Sieriko
To jest właśnie TA telepatia .... a właściwie ten rodzaj wzajemnego porozumienia bez słów, o którym pisałam u Ciebie, a Ty tak ładnie nazwałaś tę więź filozofią życia
Zwiedzając kościoły - ale tylko te stareńkie, drewniane, nieduże z naturalnym kolorytem spłowiałych ławek i prostym ołtarzem, ze skrzypiącymi ze starości podłogowymi deskami, z tym specyficznym zapachem kadzidła - ze wzruszeniem spoglądam na ... klęczniki, a potem w górę, na krzyż i odmawiam tę swoją modlitwę dzikiego człowieka, bo odklepanie pacierza jakoś mi nie wychodzi ...
Moi rodzice brali potajemnie ślub w takim wiekowym, drewnianym kościółku ( zamkniętym wtedy dla wiernych ), później ja byłam w nim chrzczona; teraz stoi tu ogromna, betonowa, zimna bryła "przymierza" z Bogiem
Cmentarz jako zamknięta księga ... niezwykle trafne i warte zapamiętania - dziękuję!
"Tylko w polu biały krzyż
nie pamięta już
kto pod nim śpi ..."
Znasz już i mnie, i mój ogród - nie mam wątpliwości, a jeśli czasami mnie nachodzą, to jeszcze szybciej je przeganiam.
Wiesiku :)i Myszko
Za TAKIE wtrącanie się zawsze będę bardzo wdzięczna
I teraz naga prawda ujrzy światło dzienne, ale niech tam ... może inni skorzystają z mojego dyletanctwa ... ponieważ z dużym zaangażowaniem sporządzam rozmaite mikstury z ziół, dzikich owoców "ku zdrowotności" i mam w ogrodzie sosnę, zawsze chciałam wypróbować syropu "pini"
ALE !!! do dzisiaj mam wątpliwości, czy obrywając młodziutkie pędy nie zaszkodzę rozrostowi drzewa ... Czyli mogę ze spokojnym sumieniem uszczykiwać końcówki takich wiosennych gałązek ? Ha! Jeśli dwa autorytety tak twierdzą, to nie powinnam się zastanawiać
Dzięki Bogu za to Forum...
Syrop z cebuli znam i osobiście go uwielbiam, ale smakowo bardziej odpowiada mi sosnowy - dotychczas kupowany w aptece, ale od przyszłego roku - jak doczekamy w zdrowiu i pełni sił - domowej roboty.
Myszko - czekam cierpliwie na kapliczkę i już teraz serdecznie dziękuję
UWAGA UWAGA !
MAŁY KONKURSIK -
do 11 listopada rozpoznajemy wszystkie rośliny, z których pochodzą zebrane liście - niektóre powtarzają się Odpowiedzi wysyłamy na PW - nagroda-niespodzianka czeka
Ubiegłoroczny zestaw na "dobry wieczór" - zebrane z ogrodu i utrwalone ku pokrzepieniu serc ...