TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 28 Mar 2015 18:43 #353257

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Sara wygląda jakby wiła sobie gniazdko :silly: :happy4:

Bardzo fajne zdjęcia ,czuje się atmosferę pracy ogrodnika :bye:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 28 Mar 2015 19:21 #353273

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Dziękuję za informację dotyczące wertykulacji. Po przeczytaniu wszystkiego a szczególnie po obejrzeniu zdjęć " po" nie mamy wątpliwość,że wertykulację trzeba przeprowadzić. :) Tylko kiedy. Wg pani Danusi Młoźniak najlepszym terminem jest jesień a jeżeli wiosna ,to jak trawa już regularnie rośnie. Z tego wynika ,że teraz jeszcze za wcześnie . Jednak Ty masz inne doświadczenia a Twój trawnik wskazuje ,że robisz to dobrze. Ot,dylematy laika. ;)
Zdjęcia ogrodu fantastyczne. Jak ja lubię Twój ogród. :dance:
Jak się nazywa krzew kwitnący na różowo z białymi kreseczkami wzdłuż płatków ? Albo nie rozpoznaję ,albo nigdy się tak dokładnie nie przyglądałam. :)

Ogród Aguniady cz. 3 28 Mar 2015 19:28 #353276

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
U Pawła na inspekcji była Monika-Sz :lol:

Sarenka super wygląda w turzycach- jak Wenus w pianie :funnyface: Wygłaskaj maluszka ode mnie.. oj- tęsknimy za psiakiem.. U Pawła nie mogliśmy się skupić, bo Kokos nawoływał do zabawy.. :hearts:

Jakie nawozy sotsujesz w tym roku- zdaje się, że wróciłaś do Osmocote..? Ja też w ten właśnie nawóz chcę się zaopatrzyć. Masz odpowiednie odmiany- inny do iglaków, do kwasolubów i do liściaków.. Czy iglaki z kwasolubami sypiesz jednym- do iglaków :think:
Ja planuje kupić 2 rodzaje: do iglaków i do rodków/azalii/hortensji, bo wydaje mi sie, że warto stosować w tych grupach dwie odmiany nawozów. Ciekawa jestem Twoich nawozowych decyzji..

Pozdrawiam weekendowo!

Ogród Aguniady cz. 3 28 Mar 2015 22:15 #353370

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Wertykulacja jest konieczna,tylko ja jeszcze nie moge uzyć maszyny :cry2:
Już drugi dzień grabię i jeszcze mi zostało kawałek trawnika
I widze, że to moje grabienie to mało skuteczne. Fakt, że wygrabiłam masę siana, ale ile jeszcze zostało :unsure:
Ale na więcej nie mam siły. Trudno musi poczekac to przyszłego roku.

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 08:53 #353399

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Poranek pełen nastroju, lekkiej mgły przeplatanej promieniami słońca i śpiewu ptaków, które nic sobie nie robią z przestawienia czasu.

Na Wasze wpisy odpowiem nieco później, a teraz zostawiam pozdrowienia wraz z porcją magii, którą kreuje przyroda:

Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2015 09:17 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 10:33 #353417

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Pajęczynki z kroplami wody jak delikatna koronka z nanizanymi malutkimi koralikami, byłaby z niej oryginalna, piękna kolia :bravo:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 12:13 #353454

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Dziękuję za porcję porannych doznań artystycznych :kiss3:
Ptactwo coraz głośniejsze o poranku, doświadczam tych cudnych hałasów każdego dnia i nie mogę się nasłuchać. Dzisiaj nawet moja Wera doceniła ptasie trele, położyła się na trawie i miałam wrażenie, że się psina zasłuchała :)
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 12:21 #353460

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Wszystkiego bym się mogła spodziewać..ale zdjęcia pajęczyn :supr3: Nie bałaś się, że gdzieś obok czają się prząśniczki :whistle:

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 13:29 #353485

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
pięknie :woohoo:

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 17:27 #353535

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Aga ,wyszłaś z szydełkiem do ogrodu ?

Aguniada wrote:

A te źdźbła przepiękne!

[/quote]
Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2015 17:27 przez magdala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 19:03 #353566

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Aga :eek3: no własnym oczom nie wierzę...Ty focisz pajęczyyynyyyy :jeez:
Walka z fobią wygrana :wink4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 19:23 #353580

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry wieczór!

Miałam dziś w planach wykonanie całego mnóstwa ogrodowej pracy... zaczęłam obiecująco, dwiema wizytami w ogrodzie, jeszcze w szlafroczku ;-)
Porozmawiałam sama ze sobą, zaplanowałam, wróciłam do domu i kiedy dom wstał, okazało się, że dzień spędziłam na wycieczce ;-), z przystankiem w drodze powrotnej we Flora Point i pyszną obiado-kolacją w ulubionej knajpie u nas na wsi.
Wzbogaciliśmy się o cudnego maleńkiego bonsai z klona palmowego (Boże, co się z tym robi!?), pęk ulubionych biało-zielonych tulipanów, nakolanniki ogrodnika, mchowo-wiklinowe kule do wiosennych dekoracji, dwa piękne zewnętrzne lampiony i świece do nich, budkę lęgową i domek dla owadów :)
Jestem prze-prze-szczęśliwa :)

Prace w ogrodzie przełożyłam na jutro i w sumie uznałam, że czasem dobrze jest odpocząć! Ten stan jest mi praktycznie nieznany :devil1:
Pogoda dziś bardzo dopisała, było słonecznie, cicho i dość ciepło: 13 stopni.
Jutro ma być podobnie i godzinę dłużej można spędzić w ogrodzie!

Dorotka, to nie do końca tak, ale przyjmijmy, że jest postęp ;-)
Magda, to co dziś rano zobaczyłam w ogrodzie, totalnie mnie zachwyciło - cóż za misterna robota, prawda?
Źdźbła ostnicy są bardzo miękkie i malują piękne obrazy... to chyba moja ulubiona, z traw delikatnych.
Sara uwielbia kąpiele w turzycach! :)
Moni, miło Cię znowu widzieć! Dziękuję :)
Moniko, zabawne określenie na 'p' ;-)
Wiesz, że nie jestem pewna, że to jest och robota... takie firanki były zawieszone na kazdej roślinie i były mikroskopijne...
To mgła z rosą wymalowały te koronki!
Iwonko, to ja dziękuję, że mogłam te koraliki sfotografować i Wam je pokazać... zjawisko było dość ulotne...
Ptaki dokazują fantastycznie... jutro wieszamy budkę lęgową :)
Krzysiu, ja też mam podobne wrażenia! To cudowna ogrodowa biżuteria :)
Gosiu, Twój nowy trawnik jest zbyt młody na wertykulację... wygrab, nawieź, koś i podlewaj - w zupełności wystarczy!
Moniko - jeszcze raz - Sarcia wygłaskana, dzięki :)
Co do nawozów, to nie zdecydowałam się na Osmocote... Zaważyła czysta ekonomia - w naszym przypadku koszt byłby bliski tysiąca złotych. Niestety w tym roku nie daliśmy rady i wybrałam inną markę, może nie aż tak reklamowaną, ale bardzo dobrze znaną i cenioną. Wybrałam nawozy do trawnika z mchem i zachwaszczonego, do iglaków, do ogrodu-uniwersalny, do różaneczników, hortensji i róż. Stosuję formuły celowane, taką mam zasadę.
Czy słuszną, nie wiem. Jest wielu ogrodników stosujących czy to nawozy mineralne czy organiczne - jeden, do całości. Ja, jeśli mam wybór, dobieram.
Inuś, cieszę się, że się zdecydowaliście. Myślę, że Wasz trawnik się Wam odwdzięczy za tę żmudną pracę.
Co do Twoich pytań o terminy, to ja stosuję kalendarz termiczny, a nie książkowy. Dla przykładu: jesli w tym roku ziemia w drugiej połowie marca przeschła, to oznacza, że przy sprzyjającej pogodzie w kwietniu trawniki będą już zielone. Błędem więc byłoby czekać np. do końca kwietnia z wykonaniem wertykulacji, gdy swieże przyrosty murawy ruszyły z impetem. Niszczylibyśmy to, co nowe, tegoroczne.
Reasumując, w mojej opinii wczesna wiosna, po obeschnięciu ziemi, jest najwłaściwszą porą na wykonanie wertykulacji. W 2013 robiliśmy ją 10 kwietnia, w tym roku można ją było zrobić niemal miesiąc wczesniej...
Majutek, wychodzi na to, że zwierzęta uwielbiają miękkie, poduszkowe kepy traw ozdobnych :)
Jaka dziś aura u Ciebie?

Ufff, napisałam się... kilka zdjęć na okrasę:

Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2015 19:26 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 19:41 #353594

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
Oj piękne fotki i jak zwykle przeniosłem się gdzie indziej :)

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 19:56 #353601

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Aga dzięki za fotki poglądowe trawnika po wertykulacji. Pokazałam mężowi. Przedyskutowaliśmy sprawę, skonsultowaliśmy się z naszą skarbonką :happy3: i dziś dokonaliśmy zakupu wertykulatora :woohoo: . Mam nadzieję, że pogoda w tym tygodniu pozwoli mi chociaż wypróbować tą cud-maszynę :happy4: .

Zdjęcia pajęczynek urokliwe. Ja boję się pająków i nawet na widok pajęczyny się wzdrygam :dry: . O ile w domu przerażają mnie totalnie :jeez: , o tyle w ogrodzie, albo w lesie już tak na mnie nie działają :crazy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 20:00 #353604

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorcia, ja mam głęboką arachnofobię! A jednak mam wrażenie, że dzisiejsze misteria to nie 'ich' dzieło, tylko siły wyższej...
Wertykulator pozornie dokonuje destrukcji, ale tak naprawdę usuwa to, co stare i dla kondycji murawy zbędne.
Kupiliście elektryczny, czy spalinowy?
Powodzenia!
Konrad, szalenie mi miło - dziękuję! Twoje słowa motywują mnie do dalszej pracy nad wyobraźnią...

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 20:19 #353616

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Aga ,dzięki Tobie będzie dużo pięknych trawników w naszych ogrodach. :) Twoje zdjęcia przekonały nie tylko mnie. Tylko kiedy zrobimy wertykulację ,jak codziennie pada i wg prognoz długoterminowych ma tak być do połowy kwietnia. :jeez:
Umknęło moje pytanie o krzew z różowymi kwiatkami z białym paseczkiem . Co to za piękność ? Powtórzyłaś zdjęcie pod brzozowymi baziami.

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 20:23 #353622

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Inuś, wyczekaj, aż murawa nieco przeschnie i działajcie.
To nie jest tak, że wertykulator powyrywa Ci całą trawę - spokojnie.
Oczywiście ziemia nie może być mokra, ale wystarczy dzień-dwa bez deszczu, ze słonkiem i wiatrem.
Uda się, wierzę w to!
Nie wiem, o które zdjęcie chodzi, ale albo klon Red Sunset, który zakwita przed wypuszczeniem listków, albo może myślisz o różowej modrzewiowej szyszeczce?
Straciłam rachubę :)
Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2015 20:24 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 29 Mar 2015 20:26 #353627

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Kupiliśmy elektryczny. Spalinowy to za duży wydatek niestety :dry: . Ale i tak się cieszę bardzo :dance: . Dam Ci znać jak wypróbujemy ;) - strasznie jestem ciekawa efektu "dewastacji" :happy3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.693 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum