TEMAT: Ogród Aguniady cz. 2

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 22:05 #312086

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ruszaj się, ruszaj... ktoś w końcu musi! :happy3:
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 22:06 #312087

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gosia to jednak dużo racji ma! :P

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 22:08 #312088

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
I Ty, Brutusie? :jeez: :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 22:13 #312091

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Oj tam, nie ma ze nie lubię :P
Na mnie sama dieta ciezko działa, ja muszę być spoliczkowana z obu stron, żeby poczuć odmianę ;-)

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 22:34 #312099

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Agunia :)
Znów donoszę w sprawie liści... O ile w Sztokholmie sprzątali je dość skrupulatnie, to Berlin dosłownie tonie w liściach. Nikt się nimi nie przejmuje, wszyscy w nich brodzą. Wydedukowałam, że pewnie dzieje się tak dlatego, że w Sztokholmie poza parkami drzew jednak niezbyt wiele w centrum, bo zabudowa bardzo ścisła. W Berlinie drzewa są wszędzie i raczej walka ze spadającymi liśćmi zdałaby się psu na budę, więc szkoda roboty - i to jest zawoalowane przesłanie dla Ciebie ;) Pokochaj je :P
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 22:36 #312101

• beata68
  • beata68's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 24
Aga pospaceruj po tej bieżni i za mnie, bo ja jak tylko ją sobie wyobraziłam to już byłam zmęczona. :rotfl1: Niestety widzę, że d.... rośnie, a leń jest silniejszy ode mnie.

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 22:42 #312108

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
A to Ty z tych: "wal bracie wal, dla przyjaciół wszystko" albo "jak szaleć to szaleć 1 mineralna i 12 słomek" czyli fascynat mocnych wrażeń ! No no no wykrzykniki wykrzyknikami ale podziw żeś odpaliła :thanks: To ja może zmałpuję i ściągnę te ciuchy z orbitreka co to ostatnio za wieszak robi skoro M w Rzymie siedzi do wtorku i nikt mnie z joggingiem nie pilnuje - no przecież to niebezpiecznie po nocy samej biegać ! :rotfl1: Brzuszki odpuszczam bo i tak nie jestem w stanie zrobić (stan po 2 CC i zrosty no nie da rady), a bicepsy i tricepsy ...no może jutro :crazy: :rotfl1: No ale chyba muszę odpalić bo M nas na obóz narciarski zapisał :supr3: i bez kondycji to ja co najwyżej gorącą czekoladę na tych nartach będę mogła pić ... :rotfl1:

Aga napisałam u siebie więc nie będę zaśmiecać u Ciebie. Dodam, że na zadanie mamy zrobić wieloplan w kompozycji reporterskiej oraz kompozycję centralną z ciekawym zamknięciem ...oprócz tego do potrenowania całą masę różnych trików m.in. fotografię nocną, zdjęcia z czarnym tłem tak jak i Ty miałas z wykorzystaniem różnych technik uzyskania efektu. Do niektórych muszę dokupić filtry ale to się jutro będę zastanawiać bo dzisiaj wytrawnym w ramach diety się raczę :rotfl1:

poza tym widzę, żeś liśćmi zasypana po zęby ...ale ale - czy Ty nie masz żywopłotu z berberysu ? Teraz powinien bajecznie wyglądać ! Pokażesz ?
buźka!

Edit: uzupełniłam tekst bo coś zeżarło fragment zdania...Pewnie to wytrawne :rotfl1:
No i foty chwalę - ja lubię takie nostalgiczne, trochę tajemnicze - fajnie oddałaś światło :hug:
Ostatnio zmieniany: 09 Lis 2014 22:45 przez moni.

Ogród Aguniady cz. 2 10 Lis 2014 09:41 #312167

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Nieco wietrznie, wilgotno, z burą szmata na niebie. Oj, tęsknię już za błękitnym niebem, jednak w prognozie Amerykanie pokazują na najbliższe dni słońce, łącznie z dzisiejszym, więc jest nadzieja! Mam zamiar rozprawić się z liśćmi, bo już przysypało nas dokumentnie - aż wstyd zdjęcia pokazywać, ale z drugiej strony sorry, taka pora roku! ;-)

Jak się dziś czujecie?

Moni, przeczytałam u Ciebie szczegóły związane z kursem - super, cieszę się razem z Tobą, że jest tak ciekawie, intensywnie, inspirująco!
Przede mną trzy plenery: całodzienny miejski, pejzażowy oraz zdjęcia nocne w naszym warszawskim downtown ;-) - doczekać się nie mogę tych zajęć.
Czytam, że orbitrek podobnie jak nasza bieżnia, służy za bardzo drogi wieszak na bieliznę... no cóż, mam postanowienie, żeby żadne ciuchy więcej tam nie zalegały - no muszę codziennie ruszać d*!
Żywopłot z berberysów? Mam trzy: dwa z Golden Ring i jeden z Erecty - pokażę poniżej (nie patrz na liście ;-)).
Miłego!
Beti, Ty sama musisz, wiesz... ja za Ciebie tych spacerów nie odwalę, choćbym nie wiem jak chciała ;-)
Aguśka, a widzisz - co kraj, to lisciowy obyczaj. Ja tam liście lubię, ale nie chcę ich przed zimą zostawić na trawniku - już tak mam, że muszę uprzątnąć i basta. Zaraz jadę po paliwo do kosiarki i chyba się wezmę za tę niewdzięczną robotę.
Buziaki!

Żywopłotowo-berberysowo:

Ogród Aguniady cz. 2 10 Lis 2014 10:11 #312176

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Witam serdecznie- cóż za ponury dzień! Accu obiecywało słońce- i co.. nie ma :mad2: Jedyna radość, że to poniedziałek, ale wolny ;)
Z zainteresowaniem obejrzałam zdjęcia żywopłotów berberysowych. Ja mam fragmencik obsadzony Golden Ring- zupełnie przypadkiem, bo jechałam do atropurpurea, ale nie mieli w sprzedaży :silly: Widzę, że dobrze wybrałam.

Mam też jedną Erectę.. i dziwne przeczucie, że to akurat wiesz :happy3:

Jaki plan na dziś- nie dajemy się pogodzie i chmurom i ruszamy w ogród..?
Pozdrawiam i mam nadzieję, że słońce jednak się pokarze! :flower2:

Ogród Aguniady cz. 2 10 Lis 2014 10:31 #312179

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Moniko!

Słońca na razie ani widu ani słychu, ale też uczepiłam się tej prognozy accu. Może po południu będzie ładniej!
Żywopłoty z berberysów u mnie sprawdzają się wyśmienicie - nie dość, że szybko rosną, to cieszą kolorem bardzo długo, a na koniec, w zimie, ptaki mają bogato zaopatrzoną stołówkę. Warto je sadzić :) Fajnie, że masz u siebie te wdzięczne krzewy :)

Ja właśnie wyrobiłam ciasto na chleb kaszubski - teraz odpoczywa, za pół godziny uformuję bochenek i hop, do koszyka, do wyrastania.
Lubię to, ale ręce się szybko męczą... a PanM w pracy :teach:

Mam zamiar potem obskoczyć trawnik kosiarką, mam nadzieję, że starczy sił i nie zastanie mnie zmrok :)

Jak miło mieć wolne!
Ostatnio zmieniany: 10 Lis 2014 10:31 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 10 Lis 2014 10:38 #312181

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Cześć Aga!
Zazdroszczę urlopu i perspektywy słońca...ja w robocie, a Posen zachmurane buuuu....
Miłego :bye:
Ps. Pisałam już ale powtarzam do znudzenia - zdjęcia fantastyczne, niektóre doskonałe jak dla mnie, brawo :bravo:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Aguniady cz. 2 10 Lis 2014 10:44 #312184

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Miałam nadzieję, że od Ciebie nieco słońca przyjdzie.. u nas bez zmian. Biorąc pod uwagę ilość chmur należy się cieszyć, że nie pada :crazy:

Berberysów mam sporo- to jedne z moich ulubionych krzewów. Kilka odmian już jest.. a i ochota na więcej nie odpuszcza..

P dziś w domu, ale jakby go nie było.. Zabarykadował się z pokoju z kompem, tak więc marna pociecha z takiej "obecności".. Ja za chwilę ruszam w miasto z listą spraw do załatwienia- dostałam zaszczytną funkcję gońca i karteczkę, opisaną w punktach :jeez:
Wolny dzień jednak rekompensuje wszystko- a wczoraj tak się wynudziłam, że dziś z radością gdzieś się ruszę..

Ambitne plany masz na dziś- gotowanie, koszenie.. Nie dajesz sobie chwili odpoczynku.. ale wiesz co..? Wcozraj całe popołudnie i wieczór spędziłam na nic-nie-robieniu i ciężko było. Dzisiejszy dzień będzie bardziej zabawny :silly:

Pozdrawiam i zmykam w świat :hug:

Ogród Aguniady cz. 2 10 Lis 2014 10:46 #312186

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Kasiu!

Oj, szkoda, że siedzisz w pracy, ale jutro wolne, a potem środa, więc z górki do kolejnego weekendu - dasz radę!
Dzięki za dobre słowo!
Te ostatnie, dzisiejsze zdjęcia moim zdaniem dość nieudane, ale też warunki pogodowe niesprzyjające... Będę się starać, by były lepsze!
:kiss3:

Moniko, bo nuda moim zdaniem jest kiepska! Ja nie potrafię nie robić nic, u mnie musi się dziać - pewnie tak jak Moni, mam ADHD :funnyface:
Karteczkę i ja sobie przygotowałam i po uformowaniu bochenka jadę w miasto, podobnie jak Ty - czyżbyś zmierzała do Ursusa? Bo ja tak :)

Berberysowo i mnie chce się więcej... marzy mi się jakiś złoto-limonkowy, niższy, typu Maria...
Może wiosną!

Miłego!
Ostatnio zmieniany: 10 Lis 2014 10:50 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 10 Lis 2014 11:01 #312190

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A mnie się Twoje zdjęcia podobają :hug: Bardzo dobrze oddają klimat jesieni .Masz w sobie dużo wyczucia ,wiec niedługo będziesz mistrzem w tej dziedzinie :idea1: Tak trzymaj Agniesiu :bravo:

Ogród Aguniady cz. 2 10 Lis 2014 15:20 #312226

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ewuniu, bardzo mi miło - dziękuję! Postaram się jeszcze lepiej zasłużyć na takie wyróżnienie :kiss3:

Walczę z liśćmi i trochę się przejaśnia w ogrodzie... do końca tygodnia powinnam zaznać porządkowego spokoju ;-)

...a tymczasem...

U Sarci - melancholia:

W domu - pachnie upieczony chleb kaszubski:

...i w ogrodzie, jesiennie:

Ostatnio zmieniany: 10 Lis 2014 15:47 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 10 Lis 2014 19:21 #312279

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Dobry wieczór
a u nas dziś było słonecznie po południu, pewnie do jutra i u Was się wypogodzi.
Miałam napisać już jakiś czas temu i mi wypadło z głowy - Aga, Twój ogród bardzo zyskał w oprawie traw, nie mogę się napatrzeć na te zakątki, w których wprowadziłaś trawy.
Jak smakuje chlebek? Pewne pyszny....
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 2 10 Lis 2014 20:05 #312307

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Iwonko, dobry wieczór!
Powiem Ci, że popołudnie zrobiło się ociupinę jasniejsze niż cały dzień - to taka mała obietnica, że może jutro będzie ładniej, słonecznie. Mam na to nadzieję.
Bardzo dziękuję za słowo o trawach - te, które posadziłam w tym roku, dopiero w przyszłym zyskają na urodzie i rozmiarach; myślę, że efekt będzie fantastyczny, bo one jakoś doskonale czują się w naszym ogrodzie... Wydaje mi się, że przekroczyłam już setkę posiadanych gatunków i odmian, więc tylko czekać, aż się wszystko rozrośnie. Ty masz jeszcze dużo miejsca - jestem przekonana, że w przyszłym roku nie raz spotkamy się w Grass Factory :)

Chlebek przepyszny - nie ma to jak domowe wypieki.

Dziś ważne muzyczne premiery: Pink Floyd 'The Endless River' i Foo Fighters 'Sonic Highways'.
Macie? Słuchacie już? :)
My z powodów awarii w banku, odłożyliśmy zakup na środę... doczekać się nie mogę odsłuchu!
Ostatnio zmieniany: 10 Lis 2014 20:25 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 10 Lis 2014 20:23 #312314

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Cześć Agnieszko :bye:
Na Pink Floyd czekam bardzo ,ale jeszcze nie mam.

Aguśka wspomniała o liściach w Berlinie i przypomniało mi to,jak Berlin wyglądał w czerwcu...
Byłam bardzo zaskoczona ,że na głównych ulicach miasta chwasty rosły sobie w najlepsze niemalże do pasa :woohoo:

Całe życie nasłuchałam się o "niemieckim porządku", a tu taka niespodzianka.

Za to Wielkopolska ,którą odwiedziłam właśnie wczoraj i dziś uporządkowana ,że hej! :)
Moje ciocie kochane (nakarmiły nas jak w święta...) z uporem zmiatają liście ,ale ich umiłowanie porządku
nie do końca mi się podoba - chcą ściąć starego orzecha ,bo ...śmieci. :unsure:
Ta sama sytuacja jest w całym ich miasteczku -wycina się mnóstwo dużych drzew, ogołocili z drzew stary cmentarz parkowy- prawie nie poznałam tego miejsca. Oczywiście chodzi o spadające na groby liście...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.727 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum