TEMAT: Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 19 Mar 2015 18:01 #350506

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Chyba będę dość długo na diecie, choć raczej nie mam skłonności do świątecznego obżarstwa :wink4:
Delikatna dieta plus ciężka robota w ogrodzie dadzą idealną figurę jak już zrobi się upalnie :devil1:
Siedzę w Twoich rodkach i podziwiam nowości :supr:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Zielone okna z estimeble.pl

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 19 Mar 2015 18:03 #350507

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Jak przeczytałam "koniec z różami" to aż zmartwiałam :eek3: :silly: :lol: Myślałam, że likwidujesz róże :jeez: :wink4: I u mnie mało kopców, ale jeszcze ani nie cięłam ani nie rozgarniałam :think:
Też jeszcze nie doszłam do siebie po chorobie - teraz jakoś rozsmakowałam się w siemieniu lnianym a dokładnie to piję len mielony :lol: Chyba dobrze mi robi po końskiej dawce leku :unsure:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2015 18:05 przez olibabka.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 19 Mar 2015 18:28 #350515

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu jakbym miała je likwidować to musiałabym się chyba dużo mocniej przywalić w łepetynę :hammer: :hammer: :hammer:
Len jest dobry na wszystko, ale skończył mi się już jakiś czas temu a na zakupy ciągle nie mam jak się wybrać, dzisiaj starszy syn zostawił mi najmłodszą wnusię Nadię i pojechali na zakupy, tylko te podstawowe do przeżycia ;)

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 19 Mar 2015 19:04 #350531

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
O tak, figury będziemy miały wspaniałe :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: czyli sama muszę posadzić te zakupy, inaczej nic z tego, od patrzenia nie schudnę niestety :devil1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 19 Mar 2015 19:36 #350556

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
No same też byśmy dołożyły....ktoś musi wątek różany ciągnąć bo tu i tam ograniczają liczbę róż....... :evil:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 19 Mar 2015 20:36 #350594

• nena08
  • nena08's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Majeczko, dziś również zaczęłam cięcie. Na pierwszy rzut poszły te na rabacie południowej. Miały tak duże pąki, że jutro pewnie byłyby już listki.
Zastanawiam się jak ciąć Doktorka ?
Pozdrawiam Anka

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 19 Mar 2015 22:07 #350632

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Majka czytam ,ze wszystkie róże już przycięte .Ja dalej nie przycięłam Chewków czekam aż weekendowe ochłodzenie minie ale większość juz przycięta raczej krótko.Sama sie dziwię ,ze tak mocno je w tym roku pociachałam :rotfl1: Zdróweczka :kiss3:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 19 Mar 2015 22:13 #350640

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu, no niestety musisz się za te rodki zabrać, ale do kwitnienia sporo czasu to i łapka się wykuruje na dobre :hug:
Ewo a no ograniczają i pozbywają się swoich niegdysiejszych miłości :pinch: jeszcze pewnie kilka...naście dokupię i już spasuję, ale tego co mam nie mogłabym się pozbyć :jeez:
Aniu nawet na niego nie spojrzałam, zresztą pnące omijałam z daleka. Choć Doktorek jest prowadzony dość nisko i nie potrzebuję drabiny żeby go przyciąć. Pnące przycina się dość oszczędnie, tj skraca się na 2-3 oczka boczne krótkopędy, jakieś uszkodzenia i najstarsze. Ja wolę te najstarsze wycinać po pierwszym kwitnieniu, ale jeżeli teraz mają jakieś uszkodzenia to tnę wiosną, wycięłam do ziemi 2 pędy jednej Sympathie, ogólnie ta źle wygląda ;)
Jadziu leciałam rabata za rabatą i nie było żadnej ulgi, oczywiście pnące do sięgnięcia z drabiny czekają ;)
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2015 22:14 przez edulkot.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 21 Mar 2015 05:48 #350988

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Ty może drabinę omijaj z daleka :)
Róż nawet nie tknęłam. Próbuję posprzątać ogród, bo zaczynają się pojawiać kły różnych roślin, a idzie mi to na razie jak krew z nosa :angry: Dziś pada jakieś byle co-ogrodu nie podleje, a od pracy odstręcza :angry:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 21 Mar 2015 07:26 #350995

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Gratuluję uporania się z różami :bravo: . Najbardziej nie lubię odkopcowywać, dobrze, że też mam to już za sobą. Planuję ciąć za tydzień, a z poczynionych tydzień temu w ogrodzie obserwacji z New Dawnem będzie najwięcej roboty :woohoo: , przyginania..., bo odsunął się od drabinki. Przytnę go, jak radzisz w poście powyżej.
Na północy pada, jak donosi Ewa, mnie to cieszy, bo przynajmniej coś skapnie na ogród.
Spory nocny mróz u Ciebie, w najbliższe noce tez ma mrozić :jeez: .
Miłego weekendu :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 21 Mar 2015 09:15 #351015

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Ale masz pracy z różami :jeez: Dobrze, że potem odpłacają pięknym kwitnieniem, choć jak czytam, to bywają mocno kłopotliwe i chorują. Niestety nie ma lekko, zawsze coś za coś.
Ewa dobrze mówi: omijaj drabinę, nawet na nią nie patrz. Miałaś szczęście, że nic gorszego się nie stało, to nie szczyp diabła w ogon :mad2:
Pogoda piękna, idę coś porobić, ale to takie byle jakie prace; na cięższe jeszcze nie pora. I podlewam bez końca, deszczu nie było, nie ma i w prognozach też nie widać :placze:
Miłego dnia :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 21 Mar 2015 18:35 #351080

• IwOnagn
  • IwOnagn's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
edulkot wrote:
Mogę odtrąbić koniec z różami :dance: ciachnęłam większość róż powtarzających bardzo nisko, kilka zostawiłam do ewentualnego kulkowania, rozgarnęłam wszystkie kopce :blink:

Cooooo :jeez: :eek3: ja ledwo się zabieram, dopiero kilka załatwiłam ,,, jeszcze tylko 50 mi zostało :happy4: , pozdrawiam Majeczko, zazdroszczę, że różana robota za Tobą.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 21 Mar 2015 19:25 #351105

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie po ciężkim dniu pracy :flower1:
Pogoda była wspaniała i nawet było bardzo ciepło, tylko ciągle mocno wieje i znowu oprysk nie zrobiony. Za to kolejne rabaty tracą pierzynkę liściową.

Ewuś ciągle nie patrzę nawet na tę najmniejszą i pracuję raczej w przyziemiu :wink4:
Podróżane krokusiki

Kasiu u nas nie pada już od dawna i pewnie niedługo trzeba będzie podlać rodki i te co do przesadzenia.
Róże pnące staram się w sezonie na bieżąco przywiązywać do podpór, a już koniecznie jesienią, żeby je zimowe wiatry nie połamały. Teraz to tylko kosmetyczne cięcia ale to przede mną.
Nowe z zimowego zakupu krokusiki Snow Bunting ciągle w doniczce

Haniu diabła szczypać nie będę ale wnerwiają mnie te nieogarnione pnące róże i pewnie w końcu wylezę aby na tę najniższą :angry: Ja ciągle w przyziemiu, a po niedzieli czeka mnie wydłubywanie zakorzenionych żołędzi w przedogródku :mad2: przydałby się jakiś Kopciuszek do takiej żmudnej roboty :crazy:
Stare krokusy gdzieś pod różami

Iwonko nie do końca robota różana za mną bo ciągle potwory straszą masą owoców i sterczącymi na wszystkie strony pędami :jeez: ale w końcu i je dopadnę :devil1: Co to jest 50 róż, tyle to ja w jedno przedpołudnie przycięłam na wysokość 30-40 cm, szybko dasz radę :wink4:
Inna kępka krokusów pod Pashminą
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 21 Mar 2015 20:30 #351142

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Majutku, piękne krokusiki!
Do tych żołędzi to może młodsze pokolenie wyślij? Muszisz się oszczędzać.. :hug:
Moje róże też przycięte, uff.. :tongue2:
Teraz tylko czekamy na pierwsze kwiaty. która z Twoich zaczyna pierwsza? Masz może Canary Bird?
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 21 Mar 2015 21:14 #351172

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Też robotę z różami mam za sobą, choć martwią mnie nieco nocne przymrozki. Na dzisiejszą noc znów zapowiadali mały przymrozek, a właśnie przycięłam wrzosy.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 21 Mar 2015 21:49 #351188

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiek a gdzie ja takich chętnych znajdę :search: to nie ma co zbierać tylko delikatnie podkopać takiego delikwenta, bo niektóre już mają korzonki dochodzące do 10 cm, z wszystko to pomiędzy azaliami, hortensjami, hostami, chryzantemami i całą masą drobnicy. Nie miała stara baba kłopotu to zrobiła sobie przedogródek pod dębem :teach:
Pierwszy cytrynek tej wiosny

Iwonko zapowiadali nawet spore przymrozki. O róże nie masz się co bać bo one wytrzymałe, z wrzosami się już pożegnałam i wyszło, że one takie delikatne. ;)
Zaczęły kwitnąć ogrodowe hiacynty a w tle cebulica Tubergena cebulica Miszczenki (scilla mischtschenkoana)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, majowa, Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 22 Mar 2015 09:11 #351308

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Spojrzałam na tę cebulicę i kwiatek jakby znajomy, ale cebul o takiej nazwie nie sadziłam. Teraz sprawdziłam, że u mnie to cebulica Tubergena-jedno i to samo. Człowiekowi całkiem się w głowie miesza :)
Trochę róż dziabnęłam wczoraj, ale długo nie pobrykałam w ogrodzie. Było tak zimno, że w końcu zrezygnowałam.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 22 Mar 2015 09:14 #351310

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Majutek, witam niedzielnie!
Dziś przerwa w pracach, prawda?
W Warszawie śniegiem sypnęło :supr:
Niesamowitą pracę odwalasz z różami... wiem, że odpłacą się cudownie, ale rzeczywiście wymagają poświęceń.
Ja chyba sobie daruję opryski. Chorowały mi tylko róże, teraz mam ich garstkę, więc zdaje się, że odpuszczę. Będę reagować doraźnie.
Myślę już o nawozach, niech no tylko ciepełko wróci...
Miłego!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.751 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum