Ale mieliśmy burzę
i znowu dość mocno polało aż woda stoi w wykopie.
Tak wyglądało około 17-tej
a po 19-tej w wykopie zrobiły się kałuże i teraz znowu pada
Wykop jest prawie gotowy, w poniedziałek mają wyrównać i wylać chudy beton pod płytę fundamentową, co prawda wszystko jeszcze nieoficjalnie. Robotnicy-budowlańcy to ci sami co budują u córki a u nas pomieszkują, prawdziwi górale. Oni mają wybudować do stanu surowego otwartego, a co potem to jeszcze nie wiadomo.
Wiesiu nie siałam ich aż tak wcześnie, jak je sadziłam do kompostu to nie były zbyt wielkie, ale mają pod sobą prawie 1 m kompostu więc rosną jak głupie.
OT Purple Lady
Małgosiu mnie się uzbierało lilii ponad 70 ale jeszcze nie wykreśliłam z listy tych wypadniętych. Zresztą nie można od razu skreślać jakieś bo prawie nic nie wyrosło. Ja zawsze jak gdzieś znajdę jakąś małą cebulkę to sadzę do doniczki i cierpliwie czekam, czasami dopiero po 3 latach zakwitnie i człek się raduje. Tak było z White Triumphator, która rosła z kartką nn i wczoraj pięknie rozkwitła robiąc mi niespodziankę bo byłam przekonana że to jakaś żółta.
Pysznogłówki to zachowują się jak chwasty, choć przyznam, że moje dość kiepsko po przesadzeniu sobie radzą, coś tam kwitnie ale jeszcze nie wszystkie. Cieszę się, że Twoje kwitną
Haniu zaglądaj bez stresu, wszak kolejny sezon musi być lepszy
O budowie będę zawsze pisała ogólnie, żeby wszyscy poczytali. Pod budowę wykopywałam tylko różę
Raubritter na szybcika jak przyszli geodeci wytyczać ławice i to oni raczyli ułamać jeden pęd róży
Ruskin.
Raubritter
Ruskin
Czy będę inne wykopywać jeszcze nie wiem, zobaczę jak górale będą koło nich chodzić.
Dzioblik ciągle jeździ na zastrzyki i poprawił mu się tylko apatyt, ciągle siedzi przy miskach i drze mordę, kicha i psika prawie bez zmian, ale wiadomo jak długo leczy się katar.
Olu ja sobie spisałam listę lilii, żeby nie kupować drugi raz tych samych, tak kupiłam 2 razy OT Holland Beauty, teraz sprawdzam tylko czy już taką mam i zamawiam po kolei
Grosiki do wykopu
przesądna nie jestem, ale jakby miało to przynieść szczęście to mam skarbonkę z grosikami i chętnie je tam wsypię. Możesz wyjaśnić jakie to ma przynieść szczęście
OT Nymph
Aneczko przede wszystkim nie przepraszaj bo nie masz za co, każdy ma prawo ponarzekać i nie musi za takie narzekanie przepraszać
Flecika nie widziałaś, ale za rok to już pewnie zobaczysz bo będzie więcej kwiatów, przesyłam Ci wielkiego Flecika wśród dyniek
Dr. W. Van Fleet
Dzisiaj prawie cały krzak jest opanowany przez dynie i kwitnie na żółto
Do zbytnich zniszczeń roślinności nie może dojść, mają przykazane, że będę karać za dewastację.
Koty łażą w te i wew te jak z pełnymi pęcherzami, dobrze że mają okienko kocie w letnich drzwiach to nie trzeba ich obsługiwać. Zalegają w różnych miejscach domu czy ogrodu
Dioblik przeważnie w domu.
Zdzicho wyleguje lilie i ostróżki jednoroczne, które zginęły pod jego cielskiem
Albercik leży pod wielkimi bukszpanami, Marta go uwielbia 'męczyć'