Piotrek osobiście jakieś pnącza bym widziała na drewnianym rusztowaniu ( takie wspomnienia bułgarskie), ale pod tradycyjnym dachem deszcz niestraszny. Na transparentnych stanęło ze względu na okna pod daszkiem.
Ewo mówiłam, że mam dużo miejsca, pod tym daszkiem ma być taras, taki odrobinę wyższy od trawnika, też go trzeba będzie obsadzić. Muszę sobie to szczęście dawkować
Haniu już od pewnego czasu mam dla Ciebie specjalnie przygotowane zdjecia
Takie kamuszki, jak mawia mój kuzyn
Haniu, zależało mi na Twojej opinii w sprawie azalii, tam słońce dociera odrobinę w południe i po, na tym kawałku przy tujach, za kompostownikiem, tu gdzie na płocie rośnie winobluszcz więcej cienia. Myślałam o azaliach i coś jeszcze właśnie tam gdzie jest więcej światła, a na sośnie hortensję pnącą. Na chodniku, za płotem, rosną klony, to zdjęcia jesienne, latem bardziej cienisto.
Za tą sosna jest studzienka telekomunikacji, muszę więc zostawić dojście i trochę miejsca na ewentualne jej otwarcie. Potem wrzucę zdjęcia poglądowe. Zastanawiałam się nad niskimi azaliami japońskimi przy tym dojściu i od ścieżki ( której jeszcze nie ma) a w głębi, pod tujami wielkokwiatowe, myślisz, że dadzą radę ? Podsypię im dobrej ziemi.
Aniu nic nie będzie usuwane, może jedynie zmienić miejsce, podkład zostaje, korzenie też, kamienie uwielbiam, gałęzie
walają mi się w różnych zakątkach od zawsze, żurawki to moja nowa wielka miłość
będzie więc ich przybywać
Cebulek trochę mam, już nawet tam siedzą przebiśniegi i cebulice razem z fiołkami, przylaszczką i tym co u mnie rozświetla ogród wiosną - niezapominajkami
Majko tuje i bukszpany to moje naturalne środowisko
mama rozmnażała je w imponujących ilościach już wtedy, kiedy tuje nie były takie popularne, znam ich możliwości, większość moich pochodzi z maminej hodowli. Trudno mi sie zdeklarować czy jestem zwolenniczką, czy przeciwniczką tuj. Czasami są niezastąpione, a czasami denerwują. Mam jeden szpaler brzydkich, starych, nie przycinanych i tych nie lubię, ale nie mogę zastąpić niczym innym, bo przechodnie będą mi zaglądać w okna
Mateuszku żurawki i trawki cieniolubne są przewidziane w wiosennych zakupach
Romo pomiary wykonane, przemyśleć tylko muszę jak prosto i jasno je opisać