TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 21:38 #363377

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Pikutku, sadziłaś TAM drzewko pt 'jarząb szwedzki'. Chyba mnie fantazja ogrodnicza nie ponosi :think:

Nie zauważyłam Twojego wpisu na poprzedniej stronie, przepraszam :hug:
Rodki ani azalki jeszcze nie kwitną i w tym roku wielkiego spektaklu raczej nie będzie :placze:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2015 21:46 przez hanya.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 21:40 #363380

• Roma
  • Roma's Avatar
Haniu-u mnie również znajduje się poletko pokrzywowe i nie zamierzam go likwidować.Chucham na nie i dmucham aby mieć co do beczek wrzucić :)
Pogoda dzisiaj u nas była względna i kilka godzin udało mi się spędzić w ogródku.

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 21:48 #363388

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Romuś, ja też nie ruszam moich pokrzyw, ale za malutkie jest nawet na najmniejszą beczkę, no, może na 30 l wystarczy. Zbieram w lesie i u sąsiadów :happy:

Hanka

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 22:10 #363403

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Nie pamiętam kiedy widziałam i wąchałam czeremchę, chyba w dzieciństwie, rosła na granicy z sąsiadem, teraz prawie nie ma w ogrodach czeremchy :(

Pokrzywy uprawiam i ja :rotfl1: pilnuję kilku krzaczków tuż za płotem, na trawniku osiedlowym, jutro je zerwę, bo mogą mi skosić, ale mam dużą plantację na drugiej działce, tylko tam malutka jeszcze.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 22:19 #363410

• Roma
  • Roma's Avatar
Moje pokrzywy też jeszcze trochę za małe ,moja pierwsza beczka będzie wespół,zespół z mleczem,którego też mam plantację :P

Wśród starych sosen 30 Kwi 2015 22:25 #363414

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Kto by pomyślał,że pokrzywę będziemy tak hołubić plantacje zakładać.
I ten zapaszek :eek3:

Wśród starych sosen 01 Maj 2015 10:53 #363552

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanulka :)
I ja dołączam do miłośników plantacji pokrzywowej ... jednak z innego powodu :oops:
Z góry zaznaczam, ze nie degustowałam sałatki z liści pokrzywy ani nie preparowałam wyciągu do płukania włosów, ale zostawiłam kępę tego ziela dla ... gąsiennic rusałki pokrzywnika - to ich ulubione pożywienie; może postać młodociana nie powala urodą ( brrr ... ), ale już dorosły motyl jest niezwykle piękny, o pożyteczności nie wspomnę :)
Nie wykorzystane pokrzywy rozdrabniam i wrzucam do kompostu - niech tam działają ku chwale ogrodu :)
Reasumując - pielęgnujmy pokrzywowe chwasty!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wśród starych sosen 01 Maj 2015 19:10 #363732

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ano tak :woohoo: , jarząb szwedzki rośnie pięknie i już kwitnie :lol: , ale nie wiedziałam że można z jego owoców nalewki robić :think: i nie wiem również jakie mają działanie :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 01 Maj 2015 21:25 #363863

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam Gości :flower2: , ale było dziś wariactwo pogodowe. Słowo daję, że wszystkiego dostatek. Mam nadzieję na spokojniejszą aurę, bo jutro zamierzam ogrodować cały dzień :happy:
Oczywiście pojechałam do centrum ogrodniczego po jednoroczne ulubieńce czyli dragonki i pelargonie. Jutro sadzenie. Chyba będę musiała kilka dokupić, co roku to samo: absolutny brak umiaru :jeez:
Porządnie popadało :dance: Nareszcie nie trzeba latać z wężem, ustawiać żab, podłączać linii. Tylko pies mokry, jak kura i obrażony, że popsułam pogodę.

Pikutku, nalewka ma znakomite działanie na wszystko :happy:
Anusia, pokrzywa bardzo mi się podoba, ma piękny kolor i kształt liści; czasem żal zrywać na śmierdziszkę :oops:
Aszko, jesteśmy bardzo mądrymi ogrodnikami :happy:
Romuś, plantacji mniszka nie chcę :devil1:
Krzysiu, bardzo jestem ciekawa Twojej drugiej działki, pisałaś o niej kilka razy i mam wrażenie, że dużo tam rośnie i to nie tylko chwastów

A w ogrodzie:
Azalia Apple Blossom
azalkaappleblossom.jpg

Rh Kali, co za kolor! Czy kwiat będzie tak ciemny?
kali-kolor.jpg

Rh impeditum Blumiria
rhimpeditumblumiria.jpg

Azalia Gibraltar
gibraltar.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633, Gabriel, Amarant, VERA

Wśród starych sosen 01 Maj 2015 23:56 #363949

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Zaczyna się azalkowo rodkowe szaleństwo.. jak ja na to u Ciebie czekam.. :dance:
Ciemny kwiat..wow! Jaki kolor :woohoo: To jego pierwszy sezon u Ciebie..? Bardzo jestem ciekawa jego wyglądu po otwarciu.

Też zamawiam pogodę na sobotę i niedzielę, bo to co się działo dziś, to jakaś kpina :jeez:

Kubuś zapewne dobrze się czuje, skoro ma siłę na pogodowe dąsy :lol: Pozdrowionka!

Wśród starych sosen 02 Maj 2015 07:18 #363959

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
U Ciebie już pąki azalii prawie w otwarciu a u mnie ledwo co.

Wśród starych sosen 02 Maj 2015 07:26 #363963

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry! Cały czas jestem o jeden dzień do przodu, a tu taka miła niespodzianka - dziś dopiero sobota! :)
W dodatku chyba będzie ładna, więc będzie ogrodowanie :)
Plantacji pokrzywy nie mam, ale się zastanawiam nad jednym, skoro ludzie robią z niej nawet sałatki, albo pesto... czy ona nie parzy w język? Ktoś wie? ;-)
Haneczko, Twój ciemny rodek zapewne aż taki nie będzie po rozchyleniu pąków... Nie zmienia to faktu, że zapowiada się intrygująco.
W ogóle, Twoje rośliny leśne tworzą pod sosenkami niesamowity klimat.
Jak się czujesz i jak Kubuś?
Miłej soboty! :kiss3:

Wśród starych sosen 02 Maj 2015 21:33 #364145

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobry wieczór spracowani ogrodnicy :garden1: :garden:
Dzień był piękny i planów miałam całe mnóstwo, ale coś zupełnie mi dzisiaj nie szło ogrodowe działanie :jeez: Nie wiem dlaczego, nie mogłam się zorganizować z sensem i w efekcie niewiele zrobiłam. Ale jutro nadrobię :rotfl1:
Rano zajrzałam do sklepu ogrodniczego i jest nadzieja na moją hortensję Wim's Red, w przyszłym tygodniu coś powinno się pojawić. Może jeszcze Early Sensation :think: Mam dobre miejsce przed domem na taką hortensję, a z drugiej strony korci mnie, żeby tam posadzić cisa, cały rok zielono. Zobaczymy, jakie będą mieć rośliny, jak hortensje przyjadą piękne i dorodne, wtedy zdecyduję.
Na razie cieszę się hostami :hearts: Jakie piękne te liście! Młodziutkie roślinki, jeszcze dość 'szczupłe', ale nie mogę się napatrzeć :happy:

Agusia, jeżeli w czwartek jest piątek, to tydzień robi się bardzo przyjemny :happy4: Nie jadłam pokrzyw i nie zamierzam próbować :oops: większy pożytek ze śmierdziszki :woohoo: Liczę na to, że mroczna dusza bogini pokaże się w odcieniu kwiatów tego rodka :)
Ula, u Ciebie też przyjdzie na nie pora :)
Moniśka, jutro mam zamiar dokonywać w ogrodzie czynów wielkich! Nadrobić dzisiejsze opóżnienie i duuużo innych rzeczy. Kubuś w formie :happy: Czas azalek nadchodzi, ale będzie w tym roku skromnie, wiele z nich nie zawiązało pąków i nie wiem dlaczego :think:

No to kilka hostowych liści
Hirao Supreme
hiraosupreme.jpg

Inniswood
inniswood.jpg

Northern Exposure
northernexposure.jpg

Paul's Glory
paulsglory.jpg

:bye:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Amarant, Krzysia, Adasiowa

Wśród starych sosen 02 Maj 2015 22:13 #364164

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Haniu u Ciebie hosty rosną w doniczkach.... :think: proszę pomiziać Kubusia.... :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Wśród starych sosen 02 Maj 2015 22:52 #364187

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Haniu, może i młodziutkie, ale jakie już rozwinięte :supr3: doniczki zimowały na zewnątrz ? zadołowane ?

Mi też dziś nie szło, miałam bardzo krótką noc ;) , rano z Rafałem zrobiliśmy dwa wypady po kamienie, potem obiad i nie dałam rady wyjść z domu, dopiero przed zmierzchem zrobiłam inspekcję :garden1: i odkryłam grzyba na jałowcach :mad2: i objedzone orliki :mad2: . Jutro wkraczam z chemią, a jeśli nie zadziała... z łopatą :teach:. Lubię jałowce, ale już nie mam do nich siły, coś będę musiała wymyślić na ich miejsce :jeez: .

Czekam aż rozkwitnie Kali, jestem bardzo ciekawa koloru :hearts: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2015 22:53 przez Krzysia.

Wśród starych sosen 04 Maj 2015 09:02 #364609

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Moj Kali chyba jednak mniejszy .Ma trzy pąki ,ale jeszcze koloru nie pokazuje .Nie mogę się już doczekać .Pierwszy będzie u Ciebie ,ale za to ja będę miała dłużej kwitnącego :rotfl1:Moje różaneczniki w dobrej kondycji ,ale azalie masakra .Tak mało pączków ,to jeszcze nie miałam Oczywiście nie wszystkie takie mało wysypane ,ale kilka nie pokażą na co je stać :placze:

Wśród starych sosen 04 Maj 2015 09:06 #364610

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry, Haneczko!
Jak tam dziś nastrój pod sosnami? Troszkę na razie pochmurno, ale prognoza pokazuje słoneczny dzień...
Będziesz fedrować w ogrodzie?
Miłego poniedziałku!

Wśród starych sosen 04 Maj 2015 09:52 #364627

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry w poniedziałek, pochmurny, na razie chłodny i wspaniały do pracy w ogrodzie :happy:
Chciałabym jeszcze deszczu, ale chyba nie ma szans na poważne potraktowanie tematu. Co roku sobie obiecuję, że koniec z dziesiątkami donic, doniczek i doniczuszek :hammer: :hammer: I w kółko to samo. Wiosna odbiera mi duuużą część rozsądku, taka w końcu siła wiosny, tylko, że teraz dotyczy to ogrodu i maj kojarzy się głównie z kwitnieniem azalii i rodków...Nie tak to dawniej bywało :jeez: 'W maju taka lubość aury, że jeden wiór ku drugiemu wiórowi afekt czuć poczyna'; Zagłoba miał rację, ale nie myślał o ogrodowaniu :rotfl1: I nie chodziło o wiewiórki, a przynajmniej nie tylko. To już sobie pomruczałam.
Czeremcha jeszcze ładnie kwitnie, mszyce obżerają klony, ruszają śliczne przyrosty choiny kanadyjskiej i cisów. Piękny czas; jednocześnie mam tyle roboty, że trudno mi się rozsądnie zorganizować. Mam na myśli wiosenne sprawy: przesadzanie, dzielenie, nawożenie :placze:

Paweł, prawie wszystkie w doniczkach, bo nie będę prowadzić stołówki dla ślimaków :mad2: Kubuś wymiziany :hearts:

Panie Tomeczku (:garden1: :hug: ), to jest ONA, BOGINI a nie ON, SYN FUMBY, uparciuchu jeden :hammer: :hammer: Kolor kwiatu, to obraz duszy rh :)

Krzysiu, doniczki zimują na zewnątrz, pod okapem przy zachodniej ścianie domu. W zeszłym roku doszło sporo maluchów, ale zima była łagodna. Od kilku lat hosty tak zimują i nic im nie jest; trochę okrywam igłami, dla nich najgorszy byłby nadmiar wilgoci w donicach.
Nie wiem, czy Cię to pocieszy w sprawie jałowców, ale po Twoich info o rdzy zauważyłam, że jeden z moich dużych, starych ma jakiś dziwny kolor, i już krzaka wycięłam. Powinnam wcześniej wyciąć innego, zastanawiałam się dwa lata, pryskałam i efektem jest strata innego dużego, starego krzewu :placze: , był pewnie słabszy; ten pierwszy też dzisiaj wykasowany. Ostro mi się poniedziałek zaczął. Jeszcze muszę pociąć i do wora. Mam nauczkę, że nie ma na co czekać w takich wypadkach, jak jeszcze wypatrzę poważniejsze zmiany, to od razu ciacham :hammer:

Ruffed Up
ruffedup.jpg

Spring Fling
springfling.jpg

Stand by Me
standbyme.jpg

Tick Tock
ticktock.jpg

Agusia, już fedruję :happy: Trochę pokropiło, ale to śmiech nie deszcz. Nastrój dobry, choć huk roboty, a ciągle coś nowego się wyłazi z kąta, jak te jałowce :mad2:

Ewcia, niestety coś azalki w tym roku biorą urlop. Szkoda, ale może w przyszłym roku nadrobią. Mam nadzieję, że nowe rodki choć trochę zakwitną, bo inaczej będzie smutno. Liczę się jednak ze skromnym kwitnieniem. Mogą zrzucić pąki, bądż ich nie rozwinąć po tegorocznych stresach :devil1: Grunt, żeby pokazały kolor :)

Hanka
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2015 10:05 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.785 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum