TEMAT: Ogród Aguniady cz. 2

Ogród Aguniady cz. 2 08 Lis 2014 15:25 #311564

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gorzato, ja się nie dziwię, że w kuchni dziś szalejesz. Smętnie na zewnątrz, przeokropnie. Trudno czerpać z ogrodu jakąkolwiek energię, a kuchnia przeciwnie - da dziś dużo przyjemności. Ja dziś ugotowałam gar fasolki po bretońsku i zrobiłam dużą michę sałatki greckiej. Więcej gotować mi się nie chciało, ale posprzątałam kuchnię i umyłam lodówkę. To też coś.
Ty zrobiłaś prawdziwe pyszności!
Moniko, Ty łasuchu jeden! :)
Iwonko, ja tydzień temu zrobiłam porządek w szafie - wywiozłam olbrzymi karton niepotrzebnych rzeczy.
Przytulne swetry, szale, golfy są już na pierwszym planie :)
Smutno dziś na dworze...
Joluś, jesteśmy dziś wszyscy kotami ze zdjęcia :)

Dalsza część zdjęć bardzo deszczowych...

To co, przeczytamy coś wieczorem wspólnie! ;-)

Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 2 08 Lis 2014 16:00 #311573

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Pięknie :woohoo: i mokro :silly:
A u mnie dzisiaj ... z 18 stopni.
Twoje zdjęcia :hug: jak pisałam wygoniły mnie trochę do ogrodu :silly: :woohoo:
Cudnie było, wrześniowo bardziej niż listopadowo, chyba strefa opadów znowu nie dotrze :think:

Do czytania się dopisuję po 21 bo koleżankę muszę odebrać z lotniska :lev:

Ogród Aguniady cz. 2 08 Lis 2014 19:03 #311627

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
No tak do mnie mów zwłaszcza w taki dzień jak dziś !!!!!!! :screem: takimi właśnie fotosami :dance: oczy napasłam i duszę nasyciłam. Zauważyłam, że ostatnio zachowujesz na fotach zasadę złotego podziału i triki wprowadzające dynamikę na zdjęcie - jednak to zdecydowanie zaj* wygląda ...też się ostatnio staram tak robić ..bo się ostatnio teoretycznie trochę douczałam ale że poziom zainteresowania tematem mi spadał wraz z powiekami po kilku akapitach to się jednak na kurs zapisałam :oops: no i zobaczymy czy uda się trochę więcej trików i zasad wtłoczyć do łba. Dzięki za to, że mnie do tego kursu zmotywowałaś :hug: człowiek prawdy się o sobie nieco dowie ..ale jakby co to Twoja wina ! (żartowałam ofkors).
Ja niestety jako kura domowa nie mam czasu na czytanie - będzie albo szkic ołówkiem bo jestem mocno w plecy albo wybieranie zdjęć do oceny na kursie :sick: ale łączę się duchowo z czytelniczkami :hug:

Ogród Aguniady cz. 2 08 Lis 2014 20:16 #311681

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Ja dzisiaj odwrotnie - po długiej przerwie poogrodowałam :)
Fajnie było , nawet przesadziłam co nieco na różanej rabacie , w końcu zrobiło się proporcjonalnie .

Mój mąż właśnie piecze jakąś nową pizzę - czarne oliwki ,suszone pomidory i cienkie chrupiące ciasto.

Młodsza córka lat 14 wróciła dopiero z kina zachwycona "Bogami", ja jeszcze nie byłam.

Agnieszko - dołączam białym półwytrawnym , zdrowie! :P

Ogród Aguniady cz. 2 08 Lis 2014 20:27 #311683

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Witaj Agusia :flower2: , zajrzałem do Ciebie a tu 125 postów :eek3: tak często jestem Forumowym gościem :oops: - piękne jesienne foty,pozdrawiam cieplutko w tę jesienną aurę..... :coffe:

Ogród Aguniady cz. 2 08 Lis 2014 20:39 #311690

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Dosiadłam się do Was, kontynuując zaczętą uprzednio lekturę ;)
Film rzeczywiście dobry... wciągający od pierwszej do ostatniej sceny...
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady cz. 2 08 Lis 2014 21:00 #311703

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
My z chilijskim ogladamy Mam Talent - wlasnie ronie lzy po wystepie pary akrobatycznej...
odpowiedzi pozniej!
Milo ze jestescie :)

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 09:55 #311846

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry,

niedzielny poranek rozpoczęłam od kawy i obejrzenia odcinka Mai w ogrodzie, z absolutnie fantastycznego miejsca, jakim jest Arboretum Trojanów.
Jeśli nie mieliście okazji zobaczyć, gorąco polecam. To niesamowita kolekcja traw ozdobnych, bylin oraz drzew i krzewów.
Marzena-właścicielka sadzi rośliny dużymi grupami, ale też teren jest ogromny, więc właściwie tylko taka forma nasadzeń będzie się sprawdzała, robiąc przy okazji niezwykły efekt i dając wspaniałe wrażenia estetyczne.
Obejrzyjcie - Marzena z wielką czułością opowiada o swojej pasji, warto się poinspirować.
A ja przy okazji jestem szczęśliwa, że kilkanaście traw pochodzących z tego miejsca, rośnie dzięki Marzenie w moim ogrodzie.

Jak się dziś czujecie?

U nas na wsi mgliście, ale nie pada... Liści na trawniku leży tyle, że chyba słyszę w głowie głośne wołanie grabi ;-)

Jeszcze jedna kawa i chyba odpowiem na to nawoływanie :)

Gorzato, Paweł (ależ długo Cię nie było!) - pozdrawiam :)
Magda, fajnie, że pogoda dopisała! U nas cały dzień padało, i dziś też ma padać... póki mogę, pójdę trochę pograbić.
Pizzę mąż bardzo fajną wymyślił - ja chyba najczęściej robię z szynką dojrzewającą, suszonymi pomidorami, mozarellą, a na wierzch sypię rukolę. Obowiązkowo na cienkim cieście.
Na Bogów dopiero się wybieramy - mają świetne recenzje!
Moni, jesteś niesamowita z tym kursem :)
A tak na serio, to bardzo się cieszę, że Cię namówiłam - jestem przekonana, że wyniesiesz z niego bardzo dużo dla siebie, a Twoje zdjęcia będą jeszcze ciekawsze! Zasady zasadami, ale moim zdaniem pomysł na zdjęcie jest kluczowe w końcowym efekcie. Kursy też są po to, by pobudzać naszą wyobraźnię i kreatywność. No cieszę się bardzo, że uczęszczasz!
Dobrego dnia i opowiedz potem, co dziś robiłaś :)
Joluś, opady dotarły? Koleżanka szczęśliwie doleciała? Rozdział przeczytany? :)
U nas dziś chłodniej, ale wciąż można pracować w ogrodzie... szkoda, że kłosy traw mokre, bo są już tak obfite, że można by je fotografować bez końca.

Miłej niedzieli wszystkim!

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 13:53 #311899

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dawno nie pokazywałam ogrodu z perspektywy, zatem postaram się to nadrobić fragmentami... widać, jak dużo przede mną pracy z grabieniem liści, ale zostawiam to sobie na najbliższe dwa dni, jednak nie będzie to ostatnia taka operacja - na szczytach brzóz jest jeszcze sporo liści, berberysy też oblepione, więc będzie co robić.

Poza tym, coś tam się jeszcze kolorowi, wyróżnia, chociaż krajobraz dziś bardzo smętny - z przyjemnością poszeleściłam dziś sobie stopami, przechadzając się alejkami...

Pozdrawiam!

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 18:31 #311984

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Też obejrzałam Maję, przyznam, że nie przepadam za nią /już nie/ ale wyglądam odcinka z ogrodu Dzidki.....cóż potwierdza się, że trawy wymagają przestrzeni...
Perspektywę w ogrodzie i nie tylko cenię, lubię identyfikować ogród z właścicielem.....a buro nie znaczy smętnie... :hug:

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 18:44 #311986

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Ślicznie u Ciebie.. kolorków sporo :hug: Bardzo przyjemnie prezentuje się ogród i pomyśleć, że to już prawie połowa listopada.. A liście.. no cóż- jeszcze za nimi zatęsknimy ;)

Pieknie wygląda Red Baron- u mnie już taka sucha mizerota :dry:

Pozdrawiam i życzę miłego relaksu- jak to fajnie leniuchować w niedzielę ze świadomością, że to jak piątek- i jeszcze 2 dni wolnego. Mogłabym się do tego przyzwyczaić :happy3:

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 19:59 #312019

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aguś Twój ogród z każdej perspektywy wygląda wspaniale i to nie jest ważne jakie rośliny pokazujesz :bravo:
Choć trawowo u Ciebie jest obecnie ślicznie, a i te jesienne kolory dodają większej urody, równie ślicznie jest w innej porze roku. :thanks:
Marazm mnie dopadł wczoraj podczas upierdliwego deszczu, ale już dziś cieszę się na całotygodniową aurę sprzyjającą pracom ogrodowym :garden:
Z liśćmi walczyłam w czwartek, sama w pojedynkę ogarnęłam chyba tony liści ale na drzewach pozostało jeszcze dużo, dużo więcej :mad2:

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 20:01 #312021

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dobra, dosyć tego...

Agunia do raportu, 09.11.2014:
- rozgrzewka
- bieżnia 15min (!)
- hantle 30 biceps, 30 triceps
- brzuszki 50 mięśnie proste, 50 mięśnie skośne
- rozciąganie
- łącznie spalone nie więcej niż 200kcal (!)

Wykrzykniki obrazują rozmiar nędzy i rozpaczy... ale, od czegoś trzeba zacząć. Do maja niemal codziennie chodziłam dynamicznie Nordic Walking... teraz...
Moja kondycja jest fatalna... wydaje mi się, że skoro na ogrodzie szaleję z kosiarką, przekopuję, grabię, noszę - jest ok. Nie jest!
Będę się tu Wam meldować, wiem, że nie ogrodowo, ale dobra wydolność na co dzień to lepsze zdrowie w życiu i ogrodzie.

Moniko
, dziś kolorów niewiele, ale nie byłabym sobą, gdybym nie obeszła zakątków... liści spadło mnóstwo, ale to nie wszystko - część siedzi na drzewach.
Mam co robić!
Red Baron ma coraz mniej czerwieni... no cóż, taki czas...
Leniuchujmy aż do środy!
Ewuniu, a ten ogród Dzidki to ja mogę znać? Napisz coś więcej, proszę...
Maja w ogrodzie zrobiła się bardzo komercyjna - zbyt wiele ogrodów projektantów, zbyt mało tych uprawianych przez ludzi z pasją...
Majutek, dziękuję za odwiedziny! Gdzieś mi z oczu zniknął Twój wątek - muszę wytężyć oko, bom ciekawa, co u Ciebie!
Też walczysz z liśćmi? To nam zostało... będziesz kopczykować róże, czy zostawiasz je na hartowanie?
Trawy u mnie teraz mają swoje pięć minut... mam nadzieję, że za rok o tej porze dadzą jeszcze ładniejszy popis...
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniany: 09 Lis 2014 20:13 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 20:17 #312030

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aguś jak poszukasz to znajdziesz :search:
Kopczyki dostają tylko Souveniry i to nie wszystkie. Zresztą zimę zapowiadają łagodną więc szkoda energii na zbędne roboty. Mam jeszcze tyle do okopania, przekopania i porządkowania że nudzić się na pewno nie będę do samych świąt :garden:

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 21:16 #312063

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
O nie, kochana! Ćwiczeń to się po mnie nie spodziewaj... zapał mam słomiany, jedynie spacery ewentualnie... no, może marsze, ale kiedy, skoro zmrok tak szybko zapada?
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 21:29 #312068

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja ma tak samo jak Gorzata. Jestem leń patentowany, jesli chodzi o ćwiczenia.
Aga, podziwiam ile Ty masz energii
Ja dzisiaj przeleżałam w większości przed telewizorem, nie licząc 2 godzin spędzonych w ogrodzie, Obejrzałam oczywiście Maję
Tez jestem zachwycona tym ogrodem

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 21:43 #312075

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Margo2 wrote:
Ja ma tak samo jak Gorzata. Jestem leń patentowany, jesli chodzi o ćwiczenia.
Czy Ty mnie przypadkiem nie obrażasz? :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady cz. 2 09 Lis 2014 22:02 #312084

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dziewczyny, to ja jestem len, ze w ogóle od miesięcy nie ruszam d*** . Nie będzie jednak ten stan trwał dłużej i mam nadzieje, ze motywacje dostane i od Was. PanM ma upowaznienie do bycia nieczulym na moje uniki i triki ;-)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.671 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum