TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 14 Kwi 2015 21:21 #358151

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ale zakupy rodkowe poczyniłaś :supr3: Rasputin też mi się bardzo podoba, chyba jest w bIedronce to mi go jutro M kupi. Haniu dawno mnie nie było i ciężko jest mi nadgonić ten czas, czy można spytać co ci się stało w rękę? Ja sie obecnie kuruję z moimi stawami
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 19 Kwi 2015 12:21 #359608

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Dzień dobry paniusi :kiss3: A gdzież to się podziewasz ? Chyba lenistwo forumowe Cię dopadło tak jak mnie .No cóż chyba każdy tak czasem ma .W tym tygodniu przyjedzie wreszcie mój Kali .Zamówiłam go również w Multiflori wraz z innymi ,ale w ofercie go nie mają a kontaktu zero .Więc zamówiłam gdzie indziej i mam w nosie .Nawet mam dla niego przygotowane miejsce w zacisznym kąciku .Będzie miał bardzo dobrze .Co do reszty rodków ,to nie wiem jeszcze ,co zrobię .Jeśli nie uda mi się nawiazać kontaktu z M.to zrezygnuję i poszaleję w innym sklepie .A jak Haneczko u Ciebie ze zdrówkiem ? Czy już dobrze ? :hug: :hug: :hug:

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 15:32 #361128

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witajcie Kochani, pięknie i cieplutko, czego więcej chcieć? Ano więcej siły do prac ogrodowych chcę mieć :mad2: Ledwo żyję, przyszłam odpocząć chwilkę i melduję prawie koniec wojny z podagrycznikiem, środek przygotowania stanowisk dla rodków i kompletny brak pomysłu na likwidację przez posadzenie zadoniczkowanych ofiar Kuby i ptaków.
W ogrodzie ślicznie, nawet kilka kwiatków się pojawiło :woohoo: , ale przede wszystkim jest zielono :dance: Nie wiem, czy zrealizuję wszystkie plany; trochę mnie ręka przyblokowała i choć baaardzo się cieszę, że zabieg mam za sobą, to jednak, wiadomo, każdego sezonu szkoda.

Ewcia :hug: , faktycznie dopadło mnie jakieś takie może nie lenistwo, ale totalny brak umiejętności przelania myśli na klawiaturę. Pewnie czasem trzeba się zregenerować. Napisz, czy M. się odezwało i masz coś od nich? Ciekawa jestem, co nowego kupiłaś, nie tylko w rodkach :happy:

Iwonko :hug: , zaszalałam, a teraz padam na dziób, tyle roboty na własne życzenia. Ale ja rodkom i azalkom wszystko wybaczę: za ogień i niebo w kwiatach, kolory liści jesienią i zimozielone makarony :)
Miałam bardzo zaniedbany zespół cieśni nadgarstka. Obie ręce, ale operowana była prawa, bo w gorszym stanie. Może jesienią uda się naprawić lewą. Grunt, że jest dobrze :happy:

Anusia :hug: , żyję, choć czasem myślę, że z przyzwyczajenia i oby tak dalej :devil1: Trzymam kciuki za powodzenie weekendowych prac. Pogoda ma być piękna! Moje miskanty też ruszyły. Chyba kilka poprzesadzam, głupio wyglądają takie puste miejsca, sterczą patyki, żeby śpiochów nie rozdeptać.
Drapanko dla futrzaków :kiss3:

Moniśka :hug: , zobacz, jak czas leci, dopiero tu byłaś, a to już 2 tygodnie. O Azurice napisałam u Ciebie. Bardzo ciekawy pomysł ze szkoleniem Kubusia do podlewania; on uważa, że dotychczasowy sposób podlewania jest najlepszy :mad2: , a konewka to insygnium władzy nie tylko ogrodniczej :whistle:
Jak będziesz chciała poleniuchować przyjeżdżaj natychmiast, bardzo chętnie do Ciebie dołączę :kiss3:

Romuś :hug: , czytaj, czytaj, na pewno coś znajdziesz dla siebie :happy:

Tak na dole
DSC02093.jpg

DSC02094.jpg

DSC02096.jpg

DSC02102.jpg

A tak na górze
DSC02097.jpg
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2015 15:33 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Amarant, VERA, Krzysia, Adasiowa

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 17:31 #361152

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ale niebiesko :woohoo:

Haniu, czy Ty pierwszy raz usuwasz podagrycznik, że takim optymizmem tryskasz? :happy3: Tego nie da się ręcznie usunąć :jeez: Jesienią zmasakrowałam jedną piwonię, bo zielona cholera po raz któryś wylazła we wnętrzu kępy, a wczoraj oglądałam przynajmniej 3 nowe pędy podagry.
To jedyne stanowisko tej cholery u mnie, więc muszę ją wypędzelkować ponownie, bo mi się rozlezie jak mozga :happy4:

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 17:45 #361154

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko, na razie tryskam optymizmem a potem trysnę...jadem :devil1: Oczyszczam teren pod rodki, wszystko przesiewam i dziabię. W piasku jest dużo łatwiej podejrzewam, niż u Ciebie. Właśnie skończyłam i zwiędłam ostatecznie. Szarpanie się z korzeniami rodków jest koszmarne, bryły zbite na pancerny filc, wszystko do rozcinania :hammer: :hammer: Twoje też takie były? :bye:

Hanka

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 18:05 #361156

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Do ostatnich zakupów biedronkowych jeszcze nie zaglądałam, nie wiem co w donicach zastanę. Są zagruntowane i czekają z sadzeniem na ostateczny kształt rabaty.
Poprzednie (jesienne) nie były zbite, bo podobno co roku je przesadzają do większych doniczek.
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2015 18:06 przez sd-a.

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 18:28 #361160

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Ja Rh z Brico po 2 latach od wsadzenia przesadzałem, bo słabo rosły. Okazało się, że mimo rozrywania i tak nie puścił zbyt dużo świeżych korzeni. Tym razem ostro je porozrywałem. Mam nadzieję, że teraz już lepiej się zadomowią i zaczną jakoś wyglądać.
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2015 18:29 przez andrzejek.

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 19:31 #361184

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Andrzej :) , w zeszłym roku rozszarpałam korzenie tak mocno, że bałam się czy rodki przeżyją, dałam mykoryzę i rosną bardzo ładnie. Dzisiaj też szarpałam, choć trochę delikatniej, też dałam mykoryzę i zobaczymy. Dla mnie jest bardzo nieproporcjonalna bryła korzeniowa do zielonej masy.

Siberko, nie wiem, jak z tym przesadzaniem jest naprawdę: dzisiaj w dwóch doniczkach faktycznie były posadzone z mniejszej, ale korzenie nie rozerwane z poprzedniej, więc prawie nie przerośnięta bryła, sporo ziemi opadło. Też chciałam poczekać z sadzeniem na kwitnienie, dobrać sobie kolory, ale zajrzałam kontrolnie do donicy i jak zobaczyłam ten filc, to już połowa rodków uziemiona :devil1:

runiankajaposka.jpg

serduszkibiae.jpg

sesleriahesfleriana.jpg

turzycababkowata-2.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): affa, Amarant, VERA, Krzysia, Adasiowa

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 19:36 #361185

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam z jednym to o czym pisał Andrzejek. Rok temu zimą prawie się przewrócił od wiatru :blink: Wyjęłam, chciałam uziemić a tam zero rozrostu korzennego, mimo rozrywania bryły przy sadzeniu :dazed: Teraz też jest najmarniejszy, a po zakupie był największy ze wszystkich.

Wniosek jest prosty: kupować jednak maluchy!!! Urosną i ukorzenią się porządnie w ogrodzie.

Te moje zakupy jesienne sprawdziłam: ukorzenione wzorcowo. Gorzej z liśćmi :jeez:
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2015 19:38 przez sd-a.

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 19:51 #361192

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Nawet nie chcę myśleć, że się nie ukorzenią i padną :woohoo: Też myślałam, żeby kupować maluchy, a póżniej, wiadomo, chcę mieć już duże rośliny. Mam nadzieję, że będzie dobrze, jak w zeszłym roku, bo w końcu zakup z tego samego żródła.
A co z liśćmi nie tak?

Hanka

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 20:01 #361195

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Nie martw się o ukorzenianie....na pewno będzie dobrze, jeśli przygotujesz dobrze podłoże, wybierzesz dobre miejsca.....w końcu wśród sosen jest dla nich miejsce. Ale co to za szał na kwasoluby na FO....? :woohoo: , były róże, były hosty, czas na rodki.... :happy:

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 20:02 #361196

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder

Pan z oczarjk stwierdził, że są zdrowe :dazed:

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 20:49 #361227

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
No, tak, tego, że tak powiem...Zmieniły się od jesieni, czy trwają w swej wątpliwej urodzie? Ciekawe, co to jest :think:

Ewa :) przygotowuję, ale podchodzę na luzie. Jak zaczynałam przesadzać z przygotowaniami, wychodziło wielkie gucio. Nic nie wiem o szale na kwasoluby :woohoo: Ale to słuszny kierunek :happy: Dodam, że mnie zawsze sosny dyktowały nasadzenia, wszelkie próby ich lekceważenia kończyły się ogrodniczą katastrofą i kompromitacją :rotfl1:

Hanka

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 20:57 #361234

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wiesz o szale na kwasoluby? Czyli nie czytałaś forum, kiedy do Biedronek rzucono rodki :happy4:

Liściom się nie poprawiło, a niektórym wręcz przeciwnie :blink:
Niech IM ziemia lekką będzie. Ja wybaczam, ale nie zapominam :happy4:

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 21:03 #361237

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Mam tak samo, ilekroć za bardzo przejęta byłam doborem miejsca rośliny szły ......do nieba.
Iwona to wygląda na zagrzybienie...... :evil:

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 21:16 #361248

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Widocznie też oszalałam, bo nie zauważyłam objawów u innych :rotfl1: Sama brałam udział w 'biedronkowych' rozważaniach, a że nie udało mi się kupić wybranych odmian, wymazałam klęskę z pamięci. Ale to przecież zwyczajne zakupy! :devil1:
Posadziłam kilka nowych bylin, za to stare dalej siedzą w doniczkach i czekają na przebłysk geniuszu ogrodniczki. Może się doczekają w tym sezonie. Czeka mnie jeszcze zakup i ułożenie linii kroplującej dla rodków i ich sąsiadów. I na tym będzie koniec tegorocznych poważnych działań ogrodowych. A potem elewacja :jeez:

trzmielina.jpg

wierzbawobjciachtrzmieliny.jpg

zielono-2.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA, Krzysia, Adasiowa

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 21:18 #361249

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Piękne zdjęcia, relacja z ogrodowych prac :happy4: Haniu, u Ciebie wiosna w pełni :flower2: ale powoli dociera i do mnie :dance:.

Wczoraj doszłam do wniosku, że jednak mam za mało cienia :devil1:. Zawsze tam ponuro było, a wiosenne słońce rozświetliło hostowe rabatki, muszę poczekać aż rozwiną się liście na winobluszczu i klonach, bo nie wiem jak rozmieścić nowe hosty i żurawki ;).
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Wśród starych sosen 24 Kwi 2015 21:23 #361251

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie zero liści... :( A, sorry, są na rodkach i trzmielinach :devil1:

Haniu, oczywiście, że to zwyczajne zakupy w B. :wink4: choć ja zwyczajowo tam nie robię, bo mieszkam przy innym markecie :happy:

Ewo, też nie wzięłam sobie do serca diagnozy sprzedającego i zastosowałam przeciwgrzybicze środki. :ouch:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.563 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum