 09:41 #289877

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Romciu, Julko, dzięki Wam :kiss3: , nie pomyślałam wcześnie o sposobie neutralizacji zapachów :wink4:
Haniu, co do rodków to pozostanę na przeprowadzce wszystkich śląskich, a mam ich jeszcze pięć :silly: . Hortensje niedawno kupiłam na wyprzedaży-sztuk sześć, wszystkie odmiany bukietowych i drzewiastych jakie były ;)(Anabel białą i różową, Limelight, Bobo, a reszty nie pamiętam :oops: ) , a zakup kalin zostawiam sobie na lubelskie szkółki :lol:
Marto, lansuj dzielżany bez względu na opinie jakie o nich krążą, bo to rewelacyjne rośliny, myślę, że uratowany z kompostu odwdzięczy się pięknym kwitnieniem :lol: jak nazwa na to wskazuje :woohoo:
A lubelskie szkółki myślę, że nie muszą czuć się zagrożone bo wybieram się z moim M ;) (tylko on jeszcze o tym nie wie :jeez: )
Ale jak nie przeforsuję, to pewnie zjawię się tam z TaBazą, a wtedy drżyjcie narody :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2014 09:42 przez piku.

Na ziemi przodków 2014 08 Sie 2014 22:37 #290270

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
A kiedy się dowie? :rotfl1: Zamierzasz działać z zaskoczenia czy jakoś przygotować grunt? ;) Dużo się dróg u nas buduje, ale chyba aż w taki objazd nie uwierzy! :rotfl1:
Dzielżany u nas piękne są... Tak mimochodem dodam ;)

Na ziemi przodków 2014 11 Sie 2014 08:47 #290755

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Oczywiście zamierzałam działać z zaskoczenia :lol: , ale on pewnie też bo właśnie mi oświadczył, że nie dostanie urlopu :evil:, al na dzielżany już sobie zęby ostrzę :woohoo:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Na ziemi przodków 2014 17 Sie 2014 15:54 #292269

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 257
Witaj Wiesiu.Bardzo ładne widoczki pokazujesz a mnie oprócz roslin zauroczył wędzarnik i na pewno zaczerpnę pomysłu. :) Cudne te małe biało-żółte.Z niecierpliwością czekam na dalsze fotki z ogrodu.Pozdrawiam. :hug:

Na ziemi przodków 2014 25 Sie 2014 21:01 #294292

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Wiesiu,
Trafiłam do Ciebie od Marty (artam) podążając śladem rdestu jednorocznego, ale szybko zapomniałam po co przyszłam :oops:
Od pierwszej strony wsiąkłam w Twoją opowieść, zachwyciłam się malowniczą okolicą, Twoim ogrodem i.. Tobą!
Opisujesz i fotografujesz każdą roślinkę z takim wdziękiem, że ciągle można odkrywać nowe smaczki :woohoo:
Począwszy od pięknych, majestatycznych bocianów, skończywszy na pojedynczych źdźbłach trawy, potrafisz uchwycić w obiektywie cuda natury, brawo!
Zachwyciły mnie łany ciemierników wiosną (naprawdę tak dobrze rosną na glinie?!), cudne cebulice hiszpańskie (poluję na nie od dawna, ale nie mogę trafić :think: ), przez białe naparstnice (zjawiskowe!) aż po bajeczne, letnie rabaty pełne kolorowych dzielżanów, firletek, floksów i czego dusza zapragnie.
Dziękuję za przesympatyczny spacer wieczorową porą, będę stałym gościem, jesli pozwolisz!
Pozdrawiam serdecznie :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Na ziemi przodków 2014 25 Sie 2014 21:14 #294295

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Pikutku, jesteś u Mamy i pewnie nie masz czasu zaglądać 'do siebie'. Czekam bardzo na zdjęcia z nowych nasadzeń, bo wiozłaś znowu czubaty samochód, to na pewno będzie widać w ogrodzie duże zmiany. Dobrego wypoczynku, skutecznego ogrodowania i miłej ogrodnikom pogody :flower2: :flower2:

Hanka

Na ziemi przodków 2014 25 Sie 2014 21:51 #294312

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Robaczek wrote:
Wiesiu,
Trafiłam do Ciebie od Marty (artam) podążając śladem rdestu jednorocznego, ale szybko zapomniałam po co przyszłam :oops:
No ale niech pikutek odpowie na to niezadane pytanie :rotfl1: , bo ja też jestem zainteresowana ;) Czy barany same się wysiewają, mnie interesuje :rotfl1:
Dla Kasi nasionka zbiorę, a czy dla siebie też muszę?
No i byłaś w tych lubelskich szkółkach, będziesz, jak to jest?

Na ziemi przodków 2014 26 Sie 2014 09:04 #294395

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam Wszystkich miłych gości :bye:
Robaczku, miło mi niezmiernie gościć Cię w swoich progach :hearts: .U Ciebie bywam regularnie, tym bardziej miło mi czytać takie słowa :) Lubię Twój pięknie prezentowany ogród lecz z weną pisarską u mnie kiepsko :oops:
Cebulice hiszpańskie kupowałam już klika razy, często pojawiają się w różnych supermarketach pakowane w kapersy. Co do ciemierników natomiast świetnie radzą sobie na glinie ale na skarpie, natomiast w terenie równiejszym gdzie dłużej trzyma wilgoć jest nieco trudniej. Miło mi będzie częściej Cię gościć, nie mogę jednak zbyt często serwować ogrodowe zmiany, bo są to jedynie takie migawki podczas kolejnych urlopów :huh:

Haniu, na Podkarpaciu byłam jedynie kilka dni i w biegu między kroplami deszczu posadziłam jedynie hortensje i kilka bylinek więc zdjęć nie będzie zbyt wiele :oops: Potem był wypada na weseli i spotkania rodzinne nad morzem, potem miał byś skok w bok trasą lubelskich szkółek, ale...

Marto, rdesty zwane baranami, wysiewają się chyba podobnie jak werbena patagońska którą właśnie testuję. A lubelski szkółki czekają na inną okazję, bo mój M, paskudnie uszkodził sobie stopę i nie miałam już sumienia serwować mu dodatkowych wycieczek :huh:

Tymczasem pozdrawiam deszczowo a zdjęcia obiecuję jak się nieco pourlopowo ogarnę ;)

Ostatnio zmieniany: 26 Sie 2014 09:05 przez piku.

Na ziemi przodków 2014 26 Sie 2014 10:36 #294424

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dynamiczny urlop za Tobą Wiesiu :silly: . Czy wypoczęłaś chociaż? :think: Ma nadzieję, że tak :hug: .

Na zdjęcia czekam niecierpliwie :happy-old: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Na ziemi przodków 2014 26 Sie 2014 11:55 #294445

• Roma
  • Roma's Avatar
To ja cichutko przycupnę i poczekam na urlopowe fotki. :)

Na ziemi przodków 2014 26 Sie 2014 12:56 #294453

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Szkoda Pikutku, że szkółkowy 'skok w bok' nie wypalił, ale może póżniej się uda, jeszcze dużo czasu na jesienne zakupy. Jak kontuzja M.? Czy to weselne swawole zawiniły? :dance: :dance:
Za oknem zimno i kapliwie :( Rośliny to lubią, ja trochę mniej a Kuba nie cierpi :hammer: Czarnego nochala nie chce wystawić, na sikawkę trzeba gada ciągnąć na smyczy, tylko kanapa i kanapa. Smokuś jeden! Wikuś też tak ma?

Hanka

Na ziemi przodków 2014 26 Sie 2014 20:37 #294579

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Wikuś zapewne grubszy kubraczek posiada od Kubusia i stąd te różnice :happy3:

Na ziemi przodków 2014 27 Sie 2014 10:14 #294698

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorciu, masz rację urlop był dynamiczny i niestety bez odpoczynku, bo zbyt krótki, liczę więc jeszcze na wrzesień :silly:
Romciu, fotki tuż, tuż :lol:
Haniu, kontuzja niestety poważniejsza niż taneczne swawole i niestety przed weselem, więc musiałam się posiłkować innymi partnerami do tańca :huh: Wiko natomiast miał wakacje z rodzicami i nieco się rozpuścił, przestały go interesować spacery przed szóstą rano a i na deszczową pogodę kaprysi ;)
Mróweczko, grubszy kubraczek na deszcze nie najlepszy, bo długo schnie, a Wiko, momo, że to pies dowodny, za wodą nie przepada :silly:

A teraz kilka widoczków :lol:
rankiem

z południa

i wieczora

Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, gorzata, chester633, VERA, hanya

Na ziemi przodków 2014 27 Sie 2014 10:47 #294706

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Wiesiu nareszcie doczekałem się fotek z twojej pięknej okolicy :woohoo: ,wszystkie zdjęcia urocze ale to wieczorowe....mmmmmmm........ :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Na ziemi przodków 2014 27 Sie 2014 10:49 #294707

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Piku, ziemia o wschodzie słońca - najpiękniejsza :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku