TEMAT: Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 19 Kwi 2016 22:00 #458472

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Ewo a Ty nie :devil1: ja czasami robię zdjęcia a u Ciebie pustki :P
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 07:37 #458539

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Majuś :) :) piekne hortensje.Ostatnio mi sie bardzo podobają.Z ogrzewania podłogowego będziesz na pewno zadowolona,od razu inaczej ciepełko się po domu rozprowadza.Fakt,że jakby bardziej się kurzy w domu,ale coś za coś.Miłego dnia i uważaj na zimno. :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 10:05 #458597

• Roma
  • Roma's Avatar
No,no dzieje się u Ciebie aż trudno nadążyć.Maju,jeszcze trochę a ta cała bieganina będzie tylko wspomnieniem.Uśmiałam się serdecznie,kiedy zobaczyłam te wszystkie zasieki w ogrodzie,miałam do niedawna dokładnie tak samo :P Kto ma pszczoły ten ma miód,kto ma psy ten ma zasieki :devil1: :devil1:
Kwitnące drzewka owocowe :woohoo: u nas jeszcze taki widok daleko w polu.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 12:15 #458639

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Jak zobaczyłam te foty z robót budowlanych to jakbym retrospekcję włączyła... :happy: Zobaczysz za niewielka chwilę to będzie już... historia :) I dobrze, że fotki robisz, bo nie będzie (jakby co) problemu z odpowiedzią na pytanie - a gdzie te rurki/przewody szły ?... Potem tylko ta najbardziej kasożerna część z wykończeniówką i już można mieszkać. :happy4:

Fajną masz wiosnę.
Ewa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 13:02 #458654

• Adela
  • Adela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pamiętajcie o ogrodach
  • Otrzymane dziękuję: 374
Maju, prace budowlane postępują z szybkością wiatru. Idziecie, jak burza i za chwilę nastąpi najfajniejszy dla Ciebie moment wybierania płytek, paneli, kolorków na ścianach itd. Jak dobrze pójdzie, to pewnie do września się wprowadzicie. Trzymam kciuki za postępy :)
Co słychać u wnusi, czy wszystko już dobrze? Ucałuj ode mnie małą panienkę :kiss3:

Pozdrawiam, miłego dnia! :bye:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 20:47 #458839

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Arletko :kiss3: jak zobaczę Natalkę to ją ucałuję, wyniki moczu będą dopiero jutro.
Płytki, panele mamy już kupione więc z tym problemu nie będzie, kolory ścian to pewnie pozostaną podobne jak teraz w tych samych pomieszczeniach, no bo skoro mają być te same meble to i kolorystyka niewiele się zmieni.
Wprowadzać się chcemy w czerwcu lub lipcu, w każdym bądź razie przed żniwami. :lol:

Ewuniu zdjęcia robię jakoś tak bezwiednie, mus udokumentować wszystko :rotfl1:
Wykończeniówka, jak pisałam Arlecie, stoi, leży i czeka na montaż, do zapłaty będą tylko meble kuchenne, a do kupienia bufor do ogrzewania i chyba jakieś mebelki do łazienki i przedpokoju. Porównując z tym co już wydane to jest drobnostka :rotfl1:

Romeczko zasieki muszą być by Mila nauczyła się gdzie wolno a gdzie nie, Max ma już woje ścieżki wydeptane ale ta poszewa usiłuje biegać na skróty :devil1: To tylko kwitnące śliwy, reszta ciągle jeszcze w pąkach, i bardzo dobrze bo zimno jak diabli ;)

Kasiu na hortensjach się nie znam, mam te pokazane i jakieś bukietówki, które okazały się innymi niż kupowałam ;) Ponieważ chcę posadzić szpaler hortensji od wschodu pod domkiem to ostatnio one są na tapecie, szukam bezobsługowych i niezbyt wielkich.
Ogrzewanie podłogowe robimy ze względu na ciągłe marznięcie w stopy, jednak starość nie radość :teach:
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Adela

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 20:59 #458855

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Ja dzisiaj nastawiałam doniczek na parapetach, znowu za dużo pomidorków wysiałam :tongue2: Jak przeczytałałam o twoich wielkich donicach, których się nadźwigałaś, to głupio mi, że mnie zmęczyły takie drobiazgi :oops:
Moje śliwy też białe od kwiatów, a tu zimno i deszcz :( Zeszłoroczne powidła się kończą :wink4:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 21:01 #458857

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Jak patrzę na postępy Twoich prac budowlanych to wiem, że kiedyś będę musiała opuścić tą miłą leśniczówkę :placze: i trzeba myśleć o budowie.
Odwlekamy to w czasie, bo te wszystkie plany, pozwolenia, braku czasu :jeez:
Najbardziej będzie mi żal ogrodu :placze:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 21:10 #458876

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Pięknie działacie!! Podłogówka to także i moje marzenie. Mamy tylko w łazience i bardzo sobie chwalę.

Moje śliwy maja dużo pąków, oby znów przymrozek się z nimi nie rozprawił. Tymczasem miałam natchnienie na brzoskwinie i posadziłam 3 sztuki :oops:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 21:53 #458922

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu
A ja prawie nic nie siałam, parę kwiatków które i tak wzeszły byle jak albo wcale. Dzisiaj targałam kolejne donice i wsadzałam do doniczek kolejne wykopane roślinki. Na dodatek dzisiaj eksperymentalnie przesadzaliśmy wielkiego głoga bo żal mi moich biednych rodków, które byłyby pozbawione jego cienia. Mam nadzieję że uda mu się przeżyć. Kiepska ta pogoda dla owocówek, w zeszłym roku śliwek było tyle co do zjedzenia.

Dorotko może nie będzie aż tak źle z tym szukaniem nowego domku, może uda się dość sprawnie wybudować , a i ogródek pewnie będzie gdzie zrobić i to całkiem od nowa. A tak na marginesie to kiedy miałaby nastąpić ta wyprowadzka?

Aga koniecznie chciałam podłogówkę i walczyłam o nią jak lwica. Na pąki przymrozek nie jest straszny, najgorsze jest jak kwitną i na świeże zawiązki.

Parę niezbyt świeżych fotek.

P1760092.jpg

P1760097.jpg

P1760107.jpg

P1760121.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Alina-277, VERA, hanya, Krzysia, broja

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 21:57 #458928

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Pięknie kwitnie sadek :)
Masz rację, póki kwiatki w pąkach to są bezpieczne, niestety zwykle przymrozki zbiegają się w czasie z kwitnieniem, a śliwki wyrywają się najwcześniej. Małe zawiązki także potrafią zrobić się czarne i pozamiatane.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 22:03 #458935

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 468
Podłogówka jest super, ja nie mam a chciałabym, bo stopy mam zawsze lodowate. I szybko schnie po wytarciu :)
U mnie teoretycznie, psy wiedzą, że się chodzi po ścieżkach ale niech no się tylko pokaże jakiś kot za płotem... Nie byłoby co zbierać ;) Kilka lat temu przelazł mi, nie wiem jak, chyba przez rzekę, kaukaz od sąsiadki i zawędrował aż do ogrodu. Tam spanikował na mój widok i pognał do siatki, żeby przeskoczyć. Zawiesił się, biedaczysko a ja zgłupiałam, w końcu złapałam go za pupę i pomogłam przeleźć. Najdziwniejsze, że nic kompletnie nie zniszczył :happy4: Cud.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 22:52 #458982

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga dzisiaj zauważyłam że już pigwowiec kwitnie, dobrze że reszta jeszcze w pąkach.
Beatko niekontrolowane bieganie za kotami to chyba specjalność każdego psa, a tego kaukaza to już widzę zawieszonego na płocie :rotfl1: Max przeskakuje a właściwie przełazi przez siatkę, w swojej zagródce robił to bez problemu, teraz ma dospawane pręty pod skosem do środka ale i tak ciągle próbuje może się uda :angry:
Podłogówkę zrób sobie koniecznie, przynajmniej w łazience i kuchni.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Kwi 2016 23:43 #459016

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 468
Majuś, nie ma szans na podłogówkę ;) Mam wrażenie, że oboje mamy już za sobą okres remontów i udoskonalania, po prostu nam się nie chce. Każde ma swojego fioła i płyniemy prosto w objęcia starczego szaleństwa a sytuacji nie poprawia fakt, że żadne z dzieci najprawdopodobniej nie będzie chciało nigdy tu mieszkać. Brak chęci + brak motywacji = podłogówka zostanie niespełnionym marzeniem :)

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 21 Kwi 2016 13:35 #459176

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Majeczko - widziałam Twoje wpisy odnośnie róż Hulthemia Persica.
Mozesz mi powiedzieć jak się u Ciebie sprawują i na jakim stanowisku je posadziłaś ?
Kupiłam w tym roku Eyes for You i Blue for You i własnie szukam im dobrej miejscówki.
Może miałabyś dla mnie jakieś podpowiedzi, uwagi.
Ewa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 21 Kwi 2016 16:17 #459206

• Adela
  • Adela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pamiętajcie o ogrodach
  • Otrzymane dziękuję: 374
Właśnie zastanawiałam się po co te zasieki sznurkowe, a to sposób na psiaki. Mojej młodej też bym takie musiała zrobić, albo jakieś płotki, bo biega na skróty. Właśnie podeptała mi świeżo posadzone runianki. Na szczęście Biały jest starszy i delikusi, więc chodzi po chodniczkach i trawce, co by sobie łapek nie zniszczyć. Dba o pazurki :happy:

Maju, co za nowiny, czerwiec w nowym domku, to rewelacja :bravo: Ależ będzie przyjemne lato :flower2: A tak przy okazji, to ja również mam podłogówkę (lubię ciepełko) i wydaje mi się, że jest oszczędniejsza niż kaloryfery. Powietrze szybciej się nagrzewa zwłaszcza, gdy się chodzi po domu, wszędzie jest równo ciepło, no i jak grzeje od stóp, to człowiekowi jest przyjemniej, a w efekcie temperatura na piecu może być niższa. Moim zdaniem, to oszczędność w eksploatacji. A chodzenie boso po ciepłej podłodze w łazience, to wręcz miodzio :)

A propos hortensji, widziałam takie niebieskie, jak Twoje w szkółkach, ale gdzieś obiło mi się o uszy, że trzeba je czymś specjalnym podlewać, żeby miały taki kolor. Czy to prawda?

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 21 Kwi 2016 17:11 #459216

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Majutku jak wszystko dobrze do my do emerytury mamy 20 lat i dopóki mąż pracuje możemy tu mieszkać.
Kupiliśmy działkę budowlaną 4 km od nas i chętnie bym już coś tam sadziła ale wiem, że zaraz wyrwą i ukradną.

Podłogówka świetna sprawa, u Mamy jest zrobiona i nawet na płytkach w kuchni przyjemnie chodzi się boso.
Do czerwca niedaleko, będzie parapetówka :woohoo:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 22 Kwi 2016 22:07 #459798

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Beatko szkoda, że taka sytuacja z dziećmi u Was wynikła, w dzisiejszych czasach coraz więcej rodziców tutaj zostaje samych, a dzieci żyją gdzieś w świecie :hug: Dopóki jesteście młodzi i dajecie sobie radę to nie ma problemu, lepiej nie myśleć jakby było coś nie tak :hug:

Ewo mam i kocham róże perskie i pragnę ich jeszcze więcej :hearts:
Eyes for You i Eyes on Me bo tylko takie mam, rosną na jednej rabacie w pełnym słońcu do wczesnego popołudnia, one chyba kochają słońce. Eyes for You ta już starsza róża i nigdy nie miała problemów z zimowaniem, Eyes on Me ma za sobą 2 zimy i również świetnie przezimowała, właściwie nić im nie przycinałam.
Mam zdjęcie całego kawałka z innymi różami, oprócz persic rosną tam jeszcze: Astronomia, Paris 2000 i Eden Rose.

P1680441-2.jpg

Areleto powiem Ci że nawet takie proste sznurkowo-patykowe zasieki się sprawdzają, stosuję je od samego początku i każda rabatka otrzymała takie ogrodzenia, Mila już nie pędzi na oślep tylko stara się omijać i biegnie ścieżkami.

Ja właściwie nie lubię chodzić boso, ewentualnie po dywanie, teraz będę musiała się przestawić bo dywanów nie będzie.
Musimy szybko się przeprowadzać bo np piec z co przenosimy stary i chyba nie ma innego sposobu żeby go wydobyć z obecnej piwnicy tylko rozebranie stropu czyli musimy zacząć wcześnie rozbiórkę tego gdzie mieszkamy żeby do zimy mieć w nowym ciepło. ;)

Niebieskie hortensje są podobno tylko z kwaśnego specjalnego nawozu, ale moja jedyna co mi padła Nikko Blue rosła pod dębami i sama z siebie taka była więc pewnie takie też bywają.

P1610098.jpg

Dorotko skoro aż do emerytury męża możecie tam mieszkać to wcale się Wam nie spieszy.
Na działce jak nie ma żadnych drzew to chyba takie najzwyklejsze brzozy czy sosny chyba nie wyrwią, no bo po co komu takie pospolite, a już będą rosły i dodawały klimatu za kilkanaście lat.
Parapetówka będzie tylko trzeba najpierw kupić parapety :rotfl1:
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2016 22:09 przez edulkot.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, hanya

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.831 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum