TEMAT: Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Wrz 2015 23:00 #399582

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Małgosiu pewnie same zdjęcia psich słodkich mordeczek wystarczą :devil1:

Aguś pieski z reguły są do odbioru jak mają 6 - 8 tygodni, dzisiaj skończyły pierwszy tydzień czyli jeszcze musisz poczekać jakieś 7 tygodni i możecie przyjeżdżać po psiurka :devil1: zostały wolne już tylko 2 chłopcy, no chyba że odstąpiłabym Wam swoją Milę :whistle:

Kasiek deszczu to ja pragnę bardzo, cóż kiedy on nas omija z daleka :cry3:
Zbrojenie wygląda imponująco, ale i tak jest źle zrobione bo pręty są za cienkie, trzeba wszystko rozbierać bo 'fachowcy' się nie popisali :mad2:

Wiesiu z każdym dniem psiaki coraz bardziej rozrabiają, czyli potrafią nawet szczekać jak zbyt długo Elka nie chce ich nakarmić, czego nawet bym się nie spodziewała w tak młodym wieku :ohmy: , a jak cycają to takie śmieszne odgłosy wydają :hearts:
Domki powoli zaczynają się klarować, jeszcze tydzień a pewnie będą zarezerwowane wszystkie i pójdą do dobrych domów, mam taką nadzieję bo to wszyscy znajomi.
W dzisiejszych czasach nie można mieć zaufania do żadnego fachowca, trzeba znać się na wszystkim i wszystko kontrolować :angry:

Deszczu brak, za to powiało dość mocno wywiewając resztki wilgoci z roślin :cry3:
Dzisiaj będzie dyniowato bo delektowaliśmy się pieczoną Hokkaido :tongue2:
Od jakiegoś czasu już wcale ich nie podlewam, niech rosną na tym co wyciągną z kompostu.

makaronowa chyba będzie jutro do obiadu

piżmowa Butternut ciągle rośnie

wielkie robią się coraz większe

Hokkaido dojrzewają

ta skończyła w piekarniku

piżmowa prowansalska zaczyna zmieniać kolor

Widać, że susza wcale im nie straszna, choć większość liści schnie są to są takie co ciągle rosną i nawet kwitną, mimo, że ciągle obcinam wyrywne końcówki :lol:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, VERA, Ma Gorzatka, Krzysia, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 03 Wrz 2015 08:05 #399607

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Nigdy bym nie pomyślała, że takie maluchy potrafią szczekać :woohoo:

A dyniowisko masz super :woohoo: , tylko czemu najmniejsza została upieczona :think: Moje dynie schną na potęgę i za rok zastosuję podpatrzone u Ciebie śćiółkowanie. teraz położyłam wokół trochę słomy ale zbyt późno o tym pomyślałam i w polach już nic nie ma ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 03 Wrz 2015 18:14 #399679

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu moje dynie rosną w takim wielkim kompostowniku, a to co widać na ostatnim zdjęciu to są odpady ogrodowe zasypane skoszoną trawą. Ja na bieżąco wysypuję wokół dyń odpady kompostowe, niektóre pędy dyniowe są zasypane a i tak pod spodem przerosły i dalej sobie rosną. Ale rzeczywiście zaraz po posadzeniu sadzonek wysypałam całość skoszoną trawą, a potem jeszcze raz dosypywałam.
Ta najmniejsza dynia wcale nie była taka mała, pokrojona w plastry i upieczona w piekarniku zajęła aż 3 blachy. Hokkaido z reguły miewają około 1,5 kg i same odpadają przy mocniejszym pociągnięciu. :)

Maluchy potrafią poszczekiwać, a dzisiaj jeden nawet usiłował wyć jak matka przerwała karmienie, żeby zjeść obiad.

Tomcio usiłował wyciem przywołać matkę

utuliłam go na kolanach

można spać nawet z otwartym pyszczkiem

6 roladek w końcu ułożyło się do snu

Zapomniałam dodać że wszystkie już są zamówione, ciekawa jestem czy też wszystkie zostaną odebrane czy może ktoś zrezygnuje w ostatnim momencie. :)
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2015 18:16 przez edulkot.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka, VERA, hanya, Ma Gorzatka, Krzysia, Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 03 Wrz 2015 19:39 #399702

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Pamiętam jak jeździłam odwiedzać moją Puśkę jak jeszcze była malutka, też szczekała, a odrzut aż ją cofał :rotfl1: . Bardzo była tym zdziwona :happy3:

Moje Hokkaido też obrodziły na wielorybie :P , jedną już zjadłam w zupce :drool: , teraz chcę upiec, masz jakiś sprawdzony przepis? Piżmowej za to chyba się nie doczekam :huh: , zawaliły ją chwasty kompostowe, czyli pomidory samosiejki i ledwo się zbiera. Raczej dyńki nie zdążą dojrzeć :dry:
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 03 Wrz 2015 19:45 #399706

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Piękne warzywka :hearts: Zdolna z Ciebie ogrodniczka ,słowo daję .Pieski są przesłodkie ,aż Ci ich zazdroszczę .A jak Twoje budowlane sprawy ? Czy wszystko po Twojej myśli ? :hug:
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2015 19:46 przez wxxx-a.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 03 Wrz 2015 19:58 #399709

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
edulkot wrote:

Zapomniałam dodać że wszystkie już są zamówione

Kurczaki, czyli za długo się certoliłam z decyzją :pinch:
Szkoda, ale widocznie tak miało być, bo ja sama nie byłam przekonana, czy mam wystarczającą ilość czasu jeszcze w tej gonitwie...
Owczarek wymaga większego zaangażowania niż Caviś...
Majutek, proszę Cię - najgoręcej wyściskaj ode mnie wszystkie te pyszczydła, no i samą Elę.
Ta gromada niesamowicie mnie rozczula :cry3:

Dynie piękne! Ja jutro robię zupkę, z imbirem i balsamico.
W niedzielę może upiekę dyniowy chlebek...
Uwielbiam to warzywo!

Serdeczności :kiss3:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 03 Wrz 2015 20:59 #399742

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Majeczko, też się rozczuliłam na widok roladek :) .

Dynie masz takie jak moja mama, chciała mi pokazać jak się jej w tym roku nie udały, a tam olbrzymy, co to miały być ozdobnymi miniaturkami na mój parapet :rotfl1:.

zawaliły ją chwasty kompostowe, czyli pomidory samosiejki
Marta, a ja się zastanawiam skąd się u mnie znalazła siewka pomidora przy hostach :jeez: a to od Ciebie, z szałwią mi przysłałaś gratisa :devil1: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2015 21:00 przez Krzysia.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 03 Wrz 2015 21:03 #399743

• beatrix+
  • beatrix+'s Avatar
Chciałam pochwalić dynie..ale tymi słodziakami mnie powaliłaś na olana..do zacałowania..

A dynie dorodne..może i ja się skusze? Zeby tylko mi Szkodnik mój mężem zwany nie skosił.. :wink4:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 03 Wrz 2015 22:30 #399789

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Krzysia wrote:
Marta, a ja się zastanawiam skąd się u mnie znalazła siewka pomidora przy hostach :jeez: a to od Ciebie, z szałwią mi przysłałaś gratisa :devil1: .

:rotfl1: :rotfl1:
To być może ;) , ja mam wszędzie siewki pomidorowe, to straszne chwasty mówię Ci :happy3:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 03 Wrz 2015 23:13 #399800

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta Hokkaido piekę w piekarniku pokrojoną na paski, zanurzone w oliwie wymieszanej z przyprawami: sól, pieprz, bazylia a ostatnio posypałam czosnkiem granulowanym. 20-25 minut w temperaturze 200 st. Smakuje nawet moim wybrednym panom a to już oznacza, że dobra jest. :yummi:
Ewo jaka dobra ogrodniczka, wsadziłam w grubą warstwę kompostu i to zbyt gęsto, porosły potwory zarastające wszystko, jak mają z czego ciągnąć to i rosną bez zbędnych zabiegów. :wink4:
Aguś to że zamówione to nie znaczy że mają je dostać, psiaki mają mieć odpowiednie warunki i opiekę, trzeba to sprawdzić na miejscu i nie zawsze jest tak jak to opisują sami zainteresowani. ;)
Jakbyście rzeczywiście byli zainteresowani to będę mieć Was na względzie :kiss3:
Krzysiu tak czasami bywa z nasionami dyń, nie wiadomo do końca co wyrośnie, czy mikrus czy potwór :devil1:
Beatko nic tylko sadzić a Szkodnik musi uważać :wink4:

Mordeczki jutro wycałuję wszystkie i od wszystkich :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta, piku

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 05 Wrz 2015 09:11 #400021

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Zaglądam, a tu takie słodkości pokazujesz :hug: :hug:
Szczęśliwa mama jest przepiękna :hearts:
Dawnymi czasy miałam i ja bardzo podobną do niej Tarę, powędrowała niestety do ludzi :sick: mieliśmy wtedy strasznie małe mieszkanko, ledwie mieściły się tam nasze stopy :happy4: a psiunia jak machnęła ogonem, to wszystko ze stołu zmiotła :jeez: :rotfl1: Była młoda i jeszcze "nieoszlifowana", a dzieci maluśkie jeszcze wtedy i jakoś tak wyszło... :hammer: nie dawałam rady... :hammer:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 06 Wrz 2015 21:51 #400387

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Mróweczko miło mi Cię gościć :kiss3: i bardzo się cieszę, że znalazłaś u mnie coś fajnego, a raczej kogoś :hearts:
Takie duże psy potrzebują przestrzeni do życia i przestrzeni do wybiegania się, w bloku dla tak dużego psa to nie jest życie. :jeez:

W końcu pada i pada, niezbyt intensywnie ale prawie cały dzień. Ogród podlewany, deszczówka do zbiorników leci i pozostaje tylko się :dance:
Wczoraj zabrałam się za porządki letnio-jesienne bo to co miało być przycięte po kwitnieniu doczekało się cięcia dopiero wczoraj. Szkoda mi było ruszać roślin w tę suszę, osłabiać je cięciem i na dodatek likwidować zasłony choćby tylko z przekwitłych jednorocznych czy wielkiej liczby kopru. Przygoliłam też bukszpany i miałam ochotę na golenie żywotników Woodwardii ale trochę się zawahałam czy to jest odpowiedni czas. :unsure:
Hortensje trochę podlewane w miarę kwitną
miała to być Phantom

Limelight

Azalie wielkokwiatowe jakoś się trzymają ale jakie będzie wiosenne kwitnienie, takie są największe pączki, ale jest ich kilka :dry:

Odkryłam kwitnące:

Gaurę widać z daleka ale jest zdecydowanie mniejsza, miałam ją wykopać ale wiosną nie dałam rady :huh:

Sosenka Pinus Parviflora Ogon Janome nawet nie ucierpiała w tym gąszczu, bez podlewania.

Poza tym róże sobie kwitną, choć zdecydowanie za licho.

Madame Isaac Pereire kwitnie cały sierpień, ale to już stara baba :devil1:

Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Margo2, Bozi, VERA, hanya, Krzysia, Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 06 Wrz 2015 22:44 #400409

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie dość, że Phantom to nie Phantom, to Limelight też nie wygląda na siebie :think: . Gdzie je kupowałaś?

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 06 Wrz 2015 22:50 #400412

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Limelight dostałam patyczki od znajomej i mówiła że to ona :dry: odchowałam ją od marnego kijaszka i tak się cieszyłam :sad2:
Ja na hortensjach się nie znam ;)

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 06 Wrz 2015 23:15 #400414

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja też ekspertem nie jestem, ale mam obie odmiany kupione w sprawdzonych miejscach i jakoś mi nie wyglądają na podobne :think:
Wyhodowanie hortensji z patyczka to duży sukces, ja zmarnowałam dziesiątki dorodnych patyków i nic mi nie wyszło :oops: . Zatem słusznie się cieszysz, cokolwiek by to była za odmiana :hug:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 07 Wrz 2015 10:54 #400450

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Maju, jakkolwiek jej na imię hortensja jest śliczna :lol: . Kiedy się zacznie przebarwiać łatwiej będzie Ci ja zidentyfikować ;) .

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 07 Wrz 2015 16:00 #400488

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
W dodatku w tym roku hortensje moga wyglądać inaczej niż zazwyczaj
Trzeba poczekać do przyszłego, oby lepszego roku
Psiunki :hearts:
Fajnie, że tak szybko znalazły dom, bo to zazwyczaj jest kłopot

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 07 Wrz 2015 18:43 #400503

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Jak zwał ,tak zwał ,ale hortensje masz śliczne .Ja też mam pomylone i do tej pory nie wiem jakie mam .
Kupowane przez internet .Tylko te ,które sama kupiłam zgadzają się z nazwami :flower1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.811 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum