TEMAT: Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 12 Sty 2016 21:35 #424527

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Maju, a według jakiego projektu (nazwa) budujecie ten dom? A może to wasz własny projekt domu? :think:
Podoba mi się ta różyczka Raubitten - czy jakoś tak. Oczywiście o rodkach i azalkach wraz z ostróżkami już nie wspomnę! :hearts: :hearts:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Zielone okna z estimeble.pl

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 12 Sty 2016 22:09 #424538

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Ewo otóż to, teraz zimno i wieje z każdego pęknięcia ściany, a w nowym domku będziemy mieli przytulnie i cieplutko w nóżki bo planujemy ogrzewanie podłogowe :lol:

Ewuś moje jarzmianki pokazały się w kwitnieniu dopiero w drugim roku więc to chyba norma. Czasami dostały jak podlewałam wszystko, bo w zasadzie podlewałam tylko nówki ;)

Krzysiu każdy buduje czy remontuje we własnym tempie, nas goni czas przeznaczony na ostateczne wyburzenie starych budynków więc musimy się sprężać ;)
Z jarzmianek nie zebrałam nasion bo jakoś niechętnie dosychały, pewnie coś się wysiało, a na pewno późną jesienią widziałam siewki, jak przeżyją to chętnie podeślę lub przywiozę na zlot :)

Haneczko może nie oglądałaś tych zdjęć bo akurat się kurowałaś :hug: a pro po zdrówka, to jak się czujesz :hug:
Ooo :whistle: widzę, że już handel wymienny kwitnie :devil1:

Krysiu domek jest według mojego projektu, wyliczony i wymierzony co do centymetra :tongue2:
Róża Raubritter rzeczywiście ma śliczne pomponikowe kwiatuszki :lol: no a rodki i azalki to też miłość niejednego ogrodnika :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 12 Sty 2016 22:15 #424541

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
No to mamy projektantkę domowo-ogrodową!! Brawo!! :bravo: :bravo: No i jak się tutaj nie zachwycać twoimi pomysłami i dziełami? O realizacji tych dzieł już nie wspomnę. :whistle: :happy:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 13 Sty 2016 19:57 #424768

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Krysiu aż tak ze mną dobrze nie jest, tylko pomysł bym mój, na cały projekt musiałam szukać architekta, który zrobi według mojego widzimisię :wink4:

Żeby umilić czas oczekiwania na wiosnę zaczynamy przegląd różany :flower2:

zdjęcia z dnia 7 czerwca

Cornelia i Souvenir de Victor Landeau

te same z drugiej strony

od lewej: Sympathie, Bonica, Martha, Cottage Rose

troszkę dalej, za Marthą Cottage Rose, Paul Neyron, w rogu zaczyna Madame Isaac Pereire, przed płotkiem Kazanlik

góruje inna Sympathie, reszta dopiero zaczyna

rabata z płotkiem, od lewej biała na tymczasie Iceberg, za białą szałwią Petite de Hollande, wielka różowa Pompon Rose

prawie cała rabata z płotkiem, ciągle niektóre malutkie ale wielkie sercem, ta jasna to miała być Morden Blush, różowa to Morden Centennial

te same co na pierwszym zdjęciu tylko po południu w cieniu domu
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, chester633, Flora, VERA, hanya, moni, wxxx-a, Krzysia, IwOnagn

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 13 Sty 2016 22:36 #424888

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Chyba właśnie o to dziewczynom chodziło, kiedy prosiły o czerwiec :)
Różane widoki :hearts:
Czy nowy dom też będzie oblepiony winobluszczem?

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 13 Sty 2016 23:00 #424897

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu domyśliłam się, że dziewczynom chodziło o 'taki' czerwiec :devil1: ale oprócz róż w czerwcu działo się też coś innego i dlatego pokazałam najpierw inne roślinki :funnyface:

Nowy domek nie będzie niczym obrośnięty. Wokół będzie chodniczek a dalej różności w zależności z której strony słońca. Ale od południa planują posadzić zaraz za chodniczkiem pnące róże prowadzone na trejażach, żeby trochę ocieniły ściany i okna.
Widok prosto od południa, za rabatą z płotkiem będzie nowa rabata różana, w tym z pnącymi różami

Od wschodu rośnie już szpaler rugos, planuję pomiędzy nimi a chodniczkiem wokół domu posadzić różne hortensje i coś ale nie wiem co.

Od zachodu będzie taras ale co i jak posadzę jeszcze do końca nie wiem. :bad-idea:
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, piku, hanya, Krzysia

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 13 Sty 2016 23:12 #424898

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Majutku ale dałaś po oczach czerwcowymi różami :hearts:
Domeczek zgrabniutki :) czy taras będziesz mieć zadaszony ? Pytam bo od zachodu będzie mocno grzało i jak nie ma zadaszenia dającego cień to warto pomyśleć o alternatywie coby korzystać z tarasu popołudniami :)

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 14 Sty 2016 22:05 #425163

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Teraz żałuję, że pnących róż w pobliżu domu nie posadziłam. Ściany mam łyse i takie już pozostaną :unsure: Niestety, nie mieszkam sama i nie mogłam się szarogęsić tak, jak bym chciała ;)

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 14 Sty 2016 22:23 #425178

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Monia taras będzie oczywiście zadaszony i mocno obrośnięty czymś bardzo uprzyjemniającym siedzenie na nim :drool: Ale i tak będzie alternatywa północnego placyku wybrukowanego, w największe upały będziemy się tam chować.

Porobiłam dzisiaj zdjęcia domku, mamy już wstawione drzwi :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Widok od zachodu, taras będzie znajdował się pod kuchennym oknem tam gdzie stoi drabina, cały ten róg aż do schodów, a ma być drewniany zrobiony na słupach, śmieję się że będę mieć molo :devil1:
Myślę czy nie zadaszyć całej szerokości domku aż do drugich drzwi :unsure:
Właśnie za tymi drugimi drzwiami jest północna strona gdzie ma być wybrukowane miejsce na auto, opał i właśnie tam można będzie posiedzieć w najgorsze upały.

widok od wschodu, od ogrodu

szpaler rugos a za nimi chcę posadzić hortensje

południowe miejsce dla przepięknych różyczek

Ewuś no ja też nie mieszkam sama, właściwie to domek buduje nasz syn, on się tylko zapytał czy przy tarasie znowu posadzę kiwi, bo do dziś na opadłych owocach można się nieźle poślizgnąć :devil1:

Przy okazji inspekcji zrobiła zdjęcia moim rodkom, stare nawet mają sporo pączków kwiatowych.

Catawbiense Album Novum

Hachmann's Charmant

Z nowych tylko Catawbiense Grandiflorum ma 2 pączki kwiatowe, reszta to lichota ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, piku, VERA, hanya, Krzysia

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 15 Sty 2016 18:57 #425392

• IwOnagn
  • IwOnagn's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Majka, fajne fotki domu, ale radocha, co ? No i piękne dębowe drzwi Majeczko :happy3: :happy3: :tongue2:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 15 Sty 2016 19:10 #425397

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Fajny domek i to na podpiwniczeniu co w dzisiejszych czasach jest coraz rzadsze a piwnica to bardzo przydatne miejsce :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 15 Sty 2016 21:55 #425473

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko prawda, że mamy cudne drzwi :rotfl1:
Najważniejsze że już tak nie wieje w środku, a jak wstawią okna to będzie robota szalała :lol:

Piotrze witam Cię :bye: kopę lat Cię nie widziałam :lol:
Przyznam się, że nawet nie zajrzałam do Ciebie, a po tak długiej znajomości wypadałoby odwiedzić :oops: zaraz pójdę to nadrobić :wink4:
Nie dało się wpasować domku bez piwnicy, zbyt dużo zajmował miejsca. A piwnica to rzeczywiście dobre miejsce na różne schowki dla przydasi :drool:

Czerwiec na tapecie, zdjęcia z 8 czerwca.

Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2016 21:57 przez edulkot.
Za tę wiadomość podziękował(a): Flora, VERA, hanya, moni, Krzysia, IwOnagn, zanetatacz

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 16 Sty 2016 10:58 #425588

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Majeczko uwielbiam Twój różany ogród :hearts: Bajeczny, cudowny ...brak słów :thanks:

To dobrze, że taras będzie zadaszony :) i fajnie pomyśleliście o północnym placyku :)
Myślę, że fajnie i przede wszystkim praktycznie byłoby zrobić to zadaszenie na całej długości ściany zachodniej ale tak żeby drzwi do piwnicy też pod nim były ...tylko wtedy pasowałoby pociągnąć taras aż do tych drzwi chyba....czyli wejście do domu byłoby pośrodku tarasu ...
A jak nie na całej ścianie to zadaszenie to na pewno pociągnęłabym je tak aby zadaszyć również wejście do domu :)
że taras na słupach to fajnie - można kratki zrobić i różami na ten przykład obsadzić :whistle:
Piwnice to dobra rzecz...my nie mamy i żałujemy ...no ale jak to się mówi "po ptokach"
miłego weekendu

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 16 Sty 2016 20:47 #425793

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Monia taki mały taras nam w zupełności wystarczy, będzie około 3 x 3,5 m.
Za schodami wstępnie jest planowany kojec dla Mili, ale chyba raczej pozostawię go tam gdzie teraz stoi, wśród róż. Trzeba przemyśleć całą koncepcję zagospodarowania tego terenu :bad-idea:
Wam też życzę miłego weekendu :kiss3:

9 czerwiec, zakątek Goldziego i jego róża Golden Wings

Teraz ten zakątek będzie miał sporo cienia, czy to co tam rośnie da radę :unsure:
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, hanya, Krzysia

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 16 Sty 2016 21:48 #425823

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dobry wieczór :kiss3:
Ach, te sielskie różane obrazki! Czasem, spoglądając na Twój rajski zakątek, żałuję w głębi duszy, że róże się u mnie nei sprawdziły...
Te marne kilkanaście sztuk to zaledwie kropla w morzu chciejstw, z których zrezygnowałam...
Podziwiam!
Cieszę się, że nowy domek tak pięknie rośnie i kolejne etapy będziecie realizować...
Sama całość zaprojektowałaś? Chylę czoła!

Jak głowisia? Moja od dłuższego czasu na medal :)

Ciepło pozdrawiam...

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 16 Sty 2016 22:04 #425829

• Roma
  • Roma's Avatar
Maju,już niedługo i będziesz szczęśliwą mieszkanką pięknego domku wśród krzewów różanych.Jedynie czego żal to chyba bluszczu który tak pięknie oplatał Wasz dom.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 16 Sty 2016 22:48 #425859

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Te czerwcowe zdjęcia wymiatają , po prostu, przecudowny masz ogród Majeczko.
I wśród tego raju stanie teraz nowy domek... czego chcieć więcej :dance:
Ewa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 17 Sty 2016 00:00 #425888

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
Zgadzam się z Ave, przed chwilą cieszyłam się w swoim wątku z zimy, a teraz znowu chcę lata :cry2:
Maja, co to za pomarańczowa pnąca róża na łuczku nad furtką?
Pewnie gdzieś napisałaś, ale o tej późnej porze nie mam siły szukać. Ostatnio podobają mi się różane pomarańcze i miedź.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.515 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum