TEMAT: Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Cze 2014 11:18 #275197

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Aguniu (aguniada)! Bardzo mi się u Szmita podobało. Choć ogród nie jest duży w porównaniu np. z ogrodami pokazowymi Kapiasa, to jednak zdecydowanie w moim stylu. No i wróciliśmy z pełnym samochodem roślin. Większość byłą Kasi (Kubasia), ale i tak wracając do domu miałam pełny bagażnik, bo byłam jeszcze w szkółce Szewczyka w Łodzi. Wyglądało to zabawnie. Co do spotkania. Wiedziałam, że jesteś ostatnio mocno zajęta, więc się nie narzucałam. Wiadomość, gdzie jestem, na wszelki wypadek był w wątku... Jednak jak nie teraz to będzie jeszcze okazja, bo odkąd poznałyśmy się z Kasią bywamy u siebie regularnie.

Floks 'Niebiesie' właśnie od Szmita

Ewo (constancja)! I Ty się doczekasz. W pierwszym, a nawet drugim roku, nie, ale kolejnym - na 100%. Moje młode nasadzenia są takie, że faktycznie trzeba do nich na kolanach :rotfl1: Ale te starsze, już nie. Przy tym są bardziej gęste, mają więcej i większych kwiatów. Słowem, do róż trzeba nieco cierpliwości :happy-old:

Dla Ciebie róża, której nie da się przegapić - Sweet Pretty. Drugi sezon u mnie. Jest znacznie wyższa i ugina się od kwiatów.

Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2014 11:19 przez Sweety.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): eda_s

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Cze 2014 12:45 #275254

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Floks uroczy :hearts: Mam nadzieję, że uda mi jeszcze na niego załapać. Rok temu kupowałam u Szmita (a raczej mój synek) floksa Blue Boy - mocno pachnąca odmiana :hearts:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Cze 2014 12:49 #275257

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aniu :bye:
Niesamowite piękne różane bukiety :hearts:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 21 Cze 2014 13:36 #275279

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Edytko (eda_s)! U Szmita było kilka innych odmian, ale jeszcze nie kwitły, a ja nie lubię kupować kota w worku. Ten jest niezwykły, bo poza tym, że jest biały z lekkim lila rumieńcem, to kwiaty są bardzo dużo, jak na floksa. W ogóle bardzo lubię te 'babcine' kwiaty. Poza tym to kawał drogi, a ja jakoś musiałam wrócić do domu. I tak bagażnik był pełny, a w środku było kilka roślin :rotfl1:

Dla Ciebie niebieściutki pierwiosnek główkowaty 'Salvana'

Aniu (anabuko1)! Jesteś niezawodna :kiss3: Z róż jeszcze kilka odmian jest w pąkach, ale tyle ich jeszcze nigdy nie miały. Mimo wszelakich szkodników, ten sezon dla róż jest niezwykle łaskawy.

Myślę, że spodoba Ci się słodka 'Coral Palace'

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 22 Cze 2014 15:02 #275688

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Pogodę mamy zmienną. Trudno usiedzieć spokojnie na tarasie, bo ciągle deszcz mnie przegania. Za to pokażę, jaki mam widok z salonu na ogród. Chciałam mieć ładny. jak wyszło. Sami oceńcie...

Przez tarasowe drzwi

i przez jedno z okien

Jeszcze 2 widoczki z ogrodu. Chyba zaczyna mi wychodzić...

I takie tam, byście nie myśleli, że u mnie są tylko róże

Kolejny czosnek

biała tawułka

hortensja pnąca - kwitnie po raz pierwszy

wiesiołek

tojeść kropkowana

hortensja 'Pink Anabelle '

naparstnice

lilia- jak zakwitnie będę znała odmianę...

jaśminowiec 'Snowbell'

clematis 'Maria Curie-Skłodowska'

drakiew

clematis 'Piilu'

clematis 'Alionushka'

clematis 'Warszawska

petunia

pierwiosnek główkowaty

piwonie 'Władysława'

dzwonek 'Octopus'

clematis 'Westerplatte'

dzwonek skupiony

ostrogowiec

macierzanka

nowy bodziszek nn

i dwie odmiany pięciornika krwistego

clematis 'Chopin'

trzykrotka

mikołajek płaskolistny variegata

kocimiętka nn

lobelia nn o ciemnych listkach

szałwia lekarska tricolor

penstemon

pelargonia nn zwisająca

pelargonia angielska "Turkish Coffee'

I dla miłej odmiany ulubione ziółko

I tak już Was pewnie znudziłam! Zatem :bye:
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2014 15:04 przez Sweety.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 22 Cze 2014 15:17 #275699

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Sweety, niezły busz :supr3:
Widać, że róże po 2-3 latach już zaczynają wyglądać, a co będzie za kolejne 2-3 lata? :woohoo:
Ubiegłoroczne różanki już mają ciasno, ciekawe kiedy zaczniesz wykopywać i rozdawać jak ja hahaha :laugh1:
U nas dzisiaj też pogoda w kratkę, co chwila pada. Rośliny chyba też mają powoli dość wiatru i deszczu..ale przynajmniej można nadrobić zaległości na Forum ;-)
Ogrody Szmita podziwiałam już nie raz w obiektywie, chyba czas się tam wybrać B)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 22 Cze 2014 15:27 #275705

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Róża na wprost drzwi, cóż to za cudo :woohoo: czy to właśnie Coral Palace,
u mnie drugi rok rośnie i do kolan sięga :huh:
Hortensja pnąca po ilu latach zakwitła :whistle: śliczny widoczek masz, a miał być ładny...
a moje czosnki diabli wzięli :sick: nie pokazały się w tym roku, pewnie to jakieś niornice... :rotfl1: :rotfl1:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 22 Cze 2014 17:55 #275744

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu (Robaczek)! Tak jakoś w międzyczasie się zrobił :rotfl1: Ale na razie nie będzie żadnych zmian. Poza przesadzeniem dzwonka kropkowanego, bo mi zjadł Lavender Ice :club2: Co będzie za jakiś czas? Się zobaczy :whistle: A czy wiesz, że w tym roku udało mi się skutecznie wysiać lobelię. Po raz pierwszy mam swoją :dance: Pogoda dziś wariacka zmienia się jak w kalejdoskopie, ale trochę odleje, co mnie cieszy. W innym razie podlewanie byłoby konieczne.

Alladin Palace

Mrówo! Róża, o które mówisz to Westerland. Jest bardziej pomarańczowa od Coral Palace, która raczej jest różowo - łososiowa, no i znacznie mniejsza... Westerland to super róża i do tego jej kwiaty pięknie pachną. Jak kwitnie przechodnie się przy niej zatrzymują. jej kupno poradził mi kiedyś w ogrodniczym starszy pan, twierdząc że nie będę żałować. Miał rację! Hortensja pnąca zakwitła po 2 latach z małym kawałkiem i bardzo mnie tym ucieszyła. Czaskami może faktycznie zainteresowały się nornice, bo u mnie też grasowały, ale wolały krokusy, tulipany i żonkile :(

Westerland

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 22 Cze 2014 18:01 #275745

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aniu- ziółko ogrodowe przesłodkie uściskaj- śliczny Okamuś zawsze mnie rozczula!

Jak kraś to miliony, jak mieć kwiaty.. to całą kolekcję ;) - och Kochana, ile masz odmian powojników :woohoo: Petunia z limonkowym brzegiem- śliczna!
Widoczki Twoje z okna piękne- tak bujnie i kolorowo.. Widoczne w głębi zdjęcia krzesełko zaprasza do relaksu :hearts:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 22 Cze 2014 18:30 #275752

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
I zobacz Moniko! Taką różnorodność i busz można osiągnąć już w 3 lata :D Powoli, własnymi siłami i nie za wielkim nakładem finansowym. Niestety na siedzenie na tarasie nie zawsze mam czas, ale Okamuś ma tam punkt obserwacyjny :D

Nastalgie w objęciach szałwii

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 22 Cze 2014 19:49 #275791

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 257
Widoków na taras tylko pozazdrościć jeśli pozwolisz ,usiądę na chwilkę na krzesełku, żeby rozkoszować się takim widokiem.Jak w bajce. :thanks: 'New Dawn i Laguna pierwszy sezon u mnie ale mam nadzieję ,że będą za kilka sezonów wyglądać jak Twoje.Okamuś rozkoszny psiak i proszę wygłaskać.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 22 Cze 2014 20:56 #275836

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Asiu! Różom trzeba dać trochę czasu i dbać o nie. Nawozić, okrywać, ciąć, pryskać. Ale odpłacają się tak pięknym kwitnieniem, że na 100% warto :D Twoje już w przyszłym roku będą ładniejsze. Na taras jak najbardziej zapraszam. Towarzystwo Okamiego gwarantowane :dance:

New Dawn

Można się oprzeć takiej porcelance?

;)

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 23 Cze 2014 21:08 #276291

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
Aniu dziekuję i już wiem ,że dobrze zrobiłam wybierając ND niezwykle atrakcyjna róża ,urzeka obfitością czarujących, półpełnych kwiatów ich subtelna, różowa barwa sprawia wrażenie kruchej i delikatnej,a Twoje zdjęcia to potwierdzają ..Czy przycinasz New Dawn ?

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 24 Cze 2014 09:32 #276468

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Aniu widoki z okien masz przepiękne, a na tarasie odpoczynek jest prawdziwą przyjemnością. Ależ masz różyczek :woohoo: prawdziwy różany busz, bo i wspaniale się porozrastały i obficie kwitną :P

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 24 Cze 2014 10:02 #276476

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aniu i co fajniejsze :funnyface: forumowe spotkania i zwiedzanie magicznych miejsc, czy odpoczynek w ogrodzie pośród różanych łanów :silly:
Wiem, wiem wybór nie jest łatwy :lol:
Kolekcja róż piękna, tyle kolorów i aromatów :hearts: a widoki zaokienne ... chyba o takich marzyłaś ;)

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 24 Cze 2014 21:06 #276653

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Codziennie po godzince :silly: Lub dwie. Stosuje ostatnio tę zasadę w odgrodowych pracach i na każdy dzień mam mały plan. Wczoraj wycinałam przekwitłe kwiaty róż i nieco popieliłam. Dziś wyplewiłam szpaler irysowy. To niezwykle niewdzięczne zajęcie, więc cieszę się z wykonania tego planu. Jakiś czas będę miałaś spokój :dance:

Może mały przegląd róż?

Jedna z tych, które kocham z uwagi na płomienny kolor, ale i zapach - Westerland :P

A wszystko zaczęło się od Nostalgie. Jest jak bita śmietana z musem truskawkowym :dance:

Jak na razie ostatnia (ale już nie długo) to Rhapsody in Blue. Zawsze chciałam ją mieć...

Istny Kosmos ;) W tym roku przeszedł sam siebie. I choć zwiesza kwiaty jest cudny :hearts:

Majestatyczny Chopin zwraca uwagę wszystkich gości ogrodu :D

Niekiedy niepozorne róże są w sanie przyćmić rodowodowe, jak ta od mojej koleżanki. Marketowa, z jakąś wymyślną, by nie napisać durną, nazwą. A okazała się prawdziwą pięknością. ten kolor...

Chippendale - kolejna róża, która zaraziłam się na forum

Tajemnicza 'ocalona'. Za płotem nie kwitła, u mnie ugina się od kwiatów. Słabo, ale powtarza. Zresztą nazwa nieważna. Jest piękna, kwitnie jak szalona i słodko pachnie :happy3:

Róża, która dostała ode mnie w zeszłym roku żółtą kartkę, a w tym zdecydowanie zachwyca - słynna forumowe Pashmina :flower2:

Coral Palace na pewno i Wam się spodoba :D

Charles de Gaulle na pewno też przypadnie Wam do gustu

.

I kolejna róża upatrzona na forum - Pomponella

Munstead Wood - zjawiskowa i ten kolor :silly:

To jeszcze nowości z domu i zagrody :happy4:

Kompozycja stojąca nie pieńku do rąbania drzewa, który stoi bok huśtawki. Postanowiłam go wykorzystać :D

A w domu kwitną hoyki

Multiflora

Bella

Obie uginają się od baldaszków :dance:

Kwitnie też dendrobium (kolejne moje kwitnienie)

Na balkonie zamieszkała nowa różyczka. Jedna z fuksji padła, więc :whistle:

Kwitną frezje

Psianka, która przeżyła kolejną zimę

i kloniki z zeszłorocznego siewu

A na koniec fragment dzisiejszego, tęczowego nieba :lol:

Asiu (Jonatanka)! Jeśli obcinam to niewiele i raczej tylko martwe pędy. W końcu ma być duuuuża :D

Kronenberg

Aguniu (Agness)! I mnie zaczyna się na prawdę u mnie podobać :garden: Jeszcze parę zmian :happy2:

Ghislaine de feligonde z 'Dziećmi Warszawy'

Pamelko! Masz rację. Marzyłam kiedyś, ze będę mieć piękny ogród. Jeszcze nie jest tak, jakbym chciała, ale powoli już widzę spełnienie moich marzeń... Spotkania z osobami, którzy są tak samo szaleni, jak Ty, są niesamowite. Tak na prawdę nie znamy się, a rozmawia nam się, jakbyśmy znali się od zawsze... Cud? Paradoks? Nie wie, ale to PIĘKNE!

Alexander McKenzi z 'Warszawską Nike'

Miłego wieczoru kochani :bye:
Ostatnio zmieniany: 24 Cze 2014 21:09 przez Sweety.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 26 Cze 2014 16:12 #277350

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
Ghislaine de feligonde z 'Dziećmi Warszawy' i Charles de Gaulle bardzo mi się spodobały.Nostalgie ładnie opisałaś.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 28 Cze 2014 11:46 #277934

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
W ostatnich tygodniach od ogrodu i forum odciągała mnie matura córci. Wczoraj zamknęliśmy ten etap ;:138 Nigdy nie przepuszczałam, że będę się tak tym denerwować. Ale obowiązki szkolno - rodzicielskie już ostatecznie zakończyłam, przede mną urlop, więc ... hulaj duszo piekła nie ma :dance: Ten wolny czas na pewno poświęcę ogrodowi. Mam swoje plany :D
Z okazji matury Aga posadziła drzewo - klona jawora "Esk sunset". Upatrzyłam go u Szmita. Okazało się, że i u nas jest do dostania i to znacznie taniej :woohoo: Klona jej pokazałam i się spodobał. Mogła oczywiście wybrać inne, ale i jej się podobał. Wybrała miejsce i już rośnie :P

W ostatnich tygodniach do ogrodu znowu trafiło sporo, innych nowości ;) W tym trzy róże:

Eden Rose - z takim kwiatem przyszła. Nieco zmęczony, ale jest. Teraz czekam na swoje.

Purple Haze do kompletu z rosnącymi już u mnie: Satin Haze i Cute Haze. Na razie ma pąki, więc pokaże słodkiego pustaczka - Satin Haze

No i mam wreszcie swoje oczęta - Bright as a button :happy3:

Czy można jej się oprzeć?

Na tarasie zagościł nowy klonik

Na rabacie żwirowej nowa żurawka - Fire alarm

Muszę przyznać, że żurawki rosną tam wręcz rewelacyjnie.

Posadziłam też nową kocimiętkę

dwie odmiany krwawnika

jasnotę plamistą

A że rojniki w donicy po truskawkach świetnie się czują, do ogrodu trafiła amforka. Także dla rojników :D

Mam także nowego floksa. Niestety bez nazwy odmianowej

i łubin

A w ogrodzie z nowości zakwitły kolejne róże

Knirps

Briosa

Okrywowa NN

Sweet Cover

Mr Lincoln

Lavaglut

Red Fairy

Miniaturowa NN

Garden of Roses, na którą skusiłam się dzięki Asi (Daffodil)

Ballerina

Agness Schillinger

Bordure Rose

Kwitną także pierwsze lilie

Asiu (Jonatanka)! To piękne róże, więc nie trudno je zachwalać :D

Sweet Pretty

Nie wiem, czy ktoś to przeczyta, ale życzę wszystkim miłego weekendu :wit W czasie urlopu postaram się nieco podziałać na forum, bo kuleję przede wszystkim w innych wątkach. Stąd goście walą do mnie drzwiami i okanami :devil1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.591 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum