TEMAT: Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 07 Wrz 2015 19:56 #400528

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Dziękuję Wam kochane Marta, Edyta, Gosia, Ewa za takie pozytywne opinie o mojej hortensji :kiss3:
Bardzo się cieszę że ta własnoręcznie ukorzeniona hortensja rośnie, z każdym rokiem kwitnie obficiej i wygląda coraz ładniej. Podczas tej suszy już bardzo źle wyglądała i myślałam, że zetnę jej wszystkie kwiaty, ale po kilkukrotnym solidnym podlaniu spamiętała się i wygląda coraz lepiej.
Pierwszy raz zakwitła w 2013 roku 2 kwiatami:
sierpień 2013

wrzesień 2013

sierpień 2014

wrzesień 2014

październik 2014

Sierpień 2015 - podczas największej suszy, chyba po odżyciu po solidnym podlaniu

Czy to ona czy nie ale i tak się bardzo z niej cieszę :dance:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, hanya, Krzysia, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 07 Wrz 2015 23:03 #400590

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Na dobranoc mam jeszcze trawki.

z tyłu ostnica Jana, z przodu nn, wyraźnie cierpi podczas suszy, chyba muszę ją zastąpić inną trawką

miskant David kwitnie pierwszy raz

Rozplenice mam już kilkanaście lat, stara bezimienna kwitnąca każdego roku ale nigdy nie miałam siewki od niej, aż 2 lata temu zauważyłam malutką trawkę o ostrych listkach. Posadziłam na zakręcie i czekałam co z niej wyrośnie, okazuje się być rozplenicą bo zaczyna kwitnąć :dance: Matki chyba nie dadzą rady w tym roku, a szkoda bo ich widok jest cudny. :sad2:

cała siewka wciśnięta między 2 róże, chyba zbyt ciasno tam będzie miała :dry:

Słodkich i kolorowych snów z niezmordowaną różą Rotes Meer :sleep:
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Bozi, VERA, hanya, Krzysia, Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 08 Wrz 2015 07:23 #400598

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Mordeczki słodkie :hearts: proszę wycałować i ode mnie.
Gratuluję powodzenia w ukorzenianiu patyczków hortensji :thanks:, teraz masz własne okazy :bravo: . Siewka rozplenicy :eek3: :eek3: :eek3: .
Maju, nie bardzo mogę dojrzeć tej ostnicy Jana, nie wiem która to ... Mam wątpliwości, czy to co dostałam niedawno ze szkółki, wstawiałam zdjęcia sadzonek, to ostnica Jana. Te moje mają liście szerokości 2,5-3mm i są koloru sinawej zieleni.
Gaura taka urocza, a Ty ją chciałaś wykopać :woohoo: .
Twój miskant David ile ma lat?
Miłego wtorku :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2015 07:25 przez katja.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 08 Wrz 2015 11:04 #400630

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Najważniejsze, że hortensja jest piękna i silna. I własnoręcznie wypatyczkowana :hearts:
Majko, jak zbrojenie? Mam nadzieję, że uda się szybko ruszyć z pracami. Ostatnie lata sprzyjają budowie, można ciągnąć prawie do Świąt, potem krótka przerwa i od lutego znowu :devil1:
Kwitną Ci liriope, moje coś nie chcą, liczę jeszcze na choć jednego kwiatka, bo kolor /teoretycznie/ cudo.
:hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 12 Wrz 2015 21:54 #401499

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
U mnie trawy jeszcze nie wykłoszone
Mam nadzieje, że się nie zbuntowały i pokarzą się.
Chociaż mam rozplenicę, która nie kwitła od chwili posadzenia :(
Musze ją chyba wysadzić

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 13 Wrz 2015 12:32 #401568

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A co tam u Ciebie Majuś ? Ostatnie fotki do gazety się nadają :hearts:Tak się naoglądam tych wszystkich roślin ,a potem wszystkie bym chciała .Całe szczęście ,że chociaż hortensji mam kilka więc ich tak bardzo nie pragnę .Ale trawy i dalie chodzą mi po głowie mocnym marszem :devil1:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 13 Wrz 2015 20:05 #401649

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Z tego co wiem to Limelight nie przebarwia się na różowo.. :whistle:

Rozplenicę przesadź wiosną i daj jej duuużo miejsca, moja po 2 latach ma 1,5m szerokości.....potem na pewno jej nie ruszysz tak mocno zakotwicza w podłożu.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 15 Wrz 2015 18:43 #402055

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Majeczko :)
Jestem właśnie po obchodzie Twoich hortensji z ostatniej sesji ... i rozplenic. Kiedy sadziłam moją jedyną hortensję, byłam przekonana, że to Pinky Winky, a tymczasem Kasia Robaczek uświadomiła mnie, że to Vanilka. Później doczytałam, bodajże u Monisi, że Vanilka ma tendencje do pokładania się. Rzeczywiście ... moja leży ;-) Podparłam ze cztery pędy, ale reszta upiększa glebę. Pomysł z obręczą będzie wykorzystany w przyszłym sezonie. A Vanilka zaczyna się różowić :)
Majeczko, czy okrywamy rozplenicę na zimę ???
A tak w ogóle, gdzie się podziewasz, moja droga :mad2: ???
Dynie zebrane ????
pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 15 Wrz 2015 19:03 #402066

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Nowinka wrote:
A co tam u Ciebie Majuś ? Ostatnie fotki do gazety się nadają :hearts:Tak się naoglądam tych wszystkich roślin ,a potem wszystkie bym chciała .Całe szczęście ,że chociaż hortensji mam kilka więc ich tak bardzo nie pragnę .Ale trawy i dalie chodzą mi po głowie mocnym marszem :devil1:

ja mam podobnie- co zobaczę to chcę.Chociaż jak potem czytam sobie o roślinie i jej wymaganiach to odpuszczam

Majeczko u mnie tez sporo wielkich kwitnących z własnych patyczków.I czekają na wsadzenie tegoroczne.
Jak na froncie budowlanym ...idzie naprzód?

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 27 Wrz 2015 11:38 #404483

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Halo, co tam słychać u Ciebie? :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 27 Wrz 2015 18:24 #404543

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Majutek, hop hop? Wszystko ok? Jak głowa i ogolne samopoczucie?

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 27 Wrz 2015 23:03 #404675

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu ostnica Jana ma dość wąskie listki właśnie sino-zielonego koloru.
Gaurę mam własne siewki w malutkich doniczkach i docelowo będą posadzone na innej rabacie wśród róż, kłosowców, traw i chryzantem. Tej starej kępy podobno nie da się przesadzić, zresztą z rosnących tam 3 kęp została jedna i dość licha.
Miskant David to w rzeczywistości 3 sadzonki posadzone obok siebie, w tym miejscu rośnie od zeszłego lata i sama jestem zdziwiona, że już kwitnie.
dołem ostnica Jana, górą miskant David

Haniu po tym pechowym falstarcie z budową chyba przemilczę cały etap budowy i pochwalę się dopiero jak domek nabędzie dach. ;)
Lirope mam 2 różne a kwitnie tylko jedna, może też masz tą drugą.

Gosiu u mnie też nie zakwitną wszystkie trawy, najważniejsze że żyją bo sporo różnych roślin jednak zakończyło życie.
Ciekawe z tą niekwitnącą rozplenicą, moje kwitły już jako malutkie kępki, teraz te stare matki pomimo podeschnięcia zaczęły się wykłaszać i bardzo mnie to cieszy.

Ewo na hortensje też mam jeszcze ochotę, ale z dalii świadomie zrezygnowałam bo mam dość tej szarpaniny 2 razy do roku.

Ewo o Limelight pisze że się przebarwia spis odmian
Tę młodą rozplenicę będę przesadzać wiosną, jej matki to już są wielgaśne kępy a były dzielone 4 lata temu.

Aniu ja nigdy nie okrywałam rozplenic, stare przeżyły niejedną ostrą zimę, ale miały osłonięte stanowisko przed domem. Warto je związać w snopek bo potem leży w nieładzie pod ciężarem śniegu.
W dyniach troszkę wczoraj powalczyłam ale zbierać jeszcze nie będę, no chyba że będzie groził przymrozek.

Olu to moja jedyna ukorzeniona hortensja, te niby odmianowe nie są zbytnio urodziwe więc specjalnie się nie staram z ich ukorzenianiem.

Haniu żyję ale większość czasu poświęcam na szykowanie wyżerki całemu tabunowi wygłodniałych gęb, mam do nakarmienia 3 koty, 9 psów i 11 ludzi. Pod koniec dnia czasami nie wiem jak się nazywam.

Aguś z głową różnie, ale jakoś daję radę. Ogród leży odłogiem i zaczynam wątpić czy cokolwiek w nim jeszcze porobię tej jesieni.

Budowa ruszyła z nową ekipą, ale raczej więcej szczegółów nie będę pisać, po tym pechowym falstarcie wolę nie zapeszać.
Psiaki rosną jak na drożdżach, rozrabiają coraz bardziej a i zjadają już ogromne ilości żarcia.

jak brakuje w miskach to i palec dobry

a mają już czym gryźć

pluszaki wnuków mają wzięcie

jak zbytnio rozrabiają to Ela wkracza jako rozjemca

Nie wiem kiedy wpadnę następnym razem, bo nawet kolejne niedziele będę mieć bardzo zajęte. :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Aguniada, katja, Margo2, piku, Bozi, sierika, Dorota15, Ewogrod, VERA, Ma Gorzatka, Krzysia, Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Wrz 2015 19:12 #404783

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Maju, zapracowana kobieto, trzymaj się :hug: i niech się mury pną do góry :bye:
Wygłaskaj urocze "bestyjki" :hearts:
Dzięki za fotki traw :kiss3:

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2015 19:16 przez katja.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 29 Wrz 2015 21:27 #405019

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Jakie tłuścioszki już wyrosły z małych szczeniaczków :)

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 30 Wrz 2015 17:19 #405138

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Psie bestyjki bardzo urosły :woohoo: Masz z nimi wesoło .Małe zwierzątka są rozkoszne ,ale jak dorosną to już nie koniecznie .Czy wszystko u ciebie posuwa się bez kłopotów ,a zdrówko dobrze ?
Niech Ci tam Majutku leci z górki :hug:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 30 Wrz 2015 20:12 #405165

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Majeczko powodzenia :hug: :hearts:
Psice wielce rozkoszne :)
Pozdrawiam Vera :)

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Paź 2015 19:59 #405508

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Jak ja kocham takie maluchy :hearts:
Szkoda, że nie chcesz pokazywać co nowego na budowie
Bardzo lubię obserwować jak dom rośnie i śledzić etapy wykańczania.
Już nie mogę się doczekać kiedy zobaczę go w całości i no i kiedy Ty zaczniesz się cieszyć nowym miejscem

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Paź 2015 22:55 #405541

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Wam wszystkim kochane anioły :kiss3: :kiss3: :kiss3: tym którzy się wpisali i tym którzy cichutko tylko zaglądnęli.
Mamy wszyscy wielkie urwanie głowy, zajęci jesteśmy budową, moje chłopaki dzisiaj zakończyli jesienne siewy, a na mojej głowie jest wyżywić całe towarzystwo domowo-budowlane. Kręcę się w kuchni od rana do nocy, gotowanie, pieczenie i podawanie posiłków zajmuje mi większość dnia, w wolniejszych chwilach porywam młode psiaki łącznie z mamą na zabawy i nauki. Wczoraj całe popołudnie poświęciłam psom bo trzeba było jechać z mamą Elą do weta, rozpoznanie - zapalenie stawów połączone z biegunką, seria zastrzyków podana w porę i dzisiaj Ela biega i bawi się na równi ze swoimi dziećmi. A wieczorem byliśmy z całą gromadką na drugim odrobaczaniu, kolejnym ważeniu i zakładaniu książeczek zdrowia, no ważą te nasze kochane urwisy sporo :hearts: do teraz bolą mnie ręce od dźwigania kosza ze słodką zawartością :wink4:

Ogrodem nie mam kiedy się zajmować, sprzątnęłam tylko dynie, tzn zgromadziłam je wszystkie w jednym dość zacisznym miejscu i okryłam kocami przed przymrozkiem. O robieniu zdjęć to nawet nie myślę, zresztą nie bardzo jest co focić, róże kwitną byle jak, chryzantemy chyba prędzej zmarzną niż rozkwitną, astry ledwo co pokazują kolory a wszędzie dominuje przerażająca susza.

Budowa posuwa się do przodu, już wystaje ponad grunt co bardzo cieszy serce. Dzisiaj zaczęli deskować pod zbrojenie stropu nad piwnicą, pewnie w przyszłym tygodniu zazbroją i będą go zalewać. Jutro nie pracują co oznacza dla mnie wolny dzień i może coś uda mi się porobić w ogrodzie, może będą jakieś fotki.
Ta nowa ekipa wygląda na solidną i pracowitą, choć ciągle obawiam się jakichś niespodzianek :pinch: dlatego wolę nadmiernie się nie chwalić, wybaczcie :kiss3:

Na dzisiaj to tyle, padam ze zmęczenia i idę :sleep:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, elsi, katja, Margo2, sierika, VERA, wxxx-a, Krzysia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.641 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum