TEMAT: Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 30 Sty 2016 23:57 #430215

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Widzę, że nie jedyny wykorzystałem ładną choć wietrzną pogodę do cięcia drzewek :) Ja swoje do tego jeszcze pobieliłem.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 31 Sty 2016 08:10 #430233

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Majeczko - to się nazywa zacięcie kolekcjonerskie.Ja "musowo" "powinnam" mieć wszystkie dostępne róże kanadyjskie.Żeby się nie stresować zimą ;) 5 już zamówiłam...muszę sobie dawkować przyjemności :)bo emerytura tylko raz w miesiącu wpływa na konto
U nas wczoraj lało dzisiaj będzie podobnie może i dobrze bo jestem mega przeziębiona więc z pracami trudno by było chociaż ciągnie....oj ciągnie

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 31 Sty 2016 09:34 #430239

• BlueAnna
  • BlueAnna's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 126
Witaj :bye:
Piękny różany ogród. Zachwycił mnie na ostatnich zdjęciach ostrogowiec, pięknie się prezentuje :bravo:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 31 Sty 2016 14:27 #430322

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Majeczko kochana :)
Mam nikłą nadzieję, że wybaczysz mi moje milczenie i brak odwiedzin, na które nie mam wytłumaczenia poza dziwnym wypaleniem i zerowym entuzjazmem ... kładę to na karb ubiegłorocznego, męczącego sezonu, chociaż, jak widzę, nie wszystkich to dotknęło :jeez:
Mam nadzieję, że wraz ze słońcem i ciepłem powróci energia i wigor, a tymczasem pozostaje mi jak zawsze przesympatyczna wędrówka po Twoich włościach :)
pozdrawiam cieplutko i "różanie" ( mam nadzieję, że Flecik od Ciebie przetrwał zimę .. )... a dla futrzaków serdeczne buziaki w noski :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 31 Sty 2016 21:53 #430514

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Witajcie prawie po weekendowo, niby nic nie robiłam ale jakoś ten niedzielny czas przeleciał przez palce ;)
Na chwilę powiało zimą, troszkę zabieliło aby przejść w całkiem udany słoneczny dzień.

Piotrek na bielenie brakło już czasu, przycięcie 3 dużych śliw, 2 jabłoni oraz kilku mniejszych śliw i jabłonek zbyt sporo zajęło czasu. Dobrze, że już wcześniej razem z M. przycięliśmy największą jabłoń. Ogród duży to i drzew sporo, bielenie odłożone do kolejnego suchego dnia. :)

Olu ładnie sobie dawkujesz przyjemności :happy: moje przyjemności na teraz to wyszukanie odpowiedniego kaloryfera do łazienki albo fajnego porcelanowej muszli tamże :devil1: jakież przyziemne te moje przyjemności :wink4:
Kanadyjki są całkiem fajne, a niektóre nawet powtarzają :flower2:

Anno witam Cię serdecznie :flower1: dobrze rozrośnięty ostrogowiec potrafi zaimponować swoim kwitnieniem :flower2:

Anusiu kochana :hug: ja Cię bardzo dobrze rozumiem, masz tyle zajęć z nasionkami, nie wspominając o potrzebach domowego stada, że nie dziwota braku entuzjazmu i ogólnej niemocy ogrodowej.
Ale nadejdzie czas to i wszelka ogrodowa uciecha powróci, tak jak każdego roku :flower:
Flecik przeżyje, o niego nie musisz się bać, to bardzo wytrzymały facet :tongue2:
Futrzaki albo śpią w pieleszach (kociaste) albo szaleją na dworze w błocie (psowate) :hearts:
Wasze pewnie grzeczne na spacerku, a potem grzeczniutkie w domku :hearts: mam nadzieję że wszyscy zdrowi :hug:

Na pocieszenie dalsze cieplutkie dni czerwcowe.
11.06.2015
chyba o tę różę pytała Gosia margo, to najzwyklejsza dzika siewka, ale za to z roku na rok coraz większa i piękniejsza

12.06.2015 nie będę opisywać wszystkich bo już nie jeden raz były we wcześniejszej fazie rozkwitu
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

Specjalnie dla Anusi Flecik w rozmiarze XXXXL :rotfl1:

i drugi Flecik królujący wśród dyniek :devil1:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, pamelka, Aszka, Margo2, Bozi, VERA, Krzysia, BlueAnna

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 01 Lut 2016 12:45 #430628

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Niektóre Twoje foty ,rodem z Anglii :hearts: Pomarańczowe róże są jednak cudne ,a ja mam tylko dwie .
A ta dzika siewka co rośnie na łuku jest bardzo efektowna .Niewyszukana odmiana ,a daje po oczach .
Wytrzymuje konkurencje z bardziej szlachetnymi odmianami :wink2:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 01 Lut 2016 21:24 #430796

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
edulkot wrote:

Maju, nie chodziło mi o tę na łuczku, ale o tę różową po prawej stronie.
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2016 21:24 przez Margo2.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 01 Lut 2016 21:53 #430814

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu to już wszystko jasne, to jeden z ukochanych Souvenirów choć zarejestrowana jest pod nazwą Queen of Bourbons, w naszej encyklopedii jest pod nazwą Bourbon Queen a dla mnie pozostaje ciągle Souvenir de la Princesse de Lamballe

Właściwie wszystko o niej napisałam w encyklopedii, najważniejsze że nie trzeba o nią się martwić jak przeżyje zimę :lol:

Ewo mam do tej dzikuski sentyment i jak sama nie odejdzie to będzie sobie rosła. Dodatkowo jesienią ma mnóstwo drobniutkich owocków, które dekorują ogród a i do wianków świątecznych też ją dodaję.

Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2016 21:56 przez edulkot.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, VERA

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Lut 2016 16:11 #430990

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Co za widoki...... :thanks: , a ta Lamballe przesliczna, zdaje mi sie, że wczoraj widziałam u Mariana Sołtysa..... :think: , przypadkiem trafiłam na odcinek o różach w Maja w ogrodzie.
Acha, wybacz mi, miałam podac kiedy siać te czarnuszki i..... :club2: :club2: :club2: , na szczęście jeszcze daleko do tego.
Tak więc Linaria marzec-kwiecień pod dachem albo od kwietnia prosto do gruntu.
Cosmos, orlaya, limonium - tak samo, zawsze sieję kosmosy prosto w grunt , trzeba tylko zaznaczyć w którym miejscu, żeby nie wyplewić :rotfl1:, natomiast orlayę siałam w kuwety bo nasion mało i szkoda mi było.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Lut 2016 17:44 #431008

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Ewa, ile ja nasiałam i wypieliłam :jeez: i potem się dziwiłam " u mnie nie chce rosnąć"
Rok temu zaznaczyłam i miałam...czyli działa.Za ściągę dziękuję
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, sierika

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Lut 2016 21:58 #431121

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo dzięki za przepisy na sianie :kiss3: zapisałam i żeby nie stracić ich z oczu to pewnie wysieję do doniczek.

Pan Sołtys ma Princesse de Lamballe różę alba, też piękną i przyznam się, że miałabym na nią ochotę :devil1:
Princesse de Lamballe

Olu też tak wiele razy robiłam, aż zaczęłam zapamiętywać jak wyglądają siewki różnych kwiatuszków :wink4:

Po perturbacjach z pocztą polską, czytaj ukradnięciu przesyłki z wyszywanymi dekoracjami od Dorotki 15 , przez co Dorotka musiała drugi raz wyszywać :hug: , dotarła do mnie polecona przesyłka z pięknymi wyszywankami, Dorotko bardzo Ci dziękuję :thanks: :kiss3:

Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, Dorota15

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Lut 2016 22:08 #431137

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Witam Panią Pracowitą i chylę czoła :thanks:
Po prostu jesteś wielka :woohoo: i jeszcze jak motywujesz takich leniwców, jak ja :oops: do pracy.
Ale, że do 17, u mie to chyba juz ciemno o tej porze :think:
No nic, sprawdzę w wekeend :idea1:

Souvenir du Dr. Jamain :hearts: no piękna, piękna i warta posiadania :) u mnie niestety dostała rdzy :jeez: i zasiliła ognisko :jeez:
Póki co nie zdecydowałam się odkupić, choć piękna jest, tego jej odmówić nie można :happy-old:
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Lut 2016 22:43 #431154

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu a tam od razu pracowita, może tylko znudzona taką bezczynnością niby zimową :rotfl1: A dzisiaj pracowałam tylko do 14-tej bo potem obiad i kościół, ale za to na jutro planuję dalsze prace pod dębami. Nawet nie masz pojęcia ile tam dębowych liści, a w nich wszelkie śmieci pobudowlane :angry: Chyba znalazłam miejscówki dla już posiadanych rodków :silly: a i małą wykopaną kosówkę też muszę gdzieś uziemić, a najlepiej takie sprawy rozmyśla się podczas porządków :bad-idea:

No to dalej przegląd gorących czerwcowych dni, 13.06.2015.

1.

2.

14.06.2015
3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, Margo2, VERA

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Lut 2016 22:47 #431156

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dokładnie, dokładnie najlepiej przy porządkach, a jeszcze lepiej przy leniwym spacerze :silly:
Też sobie ostatnio układałam to i owo w głowie ;)
Znaleźć dobre miejscówki, mając już oczywiście Twoje doświadczenie :) to większy problem niż u laika, jakim ja byłam zaczynając nasadzenia :oops:
Piękne te Twoje różyce :hearts: oj piękne :hearts:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Lut 2016 22:50 #431159

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale ja też zaczynałam jako laik i dlatego do dziś walczę z odrostami korzeniowymi niektórych nieprzemyślanych nasadzeń :mad2:
A niby Twoje róże nie są piękne :woohoo: prawie wszystkie róże są przepiękne, z wyjątkiem tych które nie chcą rosnąć lub bardzo chorują :dry:
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Lut 2016 23:04 #431170

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
edulkot wrote:
prawie wszystkie róże są przepiękne, z wyjątkiem tych które nie chcą rosnąć lub bardzo chorują :dry:

Dobrze powiedziane :bravo: ale są jednak te grzechu warte, co ;)
Taki Alchymist :hearts: normalnie mój rzucił mnie na kolana :happy-old: pomimo, że kwitł krótko, pamiętałam go cały sezon :hearts: do dzisiaj pamiętam ;)
I zastanawiam się .... zmarzł, czy nie :oops: To jest właśnie dylemat :think:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Lut 2016 23:10 #431173

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
I kto to mówi że róża ma kwitnąć cały sezon, wystarczy raz ale tak, żeby zapamiętać na cały rok :hearts:
Jeszcze się nie zamartwiam, choć takich mrozów jak u was u nas nie było, ale delikatniutkie malutkie Souveniry zimowały całkiem golutkie ;) Do dzisiaj większość róż ma zielone liście :dry:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 02 Lut 2016 23:27 #431180

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
:think: hmmmm zielone liście :think: no tak
u mnie za porządki się wziąć nie można bo kopce, jak ten Kościuszki :rotfl1: :happy3:
czy aby nie zasypałam ranników :think: trzeba wysadzić do kulek :lol:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.586 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum