TEMAT: Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 08 Sty 2016 19:30 #422862

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Podziwiam Ciebie i Twoją rodzinę za takie poświęcenie :thanks: bo żeby opiekować się tyloma psami na raz trzeba mieć wielkie :hearts:
Ja kocham zwierzaki, ale otoczenie raczej nie więc muszą mi wystarczyć pojedyncze sztuki ;)

Zestaw kuchni czarno-biały to chyba nie dla mnie, nie lubię takich kontrastów w domu :jeez:
Za to w ogrodzie kontrasty mogą być przeróżne :flower2:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka

Zielone okna z estimeble.pl

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 08 Sty 2016 20:50 #422912

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Naszykowałam wspomnienia majowe to je pokażę, a co :wink4:

zrobiło się żółto

jarzębina kwitła :ohmy:

serduszka była nawet spora

rutewka orlikolistna całkiem ładnie kwitła

irysy jakieś tam :oops: rozrosły się bardzo

łubin był malutki :laugh1: zanim rozrósł się niebotycznie

kwitły czosnki

prymulki były taaakie szerokie zanim zwiędły i wyschły

jakiś przetacznik zakwitł i nawet stał prosto zanim padł jak długi

Warto przeglądać zdjęcia z minionego sezonu, tyle ciekawych szczegółów powraca z niepamięci :whistle:
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2016 21:46 przez .
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, VERA, hanya, IwOnagn

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 09 Sty 2016 09:59 #423081

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Irys syberyjski przypomina odmianę Dance Ballerina Dance, kupowałaś taki? U Podstolca na przykład ;) ?

Po cichutku trzymam kciuki :whistle: ...

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 09 Sty 2016 10:47 #423101

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Aż westchnęłam patrząc na zdjęcia :) Za oknem byle co, odwilż. Wczoraj spadło trochę śniegu, a dzisiaj już chlapa. Dobrze, że mogłam choć zerknąć na zielone zdjęcia :)
Róże (podobno) posadziłam z dobrą strefą, więc nawet o nich nie myślę :teach: Gorzej z innymi roślinami, ale specjalnie wrażliwych poza azaliami nie mam. A nie, przypomniałam sobie właśnie o enkiancie :unsure: Na pewno go nie przykryłam :unsure:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 09 Sty 2016 21:12 #423314

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ten przetacznik to z rodziny goryczkowatych.
Ale jaka odmiana to nie wiem
Czy po rozbiórce będziesz chciała zagospodarować to miejsce na ogród, czy są jakieś inne plany?

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 13:23 #423510

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Maju piękny domek rośnie :)kiedy planujecie zakończenie prac? przy tego typu inwestycjach zawsze jest mniej czasu na ogród, ale u Ciebie jak widzę wszystko zadbane chyba masz krasnoludki do pomocy co? :happy3:
Pozdrawiam ja już widzę Twoją nowa kuchnię i salon- będzie super :bye:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 14:04 #423526

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Majko, Mila rośnie Ci jak na drożdżach :woohoo: a domek również :flower1: , gratuluję i życzę miłego urządzania wnętrz :hearts: . Nie zapominaj jednak o ogrodzie, bo przecież dom z ogrodem stanowi całość :) ale o tym ty przecież wiesz :flower1:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2016 14:04 przez piku.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 14:15 #423532

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Majka, dawaj czerwiec - plisssssssssssssss :flower2:
Pozdrówka jeszcze zimowe :hug:
Pozdrawiam Vera :)

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 15:30 #423557

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
markita wrote:
Irys syberyjski przypomina odmianę Dance Ballerina Dance, kupowałaś taki? U Podstolca na przykład ;) ?

Po cichutku trzymam kciuki :whistle: ...
Marta :kiss3:
Z tego co pamiętam to u Podstolca kupowałam go jako Memphis Memory

a Dance Ballerina Dance kupowałam w zeszłym roku u Andrzeja-babaewa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 15:42 #423561

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
ewamaj66 wrote:
Aż westchnęłam patrząc na zdjęcia :) Za oknem byle co, odwilż. Wczoraj spadło trochę śniegu, a dzisiaj już chlapa. Dobrze, że mogłam choć zerknąć na zielone zdjęcia :)
Róże (podobno) posadziłam z dobrą strefą, więc nawet o nich nie myślę :teach: Gorzej z innymi roślinami, ale specjalnie wrażliwych poza azaliami nie mam. A nie, przypomniałam sobie właśnie o enkiancie :unsure: Na pewno go nie przykryłam :unsure:
U nas też chlapa i deszczyk popaduje a młodzi wybrali się na łyżwy :rotfl1:
Souveniry to wrażliwce i ani jeden nie dostał nawet malutkiego kopczyka :( jak do tej pory nic nie wygląda źle. Pocieszam się tym, że prawie wszystkie róże sadzę dość głęboko i miejsce szczepienia ma troszkę więcej nad sobą ziemi niż jest zalecane.
Szukałam majowych róż i znalazłam z ostatniego maja, kwitną jak na to przystało rugosy o które wcale się nie martwię.

Doczekałam się pierwszych kwiatuszków na Twojej róży, co prawda niewiele biedactwo pokazało bo upał był straszny ale mam na dowód 2 zdjęcia.

O nią pewnie też nie muszę się martwić :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 15:49 #423564

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Margo2 wrote:
Ten przetacznik to z rodziny goryczkowatych.
Ale jaka odmiana to nie wiem
Czy po rozbiórce będziesz chciała zagospodarować to miejsce na ogród, czy są jakieś inne plany?
Gosiu jak poszukałam dzisiaj to oczywiście znalazłam, masz rację to ten przetacznik bez imiennej nazwy, na dodatek opisany że ma kolor niebieski ;)
Zdjęcie z 2014 i taki z niego niebieski :devil1:

Co do terenów porozbiórkowych to decyzja co tam będzie należy do syna, ale jakoś musimy właśnie na tym terenie zrobić dojazd i dojście do domku, no i połączyć to z istniejącym ogrodem. Na to przyjdzie czas po rozbiórce.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 16:06 #423575

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
broja wrote:
Maju piękny domek rośnie :)kiedy planujecie zakończenie prac? przy tego typu inwestycjach zawsze jest mniej czasu na ogród, ale u Ciebie jak widzę wszystko zadbane chyba masz krasnoludki do pomocy co? :happy3:
Pozdrawiam ja już widzę Twoją nowa kuchnię i salon- będzie super :bye:
Edytko planujemy zakończyć i zamieszkać jeszcze w tym roku. Sporo wyposażenia będziemy przenosić ze starego domu, piec z centralnego, kaloryfery, niektóre urządzenia z łazienek, nowsze drzwi, o meblach nie wspominam. Całkiem nowa będzie tylko kuchnia i musi być superowa :drool: czytaj: nie będę oszczędzać :whistle:
Wiesz jak pracowałam w ogródku to miałam budowlańców na oku, dlatego jest w miarę porobione, ba nawet wydarta darń wokół pojedynczych róż żeby stworzyć całościowe nowe rabaty :flower:

Widok z okna salonu na front moich robót ogrodowych

a to w końcu wyplewione pod bukiem miejsce na paprocie

a było w tym czasie pięknie kolorowo

krasnoludkę miałam tylko jedną, Milaczkę :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, VERA, hanya, Krzysia, broja

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 16:18 #423579

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
piku wrote:
Majko, Mila rośnie Ci jak na drożdżach :woohoo: a domek również :flower1: , gratuluję i życzę miłego urządzania wnętrz :hearts: . Nie zapominaj jednak o ogrodzie, bo przecież dom z ogrodem stanowi całość :) ale o tym ty przecież wiesz :flower1:
Wiesiu oj rośnie ten Milo-stwór jak ją nazywa syn, teraz ma etap rośnięcia na długość i wydaje się strasznie długa :rotfl1:
Żeby mieć czas na wiosenne roboty ogrodowe dlatego teraz wszystko wybieram i planuję. Do kuchni sprzęt wybrany, wczoraj rozglądałam się za kafelkami do kuchni i spodobały mi się cegiełki ale w beżu z kilkoma dekorami ziołowymi, Biselado Crema Brillo 10x20 crema. Jak myślisz, nie będzie to zbytnio modnie bo podobno takie cegiełki są na topie :unsure:

Przedogródek pozostanie nie naruszony, tylko muszę parę roślin dosadzić czy przesadzić, myślę że Mila zbytnio nie będzie mi w tym przeszkadzać - nauczyła się przeskakiwać przez ten płotek :silly:

Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, hanya, Krzysia, broja

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 16:25 #423581

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
VERA wrote:
Majka, dawaj czerwiec - plisssssssssssssss :flower2:
Pozdrówka jeszcze zimowe :hug:
Verko jeszcze tylko końcówka maja, potem będzie czerwiec :funnyface:
U nas odwilż ;)

tawuła van Houtte’a, róża Poppius a w głębi rodki: Catawbiense Album Novum i Hachmann's Charmant

orlików u mnie w bród, oj chyba komuś obiecałam nasionka bo mam pozbierane w wiaderkach a nie wysłane :oops:

rabata pod głogiem zdewastowana totalnie, kosówka wykopana, wrzośce też, reszta zasypana piachem i zadeptana, liczę że irysy przeżyją ale i tak muszę je stąd wykopać bo to teraz będzie całkowicie zacieniona rabata dla cieniolubów
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Bozi, hanya, Krzysia, broja

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 16:56 #423600

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Oglądam Twoje letnie zakątki i myślę o swoich .Ależ ta zima jest długa :jeez:
Mnie w kółko jest zimno ,takie zmarźluchy to powinny do ciepłych krajów się udawać na zimę .
Pieski w świetnej formie ,aż miło popatrzeć :hearts: Przyjemnie jest mieć zwierzęta .
Nie wyobrażam sobie gdybym nie miała nawet kota .Trzymaj się Majutek cieplutko :hug:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 18:29 #423662

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
A ja pamiętam kto się dobijał o nasiona orlików, zwłaszcza tych dwubarwnych :P Pikutek, Hania ( chyba też ) i ja. W moim przypadku to żaden problem, nie wysiałam nawet swoich, ani naparstnicy od Wiesi, w tym roku muszę to zrobić żeby nie wiem co :devil1: .

Majeczko, tawułą już się zachwycałam wcześniej, teraz wiem kto ona :thanks: , rh prezentują się wspaniale, ale ciągnie mnie do kolorowych chryzantem, uwielbiam te Twoje zdjęcia jesienne.

Ewo, też zaliczam się do zmarzluchów, a tej zimy wyjątkowo marznę, może dlatego, że wzięła nas bez przygotowania, rozpieszczała nas, rozpieszczała, a potem nagle brrr....
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 20:25 #423719

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo ja staram się nie myśleć, co będzie to będzie :dry:
Za to z przyjemnością przeglądam zdjęcia, choć tak mało ich zrobiłam jednak dodają mi energii na dotrwanie do cieplejszych dni :happy-old:
Życie bez zwierząt to nie życie :jeez:

Krzysiu za te nasiona i sadzonki to ja się strasznie wstydzę :oops: tamten rok był szaleńczo zakręcony, mam nadzieję na większą stabilizację w tym roku i obiecuję odrobić zaległe wysyłki :idea1: ale bardzo proszę o przypominanie się i szturchanie dla przytomności :hammer:

Jeśli chodzi o tawułę to nie do końca jestem pewna czy o tę chodzi :wink4:
Wcześniej pokazywałam zdjęcie tawułki szarej albo wczesnej, różnie jest nazywana, zaczyna robić się biała w drugiej połowie kwietnia

tawuła van Houtte'a kwitnie miesiąc później razem z wczesnymi różami

Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, VERA, hanya, wxxx-a, Krzysia

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 10 Sty 2016 21:01 #423741

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
edulkot wrote:
wczoraj rozglądałam się za kafelkami do kuchni i spodobały mi się cegiełki ale w beżu z kilkoma dekorami ziołowymi, Biselado Crema Brillo 10x20 crema. Jak myślisz, nie będzie to zbytnio modnie bo podobno takie cegiełki są na topie :unsure:
Modą to ja bym się wcale nie przejmowała, a jak przystało na ogrodnika wybór po prostu świetny :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.604 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum