TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 21:40 #361268

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Siberko, nie masz irgi błyszczącej, to i liści brak :devil1: a brzóz też nie masz? wylistkowane już prześlicznie :happy: Koło mnie niewiele marketów i dobrze, bo ruch mniejszy; ale jak widać w przypadku roślin, czasem szkoda.

Krzysiu, z liśćmi i cieniem mam tak samo: klon łysy i rodki mają za dużo słońca, oczywiście te dzisiaj sadzone. Musiałam okryć włókniną, bo grzało, jak w lecie :)

Ewcia, przepraszam, ale nie widziałam Twojego wpisu :) właśnie, jak się człowiek za bardzo wysila, to zagłaskana roślina wyzionie ducha i już; rodki to twarde sztuki i muszą sobie poradzić.

bratkisamosiejki.jpg

dzwonekpokrzywolistnyBernice.jpg

green-spice.jpg

Mardi Gras startuje dziesięcioma kłami :dance:
mardi-gras.jpg
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 21:44 #361270

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
No jak nie mam brzóz :hammer: 3 + 1 (czarna), ale jeszcze łyse :( Ziąb był okrutny :placze:

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 21:54 #361281

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
No tak, Siberia :devil1: u mnie zielono też od hortensji pnących, wcześnie startują, co mnie wcale nie cieszy, bo nie wiem, czy Poluś skutecznie odwołała Zośkę i ogrodników. Czeremchy też ulistnione prześlicznie :happy:

fioekwonny.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA, Adasiowa

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 22:03 #361285

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Brzoza i u mnie dopiero rozwija listeczki, wiśnie i porzeczki najbardziej wyrywne :happy: ale jeszcze nie w pełni rozwinięte, kwitną wczesne śliwy, u sąsiadów.
O zmierzchu był niesamowity zapach :dance: śliwy i moje dwa ostatnie hiacynty na schodach cudnie się wymieszały.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wśród starych sosen 25 Kwi 2015 15:52 #361406

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Dzisiaj jest tak gorąco, że chętnie poleżałabym pod Twoimi pięknymi sosenkami. :hearts:
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi

Wśród starych sosen 25 Kwi 2015 19:52 #361443

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Miło znowu czytać o Twoich ogrodowych pracach :) Tyle nowych rododendronów, będzie co podziwiać :lol:
Ogród pod sosnami to wymarzone miejsce dla nich. Też powiększam ich ilości, choć szaleństwem bym tego nie nazwał ;)

Wśród starych sosen 26 Kwi 2015 20:47 #361918

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No Haniu ładnie Ci się wszystko puszcza .Ja najbardziej martwiłam się o funkie .U dziewczyn takie wielkie kły oglądałam ,a te moje sieroty siedziały w ziemi i nic .Dziś wreszcie patrze ,gramolą się wreszcie .U mnie jedna azalia ( zeszłoroczny zakup )chyba nie będzie kwitła .A ja jej szukałam tyle czasu ,a teraz jak ją kupiłam ,to jeszcze muszę na kwiaty czekać .Mam nadzieję, że za to w następnym sezonie zakwitnie ,jak burzowa chmura . :)

Wśród starych sosen 27 Kwi 2015 19:13 #362250

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanulka :)
I ja witam po weekendowych walkach z grabiami i łopatą ;-) ... nareszcie....
Dzięki ciepełku i słonecznym dniom mogłam rozprawić się z pozimowym bałaganem i wnieść trochę wiosennego ładu. Daleko jeszcze do końca prac, ale zawsze pierwsze kroki cieszą najbardziej. Czekam z niecierpliwością na pędy sosen - pierwszy raz chciałabym zrobić z nich syrop.
U Ciebie z pewnością jest bajkowo; czasami widzę Twoje sosny, jak na wyciągnięcie ręki i czuję ich zapach .... wiesz, jak pięknie pachniały kosodrzewinki, które stały dwa dni u mnie w mieszkaniu? Funkie też wystawiły noski z ziemi, wszystkie zasadzone lilie również, mam nadzieję, że zechcą zakwitnąć :)
Czosnek niedźwiedzi, który mi ofiarowałaś - :thanks: - najprawdopodobniej się zadomowi :) ale na razie ciiii...., aby nie zapeszyć :)
pozdrawiam Was cieplutko, uważaj na łapkę! a Kubusia wyściskaj :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wśród starych sosen 27 Kwi 2015 19:15 #362252

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haniu, ale szaleństwo u Ciebie! W otulinie sosen roślinom cieplej i szybciej się zielenią/zakwitają...
Muszę koniecznie się kiedyś do Ciebie uśmiechnąć o bilet na zwiedzanie ;-)
Pięknie masz, przepięknie...
Tulasy dla Kubusia, a dla Ciebie pozdrowienia gorące! Dziś 26 stopni :)

Wśród starych sosen 28 Kwi 2015 16:57 #362643

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry :) właśnie zaczyna się burza, jak ja czekam na porządny deszcz :woohoo: Ale nie ulewę zmiatającą ogrody z powierzchni ziemi :hammer: Wezmę, co dadzą. Podagrycznik załatwiony, odrobinki sie pokazują, ale bez szans na przeżycie. Zostało kilka kępek w korzeniach czeremchy i tuż przy pniach sosen i tu nie obejdzie się bez jadu. Ale nie będę wykopywać drzew :devil1: Poprzestawiałam zadoniczkowane hosty na wschodnią i północną elewację, a część w hostowy zaułek w ogrodzie. Ile ślimaków :hammer: Zapowiada się znowu wojna z tym paskudztwem.
Oczywiście Kuba wczoraj złapał kleszcza (a raczej kleszcz jego złapał...), obserwuję psiaka, póki co, jest ok, ale to jeszcze za wcześnie, żeby mieć pewność, że jest zdrowy.
W ogrodzie trochę działam, ale jest za ciepło! Nie wierzę, że to powiedziałam :woohoo: , dla roślin lepiej, gdy chłodniej, dla mnie też :devil1: Wszystko rośnie błyskawicznie, zdjęcia sprzed 1-2 dni, już nieaktualne :happy:

Agusia, cieplej, ale cieniście: słonko nie grzeje i czasem chłodniej. Zaproszenie zawsze na Ciebie czeka
Anusia, tytanie pracy rzeczywiście dużo zrobiliście, ale teraz na bieżąco będzie łatwiej. O wiadomej roślince nie wspominaj, wiadomo dlaczego: nie żeby ktoś był przesądny, ale na wszelki wypadek :whistle:
Ewcia, wygramoli się wszystko. Szczęściara jesteś, że tylko jedna azalka nie zakwitnie, u mnie gorzej :mad2: Też liczę na następny sezon :happy:
Gabrielu, mam nadzieję, że rodki będą się tu dobrze czuły; sporo kupiłam i z azalkami jest pewnie ok 50 krzaczków. Nie musi być szaleństwa w kwiatach, żeby tylko zdrowo rosły i dały trochę kolorów, to będę bardzo zadowolona.
Marysiu, przyznam, że też bym sobie poleżała, ale nie mam czasu :rotfl1: Jak ten szewc :devil1:
Krzysiu, piękne są brzozowe listki, uwielbiam je i bardzo na nie czekam; tak samo cudne są listki irgi błyszczącej. Nie mam drzew owocowych, są bez szans w moim lesie, za to u sąsiadów kwitną i pięknie pachną :happy:

Przygoda z tulipanami to niewypał i chyba dam sobie spokój, nie mam cierpliwości do wiosennych cebulowych
Ten jest bardzo ładny: 'Yellow Spider'
yellowspider.jpg

Świecznica Black negligee
wiecznicablacknegligee.jpg

Świecznica nn, od Very :bye: , może Vera podała nazwę, ale gdzieś mi to umknęło
swiecznica.jpg

Mirranda raczyła się ruszyć
mirranda.jpg

Burzy nie ma i deszczu też nie :placze: Trudno, idę podlewać.
:bye:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edulkot, Adasiowa

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 08:44 #362894

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, pozdrawiam gorąco, bo dziś zimno jak piorun...
Czytałam wcześniej u siebie o kleszczu znalezionym u Kubusia... spokojnie, nie musi z tego nic złego wyniknąć, ale obserwuj wnikliwie... gdybyś się zdecydowała na tabletkę, byłoby chyba najrozsądniej... U siebie chyba literówkę zrobiłam - ta nazwa to Bravecto.

Ogromnie lubię świecznice... w ubiegłym roku dostałam Brunette od Bogny, sama w tym roku dokupiłam kolejne...
Cudne, bardzo efektowne rośliny!

Odpoczywaj, Haniu! :kiss3:

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 08:45 #362897

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Haniu witaj :bye: czy Ty wybierasz te igły? bo myślę, że jak u Ewelinki w ogrodzie nie da się tego wybrać bez odkurzacza :jeez:
Ogród przepiękny, ja kupiłam 2 rododendrony ledwo było w czym wybrać w biedronce, wiele roślin było chorych- liście się zwijały i to chyba nie od suszy :think: moje na razie wyglądają ok pozdrawiam i będę zaglądać :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 10:00 #362918

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Jak ja bym chciała mieć takie drzewa w ogrodzie .... moich sosenek tak wielkich ja już nie doczekam.
Tak straszycie tymi kleszczami :huh: że jestem przewrażliwiona.Mojemu Tobiemu niedawno wyjęliśmy jednego a wczoraj i dzisiaj boli go...ogon. I już mam wizualizację,że to od kleszcza wrrrrrrrrrrr.Pewnie osa go użądliła najpewniej.Jutro do weterynarza pójdę jak dalej będzie bolesny

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 10:08 #362921

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Rusza wszystko z kopyta :flower1: Nadchodzi najpiękniejsza pora roku .Haniu ja już nie mogę się doczekać tej wielkiej radości ,którą nam dostarczą te wszystkie cudowne rośliny .A jakie kwasoluby podejrzewasz ,że Ci nie zakwitną?

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 10:16 #362927

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam szanownych Państwa :hug:
I wreszcie popadało :dance: Każda kropla na wagę złota, roślinki odżyły i ja też. Powietrze chłodne, ale czyste, świeże. Fantastycznie jest :happy: Teraz trochę słońca, czy jest piękniejsza pora roku niż wiosna? NIE MA. Pozdrawiam serdecznie miłośników pozostałych pór roku :whistle:

Edyta, witam, miło, że mnie odwiedzasz :flower1: Nie wybieram igieł! Odwrotnie, sąsiadów molestuję o ich igły, bo igieł nigdy za duzo :happy: Sciółkuję, wysypuję ścieżki, kompostuję na jedzonko dla kwasolubów, zabezpieczam roślinki na zimę i przed suszą. To jest las przecież z odrobiną mojego ogrodowania :) Zapraszam zawsze i trzymam kciuki za zdrowie i urodę Twoich rodków.

Agusia :hug: teraz wcale nie bardzo zimno, no, ale Ty wstawałaś wcześnie...Męczą trochę podmuchy zimnego wiatru, coś on w tym roku nas bardzo lubi :mad2: O Bravecto mocno myślę. Dosłownie przed chwilą rozmawiałam z wetką. Brak skutków ubocznych, nie metabolizuje, wydalany w formie wejściowej i robal musi zacząć żerować, czyli nie można wykluczyć zakażenia :woohoo: Mieszane uczucia. Jeszcze będę pytać. Bardzo czekam na 'urośnięte' i kwitnące świecznice, nigdy wcześniej nie miałam, a skusił mnie ich palowy system korzeniowy, ratunek blisko tujek :oops:
Odpoczywać...kiedyś będę :happy:

To moja piękność przy bramie wjeżdzie: hortensja pnąca. Obok brzózka i na drugiej sośnie trzmielina.
hortensjapnacafront.jpg

Kilkuletnie maluchy
hortensjepnce.jpg

Jakie te listeczki śliczne, i takie fryzury :happy:
klon.jpg

Wawrzynek to bardzo przystojny krzaczek, oczywiście po przekwitnieniu :mad2:
wawrzynek.jpg

Wyszłam przed chwilą na chwilę, co za lodowaty wiatr się zrobił :placze: Mam prace z drugiej strony domu, tam cieplej :bye:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Amarant, Adasiowa

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 10:57 #362938

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Hanyu, :)
fajnie mieć takie duże drzewa w ogrodzie. U mnie brak takich, ale w niedalekim otoczeniu jest lasek. Tak czytam u Ciebie o tych igłach do ściółkowania, chyba powinnam się rozejrzeć za igłami, może też ktoś ma za dużo. :think: Jak napisałaś kwasolubom można podsypać.
Ta trzemielina na pniu to niezły gigant.

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 11:13 #362944

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Haniu- i u nas w nocy popadało bardzo..od rana wiatr wkurzający szalał.. Pogoda mało przyjazna tej wiosny :angry:

Jak Kubuś się czuje..??? Mam nadzieję, że obserwacja wypada pomyslnie! :hug:

Rozmawiałam z Agnieszką kilka dni temu nt tabletek i też się zastanawiałyśmy jak to działa- podejrzewałam, że kleszcz musi ugryźć żeby się zatruć..a skoro tak, to ryzyko zachorowania jest.. Niestety- chyba nic nie chroni w 100% i to jest najgorsze!
Oszaleć można z tymi robalami!
Zakusiek kleszcza miał raz w życiu..i to znalezionego już w stanie solidnego opicia..Niestety schowany był w fałdce skóry na pyszczku i widoczny zaczął być dopiero jak napęczniał :angry: Na szczęście był zdrową bestią, ale co ja się nadenerwowałam. Tym bardziej, że Zak praktycznie nie wychodził poza teren ogródka- i nie mówię tu o naszym, nieopodal lasu..tylko ogródku Mamy w Ursusie- więc niby las daleko. Teraz te robale mogą siedzieć nawet w trawnikach osiedlowych :jeez: więc unikanie lasu to nic pewnego.. jedynie rozpatrywać można w kategoriach mniejszego kuszenia losu.

Mam nadzieję, że Kubusiowi dopisuje humor i apetyt :kiss3:
Pozdrawiam i życzę miłego ogrodowania w zacisznej części ogrodu- u nas wiatr hula denerwująco :hammer: Dosyć mam tego wycia za oknem.. Jesień wietrzna, wiosna wietrzna- czuję się, jakbyśmy mieszkali w strefie huraganowej :jeez:

Pozdrawiam serdecznie, życząc miłego dnia.. Głaski dla Kubusia :kiss3:

Wśród starych sosen 29 Kwi 2015 11:33 #362952

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Och ta wiosna, albo gorąco, albo zimno B)
Czekam na kwitnienie Twoich rododendronów, Haniu, i tej przepięknej azalii różowej (nie pamiętam, jak się nazywa). Ja na fali tej gorączki rododendronowej na forum też nabyłam 5 rh w tym roku, chociaż rh lubię i sadzę od dawna :) W tym roku zima lekka, wiec czekam, co tam mi zakwitnie z niecierpliwością :)
W nocy podlało wiec wszystko ruszy ze zdwojoną siłą :lol:
Pozdrawiam serdecznie :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.702 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum