Haniu dziękuję
Jak gdzieś napisała chyba Ewa/Nowinka , jak się ktoś uprze zrobi po swojemu, nawet popełniając błędy i u mnie pewnie też tak będzie
ale mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia i biorę do serca Wasze wskazówki.
Pod domem w tym roku nie mam szans na zmianę, w tym wątku o pasie między domem a starymi, brzydkimi tujami, ewentualnym miejscu na rh, o czym była mowa w 'Kreatywności', nawet nie wspominam.
Kawałek przy domu, ze zdjęcia poniżej, też nie tej wiosny, może jesienią, może... wspomniałam o nim, żeby wiedzieć czego się trzymać w planowaniu lub zakupach, które mogłabym bezpiecznie przetrzymać do momentu nasadzenia, jeśli się takie trafią
W tej sytuacji najbardziej interesuje mnie pas, ok 30 metrów o szerokości 2-3,5m, od murku przy modrzewiu do kamienia 2 i sosny 3, z tujami po prawej. Tuje są różne wiekowo ( mają zatem różne korzenie- sprawdzone) tuż przy murku to stare i większe, za kompostownikiem młodsze i mniej penetrujące, przekopałam ten kawałek jesienią i tam na razie nie szaleją .
Zamówiłam 7 szt. azalii japońskich, czyli 6 i 7 raczej japonki, może dwie białe, albo czerwone, mniejsza od podejścia do
studzienki 6, wyższa dalej 7.
Białe - SCHNEEPERLE i KERMESINA ALBA , czerwone - MARUSCHKA i FLORIDA, poza tym będą jeszcze do wykorzystania
CANZONETTA, MORAVA i GEISHA ORANGE oczywiście
Orange, inne oranżowe i coś jaśniejszego w odcieniach żółci, jakieś wielkokwiatowe, dałbym pośrodku, pomiędzy wiśniami i w stronę huśtawki, ale za konkretami jeszcze się rozejrzę. Kiedy ktoś będzie wchodzić do domu ta energetyczna plama byłaby widoczna, siedząc z
pod daszkiem, prawie tuż obok
Tam gdzie pryzmy piasku jest sporo słońca, hosty raczej nie wchodzą w grę, ale za jakiś czas... Z hostami sprawa ma się tak, że o nich nawet pisać nie będę, to oczywista oczywistość
będą dosadzane systematycznie gdzie tylko się da, żurawki też.
Zamówiłam trochę
roślin towarzyszących, głównie do cienia: kokorycze, serduszka, tawułki, bodziszki, orliki, trawy...
Paproty i trawy jak najbardziej pożądane.
Świecznice zamówione.
Nie mogę kupić od razu wszystkiego, z wiadomych względów
w tym roku to ma być plan ogólny, szczegóły w miarę możliwości. Sadzić będę niezbyt gęsto, zostawiając miejsce kolejnym roślinkom.
Ścieżki przy tujach nie bardzo widzę, ale nie mówię nie, zwłaszcza przy starszych