TEMAT: Ogród Aguniady cz. 2

Ogród Aguniady cz. 2 12 Lis 2014 21:28 #313012

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Boszzz jakie te psiaki cudowne są ! I jaki fajny duet tworzą! Jak się patrzy na Zaka to trudno uwierzyć ile ten psiak przeszedł - jak dobrze, że teraz ma kochających ludzi wokół siebie. Sarunia to dama pierwszej klasy ! Chociaż jej śpiąca słodka wersja jest równie cudowna...hmmm chyba widać że mi odbiło na punkcie king charles spanielów :crazy:
Agunia - lekturki to Ci szczerze zazdroszczę ! Ja się miotam między książkami o ogrodach i o fotografii..i wciąż za mało czasu aby wszystko to pochłonąć.
Winyli już nie słuchamy bo nie mamy na czym :( ale tęsknię do nich. Uwielbiam ten ich specyficzny efekt!

czy pociesza fakt, że do Świąt coraz bliżej a od Świąt dnia będzie przybywać ? Nie dajmy się ! wiem, że łatwiej mi mówić bo nie spędzam teraz większości dnia zamknięta w biurze ale jednak - pamiętam aż za dobrze jak to jest i wychodzi mi na to, że szczególnie teraz trzeba się koncentrować na pozytywnych aspektach życia: ciepły kocyk, lekturka, kto ma to kominek, wspomnienia letnich dni, aromatyczna kawka lub herbatka, czasem wytrawne, dobra muzyka ......
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 2 12 Lis 2014 21:30 #313015

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agnieszko- widzę, że "idziesz w trawy" z pełnym profesjonalizmem.. :thanks: Mnie również one uwiodły i nawet P, nieznający się na najnowszej modzie rabatowej uważa, że rozplenice i miskanty to ciekawe rośliny :lol:

Odnośnie afery madryckiej- sprawa jest żenująca a to przecież nie był przypadek jednostkowy.. Ot, zwyczajny pech, że się kobietki nie umiały zachować i się wydało.. Swoją droga towarzystwo wzajemnej adoracji- mężowie oszukujący kasę sejmu..czyli w zasadzie "nas, podatków" a żony nie znają umiaru- żeby kobieta pokłóciła się w samolocie o picie alkoholu.. :jeez:

Też z rozczarowaniem zauważyłam, że dobrze pracy jeszcze nie zacznę, a już za oknem ciemno.. pocieszam się jednak, że za chwilę święta a po nich już z górki.. :hug:
Wyobraź sobie, że dziś- wyjątkowo- nie biegałam rano :happy3:

Ogród Aguniady cz. 2 13 Lis 2014 09:07 #313098

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry ze smętnej - tradycyjnie już, w ostatnich dniach - Warszawy.
Jak się macie?

U mnie zero konkretnych planów na popołudnie - wrócę dość późno, więc wrzucimy tylko jakąś lekką kolację i pewnie resztę czasu zajmie nam relaks przy tv/lekturze. Mam właśnie w ręku świeżutką Werandę Country - ach, jak ja lubię ten sielski przedświąteczny klimat. Będzie co czytać :)

No to życzę miłego czwartku!

Moniko, znasz moje preferencje w ogrodzie... krzewy, drzewa, hortensje, trawy, wrzosowate - to moje ulubione zestawienia.
Dostrzegam z lubością, że przepiękne iglaki tak po macoszemu często traktowane w naszym kraju - że niby nudne i oklepane - cudownie wyglądają z trawami. Wystarczy okazała kosodrzewina w tle, a na pierwszym planie jakiś gatunek trawy ozdobnej, i już mamy elegancką kompozycję, która nigdy się nie opatrzy.
Fajnie, że P dostrzega uroki traw - faceci w zdecydowanej większości je uwielbiają, zatem kuj żelazo póki gorące! :)
Zapraszam na wspólną wyprawę do Grass Factory, a ja obiecuję rewizytę w Dobrym Polu. Mam przecież plany na odmienienie północnej części ogrodu - będę potrzebowała bylin do cienistego zakątka, a tam wybór i ceny swietne.
Jak sobie o tym myślę, to doczekać się nie mogę nowego sezonu.
Po świętach czas zacznie przyspieszać, a jak minie styczeń, to już w ogóle!
Afera madrycka zatacza coraz szersze kręgi... widać, nadużyć było całe mnóstwo, bo to, co publikują w mediach, zaczyna już zatrważać.
Moni, piesy są urocze! Zak ma bardzo ekspresyjne usposobienie, co okazuje na każdym kroku - bardzo lubię tę psinę! Sarcia ostatnio w melancholijnym nastroju, dużo śpi, ale zamierzamy ją przez najbliższe wolne dni przegonić po lesie, bo coś energię przez tą pogodę traci. Chciałabym dodać, że zdjęcie jej, które wstawiłam u Ciebie, nie jest aktualne - pokazuje, jak była trzymiesięcznym maluszkiem :)
Książek do przeczytania mamy dużo, i uczelnianych, i tych, których tematyka nas aktualnie pasjonuje - zatem i ogród, i fotografia, mnie jeszcze obszary architektury, aranżacji wnętrz etc. Jest w co zagłębiać nos i wzrok ;-)
Do świąt będzie co robić, a od stycznia zaczniemy odliczanie do wiosny. Nie damy się!
Kasiu, lektura jest super - autor bardzo dużo pisze na temat gatunków, odmian, preferencji, doświadczeń w uprawie w ogóle. Pozycja okraszona ciekawymi zdjęciami, na pewno wiele wniesie i poszerzy wiedzę o trawach ozdobnych, a te pochłaniają mój ogród z coraz większym rozmachem.
Poleć mi coś proszę z lektur, które aktualnie czytasz... Autorzy - bardzo ok, a konkretne tytuły? Język szekspirowski będzie tylko atutem :)
A co do winyli... może warto wymienić igłę na nową i powrócić do ciepła i głębi, jaką gwarantuje czarna płyta?
My mamy podobną kolekcję, plus wszystkich Depeszów, dużo klasyki rocka, ale też jazzu. No pięknie to brzmi.
Gosiu, ja sprawdzam prognozy na accuweather - ufam Amerykanom :)

Ogród Aguniady cz. 2 13 Lis 2014 10:18 #313114

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dobry Aguś, ponownie ;-)
Książka Geoffa Hamiltona to obszerny poradnik ogrodniczy na kanwie programu Gardeners World, z ogrodu w Barnsdale.
Kolejna pozycja to "Gardening at Longmeadow" i "Complete Gardener" Monty Dona. Obie doskonale. Lekkość z jaką pisze Monty o swojej pasji pochłania bez reszty. Hołduje zasadom organicznej uprawy, w zgodzie z naturą i otoczeniem, a wszystko opisuje w lekkostrawnej stylistyce, nie emanując nadmiarem pojęć czy teorii, która onieśmielałaby czytelnika i amatora ogrodnictwa, wręcz przeciwnie. Czytając go mozna odnieść wrazenie, ze nie ma przyjemniejszego i szlachetniejszego zajęcia niż ogrodnictwo!
Wiele praktycznych rad czy spostrzerzeń można ponadto z łatwością przenieść na nasz rodzimy grunt, a wszystko okraszone dawką szczerych emocji i historii jego życia. To dla mnie nie tylko ogrodnik, ale człowiek wielkiego formatu. Bardzo inspirujące lektury, polecam serdecznie!
Ps. Wcześniej czytałam Road to Tholonet, A French Garden Journey. Świetna!
Dodam, że większość tych pozycji kupiłam za bezcen na brytyjskim Amazonie. Twojej lektury też poszukam! ;)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2014 10:22 przez Robaczek.

Ogród Aguniady cz. 2 13 Lis 2014 10:30 #313118

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, wielkie dzięki za rekomendacje - właśnie tego typu lektury szukam. Słowem, inspiracji opartych na doświadczeniu, a nie suchych poradników.
Na brytyjskim Amazonie czy eBay'u kupuję, będę więc szukać.
Super!

Ogród Aguniady cz. 2 13 Lis 2014 12:21 #313130

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Ciekawa dyskusja o lekturze :) Przypuszczam, że pozycje, o których piszecie są w języku angielskim?
Aga, piszesz o iglakach w zestawieniu z trawami. Właśnie obejrzałam Maję w ogrodzie z Arboretum Trojanów - i dochodzę do wniosku, że idę w dobrą stronę, wplatam trawy i w byliny i w iglaki. Zapisałam też sobie jeden pomysł, który chyba u mnie zagości wiosną - molinia Sky Racer+ rdest himalajski - bardzo mi się spodobało :hearts:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 2 13 Lis 2014 15:58 #313174

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
oj Panowie, Panowie..... ;)
"...jeszcze gorzej będzie latem...."
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 2 13 Lis 2014 21:14 #313265

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Iwonko, bo tak też będzie :D
PanieM, kobiety są jak kwiaty, to fakt! Ale nikt nie obiecywał, że będzie łatwo ;-)
Za to powiedz sam, z kim tak można... resztę dopisz sobie sam :)
Januszu :funnyface:

Iwonko, uważam - zresztą przyznam, że rozmawiałam o tym z Marzeną, właścicielką arboretum w Trojanowie - połączenia traw z iglakami i wplecionymi bylinami za doskonałe. Same trawy z bylinami - bardzo ładne, ale osobiście w takiej aranżacji brakuje mi mocnego punktu odniesienia, swoistej kompensacji form i tonacji. Tak więc wszystko razem - czyli iglaki, trawy i byliny - ale dobrze przemyślane, wydaje mi się naprawdę idealne.
Co sądzisz?
Lektury, o których pisałyśmy z Kasią, są w jęz. angielskim.

No i jesteśmy i my po muzycznej uczcie - dwupłytowy album The Endless River 'rozdziewiczony'.
Wrażenia? Muzycznie świetne: ja interpretuję zawartość jako swojego rodzaju opowieść o życiu, taką klamrę, którą muzycy PF zamykają swoją wspólną przygodę, pieczętując ciepłym Louder than Words. Momentami utwory smutne, niepokojące, przeplatają się z energetycznymi, wnoszącymi optymizm. Brakuje wokalu w wielu miejscach. Doprawdy, trudno mi zrozumieć dlaczego przestali grać, ale... prędzej świnie zaczną latać ;-) (czytaliście? - jeśli nie, polecam).
Niestety, realizacja dźwięku naszym zdaniem bardzo średnia... jutro wymienimy winyl na inny, ale obawiam się, że w tym projekcie nie będzie oczekiwanej dynamiki i przestrzeni, jaką znamy z poprzednich płyt.
Ogólnie jednak: pozycja must have!
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2014 21:16 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 08:32 #313344

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
...dopiero co jęczałam, że jest środa po weekendzie, a tu nagle nastał upragniony piątek, piąteczek, piątunio przed weekendem!

Życzę Wam szybkiego dnia w fabrykach i dobrej pogody w wolne dni!

Liście w podwarszawskiej wsi - bójcie się, nadciągam :D

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 09:18 #313351

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Aguniada wrote:

Iwonko, uważam - zresztą przyznam, że rozmawiałam o tym z Marzeną, właścicielką arboretum w Trojanowie - połączenia traw z iglakami i wplecionymi bylinami za doskonałe. Same trawy z bylinami - bardzo ładne, ale osobiście w takiej aranżacji brakuje mi mocnego punktu odniesienia, swoistej kompensacji form i tonacji. Tak więc wszystko razem - czyli iglaki, trawy i byliny - ale dobrze przemyślane, wydaje mi się naprawdę idealne.
Co sądzisz?

Ten temat i mnie gnębi dlatego wtrącę swoje trzy grosze ;) Nie znałam tego arboretum a dzięki waszym rozmowom dotarłam do strony i dostałam olśnienia :woohoo: . Co prawda mojej trawiasto bylinowej rabaty zmienić nie mogę bo usytuowana jest na terenie przydomowej oczyszczalni i drzew tam nie posadzę, ale wyruszę z trawami w zagajnik :silly: . Pewnie na razie trawy będą tam górować nad drzewami ale może zdążę jeszcze zobaczyć właściwe proporcje jak drzewka podrosną :huh:

A piąteczek to oczywiście najlepszy w tygodniu dzień :lol:
Dobrej pogody na dni następujące po nim życzę więc i ja :flower1:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 09:40 #313354

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witam Aguś, ten piątek, to już nie to, co Piątek Wspaniały z zeszłego tygodnia. Ale i taki dobry, prawda? Liście ze strachu trzęsą ogonkami. Pozdrów Pana M., jest zupełnie niemożliwy :laugh1:
Nie słuchałam jeszcze nowego PF, nie sądzę, że cokolwiek przebije 'Ścianę'. Zobaczymy.
Czy Twoje dziecko wie, że Mamę musi ganić i gonić?
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 09:55 #313356

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, dzień dobry w Piątek nieco mniej wspaniały niż poprzednik, ale bardzo oczekiwany! ;-)
Czy moje dziecko wie..., pytasz... hmm, nasza trójca (moja mama, ja, moja córka) jest podobno pod wieloma względami jedyna w swoim rodzaju - w każdym razie, PanM coś o tym wie... chyba nie będę zdradzać szczegółów i obnażać się dalej w tej 'wyjątkowości' (oj, pejoratywów jest tu sporo), no ale już tak mamy, a geny z pokolenia na pokolenie silniej się zarysowują, więc Nisia to już w ogóle jest 'przypadek' ;-)
Czy obecna płyta PF przebija poprzednie? Nie powiedziałabym, jest dobra, ale w żadnym razie nie może konkurować wg mnie. Swoje wrażenia opisałam.
Byliśmy w ubiegłym roku na The Wall na Narodowym. Jeśli R.Waters wykrzesze z siebie jeszcze jeden taki koncert, z pewnością nie przepuścimy - genialne widowisko wizualne i uczta dla uszu, mimo ewidentnych słabości akustycznych stadionu.
Za to Brit Floyd w Kongresowej, gdzie akustyka jest kosmiczna, to już było przeżycie z gatunku najsilniejszych emocji.
Miłego weekendu z liśćmi, Haneczko! :kiss3:
Wiesiu, moim zdaniem przy dużym ogrodzie nasadzenia trawy-byliny bardzo się sprawdzą, a to dlatego, że jest przestrzeń, są też inne zakątki, można poczekać, aż jedna i druga grupa roślin dojrzeje i da efekt - bez zamienników, czy czasowych strażników robienia efektu ;-) Pójście z trawami w zagajnik za to byłoby świetnym posunięciem, moim zdaniem!
Jedno jest pewne, przyszły rok maluje się jako bardzo ciekawy, w wielu wielu ogrodach.
Miłego!

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 10:05 #313359

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś :kiss3: , chodziło mi o Twoje liście :woohoo: Ja nie mam czego grabić, trawnika się prawie pozbyłam, a liście zostają na ziemi, jak to w ...prawie lesie. Może się skuszę na PF... :think:
Nisia :) , pilnuj Mamy.
:hug: :hug: :bye:

Hanka

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 10:10 #313360

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, moje czy Twoje liście - nieistotne ;-) Ktoś to musi sprzątnąć ;-)
Kiedy założysz swój wątek, ja Cię proszę (jako jedna z wielu)?
:kiss3:

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 10:36 #313365

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
I Ty Agusiu :placze: :placze: Naprawdę za czas niedługi :kiss3:

Hanka

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 10:40 #313366

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko :kiss3:
Wiesz, Ty pięknie opowiadasz o ogrodzie... nie dziw się, że tyle osób chciałoby choć ociupinkę zielonego rąbka tajemnicy uchylić...

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 11:57 #313380

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Miła niespodzianka z dzisiejszym piątkiem ;) Bardzo się cieszę i na szczęście planuję niewiele robić w te wolne dni. Ogólne sprzątanie w domu, jakieś zakupy.. Dobrze, że Mąż kasę ukrócił, bo znowu bym pojechała po korę- a że niedawno sama biegałam z workami, to plecki jeszcze teraz się buntują :jeez:

Z radością odliczyłam tygodnie do Świąt, a jak jeszcze u Janusza zobaczyłam zdjęcia z kiermaszu ozdób świątecznych, to od razu buzia na myśl o tym kolorowym czasie się śmieje :lol: Ten rok jest czasem ogromnych oszczędności dla nas, ale mała choineczka i trochę bombek "na nowy dom" będzie kupiona- a wiadomo, nawet drobne zakupy cieszą :dance:

Pewno niedługo będziesz, Agnieszko, szykować ciasto na piernik dojrzewający i ani się obejrzymy, a będzie styczeń i odliczanie dni do wiosny :woohoo:

Pozdrawiam, powoli szykując się do pracy- oby dzień szybko minął, a weekend dla odmiany ciągnął się jak makaron :P

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 12:02 #313381

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Zaskakujące, że jeszcze niedawno trawy ozdobne były rośliną drugiego planu. Myśląc "ramy ogrodu" widzimy krzewy i drzewa, a reszta to wypełniacze. A ja bym trawy postawiła na równi z nimi.Zobacz jakie ramy (i to solidne, odgradzające od sąsiadów) można stworzyć np. z miskantów czy trzcinników. Masz rację - mocny punk odniesienia jest wskazany, bo w końcu zacznie się robić nudno.
Kocham je za plastyczność: kolor, forma, faktura i dźwięk, to wszystko sprawia, że moim zdaniem pasują dosłownie wszędzie.
Do PF dopiero się przymierzam, słuchałam fragmentów, ale tylko w przelocie i byle jak. Zostawiam sobie tę przyjemność na weekend.
Mój ogród
FotoIvona

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.668 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum