TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 12 Sty 2016 20:07 #424471

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Krzysiu, o takie!!!! :hearts: Bardzo dziękuję za propozycję, chętnie skorzystam :kiss3:

Włókniną będę osłaniać azalki i rodki, ale dopiero przed przymrozkami majowymi. Gdyby było mocne słońce wcześniej też pewnie coś podziałam dla ochrony rodków; jak ziemia trochę odpuści, będę podlewać, teraz zamarznięta na beton. Cieszę się, że pomysł na okrywanie zmarzluchów się przydał :)

Zamówiłam hosty u Polusi i w funkia.pl. Co prawda łącznie tylko 8, a może aż 8 :happy: To normalnie nienormalne, nie mogę się oprzeć. Mam swoje typy i po obrazkach wybieram, potem nie wszystkie mi się podobają. Trzeba poczekać, bo dopiero po kilku sezonach pokazują urodę :devil1:

Paprocie kupiłam jesienią w 'sadzawce' i ciekawa jestem, czy takie maleństwa przetrwają epokę lodowcową.
Na szkółking lubelski się nie wybieram, choć jak czytam, to ze względów towarzyskich byłoby świetnie, ale ludzie muszą mieć miejsce na roślinki. Może, jak jakiś drobiazg sobie umyślę, ktoś z zakupowiczów mi kupi?
Chyba nie kupowałabym iglaków w necie, jak coś się połamie to przepadło, i diabli wiedzą, co w ogóle wyślą, jakąś pokrakę, a to nie są tanie rzeczy. Może lepiej oczami kupuj, zwłaszcza, że takie możliwości w czerwcu będą :woohoo:
Coś tam mi łazi po głowie, ale listy zakupów nie robię, chyba, że na wiosnę okaże się, że dużo roślin odeszło w niebyt :(
Marta ma rację, w necie zawsze zdążysz;
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2016 20:08 przez hanya.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, Krzysia

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 13 Sty 2016 08:05 #424575

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
hanya wrote:
Na szkółking lubelski się nie wybieram, choć jak czytam, to ze względów towarzyskich byłoby świetnie, ale ludzie muszą mieć miejsce na roślinki. Może, jak jakiś drobiazg sobie umyślę, ktoś z zakupowiczów mi kupi?

A Pani to z zakupami chce czekać do czerwcowego Zlotu :devil1: , ja tam jadę na wiosnę :woohoo: , w razie co wiesz Kochana gdzie mnie szukać..... :wink4:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Wśród starych sosen 13 Sty 2016 09:02 #424585

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, dziękuję :hug: A co Ty jeszcze chcesz kupować??????? :woohoo: :woohoo: Przecież biedny Kokos się nie przeciśnie między Twoimi krzakami, już nie wspomnę o Azjomisiu :jeez: Będzie musiała psina wykopywać sobie przejście :devil1: Mnie łażą niewielkie pomysły, ale na pewno będę wiedzieć dopiero po inwentaryzacji zimowych strat :( I wtedy może Cię poproszę o jeden czy drugi drobiażdżek :happy:
W ogrodzie troszkę przyśnieżyło, ale co to jest! Pod drzewami ani śladu. U Was chyba tak samo marnie z kołderką, a mrozy na horyzoncie :placze:
Serdeczności dla Was i psiaków :bye:

Hanka

Wśród starych sosen 13 Sty 2016 11:19 #424612

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
I u mnie z kołderką marnie :huh: , ostatnie deszcze spłukały smętne resztki białego :dry: , martwi mnie ten fakt, bo przykryłam jedynie cyklameny :unsure:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 13 Sty 2016 12:42 #424626

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam zamiar jeszcze trochę zabezpieczyć roślinki, dzisiaj ciepło, to może choć trochę 'lądolód' odpuści. Ptaki znowu odgrzebały ściółkę z host, paproci i nowych bodziszków :mad2: Szukają ziarenek zrzuconych z karmnika, nie będę się z nimi kłócić, muszę okryć rośliny jeszcze raz i tak w kółko do wiosny :happy:
Gdyby był śnieg....marzenie. Może spadnie na Wielkanoc :rotfl1:

Hanka

Wśród starych sosen 13 Sty 2016 13:33 #424631

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Nawet tak nie żartuj z Wielkanocą :jeez:

Jaki tam mróz..ledwie -11* :silly: U Ciebie zaciszny ogród, to na pewno wszystko przeżyje :hug:

Zawsze, jak jest zimno, to współczuję roślinom, że muszą tak stać na tym mrozie i nie mogą sobie nigdzie pójść się schować :unsure:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Wśród starych sosen 13 Sty 2016 13:54 #424636

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam w ogrodzie miejsca 'wiecznej zmarzliny': bardzo długo ziemia się rozmraża, powiewy śmierci i już. W innych miejscach różnie, na pewno mniej żle niż na wygwizdowie, ale nie ma mowy o ciepełku. A z Wielkanocą wcale nie żartuję! Przecież tak było i to nie bardzo dawno, 3-4 lata temu.....Wielkanocny bałwan w pisankach :rotfl1:

Hanka

Wśród starych sosen 13 Sty 2016 16:46 #424685

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Też mam miejsca z wieczną zmarzliną, nawet teraz przy tak ciepłej aurze rozmarznięty wierzch i ślizga się człek w tym blocie jak na lodowisku :angry:
Nic więcej poza okrytymi wcześniej przesadzonymi lawendami nie mam i nie będę szaleć, co miało zmarznąć to zmarzło ;) Ale widać że ostróżki jednoroczne tylko lekko z-warzone, a było -13 st. , a ostrogowce zaczęły dalej rosnąć na końcówkach przemarzniętych pędów - dziwnie rośliny reagują na te mrozy :blink:

Wśród starych sosen 13 Sty 2016 23:29 #424903

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Pamiętam tą Wielkanoc.. Z Wawy do Łodzi wyjechaliśmy rano wiosną..a po obiedzie u Teściowej do Wawy wracaliśmy srogą zimą po nieodśnieżonej A2, 50km/h z sercem na ramieniu.. Oby to się nie powtórzyło!!

Wśród starych sosen 14 Sty 2016 08:28 #424921

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A ja mam nawet zdjęcia z sypiącym śniegiem i wielkim bałwanem na podwórku .Piękna to była zima ,ale trwała i trwała ,a historia lubi się powtarzać .U mnie w ogrodzie też mam wieczną zmarzlinę .dokoła zaczynają się kwiaty pokazywać ,a tam zamarznięty śnieg :jeez:

Wśród starych sosen 17 Sty 2016 08:43 #425907

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, te miejsca wiecznej zmarzliny to ciekawe zjawisko.
Wyobraź sobie, że u mnie też występuje - nie w całym ogrodzie oczywiście, ale są miejsca, gdzie śnieg topnieje najpóźniej... wcale niekoniecznie jest to miejsce cieniste. Nie wiem, jak będzie wyglądał mój trawnik na wiosnę... będę się musiała uporać z kopcami krecimi i wyrównać pewne obszary. Ciężka praca, ale konieczna, plus wertykulacja i cała reszta... na razie na szczęście jest biało :)

Miłej niedzieli!

Wśród starych sosen 17 Sty 2016 15:20 #426017

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Witaj, Haniu!
No i mamy już 2016 i czas poleciał do przodu jak błyskawica! Strasznie stęskniona jestem za zielonym kolorem! Ochhh oby ta wiosna była wczesna i ciepła! No ale teraz to mamy prawdziwe zaspy, może i dobrze, bo jak mróz to lepiej ze śniegiem. Śnieg w mieście nie lubię, ale dla dobra roślinek mogę się poświęcić :) No i mam nadzieję, że z końcem stycznia zima odejdzie już na dobre :)
Haniu, z tego co pamiętam, rok temu o tej porze na forum trwał szał rododendronowy! A teraz coś cicho jest w tym temacie :( Czyżby nikt nie planował zakupów rh? A Ty masz jakieś plany czy w tym roku już raczej nie?
Ja na pewno coś kupię, ale jak na razie nic nie zamówiłam (aż sobie się dziwię :supr3: )
Nawet nie zamówiłam jeszcze nic z moich ukochanych iglaczków... :( nie wiem, czy to nie potraktować jak objawy jakiejś poważnej choroby?
Pozdrawiam serdecznie :)

Wśród starych sosen 31 Sty 2016 16:32 #430364

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Hej Haneczko....dotarłam do Ciebie a tu cisza :) zbierasz siły przed sezonem , buszujesz po sklepach internetowych
Zmarzlinami się nie martw...odpuści .Też mam takie miejsce ale tam słońce póżnym popołudniem dociera

Wśród starych sosen 01 Lut 2016 10:33 #430600

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
hanya wrote:
Paweł, dziękuję :hug: A co Ty jeszcze chcesz kupować??????? :woohoo: :woohoo: Przecież biedny Kokos się nie przeciśnie między Twoimi krzakami, już nie wspomnę o Azjomisiu

Haniu Kochana :kiss3: , przed Bożym Narodzeniem kilka świerków kłujących zaprzyjaźniło się z piłą :devil1: , u jednego obdarowanego stoi do dziś :think: znaczy się dobry zawodnik ....chojaczka ,,tsza'' wycinać 2 dni przed Wigilią :idea1: .
Wiosną dalsza część remanentu = piła + mielarka :flower: wyzbywam się zielonych ,,potworów'' bo już cała głowa siwa i Pesel ,,nie teges'' :rotfl1: .
Stawiam na mniejsze egzemplarze :teach: :bravo: , więc jest co utylizować....z utęsknieniem czekam na rozmarznięcie ziemi i do dzieła :jeez: . W tym sezonie wchodzę w obwódki bukszpanowe , znalazłem już producenta , myślę o 300-500 szt. :bad-idea: ...tylko ten niszczyciel Kokos...z uwielbieniem i namaszczeniem obsikuje właśnie bukszpany :mad2: :devil1: , ale cóż można mu zrobić jak zrobi oczy kota z Shreka :pinch: :hearts: .

Wśród starych sosen 01 Lut 2016 11:11 #430610

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
chester633 wrote:
ale cóż można mu zrobić jak zrobi oczy kota z Shreka

Zacewnikować.. :woohoo: :rotfl1:

Haniu- pozdrowienia i uściski!

Wśród starych sosen 01 Lut 2016 12:54 #430630

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniśka, rozrabiasz, biedny Kokosik :hug: Wielkanoc, nie Wielkanoc, żeby tylko było dużo wody, wszystko jedno pod jaką postacią, byle mokre. Ostatni sezon dał mi w kuper, nie mam na myśli tylko podlewania, ale przede wszystkim strach przed pożarem lasu :placze: Śmiejesz się z sikawkowania Kokosa, poczekaj, jak się Łabądek rozkręci :rotfl1:

Paweł :kiss3: , co Ty wymyślasz z peselem? Albo Ci się zmieniły upodobania albo się Kolega rozleniwił. Swoją drogą, to bym sadziła olbrzymy, same 'robią' ogród a człowiek leży i pachnie :happy: ciekawe, jak zabezpieczysz bukszpany :think:

Olu, cieszę się, że już jesteś w domu i zdrowa :hearts: buszuję po sklepach, w hostach oczywiście i już popełniłam jakieś zamówionka, małe, ale bardzo cieszą :happy:

Kalmio, i przez zimowe rodkowanie posadziłam na wiosnę kilkanaście odmian ulubieńców. Wszystko, co mi się podobało z dostępnych wtedy kupiłam :happy: Będę teraz kupować 'oczami', kilka chyba nie jest wydarzonych, chorowały i pewnie wylecą, będzie miejsce na inne. I może jakaś azalka wlkkw się spodoba...oczywiście w kolorach ognia :hearts:

Aguś, nie jest już biało, prawie wszystko rozmarzło. Pamiętam ile się napracowaliście przy trawniku w zeszłym sezonie. Czy będzie powtórka? Efekt wspaniały, ale wysiłku nie zazdroszczę. Jak to dobrze, że tutaj nie można mieć trawnika :devil1: Co prawda zielono być musi, bo psy ganiają, ale to jest leśna kompozycja trawnikopodobna, z daleka oczywiście :hug:

Ewcia, było wtedy śniegu, a jak ziemia popiła! I las był cudownie mokruśki. Nie wiem dlaczego musimy wpadać z jednej skrajności w drugą :jeez: Prognozy zapowiadają kolejną falę mrozów od połowy lutego, mam nadzieję, że cebule wytrzymają, jeszcze je przysypię ziemią i igłami. Jak u Ciebie? Coś wyłazi i spieszy się do wiosny, czy śpi? :hug:

Majko, na szczęście wszystko wsiąka i wiatr nieżle suszy, psy wracają ze spaceru brudne, jak wszyscy diabli. Ale trudno, niech pada. Do Ciebie zaglądam regularnie, zazdroszczę tempa prac i wspaniałej perspektywy przeprowadzki na nowe :kiss3:

Był śnieg...

z1.jpg

z2.jpg

z3.jpg

z4.jpg

z5.jpg

Hanka
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2016 13:02 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Krzysia, Adasiowa

Wśród starych sosen 01 Lut 2016 13:02 #430633

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Haniu nie martw się mrozami ,podobno mają być małe ,a pod koniec lutego temperatura ma być na plusie Co będzie , to będzie .U mnie zaczynają wyłazić cebulowe ,na wszelki wypadek dosypałam im po garstce liści .Luty ciężki do przetrwania ,ale za to krótszy .A w marcu już wiosna ,można robić różne rzeczy w ogrodzie .Ja w tym roku wybitnie mam ,co robić :jeez:

Wśród starych sosen 01 Lut 2016 13:09 #430634

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia, co masz w tym roku do zrobienia? Przecież nie masz miejsca nawet na ....myszy :rotfl1:

z6.jpg

z7.jpg

z8.jpg

Hanka
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2016 13:33 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Amarant, edulkot, Krzysia, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.585 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum