TEMAT: W moim gospodarstwie

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 15:19 #256927

• survivor26
  • survivor26's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Ma Gorzatka wrote:
Jeszcze wracając do FO - nie mogę już tam pisać postów, wypróbowałam to na wątku Pat. Dostałam wiadomość, że mój post został wysłany i przekazany do akceptacji admina. Napisałam w tym poście, że u mnie wietrzysko wieje i wygląda, jakby padał śnieg, bo płatki jabłoni fruwają po całym ogrodzie.
Admin nie zaakceptował. Pat przeczyta o tym tutaj - mam nadzieję.

Przeczytałam, a u mnie pewnie też się pojawi za czas jakiś. U mnie już tylko dmuchawce latają, bo owocowe dawno przekwitły...lada moment czereśnie bedą latać pewnie :)

Bardzo podobają mi się Twoje korytka, ale nie doczytałam z czego były wyjściowo zanim zostały zaglinowane?
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2014 15:20 przez survivor26.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 15:48 #256939

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Patysiu - ja to pisałam jakoś między 10.00, a 11.00, więc nie sądzę.

To są ceramiczne koryta, ale bez krótszych boczków, jakby rury przecięte wzdłuż na pół. Wewnętrzna część jest szkliwiona na brązowo czekoladkowo, a zewnętrzna - naturalna. Widać to tu, w poście z 4 maja, 21:36
Podobno rosły w tych korytach ogórki w jakimś dawnym gospodarstwie ogrodniczym.

R. zaglinował im boczki, wypełnione najpierw kamieniami. Przez same kamienie woda by mi z nich wyciekała, więc to takie umocnienie ma być - gliniasta ziemia na bokach.

Zapraszam teraz na spacer po moim gospodarstwie, no, po jego części :happy4:

Najpierw wychodzi przez furteczkę z ogród - tu jest nasze pole, prostokątny pasek obrzeżony z obu stron brzozowym zagajnikiem. Pod czereśnią stoją ule, a w ich pobliżu urządzamy kolekcję bylin miododajnych.

Kolejno: odętka wirginijska, mak wschodni, oregano, mieta meksykańska, chaber jakiśtam, dzielżany.

A co w polu poza tym? Warzywnik (który pokażę innym razem), a za nim całe pole zasiane facelią na pożytek dla pszczół.

Obok moje lawendowe poletko, częściowo odchwaszczone.

Wracamy. Widać dom i tzw. tylny ogród, a przy furtce czeka Kora - rodowodowa Airedale terrierka lat 4, zwana też przez nas wsiowym burkiem. Najczęściej jednak mówię do niej: moja kochana i ona świetnie wie, że to do niej :happy4:

Tuż za furtką z lewej - płotek, wydzielający wybieg dla kur.

A na koniec, dla Terlicy - mój floksik od sąsiadki.

Za chwilę ciąg dalszy spaceru...
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2014 16:22 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 16:11 #256956

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
constancja napisała:
A może warto by poprosić o wydzielenie tej dyskusji jako odrębny wątek, żeby MaGorzatka miała czysto w swoim ogródku?

Ewo.
Na naszym forum jest wątek przygotowany wyłącznie do takich ,,okołoogrodowych" rozmów. Już dawno sobie pomyślałem, że szkoda zapełniać Małgosi ogród sprawami związanymi z innym forum. Za jakiś czas ktoś, kto bedzie chciał się zapoznać od początku z wątkiem Ma Gorzatki szybko się do tego zniechęci natrafiając na sprawy nie związane z Jej ogrodem.

Małgosiu.
Jeżeli będziesz chciała skorzystać z opcji przeniesienia postów nie związanych z Twoim ogrodem do innego wątku, to kliknij tutaj
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2014 16:13 przez waldek727.

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 16:19 #256958

• faj-nata
  • faj-nata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 616
Cześć Kobietki :P
Nie ukrywam że cieszę się że tu jesteście :whistle:
Wiejska baba z duszy i ciała,
czego nie wie, to się dowie , czasem i opowie ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Ma Gorzatka

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 17:02 #256991

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Małgosiu od 2 godzin czytam wte i we wte, tu i tam i ciągle jestem zdumiona i oburzona :sick: :mad2:
To już moja 3 taka burza tam i każda z nich powoduje u mnie jakąś blokadę przed jakimkolwiek pisaniem gdziekolwiek, przeważnie przemilczam takie zawieruchy. Ale tym razem we mnie zawrzało i podobnie jak niektóre z Was chyba tam posprzątam (za to co teraz napisałam o sprzątaniu pewnie mi się oberwie bo i tu tamci czytają ale niech to wszystko :evil: )

Dziękuję Ci za wycieczkę polami, opłotkami i ogrodem w Twoim i Kory towarzystwie :kiss3: fajnie tam masz i to wszyscy wiedzą :flower2:

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 17:13 #256997

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Waldek - może to i dobry pomysł, ale to chyba musi zrobić ktoś z adminów, w każdym razie trzeba by założyć nowy wątek i poprzenosić niektóre posty. Czy tak? Mam propozycję tytułu: Uchodźcy - wiosna 2014
Majeczko - oni nawet porządnie opluć mnie nie umieli. Napisali w moim ogrodowym ten swój post (ten ze świętym oburzeniem), w taki sposób, że wklejony jest on do mojego postu i wygląda, że to ja pisałam. Cytują tam samych siebie, cytują mnie - pomieszanie z poplątaniem. A teraz jeszcze pojawił się nowy post, że to ja usunęłam swoje zdjęcia - tak, jakby to nie było napisane powyżej.

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 17:17 #257002

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gosiu, bardzo dziękuję, że zabrałaś nas na wirtualną wycieczkę po swoim gospodarstwie... zmęczona psychicznie i fizycznie jestem, więc takie kojące obrazki, pełne spokoju i przyjemnego klimatu sielskości, chyba najbardziej mi były potrzebne.
Pięknie tam masz u siebie...

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 17:21 #257009

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Gosia przyznam się,że i mnie włosy stanęły...nosz kurka ...przecież gdzieś są jakieś granice ...nie :supr3:
A zmieniając temat...bo mi się już zbiera....od tego wszystkiego na wiesz co....
...Jak się trzyma Aspirynka :happy4: :wink2:

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 17:49 #257030

• D_M
  • D_M's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Pola masz spore B)
a mi się KOra podoba jak patrzy za tej furtki.. ;)
park.hekko.pl/mamofyen/forum/0079.JPG

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 18:02 #257040

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko - Aspirynka ma się dobrze, widzę, że mocno urośnie w tym roku.

A teraz ciąg dalszy wycieczki.
Te dwa okna, które widać nad głową Kory i na zdjęciu z korytami, to są okna od sypialni. A z tych okien taki widok...

Na wprost

I trochę w prawo

Jeszcze trochę bardziej w prawo widać dwie stare renety, a pod renetami - taki widok

Mijamy narożnik domu, a tam już roztacza się widok na kolejną część ogrodu. Najpierw bzy

Potem świdośliwa i stare tuje rosnące w wielkim pęku

Jak zejdziemy jeszcze trochę niżej, to widzimy za czereśnia i za siatką podwórko sąsiadów i to jedyne miejsce, gdzie mamy ich tak blisko; a zza tui wygląda daszek studni

Tu królują teraz orliki, zaraz pokażą kwiaty, a na razie wyglądają tak

W pobliżu jest moja ulubiona rabata, przy czarnej ścianie szopki. Została urządzona od podstaw 2 lata temu, a w głównej roli występuje tu róża pnąca Lykkefund. Trudno uwierzyć, że ten potwór ma zaledwie 2 latka.
Rosną tu jeszcze inne róże (Chopin, kilka Ingrid Bergmann), malwy, krwawniki. Latem to miejsce wygląda przepięknie!

Oddalamy się teraz, ale... tyłem, proszę nie wejść na studnię! Rabata widziana zza studni, nad którą rośnie stary lilak

A jak cofniemy się jeszcze kawałeczek, to w rozwidleniu konarów gruszy faworytki mamy widok na czarną ścianę szopy, studnię i stare tuje.

Na razie wystarczy, idę do ogrodu - chwilowo nie pada!
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, Amarant

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 18:29 #257058

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Ma Gorzatka napisała:
Waldek - może to i dobry pomysł, ale to chyba musi zrobić ktoś z adminów, w każdym razie trzeba by założyć nowy wątek i poprzenosić niektóre posty. Czy tak? Mam propozycję tytułu: Uchodźcy - wiosna 2014

Weź kajet i licząc od początku wątku zapisz kolejno który post chcesz w nim pozostawić. Resztę moderator glob. przeniesie Ci do nowego wątku. Treśc tytułu skonsultuj z modem czy nie jest obraźliwy dla obu stron. Napisz do Romy PW i spytaj się czy mogłaby się przychylić do Twojej prośby. Znając Ją to dysponując tylko wolnym czasem zmoderuje Twój wątek napewno.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 18:38 #257061

• Lusia57
  • Lusia57's Avatar
  • Fresh Boarder
Witaj Małgosiu, jak cudownie a zarazem inaczej wygląda Twój ogród w maju. Trochę się natrudziłam zanim tu dotarłam. :hug: Ale znalazłam Cię i będę tu zaglądać od czasu do czasu.

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 19:17 #257078

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
To się cieszę ,że z Aspirynką ok ,niech rośnie w siłę i zaleje się morzem kwiecia :wink2:
A czy mogłabyś kochana wkleić fotkę Waszego ceglanego bruku....obeszłam wątek i nie znalazłam :wink4: On mi się bardzo podoba i inspiruje mnie do roboty :wink2:
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2014 19:18 przez Keetee.

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 19:25 #257085

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455

Zapewne wiesz dlaczego mi właśnie ta fotka utkwiła i pobiła wszystkie inne :P
Poproszę o wyjaśnienie innym Forumkom co to za wspaniała konstrukcja stoi na środku łączki :) I może jakieś zbliżenie dla zainteresowanych, bo patent godny uwagi.

Ja co prawda w tym roku nie użebrałam jeszcze takiego koła, bo ciągle jest co innego do zrobienia, ale cały czas w marzeniach mam :)

Tylko wizję miałam inną, bo myślałam, że toto stanie na polu ;)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2014 19:26 przez aguskac.

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 19:47 #257103

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Gosiu- jaki masz teren!! :woohoo:
Bzy przepiękne, a widok uli wywołał uśmiech. Nie znałam Dziadka ze stront Taty, ale z opowiadań wiem, że miał dużo uli za domem- więc niby widok dla mnie nieznany.. to jednak sentymentalny :)

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 20:08 #257133

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Małgosiu, jestem w ciężkim szoku, nie jestem w stanie nic napisać, muszę dojść do siebie i to przetrawić, nie przypuszczałam że to aż tak..To co przeczytałam utwierdziło mnie w tym że dobrze postąpiłam otwierając tutaj swój wątek, jednak bardzo brakuje mi wielu osób stamtąd, mi niczego dotychczas nie zablokowano więc mam jeszcze przywilej pisania u nich na wątkach. Jakie to wszystko przykre....

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 21:13 #257211

• Bagienka
  • Bagienka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
A co tam słychać u szanownych kurek? :oops:
pozdrawiam - Beata

W moim gospodarstwie 11 Maj 2014 21:55 #257255

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Waldek - z tym kajetem, to nie przesadzaj - ja już od lat wszystko w plikach tekstowych notuję! A tak serio - to jestem już (prawie) w trakcie załatwiania sprawy.
Lusiu - bardzo mi miło, że zechciałaś mnie poszukać, jeśli masz ochotę tu zaglądać, to zapraszam, będę pisać w miarę wolnego czasu. W ostatnich dniach jest u nas ciepło i mokro, ogród ruszył z kopyta!
Dorotko - pokażę i bruk, ale chyba już nie dziś, na wszystko przyjdzie czas :)
Aguskac - no tak, to konstrukcja na fasolę pnącą - jeden gruby środkowy pal, który u góry ma przymocowane pętle z grubego drutu; w te pętle wsuwa się patyki tworzące obwód i powstaje wigwam na fasolę. Fajnie wygląda i łatwe do montażu i demontażu na zimę. Jak znajdę jakieś zdjęcia poglądowe, to pokażę.
Toto nie stanęło na polu, bo rok temu stało i sarenki obżarły całą fasolę; teraz jest problem, że pies obeżre, ale psa łatwiej upilnować, przede wszystkim po nocach nie żeruje, tylko śpi i można jakiś płotek z patyków zmajstrować, jak już się zaczną strąki pojawiać.
Moniko - to prawda, kupiliśmy 3 działki, należące do naszej poprzedniczki (w tym 2 rolne) i mamy tu ogółem prawie hektar
Iwonko - ja też nie przypuszczałam, że aż tak, ale teraz już wiem i powiem Ci - lepiej późno, niż wcale. Takich miejsc i klimatów trzeba unikać, nie zatruwać sobie umysłu. I uważaj, co tu piszesz, bo TAM możesz być za to ukarana. Ja nie dostałam nawet prawa do udzielenia odpowiedzi.
Bagienko - szanowne kurki lekce sobie ważą moje potrzeby i chyba szykują się do przerwy produkcyjnej: wczoraj były 3 jajka, dziś 1, bieda na nas idzie!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.441 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum