TEMAT: Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 23 Lip 2015 23:51 #390637

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ta najbardziej pomarańczowa wygląda na Hokkaido, sadziłaś? U mnie jeszcze żadnych zawiązków :huh: , a cukinie sadzone razem z dyniami już podjadam :dry:
Ależ Ty jesteś uporządkowana :thanks: , ogarniasz wielką rodzinę, budowy, dzieci, koty i jeszcze masz porządek w dokumentacji roślinnej :eek3: :bravo: :thanks:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, edulkot

Zielone okna z estimeble.pl

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 24 Lip 2015 12:24 #390724

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Marta masz rację :kiss3: Hokkaido sadziłam, teraz muszę podpisać zdjęcia żebym pamiętała.

Zawsze miałam wielką rodzinę, a przy pracach polowych kiedyś potrzebne były inne ręce do pomocy więc trzeba było się nauczyć zarządzania. Przy suszeniu i zbieraniu siana albo przy zwózce słomy bywało nawet kilkanaście osób, to i ciasta blachami szły i wielkie gary z jedzeniem trzeba było szykować.

Wielka dziura zasypana, jałowce posadzone, teraz pozostaje trzymać kciuki żeby zechciały się przyjąć, bo inaczej to będzie wielka wyrwa w żywopłocie. :garden1:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 24 Lip 2015 20:13 #390847

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Jak będziesz dużo podlewać ,to się przyjmą :) te Twoje dziury i wykopy wcale nie odjęły urody różom i liliom .Pięknie kwitną i nic sobie nie robią z tego co dokoła .Jak ty znosisz ten upał ? I do tego tyle pracy ? Buziolki :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 24 Lip 2015 23:23 #390914

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Majka, ja też jestem pełna podziwu, zarządzasz tym całym 'przedsiębiorstwem' i znajdujesz czas na ogród.
To znaczy, pewnie czasu nie masz, ale ogrodem się zajmujesz.
Dziura w ziemi niedługo będzie domem, to taki ważny moment.
Plac wokół nie wygląda na typową budowę - ja jeszcze pamiętam kilkuletnią budowę naszego domu :ohmy: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 27 Lip 2015 20:51 #391812

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Upał przeszedł i zrobiło się chłodno, nawet zbyt chłodno i może dlatego dopadł mnie dzisiaj Leń Najmilszy, ale w końcu zwalczyłam gada i wybrałam się przycinać pnące róże a jest co bo kwitły bardzo obficie, niektóre już powtarzają więc muszę uważać.

Ewo bo tam gdzie wykopy tam lilie nie rosną albo je przesadziłam, jak zajrzałam do folderu z liliami to się okazało, że strasznie dawno nie pokazywałam tych ślicznotek :ohmy:
Z doła na wodę wykopałam same orientalne lilie, zakwitła Sambuco, jak cudnie ona pachnie :lev:

Elu jak na razie wokół dziury panuje porządek ale pewnie niedługo zaroi się od różnych ścinków i odpadów, liczę, że jednak nie będzie zbyt tragicznie.
Przy wielkiej dziurze jest szpaler rugos i powoli zaczynają drugie kwitnienie, liczę że jakoś sobie dadzą radę :huh:

Hansa kwitnie i ma dojrzewające owoce

Rotes Meer podobnie

Souvenir de Christopher Cochet tylko kwitnie bo przycięłam ją dość mocno

Schowana za cyprysikiem ciągle kwitnie Louise Bugnet i nawet ma kilka czerwieniejących owocków, sporo ich zrzuca.

Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Margo2, VERA, hanya, Krzysia

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 27 Lip 2015 21:25 #391830

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Zobaczyłam Twoją doniczkolandię :woohoo: A ja głupia taka, przejmuję się moimi doniczkami, toż to pryszcz :devil1: Udało Ci się pokonać Lenia, ja nie próbuję nawet, nie mam żadnych gwałtowności do zrobienia, to sobie nic nie robię :happy:
Dziękuję za zdjęcia :hug: Miałam zamiar robić porządek w fotkach, ale chyba tylko z rh i azalkami jest w miarę ok. Hosty malutkie, powolutku robię zdjęcia, ale do katalogowania daleko, zwłaszcza, ze będę robić rewolucję w liściorkach :funnyface:
Jest cudownie chłodno, chyba zaraz zdezerteruję :sleep:
Dobrej nocy :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Lip 2015 11:21 #391987

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Dla posadzonych jałowców to lepiej, że się ochłodziło
Lepiej się przyjmą
Fajnie, że zdajesz relację z budowy. Uwielbiam to.
Ty też masz wrażenie, że jeszcze za mało tych wypełniaczy?
U mnie jednoroczne w tym roku bardzo slabo
Najgorzej z naparstnicami. Dopiero w przyszłym roku będzie lepiej, bo rozsadziłam te, które się wysiały.
W tym roku te, które kwitłym, a kwitły nieliczne upiekł upał. Zasychały nawet chyba nie zdazyły wytworztyć nasion

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 29 Lip 2015 23:18 #392375

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Siadając do komputera mam tylko czas na szperanie w necie za oknami, drzwiami, dachówkami i tym podobnymi budowlanymi materiałami, tylko czasami ledwo zerknę co się dzieje u Was, chyba taki będzie dalszy czas ogrodowy :jeez:
Podlewanie doniczkolandii i jałowców, ścinanie pnących róż to jedyne prace jakie wykonuję ostatnio, dobrze, że się ochłodziło to nie muszę lać 2 razy dziennie. :garden1:
Gosiu jednoroczne u mnie też słabiutko, wysiane dopiero się zbierają ale licho powschodziły, a samosiewy już przekwitły. Sporo wypełniaczy po prostu uschło z powodu suszy :( U mnie naparstnice też kwitły tylko w nielicznych miejscach, teraz pewnie się już wysiały nie ścięte w porę.

Haniu nic na siłę, jak będziesz miała potrzebę skatalogowania to z chęcią się zabierzesz, też tak miałam a teraz czasami wracam do starych zdjęć i wrzucam do odpowiednich folderów, np. ostatnio hortensje bo właśnie zaczęły ładnie kwitnąć. I właśnie wykopane ostatnio hortensje zasiliły doniczkolandię w kolejne donice. :devil1:

Rosła sobie w zbyt ostrym słońcu i przy upałach wyglądała tragicznie, ścięłam prawie do ziemi, wykopałam i zrobiłam z jednej aż 3 sadzonki, a kwitła tak.

Przy okazji wykopałam przy niej kartkę z nazwą i już się cieszyłam że odzyska imię ale to nie jest Nikko Blue jak było na kartce :crazy: prawdziwa Nikko Blue padła mi ostatniej zimy :placze:

Udało mi się w końcu zrobić zdjęcia naszej - zięciowej psicy, chyba zaczęła odczuwać trudy ciążowe bo zdecydowanie zwolniła tempo biegania i więcej poleguje choć brzuszka jeszcze nie widać, Ela-Frela w całej okazałości :hearts:

Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, XYZ, VERA, hanya, Krzysia

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 29 Lip 2015 23:37 #392379

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Majka powodzenia na placu budowy jak i w ogrodzie :hearts:
Piękna psica...................................
Pozdrawiam Vera :)

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 30 Lip 2015 08:35 #392411

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Majutek, życzę nieustającej siły do zmagania się z budową i przyległościami...
Dobrze, że z Ciebie człowiek spokojny, bo nie każdy dałby radę mieć tyle spraw na głowie...
Pozdrawiam Cię serdecznie!

PS. Zięciowa psica przepiękna! Taki owczarek to moje niespełnione marzenie :hearts:
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2015 08:36 przez Aguniada.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 30 Lip 2015 08:52 #392414

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Bardzo jestem ciekawa budowy. Dziura bez betonu wyglądała jakby przed Wami było jeszcze hoho...., ale już dziura z betonem wygląda obiecująco :) Proszę o relacje jak tylko będzie się coś działo.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 30 Lip 2015 10:15 #392424

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Wasze rozmowy o porządkowaniu zdjęć zmobilizowały mnie do stworzenia nudnego wpisu na ten temat w moim wątku. Cóż, robimy tych fotek setki i tysiące, a jeśli ma z nich być jakiś pożytek, to przydałby się i porządeczek, chociażby ogólny. Ja w dodatku, z tytułu wykonywanego zawodu, mam obsesję układania i porządkowania wszystkiego, a szczególnie dokumentów i informacji :)

Majeczko - podziwiam więc Twoje doniczkolandie i inne zasoby do nasadzeń zdeponowane w poczekalniach. Miodzio!
A co tam na budowie? Fajnie się śledzi jej postępy :)

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 30 Lip 2015 22:58 #392603

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Vera :kiss3:
Aguś to tylko pozory, jam uparty, samolubny i bardzo wybuchowy baran :mad2: , choć ostatnimi laty staram się raczej nie odzywać aż mi nie przejdzie złość. Takie tłumienie emocji dźwiga ciśnienie i niszczy mnie od środka, ale praca w ogrodzie i przytulanie takich puchatych zwierzątek przywraca mnie do równowagi :flower:
Aguśka relacje z budowy będą na bieżąco, obecnie górale mają urlop a nasze papiery ugrzęzły w urzędzie :angry:
Małgosiu no muszę mieć doniczkolandię bo nijak nie umiem wyrzucić jakichś napotkanych samosiewów, potem wędrują do innych ogrodów albo uziemiam je gdzieś u siebie. Zdecydowanie wolę sadzić rozkorzenione roślinki niż takie młodziaki prosto do gruntu.
Żeby nie zginąć w nadmiarze zdjęciowym mus mieć porządek :comp:

Dawno nie pokazywałam lilii a one powolutku kończą swoje kwitnienie.

Zdecydowanie mam za mało ciemnych lilii, koniczne są jesienne zakupy :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka, XYZ, Bozi, Krzysia, Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 30 Lip 2015 23:07 #392607

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Polecam odmianę Corvara ;) , badrzo ciemna purpura, kwitnie późno, u mnie jeszcze w pąkach, ale pamiętam z zeszłego sezonu :P

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 30 Lip 2015 23:14 #392609

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Marto :kiss3:
Też mam jeszcze kilka w pąkach, te rosnące w większym cieniu, orientalne i wspaniałe, choć część już zaczęła już kwitnąć.
Ciekawa jestem jaki zestaw będzie w tym roku w Lilypolu :unsure:
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Sie 2015 14:09 #393136

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Konieczne jesienne zakupy- jestem za :garden1: też mam taki plan [cebulowy]
My Barany tak mamy - z wiekiem łagodniejemy :P

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Sie 2015 19:08 #393193

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Piękne lilie Majuś :hearts:Ja też mam trzy typy na jesień z cebul liliowych ,ale z kolei same jasne.Najlepiej białe ,mogą być w kropki.Ano ciekawe ,jaka będzie oferta liliowa :think:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Sie 2015 21:55 #393255

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Ooooo, z baranami łatwo nie jest, wiem coś o tym, bo z takim mieszkam :lol: .
Ja pewnie też dokupię lilii, ale wiosną, ze względu na nornice a i dzień dłuższy wtedy.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.818 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum