TEMAT: Adasiowe grządki i rabatki

Adasiowe grządki i rabatki 16 Lis 2014 19:58 #313881

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja od następnego roku uprawiam tylko Hokkaido :jeez:
Macie, Koleżeństwo Szanowne, pestki??????? :oops:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Adasiowe grządki i rabatki 16 Lis 2014 20:01 #313884

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Vero, kochana ! Witam wieczorową porą, ciemności egipskie za oknem, hula wiatr, deszcz zacina, a my tymczasem ... radośnie plotkujemy o centrum ogrodniczym... w listopadzie też znajdą się ciekawe tematy, prawda :) ? Zaraz Cię odwiedzę ... osobiście :flower1:
Cieszę się bardzo, że mnie odwiedziłaś; postaram się wzbogacić suche fakty relacji o fotografie, ale to po następnym wyjeździe.
Pozdrawiam :)i dziękuję - dla Ciebie...

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA

Adasiowe grządki i rabatki 16 Lis 2014 20:38 #313904

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Siberka :)
Mówisz - masz :)

Adasiowe grządki i rabatki 16 Lis 2014 22:11 #313967

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Dostaną u mnie solidną porcyjkę kalifornijskiego kompostu :kiss3: :kiss3: :kiss3:

Adasiowe grządki i rabatki 17 Lis 2014 00:09 #314006

• Roma
  • Roma's Avatar
Aniu-pięknie dziękuję za profesjonalną przesyłkę.Jestem Twoim dłużnikiem :kiss3: :kiss3: W przyszłym roku po raz pierwszy zagoszczą dynie w naszym warzywniku i to dzięki Tobie :kiss3:

Adasiowe grządki i rabatki 17 Lis 2014 19:26 #314145

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Siberko :)
Pestki wysłane priorytetem, więc najdalej pojutrze będą na miejscu ... Mam nadzieję, że uda Ci się uratować Twoje ukochane rodki, bo - rzeczywiście - te, które zaprezentowałaś na zdjęciach, wyglądają bardzo chorowicie :( wielka szkoda, że niektórzy sprzedawcy i "hodowcy" nie słyszeli nigdy o uczciwych i rzetelnych transakcjach ... a internetowe zakupy to wciąż wielka loteria i niewiadoma. Wierzę, że Twoja opieka pomoże przywrócić im zdrowy i wspaniały wygląd :)

Romka :)
Nie żartuj sobie ze mnie ...gdybym ja zaczęła wymieniać, ile nauczyłam się i ile zawdzięczam naszym forumowiczom, nie starczyłoby miejsca na kilku stronach zapewne :) Czy mam Cię wpisać w rejestr dłużników ?!?! Nic mi nie wiadomo na ten temat ;-)
Wygłaszcz w moim imieniu wszystkie swoje futrzaki, ze szczególnym uwzględnieniem sznaucerki ...
Dla mnie najważniejsze jest to, że pestki sprawiły Ci radość :) W przypadku zwiększonego zapotrzebowania na dyniowe nasionka, wiesz gdzie mnie szukać ... Kolejną partię - ozdobnych - wyślę po wypatroszeniu tychże; chciałabym tylko jeszcze nacieszyć się nimi :)

Ludzie :)
Po prostu muszę napisać to tutaj: DŻDŻOWNICE SĄ W DRODZE !!! :) Dziękuję za uwagę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Adasiowe grządki i rabatki 17 Lis 2014 19:41 #314158

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
No właśnie wpadam, żeby zapytać o Twoje nowe podopieczne. Czekamy, jutro będą na pewno. A, jeszcze mi się przypomniało: czy między wiadrami jest jakaś przerwa? Żeby się nie zassały, mam na myśli.
:hug: :hug: :kiss3:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Adasiowe grządki i rabatki 17 Lis 2014 20:03 #314175

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Haneczko :)
Jest. Przerwa jest, ale ... zapomniałam wstawić pojemnik po lodach pod wiadro z otworkami... tzn. zapomniałam kupić lody :( No nic, jutro czeka mnie lodożerstwo... dziękuję, że pośrednio przypomniałaś mi o brakującym elemencie :)
Nie ukrywam, że w domu wielkie poruszenie, nawet sierściuchy coś wyniuszyły ... nie, nie , nic z TYCH zapaszków ;-)
A tych stareńkich sosen to tak szczerze Ci zazdroszczę ... my mamy jedną, 6-letnią i co roku o nią drżę, zwłaszcza, że w tym roku zrzuciła jesienią mnóstwo żółtych igieł. Na szczęście Ewa z Ewogrodu mnie uspokoiła ...
Czy któraś z Twoich ma podwójny pień?
Zauważyłam też przemykające cztery łapy :) - przedstawisz mi futrzaczka ?
Spacery po Twoim królestwie wpisuję do "codziennika" :kiss3:

Adasiowe grządki i rabatki 17 Lis 2014 20:16 #314181

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, no, myślę, że się poświęcisz i zjesz lody za zdrowie nowych domowników :rotfl1: A doniczka do góry pupą, to nie może być? Hi, hi, hi, spryciul. Jedna sosna ma podwójny pień. Rośnie naprzeciwko okien kuchni, jest obrośnięta trzmieliną. Widać ją chyba na którymś zdjęciu, a jak nie, to będzie na zdjęciach z lata. Cztery łapy, to poważna persona. Kubuś, jest swoistym 'patronem' ogrodu. Chciałam nazwać wątek 'Ogród po psem z konewką', ale stwierdziłam, że jednak sosny grają pierwsze skrzypce i Kubuś, choć niechętnie, ustąpił.
:hug: :hug: :bye:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2014 20:17 przez hanya.

Adasiowe grządki i rabatki 17 Lis 2014 20:37 #314189

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Hanusiu :)

Hmm... do jedzenia słodyczy nie trzeba mnie namawiać... czasami wręcz przeciwnie... :) ale lody są zdrowe, mają dużo białka ... są bajecznie dobre ... i dostarczają niezbędnej energii, więc skoro mam wybierać pomiędzy pudełkiem lodów a doniczką, wybieram jednogłośnie to pierwsze :)

Jeśli wspomniana sosna ma jakby dwa pnie wyrastające z jednego, to - według niektórych wierzeń - ma swoją czakrę - dbaj o nią, a ona da Ci siłę, ponieważ sama ma dużą moc. Tak przynajmniej mówią legendy ...
Wygłaszcz ode mnie Kubusiowe futerko - w jego mniemaniu i tak on rządzi :)
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Adasiowe grządki i rabatki 18 Lis 2014 07:56 #314255

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Adasiowa wrote:
ale lody są zdrowe, mają dużo białka ... są bajecznie dobre ... i dostarczają niezbędnej energii,

Pod warunkiem, że są wykonane z dodatkiem cukru a nie syropu glukozowego którego to niestety jest w żywności coraz więcej :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Adasiowe grządki i rabatki 18 Lis 2014 08:33 #314264

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A ja nie przepadam za słodyczami .Nawet ciasto jak upiekę ,to go nie jem .Z resztą często nie zdążę ;) Piękne masz fijoły .Ja też kiedyś miałam na nie fazę .Wszystkie parapety zajęte przez nie i nowe liście powsadzane ukorzeniały się na wciąż nowe .A potem mnie znudziły i wszystkie porozdawałam.
Została mi sympatia do nich,bo są ładne ,ale już nie mam ani jednego .Na oknach królują begonie w wielkim tłoku ,a wciąż nowe cudne kuszą :hearts:

Adasiowe grządki i rabatki 18 Lis 2014 08:41 #314266

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Fiolki mnie nie lubią więc podziwiam u innych ale begonie, to jest TO! Nowinko, pokaż Swoje w begoniowym wątku :thanks:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Adasiowe grządki i rabatki 18 Lis 2014 18:38 #314404

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Gdy widzę dżdżownice to kwiczę i oczy mi świecą, jak znicze... No i gdzie one są?
Aniu, serdecznie Ci dziękuję za 'moją podwójną sosnę', zawsze ją bardzo lubiłam, ale nie wiedziałam o legendach. Coś wspaniałego. Jak nie kochać drzew? A Kubuś to chyba rządzi, nie tylko w swoim mniemaniu .. :jeez:
:hug: :hug: :bye:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 18 Lis 2014 18:39 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): katja, Adasiowa

Adasiowe grządki i rabatki 18 Lis 2014 20:53 #314474

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kochane dziewczyny,

przepraszam, że szczegółowo odpowiem na wszystkie wpisy jutro - dzisiaj byłam w pracy niemal 12 godzin i - przyznam się szczerze - że ledwo cokolwiek kojarzę ...
W każdym razie dżdżowniczki dotarły bezpiecznie, zostały zameldowane w swoim apartamencie, dostały smaczną ( brrrr... ) kolację i wywędrowały gdzieś w głębiny obornika; znalazłam też kilka kokonów :) Adasiowy Glizdownik ruszył ;-)

Pozdrawiam Was bardzo cieplutko, do jutra :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, katja, hanya

Adasiowe grządki i rabatki 18 Lis 2014 20:57 #314476

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
W takim razie dobrych snów.....jutro tez jest dzień :bye:
Skoro jednak tu jestem to zapytam czy sadzisz czosnek niedźwiedzi w zimowe donice ? odpowiedź może poczekać, naturalnie . :flower:

Adasiowe grządki i rabatki 18 Lis 2014 21:05 #314480

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Sieriko :)
Tak, na szczęście jutro też jest dzień :)
Jeszcze chwilkę dam radę, nigdy nie sądziłam, że człowiek może być tak wykończony ... no tak, ale w pewnym wieku kończy się gwarancja na kondycję :)
Nie sadziłam nigdy żadnych cebulek "na zimę" .... skąd Ty wiesz o moich zamysłach ... od mniej więcej 2 tygodni żałuję, że nie zadbałam o wysadzenie kilku cebulek kwiatowych do skrzynek, żeby wiosną nacieszyć oczy i serce ich widokiem ... po prostu nie wierzę we własne siły i zazwyczaj nie mam nadziei, że cokolwiek z tego wyjdzie ...

Adasiowe grządki i rabatki 18 Lis 2014 21:25 #314489

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Spieszę donieść, że komplet przesyłek dotarł :thanks: :thanks: Pięknie dziękuję :kiss3: :kiss3: :kiss3:
Sie będzie działo :devil1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.648 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum