TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 13:20 #352670

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
ups, wyszło na to, że nie wiem na co się szczepimy. No więc będziemy się szczepić p kleszczowemu zapaleniu mózgu oczywiście.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): magdala

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 13:51 #352677

• PanM
  • PanM's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
magdala wrote:
A córka ma bóle stawów ,więc też miała badaną krew pod kątem boreliozy,na szczęście jej nie ma :)

Magdo, nie chcę Cię martwić, ale to jeszcze nie znaczy, iż jej nie ma.... niestety... wiem to po sobie :(
Jakie badania miała robione w tym kierunku?

Bogna, uwierz mi, że odkleszczowe zapalenie mózgu to promil tego co borelioza robi ze zdrowym człowiekiem,to tylko jedno z możliwych schorzeń towarzyszących, wcale nie takie częste...
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2015 13:52 przez PanM.

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 13:58 #352678

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
PanieM :bye:
Agnieszka właśnie wyjaśniła mi na PW co oznaczają poszczególne parametry w tym badaniu.
Córka miała na razie zrobione badanie krwi, a ja usłyszałam dzisiaj telefonicznie jakie są wyniki.
Podała dwa wyniki IGG i IGM.
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2015 14:04 przez magdala.

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 14:04 #352683

• PanM
  • PanM's Avatar
  • Expert Boarder
Zapewne miała robiony test ELISA IgG i IgM.
Ja też miałem wielokrotnie, zawsze ujemny.... zakładam, że Aga na PW wyjaśniła Ci coś więcej.
Bóle stawów to początek i warto nie przespać, gdyby to faktycznie miała by być borelioza... później jest już tylko gorzej niestety :(
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2015 14:05 przez PanM.

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 14:13 #352687

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Tak ,Agnieszka napisała o tym drugim teście, muszę dowiedzieć się na miejscu jaki test zrobili.
Dziękuję :)

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 14:14 #352689

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Wiem (może nie mega dokładnie) i współczuję.
Krótko: dzieciaki siedzą w lesie dużo, pojawiła się szansa szczepienia w ramach abonamentu, więc robimy to.

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 14:18 #352690

• PanM
  • PanM's Avatar
  • Expert Boarder
Bogulenka wrote:
Wiem (może nie mega dokładnie) i współczuję.
Krótko: dzieciaki siedzą w lesie dużo, pojawiła się szansa szczepienia w ramach abonamentu, więc robimy to.

Na pewno nie zaszkodzi. Głównie chodzi mi o to, iż to nie rozwiązuje problemu a może uśpić czujność i profilaktykę.
W tym przypadku sama świadomość jest ważna.

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 14:19 #352691

• PanM
  • PanM's Avatar
  • Expert Boarder
magdala wrote:
Tak ,Agnieszka napisała o tym drugim teście, muszę dowiedzieć się na miejscu jaki test zrobili.
Dziękuję :)

Jeśli będziesz potrzebowała więcej informacji, pytaj śmiało.
Za tę wiadomość podziękował(a): magdala

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 18:55 #352765

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dobry wieczór!

Po czterech podejściach, wertykulację uznaję za wykonaną. UFFF :jeez:
Jednak 600m2 trawnika to zdecydowanie zbyt wiele na kręgosłupy po-czterdziestolatków - ledwie się dowlekliśmy do domu.
16 worków 240l zapełnionych sianem mówią same za siebie.
W przyszłym roku zatrudnię kogoś do tej ciężkiej, żmudnej roboty - naprawdę to ponad siły.

U nas kropi, ale wciąż jest bardzo ciepło.
Wszystko zaczyna się w oczach zielenić i powolutku zaczynam dostrzegać seledynową poświatę.

W piekarniku siedzi pizza na cienkim cieście - słowem, już odpoczywamy.

Pozdrowienia i miłego wieczoru wszystkim!

PS. Jestem zszokowana okolicznościami, w których rozbił się ten nieszczęsny samolot.
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2015 19:12 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 20:19 #352816

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Poważnie macie 600 m2 trawnika?? :woohoo: nie sądziłam, że aż tyle. Gratuluję zakończenia wertykulacji. Też myślę o oddaniu tego obowiązku w ręce firmy, ale M. się upiera, że sam chce to robić. No ok, chce to robi, ale przy okazji i ja się meczę :dry:
Ja też jestem w szoku po ostatnich wieściach o katastrofie.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 20:25 #352823

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Tak Iwonko wychodzi z naszych wyliczeń. Strasznie dużo. Niby powstały nowe rabaty, ale są stosunkowo wąskie i zabrały murawy mniej, niż pochłonęło to pracy (ciężkiej, najcięższej chyba w ogrodzie).
Teraz pozbędziemy się dużej części trawnika robiąc część północną. Może dzięki temu wertykulacja będzie mniej męcząca i czasochłonna.
Nie bardzo mam pomysł, jak to zminimalizować w innych częściach ogrodu.

Ukręciłam właśnie dwie wielkanocne ozdoby.
Jaka pogoda na weekend się szykuje?
Chciałabym rozsypać nawozy...

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 20:36 #352830

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Aguś, patrzyłam dzisiaj na swój trawnik.....pomyslałam Aga już uwinęła się....my mamy z 15 arów samego trawnika a było 20......., jest maszyna, jest trawnik.......brakuje młodości/ czytaj dzieci/, sił......a wymaga na gwałt renowacji bo parę lat już nie ruszany....

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 22:22 #352880

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Aga, możesz pokazać jak wygląda trawnik po werykulacji ? Do tej pory grabiliśmy trawnik takimi specjalnymi grabiami ( pokazała je Iwona - Majowa ) . Zabrakło już sił na taki zabieg i w tym roku kupiliśmy aerator z wertykulatorem. Aerację zrobiliśmy ,dużo siana pozbyliśmy się z trawnika a wertykulacji się trochę boimy. Poczytałam trochę na ten temat i przeraziłam się ,że po wertykulacji trawnik wygląda jakby go ktoś przeorał. Sprawdziliśmy to na kawałku naszego trawnika i faktycznie nie wygląda to ciekawie. Podobno później trawnik pięknieje. A jak to u Ciebie wygląda ? Może jednak należy wertykulację przeprowadzić na starszym trawniku ?

Ogród Aguniady cz. 3 27 Mar 2015 05:39 #352903

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Cześć, Aguniu - zaglądam o świcie, żeby zapewnić, że czytam, czytam, choć nie piszę :) No w każdym razie jestem na bieżąco dzięki stosowaniu metody "skokowej" :dance:

I czekam z utęsknieniem na wiosenne szersze plany zdjęciowe Waszego ogrodu. Buziaki!

Ogród Aguniady cz. 3 27 Mar 2015 08:05 #352912

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Piątkowe radosne dzień dobry! :dance:

Pełniłam dziś rano rolę Obserwatora Świata o melduję, co następuje:
Cudowne mgła połączona ze wstającym słońcem dała niezwykły efekt: romantyczny, subtelny, jakże ulotny w swej urodzie...
Ziemia pachnąca po deszczu obudziła cudowny nastrój...
Ptaki śpiewające na całe gardła wzbudziły energię i podkresliły zbliżającą się 2,5-dniową wolność...
Pies wyjątkowo długo spędził czas na swoim porannym obchodzie i zamiast jak zwykle zwinąć się w kulkę do dalszego snu, radośnie wita dzień...
Łabędzie, kaczki i czaple nad raszyńskimi stawami rozświetlonymi promieniami słońca przepięknie trzepotały skrzydłami tuż nad wodą...
Kierowcy jacyś tacy uprzejmi...

Jest cudnie!

Mam nadzieję, że Archive będzie miał szansę zobaczyć tę wiosenną, słoneczną odsłonę Warszawy :)
Wrażenia koncertowe z pewnością będą znakomite!

Życzę Wam wspaniałego dnia i byleby do 16ej ;-)

Magorzatko, cieszę się, że zaglądasz - ja do Ciebie też, z doskoku, ale regularnie :)
Szersze ujęcia będą, bo na ogrodzie w końcu przejaśniało.
Miłego!
Ino, oczywiście, chętnie zrobię zdjęcia. Miejscami po wertykulacji widać ziemię, miejscami po prostu trawa jest lekko przerzedzona poprzez wyrwane suche źdźbła. Nie ma żadnego dramatu, zresztą mamy tak co roku - wszystko pięknie odrasta, murawa jest zdrowsza, silniejsza i pozbawiona niepotrzebnego filcu. Namawiam do wykonania tego zabiegu. Tylko odpowiednio ustawcie kolce. W jakim wieku jest Wasz trawnik? Wertykulację powinno się przeprowadzać na minimum dwuletniej murawie.
Ewuś, wertykulacja na takiej powierzchni trawnika to już wyzwanie. Samo przejechanie maszyną to jedno, ale ile wysiłku kosztuje zgrabienie i zapakowanie do worków - no cóż, do dziś czuję kręgosłup.
Może możecie komuś zlecić tą pracę?
Nie wiem, jakie byłyby koszty, ale warto się zorientować, bo faktycznie będzie ciężko Wam we dwoje...
Dobrego dnia!

Ogród Aguniady cz. 3 27 Mar 2015 08:12 #352915

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Kurcze zgłębiam dziś od świtu tą wertykulację i widok trawnika tuz po tym zabiegu jakoś mnie nie zachęca :rotfl1: . Ale wiem, że to zdecydowanie konieczny zabieg - zwłaszcza na tym moim trawiastym ugorze :happy3: .
Nie wiedziałam, że tam można coś regulować w tym wertykulatorze :dazed: . Muszę o tym poczytać :jeez: .

Miłego piąteczku :bye: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Aguniady cz. 3 27 Mar 2015 08:18 #352919

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorcia, wertykulator usunie nie tylko suche źdźbła, ale i mech, którego u mnie jest sporo.
Naprawdę warto ten zabieg wykonać.
W naszej maszynie jest 4-stopniowa regulacja wysokości pracy, co w praktyce oznacza, że wyrwiesz z mniejszą lub większą destrukcją ;-)
Przemiłego! :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 27 Mar 2015 08:18 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 27 Mar 2015 08:35 #352924

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
A zdjęcia z tej obserwacji gdzie :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.481 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum