TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 12:57 #362980

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witam Kalmio :flower2: żebyś wiedziała,jak ja czekam na rodkowe kwiaty :jeez: różowa azalia :woohoo: , masz chyba na myśli Principessę, czyli odmianę Fanny (Pucella). W tym roku ma mniej kwiatów, niż zwykle. Myślę, że jednak susza daję się we znaki roślinom i moje podlewanie nie wystarcza. Ciekawa jestem Twoich rodków, jakie masz odmiany, jakie teraz kupiłaś :)

Moniś, Kubuś w porządku, choć to jeszcze za wcześnie na pełną radość. Rozrabia, ma apetyt, straszy wiórki :mad2:, goni wszelkie pojazdy, czyli jest w formie. Te tabletki nie chronią przed ukąszeniem, czyli ewentualną infekcją. Chyba, że nie doczytałam czegoś. Czy chory kleszcz zaraża w momencie ugryzienia? Tabletka go ubija po 12 h. Ślina już zdążyła przeniknąć do psiska, to po co ją brać. I nie wiem, co zrobić.
Las to jednak większe ryzyko, ogród bardziej bezpieczny, ale i tak sprawdzam codziennie dokładnie. Kubuś nawet to lubi; mruczy niezadowolony kiedy sprawdzam ogonek i ... 'rzecz samą' :whistle: . Wnętrze ucha trudno obejrzeć, ale robię, co mogę. Teraz kontrola kilka razy dziennie :devil1: Wiatr mnie wkurza, żeby chociaż nie był taki lodowaty.
Spokojnego dnia, pogoda na majówkę tradycyjnie paskudna, może się pomylili w prognozach :hug:

Danielo, sadzisz drzewa (zaglądam do Ciebie :happy: ) i doczekasz się szybciutko sporych okazów.
Jak możesz zdobyć, to igły są znakomite dla kwasolubów; wyglądają bardzo 'leśnie' i naturalnie.

Bardzo mi się spodobał długosz królewski purpurascens; niestety w piasku nie urośnie.
Uwzięłam się, ma donice z odpowiednia dla siebie ziemią; wystartował, zobaczymy, co będzie dalej :think:
dugoszkrlewskipurpurasces.jpg

Miodunka, widać od kogo (Vera :bye: ), ślicznie rośnie i kwitnie, ku mojej radości: KOLOR!
miodunka.jpg

Przeżyły obie delikatności: okanumka i lady:
okanumka.jpg

ladyinred.jpg

Wczoraj dzieliłam wielką, starą paprotę. Najbardziej się umęczyłam przecinając linie kroplującą, o której kompletnie zapomniałam :mad2: Muszę naprawić, ale ponieważ to nie pierwszy raz, zakupiłam już zapasik potrzebnych elementów. :rotfl1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2015 13:00 przez hanya.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Gabriel, Amarant, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 14:27 #363007

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A mnie to już szanowna Pani nie zauważyła :cry2: Haniu moja hortensja też tak szaleje i już nie wiem co mam z nią zrobić ,bo rośnie na budynku i zaczyna włazić na kuchenne okno .W zeszłym roku ,to już otwierałam tylko połowę okna ,wygląda na to,że w tym to już wcale nie otworzę :wink4:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 14:50 #363016

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia, ja Cię przepraszam uniżenie :hug: Jakoś tak jest, że jak się pisze odpowiedzi pół dnia, to człowiek nie wie,
co się dzieje na własnym wątku. Hortensje podetnij, biedulkę, ale jeżeli okno ma być zamknięte na stałe, to mogę się zgodzić. Chyba, że zamurujesz, będzie więcej miejsca dla hortensji :happy:
Nie zakwitnie Gena Mae, Sunte Nectarine, Glowing Embers ma jednego kwiatka, Golden Lights ma dwa kwiatki :mad2: pewnie było za sucho, a pańcia nie podlała porządnie i są skutki. Ale trochę kwiatów będzie. Ja się cieszę z każdego. Żeby tylko nie było przymrozków :woohoo: Zapasik włókniny zrobiony, na wszelki wypadek :)

Aszko-Olu :flower1: witam Cię serdecznie. To prawda, że moje drzewa to kilkudziesięcioletnie okazy, ale i dużo młodsze dają piękny efekt w ogrodzie, a Twoje są śliczne (zaglądam :) ) i już można pod nimi dużo zdziałać.
Kleszczami nie straszymy, to kleszcze nas straszą :mad2: A ogon Tobiego, to zagadka. Może uderzył o coś z nadmiaru radości :happy:

Wykopywałam starą tawułę wczesną, kawałeczki się uchowały i sobie żyją :)
tawuastaruszka.jpg

Lobelia wielka Blau auslese
lobeliawielkablauauslese.jpg

Pierwiosnek główkowaty
pierwiosnekgowkowaty.jpg

Hanka
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2015 15:13 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Amarant, Adasiowa

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 15:07 #363022

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja Gena też młódka ,ale kilka pączków ma .Nie wiem ,czy Ty widziałaś ,jaka ona jest śliczna. Normalnie dzieło sztuki.Była tylko jedna w szkółce ,tak jakby na mnie czekała .W tym roku ją przesadziłam ,bo miała kiepską miejscówkę ,ale nawet nie odczuła przenosin.Za to znowu zobaczę jej kwiatuszki :dance:

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 15:18 #363028

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja kupiona w zeszłym roku na wiosnę. Pokazała kwiaty. W tym roku nic :(

Gena Mae
genamae1-2.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Adasiowa

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 16:38 #363046

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
hanya wrote:
Witam Kalmio :flower2: żebyś wiedziała,jak ja czekam na rodkowe kwiaty :jeez: różowa azalia :woohoo: , masz chyba na myśli Principessę, czyli odmianę Fanny (Pucella). W tym roku ma mniej kwiatów, niż zwykle. Myślę, że jednak susza daję się we znaki roślinom i moje podlewanie nie wystarcza. Ciekawa jestem Twoich rodków, jakie masz odmiany, jakie teraz kupiłaś :)

Haniu, ja również bardzo czekam na kwitnienie rh :)
Tak, miałam właśnie Principessę na myśli, szkoda, że w tym roku odpoczywa ...
Moja kolekcja rh jest dość młoda, więc niektóre to nawet jeszcze i nie kwitły nigdy. Teraz to muszę sięgnąć po zeszycik, żeby przypomnieć, co mam :)

Zakupione w 2015 r.:

- Dr H.C. Dresselhuys
- Kabarett
- Percy Wiseman
- Pohjola's Daughter
- Flautando

no i przypomniało mi się, że kupiłam również kilka dwarf rh:

- Impeditum
- Wren
- Shamrock
- Purple Pillow
- Ramapo

Wszystkie już szczęśliwie posadzone, teraz to tylko podlewać regularnie i zobaczymy, co z tego wyrośnie :)

No i ze "starych" mam coś ponad 20 odmian rh i 18 azalii.
Niestety, 'Kali' nie mam, ale szukam :search:

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 17:05 #363049

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dużo masz odmian :woohoo: , jeżeli jest miejsce, to dosadzaj :happy: dla mnie wielką przyjemnością jest szukanie i kupowanie. Sadzenie też lubię, choć to cięższa praca, niż klikanie w klawiaturę :devil1:
Z Twoich tegorocznych zakupów mam Dr HCD. Bardzo pięknie rośnie. Kali jest w sklepie internetowym flowergarden. Nowinka tam znalazła i pisała, że ładna roślinka, cena też sensowna, choć przy zakupie jednej sztuki koszt wysyłki zasadniczo zmienia sytuację. A moje impedita zaczynają otwierać pąki. Po co tak wcześnie? :placze:
:bye:

Hanka

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 20:32 #363093

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Haniu, dobrze, że wcześniej nie widziałam Geny Mae, bo bym chyba nie zdecydowała co chcę posadzić :ouch: :rotfl1: .

Hortensja i trzmielina na sosnach są niesamowite, jak wszystko zresztą, ale na taki efekt trzeba pracować latami :flower2:.

Czekam teraz na kwitnienie Twoich azalii i rh, to dopiero będzie kolorowy zawrót głowy :dance:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 20:46 #363100

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Krzysiu :) jeszcze wiele odmian masz do posadzenia, wiele Cię zauroczy i zniewoli ogrodnicze serduszko :happy: A ja podziwiam wielki bluszcz u Ciebie :woohoo: Nie wiem, czy zdążę tutaj takiego doczekać, ale rosną moje maluchy, rosną. Chciałabym, żeby było chłodniej, niż dotychczas (nie mam na myśli dzisiejszego dnia :hammer: ), żeby azalie i rh nie ruszyły za szybko.

A teraz moje zwierzaki
kos.jpg

kos-grzywacz.jpg

sikorkawkpieli.jpg

wirek.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, chester633, Gabriel, Amarant, edulkot, Krzysia, Adasiowa

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 07:53 #363204

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziś z rana zrobiłam przegląd azalii pod względem kwitnienia .Bo już zaczynają puszczać liście i widać ile która ma kwiatów .Do końca nie jestem zadowolona .Dwie mają mało ,a jedna młódka wcale .W zeszłym roku ,kiedy trzeba było podlewać ,to mi się zachciało chorować .No i jest jak jest .Ale co dziwne ,bo te akurat azalie są co roku oblepione kwiatem a w tm roku zonk :mad2:

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 08:45 #363209

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
hanya wrote:
Dużo masz odmian :woohoo: , jeżeli jest miejsce, to dosadzaj :happy: dla mnie wielką przyjemnością jest szukanie i kupowanie. Sadzenie też lubię, choć to cięższa praca, niż klikanie w klawiaturę :devil1:
Z Twoich tegorocznych zakupów mam Dr HCD. Bardzo pięknie rośnie. Kali jest w sklepie internetowym flowergarden. Nowinka tam znalazła i pisała, że ładna roślinka, cena też sensowna, choć przy zakupie jednej sztuki koszt wysyłki zasadniczo zmienia sytuację. A moje impedita zaczynają otwierać pąki. Po co tak wcześnie? :placze:

Haniu, dziękuje za namiary na "Kali'. Poszukam jeszcze w sklepach ogrodniczych, może uda się trafić, a jak nie, to może i zdecyduje się na zakup w tym sklepie internetowym. Jestem bardzo ciekawa jak zakwitnie u Nowinki :)
Myślę, że moje zakupy rododendronów na tym się nie skończą, bo znów podłapałam bakcyla rododendronowego :jeez:
:hearts:

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 10:12 #363228

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
hanya wrote:
podziwiam wielki bluszcz u Ciebie :woohoo: Nie wiem, czy zdążę tutaj takiego doczekać, ale rosną moje maluchy, rosną

A co Ty się, Hanko, na tamten świat powoli wybierasz? :devil1:
Fajny kos, mimo że nadaktywny ogrodniczo :devil1:
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2015 10:12 przez sd-a.

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 20:57 #363346

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
:think: Coś rodków nie widzę :huh: , czyżby jeszcze nic nie przymierzało się u Ciebie do kwitnienia?
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 21:14 #363358

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobry wieczór, zimny wiatr zniechęca do wszystkiego, prognozy kiepskie: tradycja majówek musi być zachowana. Ale może jakiś front się namyśli i będzie ładniej, niż w zapowiedziach?
Prawie nic nie zrobiłam w ogrodzie, znowu jakieś porządki, drobne poprawki i tyle. Posadziłam 'dragony', bo oczywiście nie mogłam się oprzeć pokusie i kupiłam pierwszą partię jednorocznych faworytów :happy: Ileż to radości! Jeszcze będzie dalszy ciąg takich zakupów, jeszcze kilka 'dragonów' i pelargonie! Bez nich nie ma wiosny i lata. Muszą być i kropka. Miałam plan pojechać jutro po rośliny, ale jeżeli rzeczywiście będzie lało i grzmiało, to wybiorę się w sobotę.

Siberko, na tamten świat wybieram się baaaardzo powoli, ale bluszcz chyba jeszcze wolniej rośnie :devil1: Kos jest chuliganem ogrodowym i do spółki z Kubą narobili wielkiego zamieszania, mieli też pomoc srok i sójek,; dzięki ich wysiłkom mam sporo ratowanych roślin w doniczkach , a kilka zniknęło :(

Kalmio, bakcyl rododendronowy musi się w spokoju rozwijać i dojrzewać; inaczej może być niebezpieczny dla zdrowia :happy:

Trzykrotka
trzykrotka1.jpg

Tulipan Purple dream
tulipanpurpledream.jpg

Czeremcha zwyczajna Colorata
czeremcha.jpg

I 'plantacja' pokrzywy :)
poletkopokrzyw.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Amarant

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 21:18 #363362

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Ooo, będzie nalewka czy gnojówka? :lol:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 21:21 #363363

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja już pierwszą porcję gnojówki pokrzywowej sporządziłam :P , choć własnej plantacji nie posiadam :happy3:
Co to 'dragony', bo chyba nie pamiętam :think: ?

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 21:27 #363369

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Pikutku, nalewka będzie u Ciebie z owocków skandynawskiego przystojniaka :devil1: Tutaj tylko śmierdziszka, chociaż, jak dolałam trochę EM-ów, to nie było żle :)

Marta, to odmiana begonii 'Dragon Wing'; plantacja malutka :happy: , wyprawy na skraj lasu będą konieczne, a tam pewnie znowu pojawią się dziki :woohoo:

Hanka

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 21:35 #363376

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Coś o tej porze, po ogrodowej pracy ciężko przychodzi mi myślenie, co to za przystojniak :think:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.645 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum